Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pneumotorax, rekonvalescence

Plíce, dýchání Martin 17.12.2012

Dobrý den,

Jsem muž, 24 let, 187 cm, 67 kg, fyzicky dobře trénovaný, nekuřák. Mám jen alergické průduškové astma, a alergickou rýmu, vše je však plně pod kontrolou (léky Giona a Rhinocort).
Na přelomu října a listopadu letošního roku jsem měl jeden den náhle bolesti v zádech a na hrudníku, ztížené dýchání, večer jsem šel na pohotovost a prý jsem měl totální spontánní pneumotorax v pravé části hrudníku, kompletní kolaps pravé plíce. Ještě ten večer mi lékař na hrudní chirurgii zavedl drén. Do druhého dne se plíce dobře rozvinula a drén pokusně zaškrtili, do dalšího dne ale došlo k recidivě pneumotoraxu. Opakovaný pneumotorax byl prý indikací k operaci, drén znovu otevřen, večer CT - komentář z CT cituji: "Po drenáži pr hemith se kolabovaný parenchym pr křídla rozvinul. Ve vrcholu a infrapulm diskretní reziduál při horním a dolním laloku. V S10dx pruhovitá denzita s v.s.patol. cévním zásobením? jdoucím od v.pulmonalis dx na periferii S10. Hypoventilace? Jiné změny nepozoruji. Levé plic křídlo bpn. Mediastinum bez zjevné patologie." Následující den (2.11.2012) provedena operace v celkové anestezii, prý mi odstranili buly ve vrcholu pravé plíce, které odhalilo CT, a provedli jakési mechanické poškození, které mělo vést ke srůstu poplicnice a pohrudnice a tím zamezit další recidivě. Ještě cituji, co mám v propouštěcí zprávě o té operaci: "provedena akutně, v klidné, celkové, kombinované anestezii, videothorakoskopie vpravo, resekce vrcholu pravé plíce s bullami, abraze pleury, bez komplikací ; (Výkon: VTHSK dx, resctio apicis plum, abrasio pleurae, drain)" Potom jsem byl 2 dny na JIP, 3 dny ještě na oddělení, po vytažení toho pooperačního drénu se tam do horní části hrudníku ještě dostal vzduch („došlo k částečnému kolapsu pr. plíce apikálně“), ten prostor vyplněný vzduchem měl 2 cm, během následujícího týdne se sám vstřebal a na posledním kontrolním RTG snímku 16.11. už tam žádný vzduch nebyl a vše bylo OK.
Od vytažení toho posledního drénu se cítím výborně, bolesti byly minimální, teď už dlouho žádné, a dýchá se jako dřív. Chci se zeptat, jak dlouho trvá po tomto zákroku plná rekonvalescence, kdy už je možné naplno sportovat, i kontaktní sporty, kde dochází k nárazům do hrudníku, dřepy se zátěží, zvedání těžkých břemen atd.? Mám na polovinu ledna (2 a půl měsíce po operaci) plánovaný výcvik, kde musím se všemi těmito aktivitami počítat. Bude to do té doby již bezpečně srostlé, nebo kolik to tak chce času?

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý večer, děkuji za dokonalé popsání Vašich potíží, diagnostiky a následné léčby pneumotoraxu. Začnu stručnou odpovědí – po pneumotoraxu /PNO, léčeném chirurgicky/ se obecně doporučuje rekonvalescence v trvání „několika týdnů“ . I nadále /po uplynutí např.2-3 měsíců/ se ale doporučuje obezřetnost jak v případě spontánního primárního pneumotoraxu /kdy není známá zjevná příčina/, tak u spontánního sekundárního pneumotoraxu /podkladem je nějaká patologie v plicích-např.bulozní emfyzém,atd./, jelikož hrozí recidiva. Podle klinických studií dochází nejčastěji k recidivě pneumotoraxu v nejbližších 6 měsících až 3 letech.Potěšující ale je, že po chirurgickém zákroku /abrazi, tj. mechanickém poškození obalu plic, kdy následně sroste pohrudnice a poplicnice/ je riziko recidivy nižší. Podle CT hrudníku nejsou v levé plíci popsané žádné buly, což je další pozitivní zprávou. Na Vašem místě bych se ale do fyzicky náročného sportu v nejbližším roce nehrnula. Nikdo Vám nezaručí, že i když máte pravou plíci chirurgicky ošetřenou, tak ta levá „nespadne“. Je to ale můj názor, určitě se zeptejte hrudního chirurga, který Vás operoval, určitě bude mít víc zkušeností. Já jsem se ve své praxi setkala většinou se sekundárním PNO u starších pacientů, kteří měli jiné závažné základní onemocnění /nádor, CHOPN-chronická obstrukční plicní nemoc/ ovlivňující průběh léčby a rekonvalescenci po PNO. Držím Vám palce.S pozdravem.

Související dotazy

Pneumotorax
Dobrý den, před cca 3 roky jsem prodělal spontální...
Pneumotorax
Dobrý den.Nevím kam se obrátit a zeptat se,ale jsem...
Symptomy, které přetrvávají po období rekonvalescence
MUDr. Veronika Horáková: Dobrý den, nejspíše budete...
Rekonvalescence po odstranění ledviny pro nádor
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rekonvalescenci...
Rekonvalescence
Dobry den. Jsem 3dny po operaci slepeho streva a cysty...
Pneumotorax
Dobrý den, přítel před cca 5 lety prodělal spontánní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pneumonie u dítěte

Dobrý den prosím o odpovědˇ. 4,5 leté dítě loni prodělalo pneumonii+poz.bord.pertus.,...

