Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z roztroušené sklerozy

Mozek a nervy Petra 29.3.2019

Dobrý den, již zhruba pět měsíců se necítím ve své kůži. Ze začátku mi to nepřišlo, ale později jsem si všimla, že se situace opakuje zhruba po měsíci. Mívám každý měsíc stavy, kdy jsem strašně moc unavená. Velmi zapomínám. Jdu k lednici a před ní zapomenu, proč jsem tam šla. Když mluvím, vypadne mi najednou slovo nebo strašně koktám, zadrhávám se, neumím najít ten správný výraz. Mám tik v pravém oku a naopak levé oko mě bolí úplně celé při pohybu. Občas se stane, že mi brní celé předloktí. K tomu se mi točí hlava. Když jsem začala pátrat, narazila jsem na RS a teď z ní mám hrozný strach. Byla jsem již na neurologii a zatím jsem objednaná na EEG. Jak mohu dopomoci k tomu, abych se dostala na MR? Mám z nemoci obrovský strach a doma mám ročního chlapečka, takže moc potrebuji vedet, co se to se mnou děje. Už se mi točila hlava tak moc, že jsem s ním málem spadla. Potřebuji se dát do pořádku. Ale přece jen mám k lékařům úctu a je mi hloupé přijít na neorologii s tím, že jsem se dočetla o RS a jestli by se o ni mohlo jednat. Mohlo dle potíží, které jsem Vám popsala? A co byste mi poradila? Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Petro, dle uváděných obtíží samozřejmě nelze stoprocentně RS vyloučit, ale osobně bych jí viděl jako poměrně nepravděpodobnou. Příčin Vašich problémů může být celá řada - namátkou nižší tlak, chudokrevnost, stres či celkové vyčerpání i například zhoršované náročnou péčí maminky o malé dítě, atd.. Vyšetření magnetickou rezonancí mozku jako vysoce specializované vyšetření by měl jednoznačně na základě odběru anamnézy a především Vašeho klinického vyšetření indikovat neurolog. Bohužel nepřikládáte zprávu z provedeného vyšetření. Stran obav o "hloupost" Vašeho dotazu Vás mohu uklidnit, že je naprosto běžné (denodenní zkušenost z ordinace), že řešíme problémy, které si naši pacienti nastudují na internetu...Šikovný a schopný lékař Vás vyslechne a vysvětlí proč ono vyšetření indikuje či nikoliv. Rada moje je tedy znovu navštívit neurologa a situaci prodiskutovat bez obav, nemáte-li důvěru, nechat se vyšetřit ještě na jiném pracovišti. Pokud byste měla o toto zájem, mohu kontakt na Vás předat sestřičkám, které Vám mohou pomoci s případným objednáním. S pozdravem MUDr. Tomandl

Související dotazy

Léčba roztroušené sklerózy
Dobrý den, je možné pozastavit celkovou léčbu roztroušené...
Příznaky roztroušené sklerózy
Dobrý den, trápí mě bolesti svalů a svalové záškuby....
Riziko rozvoje roztroušené sklerózy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda následující nález...
Příznaky u roztroušené sklerózy
Děkuji za odpověď no popravdě mají podezření na RS...
Mám obavu z diagnozy roztroušené sklerózy.
Dobrý den, mám přibližně dva týdny mlhavé vidění v...
Začátek roztroušené sklerozy
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně počátku a příznaků...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z pohlavní choroby


Obavy z pohlavní nemoci po orálním styku

Dobrý den, Včera jsem měl orální sex od neznámé paní bez kondomu. Jelikož jsem...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny plic


Obavy z rakoviny prostaty


Obavy z rakoviny vaječníků


Obavy z roztroušené sklerosy nebo amyotrofické laterální sklerózy

Dobrý den, Je mi 23 let, sportuju a studuju momentálně v zahraničí. Za měsíc...

Obavy z RS


Obavy z SM ci ALS

Dobry den, je mi 35 let a uz vice jak 6 tydnu mam brneni koncetin (HK, DK)...

Obavy z těhotenství


Obavy z těhotenství

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je mozne, ze bych mohla pri prsteni,...

Obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu být těhotná. Antikoncepci beru...

Obavy z těhotenství

Dobry den chci se zeptat zda je možné otěhotnět kdyz má přítelkyně ma menstruaci...

Obavy z těhotenství

Dobrý den, mám strach z těhotenství, proto s přítelem neprovozujeme pohlavní...

Obavy z těhotenství

Dobrý den, přítelkyně bere již měsíc HA Adele(21+7). Dobrala první platíčko...

Obavy z těhotenství - Bolesti v podbřišku

Dobrý den, Před 14 dny jsem měla nechráněný pohlavní styk. Vzala jsem si...

Obavy z těhotenství po nechráněném pohlavním styku

Přítel mne přemluvil k pohlavnímu styku při kterém jsme použili jako antikoncepci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nedobráni antikoncepce

Dobrý den, beru pravidelně antikoncepci a teď jsem brala dvě platicka po sobě...

Nechráněný pohlavní styk

Zdravím, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsem měla nechráněný pohlavní styk...

Nedobrání HAK a pohlavní styk

Dobrý den,beru antikoncepci YAZ. V pátek 12.5. jsem měla užít bílou neaktivní...

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda-li můžu pomocí antikoncepce oddálit menstruaci...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se dá otěhotnět když mám po prvé antikoncepci...

Antikoncepce

Vážený pane doktore, užívám antikoncepci Jangee už delší dobu (2 roky). Poslední...

Antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat. Beru antikoncepci a vynechávám vždy týden pro měsíčky....

Antikoncepce

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na něco ohledně antikoncepce.Tento měsíc...

Antikoncepce

Dobrý den, můj dotaz se týká účinnosti antikoncepce. Dnes 27.9. jsem zjistila,...

Antikoncepce

Už mám menstruaci 13.dní a beru antikoncepci Sunya. Co s tím mám udělat? Vyměnit...

Antikoncepce

Dobrý den, beru antikoncepci Sunya už 5 rokem a beru vždy 2 platíčka (42 tabletek)...

Antikoncepce

Dobry den, cca pred pul rokem jsem si u gynekologa nechala napsat antikoncepci...

V zubu se stále tvořil zánět


Antikoncepce

Dobry den. Chtela bych se zeptat, jak je velka sance otehotnet, kdyz jsem zacala...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, mám na krku maličké jakoby "kuličky" pod kůží, nevíte o co se jedná?...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mužů být těhotná. Beru pravidelně bez...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud jsem chtěla posunout menstruační cyklus...

Antikoncepce

Dobrý den,brala jsem několik let antikoncepci Yadine,rozešla jsem se s přítelem,tak...

Antikoncepce

Dobrý den, měla bYch dotaz. Užívám už 5 let lindinete. Před týdnem se mi stalo...

Recidivující pásový opar


Reklama
Zavřít