Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z roztroušené sklerózy

Mozek a nervy Petra 28.11.2020

Dobrý den, můj dotaz se týká možných příznaků rs. Mám z toho šílený strach. Momentálně jsem kvůli covid opatření doma, nemohu podnikat. Nejdříve vše začalo zlomeným palcem na noze, sadrou, berlemi. Po 14 ti dnech mi sádru sundali, já s těmi berlemi neumím a dost mě to rozcilovalo. Pak jednoho dne s mi zamotala hlava, slabost rukou a nohou, po chvilce přešlo. Ale jelikož jsem hypochondr, karcenofobik, vyděsilo mě a od té doby čekala, kdy to zase přijde. Od toho okamžiku mě bolí hlava, tlak na čele, v tyle, za ušima, na obou stranách, pocit sevření hlavy, tlaku a k tomu se přidalo pocit závratě. Cítím to ve stoje, pri chůzi, ne v sede, ani leze, spím dobře. Takový pocit nejistoty, slabost nohou, stehen, a rukou, šíje a ramenou. Takový pocit před omdlenim. Ten pocit tlaku a závratě v hlavě, nohy jsou stabilní, mám teď každý den, asi už 14 dní. Když to cítím, zavřu oči, ale nic se nemota. Cítím se slabá, věčně stažený žaludek, nemám moc chuť k jídlu. A takto každý den, pocit nejistoty, závratě (i když skutečně se nemotam), tlak v tyle a na čele, únava, nechud. Byla jsem odvezena do nemocnice, laboratorní testy v pořádku, EKG v pořádku, tlak 110 /80.ct mozku v pořádku. Vše negativní. Následující den neurologie, dr mě proklepal, polechtal, prohlédl oči, závěr od páteře. Mám též cc syndrom. Další návštěva oční, kontrola pozadí, tlaku, nějaké přední a zadní oko, foto očních nervů, vše prý krásný, krásný hodnoty
Návštěva u praktika, vše v pořádku, tlak 100 /60. Jenže. Já se šíleně bojím dal, celý den mám stažený žaludek a stále cítím ten divný pocit v hlavě. Před dvemi lety jsem brala citalec, kvůli uzkostem, pak pomalu vysadila, teď je to cca 1,5 roku, kdy ho nemám. Dr mi dal teď Lavekan. Může toto vše být, prosím, příznak rs? Ten divný pocit v hlavě, nejistoty, mívám občas stažený krk a pod ušima. Cítím se slabě, tak hadrove, ale fyzicky mohu s rukami i nohami normálně pracovat. Dále se léčím od roku 2012 s hypofunkci sz, beru letrox 50, hodnoty v pořádku. Občas mívám pocit slabosti takový, že se rozklepu zimou, jsem studená, busi mi srdce, jako bych měla omdlit. Jeví se vám to, prosím, jako začátek rs?
Je mi 35, dvě děti, poslední porod 2013, v rodině nikdo rs nemá. Jsem už zoufalá, kdykoliv si něco přečtu, vše na rs směřuje, i nízký tlak prý bývá u rs, nedokáži se od té myšlenky odpoutat, celý den... Hlava chvíli dobrý, pak chvíli ne a takto stále dokola, již těch cca 14 dní... Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer paní Petro.
Po přečtení Vašeho dotazu s popisem vyšetření, která jste v rámci diferenciální diagnostiky RS absolvovala, vyplývá, že spíše než o RS jde, o cerviko – kraniální syndrom. Jak už určitě víte, CC syndrom je bolest hlavy přenesená z oblasti krční páteře. Jde o bolest, která je vyprovokovaná nevhodným pohybem krku, nevhodnou polohou hlavy, průvanem, prochladnutím, napětím šíjového svalstva atd. Příznaky a problémy, které uvádíte – bolest hlavy, tlak na čele, v týle, za ušima, pocit závratě, pocit na omdlení, atd. - patří k typickým projevům při CC syndromu. Při RS bývá tzv. nystagmus ( jde o krátký rytmický kmitavý pohyb očních bulbů při pohledu do strany). Zároveň to, že u Vás při zavřených očích nedochází k pocitu závratě naznačuje, že se o skutečnou závrať nejedná. Vaše podrobné oční vyšetření neprokázalo žádnou patologii. Nižší tlak v hodnotách, které uvádíte, se objevuje velmi často a není příznakem nemoci. Myslím, že po všech Vašich vyšetřeních, nemusíte mít z RS obavy. Ačkoliv chápu, že to nebude jednoduché, pokuste se oprostit od negativních myšlenek. Přichází advent, což je krásný předvánoční čas, zaměřte se s dětmi na Vánoce, začněte s výzdobou, upečte perníčky, zajděte si do parku, do přírody a pokuste se odreagovat. Přeji Vám, ať se Vám to podaří a pěkný večer.