Pneumonie u pacienta ležícího na LDN

Dobrý večer. Minule jsem tu psal o svém strýcovi, co prodělal třetí mozkovou...

Pneumonie způsobená mycoplazma pneumonie

Dobrý den, 6.12. jsem dostal 40° horečky, dráždivý kašel a bolesti hlavy. Ještě...

Pneumonie, bronchitis obstruct

Mám tří měsíčního chlapečka a trpí na kašel. Teď byl na infekčním odd.v Brně...

Pneumonie?

Dobrý den, syn, rok a 4 měsíce, má už od začátku února potíže s dýcháním, naustále...

Pneumotorax

Dobrý den.Nevím kam se obrátit a zeptat se,ale jsem po Pneumotoraxu. Od 10-...

Pneumotorax

Dobrý den, před cca 3 roky jsem prodělal spontální pneumotorax(nikdo nezjistil...

Pneumotorax

Dobrý den, přítel před cca 5 lety prodělal spontánní pneumotorax, od té doby...

Pneumotorax plice

Dobry den prosim o odpoved.Pred 14dny mi zcela zkolabovala prava plice 7dni...

Pneumotorax plice

Dobry den prosim o odpoved.Pred 14dny mi zcela zkolabovala prava plice 7dni...

PNMA2 protilátky

DObrý den, byla jsem na lumbalní punkci, odebírali mi i krev a byla zjištěna...

Pno

dobry den . som skoro 2r po pno na pravej strane spontanne. robili mi drenaz...

Pnutí a lupání v hrudním koši

Vážený pane doktore, zhruba již 4 měsíce cítím na levé straně hrudního koše...

Pnutí a přeskakování v bérci

Dobry den, mam takovy problem jiz mesic, kdyz si prejizdim rukou pod kolenem...

Pnutí v noze

Dobry den, našli mi nodularni maligní melanom breclaw 3,15 a clark III. Následně...

Pnutí v oblasti krční páteře, mravenčení rukou v noci

Dobrý den, ráda bych se zeptala, za jak dlouho by měl člověk pocítit "úlevu"...

Pnutí v podbřišku, 10tt

Dobrý den, jsem v 10tt a posledních pár dní mě trápí pnutí v podbřišku. Je to...

Pnuti v prsouch

Dobry den chtela bych se zeptat mam pet dni pred menstruaci a a mam pnuti po...

Pnutí v zádech

Dobrý den, cca měsíc mám pocit jakoby tlaku nebo pnutí na leve straně na...

Pnutí ve stehenních a lýtkových svalech

Dobrý den. Potřeboval bych radu ohledně svalových problémů.Už téměř 2 roky mam...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

CHlamydie, ureoplasmata a Mykoplasmata

Dobrý den, byla jsem u svého gynekologa a ten mi na základě stěrů oznámil...

Infekce močových cest a očkování proti chřipce

Dobrý den!Mám asi zánět moč.měchíře,respektive mám bílkovinu v moči /asi týden/,mohu...

Zvětšená uzlina při infekci


Jak se pozná zánět optického nervu?

Zapomněla jsem podotknout ze me boli to oko a vzadu za okem když stim okem hybam...

Krev ve stolici při užívání clexanu(inj.)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je běžně u zdravého člověka ve stolici...

Dlouhodobá bolest hlavy

Dobrý den, cca dva měsíce mě trápí silné bolesti hlavy a několik dní mě trápí...

Lázně po apendektomii

Dobrý den. Byla jsem na operaci s apendixem, byla to laparoskopická operace....

Palgotal

Dobrý den. Asi půl roku beru dvakrát denně palgotal, který mi byl předepsán...

Akné bez efektivní léčby

Dobry den, jedna se o problem s “akné” Problem trvá už asi od 14.ti let. Momentálně...

Zvýšené GMT

Dobrý den mám GGT 3,19 Bilirubin 31,0 Chodím na gastroenterologii,tlak v pravém...

Balanitida

Dobrý den, minulý den týden jsem dostal radu, abych začal používat krém Imazol...

Dávkování Letroxu v těhotenství

Dobrý den, léčím se na sníženou funkci, brala sem letrox 75 - hodnoty na začátku...

Mutace a1298c v genu mthfr

Dobrý den, byla mi zjištěna mutace a1298c v genu mthfr . Chtěla jsem se zeptat,...

Stav po porodu

Dobrý den, jsem 5 týdnů po spontánním porodu. Byla jsem nastřižená. Šití mne...

Leidenská mutace

Dobrý den, v dubnu tohoto roku jsem podstoupila kyretáž a hysteroskopii kvůli...

Žlutý až hnědý zapáchající výtok.

Dobrý den, již několik dní mě trápí žlutý, někdy až nahnědlý zapáchající výtok...

Pálení a bolesti na hrudi i pod hrudí...

Dobrý den. Již přes rok trpím šíleným pálením na hrudi i pod hrudí, které jakoby...

Antikoncepce

Dobrý den, přítelkyně třetím rokem užívá antikoncepci yosefinne. Menstruaci...

Bolest ramene


Vřed penisu

Dobrý den udělalo se mi tohle na penisu nevíte co to může být? Mam to asi mesic...

Reklama