Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z rakoviny slinivky

Trávení M. 14.3.2021

Dobrý den,

zhruba od pátku jsem zpozoroval, že mě střídavě na různých místech na těle jakoby na velmi krátkou dobu zasvědí nebo jakoby něco "kousne". Trvá to vždycky tak 3 vteřiny a je to nepravidelné. Jednou se mi to stane na ruce, jednou na noze, jednou na zádech, pak na břiše atd.. Jedná se vždy o chvilkovou záležitost, potom to odezní a zase třeba za pár minut se mi to stane někde jinde, nebo třeba i až za hodinu. Spíš mi přijde, že se to zhoršuje, když na to myslím... resp. když na to nemyslím, tak to moc nevnímám, ale jakmile si na to vzpomenu, tak po chvíli to začne.

Na internetu jsem dočetl, že to může být známka rakoviny slinivky, když nádor ucpe žlučovod, a tedy se více žluči dostane do krve, což může způsobit svědění, a já z toho mám velký strach... Jinak mi ale nic není, nic mě nebolí, nemám teploty/horečky, nehubnu, mám chuť k jídlu, nejsem unavený, stolice a moč v pořádku (normální barva, stolice není průjmovitá). Žádná chronická onemocnění nemám, s ničím se neléčím.

Prosím, myslíte si, že se může jednat o důsledek nádoru na slinivce? Mám z toho hrozný strach, bojím se, že to může být nádor, protože jsem velmi často ve stresu a má životospráva (zejm. hodně sladkého, masa, méně ovoce a zeleniny) taky není příkladná, tak že by to mohlo být od toho....

Děkuji za případnou odpověď.

Věk: 22 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý den pane M.
Vzhledem k Vašemu věku Vás snad mohu uklidnit - nádor slinivky je u zdravého mladého člověka velmi vzácný a tudíž vysoce nepravděpodobný. Svědění, které se u ucpání žlučovodů někdy vyskytuje a je provázeno ikterem, což je nažloutlá až žlutá kůže, ze zvýšené hladiny žlučového barviva. Později vznikají problémy se stolicí a úbytek na váze atd. Nepředpokládám, že se u Vás jedná o nádorové onemocnění slinivky, ale spíše o kancerofobii ( obavy z rakoviny). Doporučuji absolvovat základní preventivní vyšetření včetně krevních odběrů. Předpokládám, že bude vše v pořádku a Vy se budete moci uklidnit. Sám popisujete, že se stav zhoršuje, když "na to" myslíte. To se u žádného nádorového onemocnění zcela jistě neděje. Domnívám se, že ve Vašem případě půjde spíše o psychický problém, bylo by vhodné zvážit i psychiatrické vyšetření.

Související dotazy

Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Rakovina slinivky
Dobry den. Mám dlouhodobé problémy se zažíváním, trávením...
Obava z rakoviny slinivky
Dobrý den, 1) píši sem ještě jednou kvůli mému problému....
Obava z rakoviny slinivky
Dobrý den, pokusím se pro Vás na základě včerejší rady...
Vyšetření na rakovinu slinivky
Dobry den, prosim Vas o radu, zda je mozne provest...
Obava z rakoviny
Dobrý den, je mi 26 let a jsem muž. Již dlouhodobě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z pohlavně přenosných nemocí

Dobrý den, Rád bych se zeptal, zda je možná nákaza kapavkou, pokud má partner...

Obavy z pohlavní choroby


Obavy z pohlavní nemoci po orálním styku

Dobrý den, Včera jsem měl orální sex od neznámé paní bez kondomu. Jelikož jsem...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny

Dobrý den, před cca 2 týdny (2 týdny zpět o víkendu) jsem začal pociťovat...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny plic


Obavy z rakoviny prostaty


Obavy z rakoviny vaječníků


Obavy z roztroušené sklerosy nebo amyotrofické laterální sklerózy

Dobrý den, Je mi 23 let, sportuju a studuju momentálně v zahraničí. Za měsíc...

Obavy z roztroušené sklerózy

Dobrý den, můj dotaz se týká možných příznaků rs. Mám z toho šílený strach....

Obavy z Roztroušené sklerózy

Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledků z lumbalni punkce a MR,...

Obavy z roztroušené sklerozy

Dobrý den, již zhruba pět měsíců se necítím ve své kůži. Ze začátku mi to nepřišlo,...

Obavy z RS


Obavy z RS

Dobrý den, je mi 19 let. Od pondělí do soboty chodím do práce, chladné prostředí,...

Obavy z RS

Dobrý den, mám různorodé dlouhodobé problémy, mnohé zde jmenované. Jakým způsobem...

Obavy z růstu v dospělosti

Dobry den, Rad bych se zeptal na rust v dospelosti. Jsem muz, je mi 38 let...

Obavy z SM ci ALS

Dobry den, je mi 35 let a uz vice jak 6 tydnu mam brneni koncetin (HK, DK)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá bulka v podpaží


Lupání, praskání v uchu

dobrý den, mám už cca 3 roky problém s pravým uchem. Pří vysokém tónu ( položení...

Poškození zubu po rovnátkách

Dobrý den, po rovnátkách mám na zubech rýhy a špatnou sklovinu. Bylo mi nabídnuto...

Poškození nervů operací

Dobrý den, asi před 9-ti lety jsem prodělala operaci tříselné kýly klasickým...

Dávkování antibiotik


Hemofil v krku

Dobrý den, bolelo mě v krku, tak mi byl udělán výtěr v krku. Bolest už sama...

Anální trhlina

Dobrý den, můj partner byl před třemi dny na zákroku s anální trhlinou. Chtěla...

Nízko položená placenta

Dobrý den, dnes po kontrole v 18+1 tt mi lékař sdělil, že mám nízko položenou...

Papulky na hýždích


Stav po operaci slepého střeva


Bolest nártu u palce u nohy

Dobrý den, už asi necelý 2 týdny mě bolí mezi palcem u nohy a nártem.. když...

Brnění špičky jazyka

Dobry den, priblizne pred tydnem me zacala brnet spicka jazyka, ze zacatku...

Sumetrolim

Dobrý den. Můj devítiletý syn má zánět ledvin. Dostal lék Sumetrolim. Neměl...

Obsedantně kompulzivní choroba

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je obsedantně kompulzivní choroba dědičná....

Obrna nervu peroneu

Dobrý den , již cca více jak týden me trápí znecitlivění levé nohy . Znecitlivění...

Slyším hlasitý tlukot srdce

Dobrý den, v posledních týdnech se mi několikrát stalo následující: vleže...

Vyšší tepová frekvence

Dobrý den, na preventivní prohlídce mi byl změřený vyšší tlak. Dostala jsem...

Předčasná ejakulace

Dobrý den, je mi 23 a mám problém s kŕatkou výdrží. Pokud bych mohl, rád bych...

Zánět Bartholiniho žlázy

Dobrý deň, tento týždeň sa mi pri pošve spravila mala hrčka , ktorá za pár dní...

Panenská blána


Reklama