Související dotazy

Léčba roztroušené sklerózy
Dobrý den, je možné pozastavit celkovou léčbu roztroušené...
Příznaky roztroušené sklerózy
Dobrý den, trápí mě bolesti svalů a svalové záškuby....
Riziko rozvoje roztroušené sklerózy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda následující nález...
Příznaky u roztroušené sklerózy
Děkuji za odpověď no popravdě mají podezření na RS...
Mám obavu z diagnozy roztroušené sklerózy.
Dobrý den, mám přibližně dva týdny mlhavé vidění v...
Začátek roztroušené sklerozy
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně počátku a příznaků...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z pohlavní nemoci po orálním styku

Dobrý den, Včera jsem měl orální sex od neznámé paní bez kondomu. Jelikož jsem...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny

Dobrý den, před cca 2 týdny (2 týdny zpět o víkendu) jsem začal pociťovat...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny plic


Obavy z rakoviny prostaty


Obavy z rakoviny vaječníků


Obavy z roztroušené sklerosy nebo amyotrofické laterální sklerózy

Dobrý den, Je mi 23 let, sportuju a studuju momentálně v zahraničí. Za měsíc...

Obavy z Roztroušené sklerózy

Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledků z lumbalni punkce a MR,...

Obavy z roztroušené sklerozy

Dobrý den, již zhruba pět měsíců se necítím ve své kůži. Ze začátku mi to nepřišlo,...

Obavy z RS


Obavy z RS

Dobrý den, je mi 19 let. Od pondělí do soboty chodím do práce, chladné prostředí,...

Obavy z RS

Dobrý den, mám různorodé dlouhodobé problémy, mnohé zde jmenované. Jakým způsobem...

Obavy z růstu v dospělosti

Dobry den, Rad bych se zeptal na rust v dospelosti. Jsem muz, je mi 38 let...

Obavy z SM ci ALS

Dobry den, je mi 35 let a uz vice jak 6 tydnu mam brneni koncetin (HK, DK)...

Obavy z těhotenství


Obavy z těhotenství

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je mozne, ze bych mohla pri prsteni,...

Obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu být těhotná. Antikoncepci beru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest ramenního kloubu

Dobry den, pres dva mesice me boli u leve klicni kosti, spise klouby okolo a...

Nidační krvácení

Dobrý den. Můžete mi prosím sdělit, který den po oplození by mohlo dojít k nidačnímu...

Prasklá žíla po odběru krve

Dobrý den pane doktore, před více než měsícem jsemí byla na odběru krve při...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, paní doktorko od pondělí 8.9. beru DOXYHEXAL 200 mg 1 tabletu denně...

Fucidin

Dobrý den, jsem nyní v 7tt a omylem jsem asi 4krat užila na obličej mast fucidin....

Bolest pod klíční kostí

Dobrý den prosím o radu již 3 dny mě bolí kolem klíční kosti a pod ní jen na...

Stařecké bradavice?

Dobry den,mela bych dotaz.moje maminka(56)ma na genitaliích bradavičky.dnes...

Pupínky na penisu, Fordyce's spots

Dobrý den, už před pár lety jsem si všiml na podkožce svého penisu shluku několika...

Brnění malíčku a části prsteníčku


Otěhotnění po aknenorminu

Dobrý den. Půl roku jsem brala Aknenormin kvůli problémové pleti. Najednou jsme...

Bolest hlavy

dobrý den nedávno jsem měla opakovaně migrénu s aurou od té doby mám tlak v...

Úzkost, nutkavé myšlenky, sebevražedné myšlenky

Dobrý večer, můj problém se týká psychiky. Mám úzkostnou a panickou poruchu...

Duomox 500 proti angíně

Dobrý den, v pátek jsem začala brát Duomox 500 proti začínající angíně. Ještě...

Krupička na čele,krku a delkoltu

Dobrý den, nevím,zda se jedná o alergii nebo o kožním problému. Už delší dobu...

Pohmoždění varlat

Dobrý den, hned na úvod prosím o co možná nejrychlejší odpověď... již delší...

AFP

dobrý den mám zjištěnu hodnotu AFP 16,8 je to zvýšení alarmující, či v "...

Bolesti svalů celého těla


Sex

Dobrý den . Včera mi kamarádka řekla , že by se mnou chtěla mít první sex ....

Fucidin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, pokud užívám krém Fucidin ( na plísňoví zánět...

Slabost, pocit na omdleni, toceni hlavy

Dobry den pani doktorko, prosim vas o radu. Pred tydnem jsem omdlela na festivalu...

Reklama