Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rezim po mononukleoze

Infekce Eliška 30.11.2018

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně postupu léčby infekční mononukleózy. Od počátku listopadu jsem se potýkala s velkou únavou a lehce zvýšenou teplotou. Dne 8. listopadu se mi na končetinách objevila vyrážka a začala jsem lehce otékat. Bezodkladně jsem se proto vypravila ještě večer na pohotovost, kde mi sloužící lékařka oznámila, že se s velkou pravděpodobností může jednat právě o mononukleózu. Byla mi odebrána krev. Výsledky odhad potvrdily a za několik dnů mi natekl krk a objevil se typický bílý povlak na mandlích. Samozřejmě jsem se následně řídila pokyny mé praktické lékařky - tedy zahájila jsem klidový režim a jaterní dietu, plus jsem užívala předepsané léky. Průběh nemoci byl poměrně mírný, zhruba po dvou týdnech odezněly veškeré akutní příznaky - klesla teplota, odezněly otoky i povlak a zvětšení mandlí. Od té doby jsem ještě další týden setrvala doma v naprosto klidovém režimu. Nyní jsem absolvovala kontrolu, kde mi byla opět odebrána krev a bylo mi řečeno, že se sice hodnoty zlepšují, ale stále mám zvýšené jaterní testy, tedy musím být ještě doma, a to možná i několik týdnů.
Studuji střední školu a mám už opravdu vysokou absenci, proto se ptám, zda by nebylo možné se do školy vrátit. Samozřejmě bych si nosila vlastní jídlo dle diety a vyhýbala se veškeré fyzické aktivitě. Mohla bych si zajistit i odvoz přímo do a ze školy domů. Myslíte, že by to i za těchto okolností bylo riskantní? Kdy případně byste mi doporučili návrat? Ne jen do školy, ale obecně do normálního života. Případně za jak dlouho je možné začít opět s fyzickou aktivitou?
Plus ještě by mě zajímalo, zda mohu být stále nakažlivá pro ostatní?
Moc děkuji a přikládám do přílohy zprávu s hodnotami testů.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den, pokud jiz neni nalez v krku,neni teplota a vy se celkove citite dobre,pak nevidim zadnou prekazku k tomu,abyste se vratila do skoly,zvlaste pak pokud jiz hodne zameskavate.Do uplne upravy jaternich testu bych byl opravdu opatrny s vetsi fyzickou namahou a dietou.Jakmile se i testy zcela upravi,lze jiste telo zase pozvolna zatezovat.Infekcni jiz s velkou pravdepodobnosti nebudete,navic vetsina Vasich spoluzaku uz ma nejspise mononukleozu za sebou (vetsina o tom ani nevi - prubeh byva casto asymptomaticky,ci se skryje za beznou anginu).S pozdravem MUDr.Tomandl

Související dotazy

Režim na slunci po mononukleóze
Dobrý den, dcera (10 let) má 2 měsíce mononukleozu,...
Rekonvalescence po mononukleoze
Dobrý den. Mám dotaz stran rekonvalescence po prodělané...
Režim vertebropatha
Prosím o vysvětlení pojmu "režim vertebopata". Co vše...
Infekčnost při mononukleóze
Dobrý den, prodělal jsem mononukleózu, po necelých...
Infekčnost při mononukleóze
Dobrý den, prodělal jsem mononukleózu, po necelých...
Sport po mononukleóze
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak dlouho po mononukleóze...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Reynardův syndrom

Dobrý den, již déle než rok mám velký problém se zimomřivostí. Léčím se léky...

Reynaudův fenomén a další příznaky

Dobrý den, je mi 24 let, necelý rok mám na jednom prstu reynaudův fenomén, objevilo...

Rezani v krku

Dobry den, chtela bych se zeptat, co muze znamenat muj problem a kdo mi s nim...

Rezanie zaluda pri moceni

Dobry den. Pred 2 dnami som mal nechraneny pohlavny styk s partnerkou s ktorou...

Rezavá moč

Chtěla bych se vás zeptat zda rezavá moč signalizuje nějaké závažnější onemocnění....

Rezavé sputum

Dobrý den, Před 7-mi lety jsem přestal kouřit a bohužel poslední rok opět...

Rezervácia klbu

Dobrý deň, mám veľké bolesti v ľavej coxe, bola operovana v r.1998,potrebovala...

Rezidua

Dobrý den paní doktorko. Po samovolném potratu a následné revizi dělohy mi byly...

Rezidua

Dobry den.od porodu mam pres tri mesice a byla mi jiz 2*delana revize,po prve...

Rezidua po revizi dělohy

Do jaké míry je operující lékař efektivně schopen předejít reziduím po revizi...

Rezistence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co přesně znamená tato lékařská zpráva - cituji: Oblast...

Rezistence

Dobry den nasel jsem si na leve strane na zadech v oblasti lopatky tvrdou bulku...

Rezistence na antibiotika

Po prodělaném zápalu plic kdy jsem byla lěčena dvěma druhy antaibiotik (první...

Rezistence na atb

Dobrý den byly mi zjištěny chlaymdie trachomatis, bral jsem azitromycin 500...

Rezistence na atb

Dobrý večer Byly mi zjíštěny chlamydie trachomatis, bral jsem 3 dny azitromycin...

Rezistence na ATB ??

Dobrý den, v listopadu jsem chytla od dcery spálu (včetně typické vyrážky)....

Rezistence na břiše

Dobrý den, můj dotaz bude možná směšný, ale dokud se nezeptam odborníka, budu...

Rezistence na hrudníku

Dobrý den, zhruba poslední měsíc mám zvětšený mečovitý výběžek pod žebry. Nijak...

Rezistence na krku - ŠŽ

prosím o názor - v UZ obrazu detekuji v isthmu ložisko s nehomog. středně echogenni...

Rezistence na patře

Dobrý den, před časem se mi na horním patře vytvořila malá bulka. Na dotek...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšené IgE a IgG

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, přítel byl na krevních testech s následujícími...

Bolesti žaludku

Posledni dobou mam obcasne bolesti zaludku,mam docela stresove zamestnani. Za...

Zvýšené JT a lymfocyty


Poruchy erekce

Dobry den, mam pritele, ktery jeste nemel pohlavni styk. Co se tyce predehry,...

Vyšetření na HPV

Dobrý den, rád bych si nechal udělat test na přítomnost HPV virů. Děkuji

Může na slunce při užívání Amoksiklavu?


Bolest po operaci pupeční kýly

Dobrý den vážený pane doktore, jsem necelé 4 týdny po klasické operaci malé...

Křupání a přeskakování obou ramen

Dobrý den již léta mě trápí křupání a přeskakování ramen. Někdy až tak že mě...

Deprese, léčba antidepresivy

Dobrý den. Můj syn 30 let - má DMO, k tomu už 11let deprese. Po velké atace...

Zelená stolice


Bolesti břicha


Snížené sexuální libido a Sertralin

Dobrý den, v únoru tohoto roku jsem začala brát antidepresiva na úzkost (spíše...

Hlen po stolici

Dobry den, chtela jsem se vas zeptat ohledne hlenu po stolici. Uz asi mesic...

Krevní tlak a kapsaicin

Dobrý deň.Prosím o informáciu či štiplavé papriky bežné alebo čili papričky...

Tetanie a embolie a zvysene D dimery

Dobry den,mela jsem zvysene D dimery,nejaky nalez na plicich byl,proto meli...

Bílé kousky ve stolici

Dobry den pane dokzore/ pani dokzorko. Vcera jsem byl na velké a protoze si...

Porucha erekce

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat přítel se o tom stydí mluvit a tvrdí mi ze...

Bolest břicha


Bulka penisu

Dobrý den, asi před dvěma týdny se mi na penisu objevila bulka viz foto. Rád...

Cordarone a štítná žláza

Dobrý den. Prosím o posouzení následující medikace : Po užívání léku Cordarone...

Reklama