Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Riziko preeklampsie

Gynekologie Kateřina 11.2.2021

Dobrý den, jdu si k Vám pro radu a názor více lékařů. Na NT screeningu nám řekli, že je vysoké riziko preeklampsie.. Beru na to 3x denně dopegit a večer 1,5 stacylu + femioon dva...mužu k tomá brát ještě klasické železo?
Lékařka nás viděsila, že plod muže umřít, nebo že se rodí velmi brzy a poté nepřežijí...jsem v 14+1 dle ultrazvuku...a jsme z toho vyděšená...Je nějaká šance, že to léky ultumí a bude vše v pořádku a dítko se narodí třeba ve 36 týdnu, kde jdy větší mžonost přežití miminka ?:-/ Vím, že se to blbě určuje..ale já mám ten tlak ted vysoký snad kvuli nervům...stále se objim, že už nežije a podobně :-/ V pondělí jdu ke svému lékaři, který mě chce vidět...a pr ýse to vše ukáže ve 20 tt na dalším ultrazvuku....
Děkuji za Váš čas a rady
Posílám i zprávy ze screeningu...Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Kateřino, bohužel přílohy jsou rozmazané a ani při větším rozlišení nelze zprávu přečíst. Velice pravděpodobně máte skutečně vyšší tlak aktuálně ze stresu. Předpokládám, že jste v rámci 1.screeningu byla na odběrech krve, kde se test na riziko preeklampsie někdy provádí. Mohu Vám říci, že spolehlivost tohoto testu není valná. Mnohem lepší je odebírat krev na riziko preeklampsie po 22.tt kdy se jedná o jiný a mnohem spolehlivější a přesnější test. Tento test má výpovědní hodnotu 1 měsíc, tedy ukazuje zda je v následujícím měsíci zvýšené riziko vzniku preeklampsie. Pokud není, pak za měsíc se provede další odběr. V případě, že tam riziko bude, budete hospitalizovaná a budou Vás i plod sledovat. Znám i případy kdy test v prvním trimestru byl pozitivní, tedy že existuje riziko preeklampsie a poté v 24.tt ten přesnější test byl negativní a preeklampsie se do konce těhotenství nekonala. Nicméně, aktuálně jako prevenci preeklampsie máte nasazen Stacyl. Takže by se nemělo nic dramatického dít. Vím, že je to pro Vás těžké a jste vystrašená, ale opravdu se nestresujte, protože nikde není spolehlivě dáno, že preeklampsii budete mít. Navíc- preeklampsie je sice komplikace v těhotenství, u které se musí jednat rychle, ale neznamená to automaticky, že to skončí špatně. Kromě toho i dříve narození mají šanci na přežití. Ale jak bylo řečeno na začátku - test který jste podstoupila je značně nespolehlivý a neznamená, že preeklampsii skutečně budete mít. Takže doporučuji se snažit od toho odprostit a těhotenství si co nejvíce užívat. Budou Vás nyní (možná neoprávněně) sledovat více a jednat dle stavu. Železo neužívejte pokud nemáte diagnostikovanou chudokrevnost, akorát byste měla zbytečně zácpu. Od 20.tt užívejte hořčík.
Přeji hodně štěstí, hlavu vzhůru a pozitivní mysl! To potřebujete jak Vy, tak i plod.
S pozdravem

Související dotazy

Preeklampsie
Dobrý den,při prvním tehu jsem mela zvýšený tlak a...
Gravidita ve 34, preeklampsie
Dobrý den, je mi 34 let a uvažuji o 3.ditěti. První...
Preeklampsie
Dobrý den,před dvěma lety jsem při porodu své dcery...
Preeklampsie?!
Dobrý den, jsem ve 35. týdnu těhotenství (34+3tt) a...
Marihuana (thc) a rizika při jeho konzumaci
Dobrý den, chci se zeptat , jak zhoršuje reálně dýchací...
Riziko preeklampsie
Dobrý den, Jsem ve 14 týdnu těhotenství. Po nějakých...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Riziko pohlavně přenosných nemocí

Dobrý den, Před třemi dny, jsem měl nechráněný orální sex, kde ona uspokojovala...

Riziko pohlavní choroby


Riziko pohlavní nemoci po čtyřech letech od nechráněného styku

Dobrý den, kvůli jedné zprávě v televizi jsem si vzpomněl na dávnou situaci,...

Riziko poškození plodu při dietní chybě




Riziko potratu


Riziko potratu


Riziko potratu


Riziko potratu při letu...


Riziko preeklampsie

Dobrý den, Jsem ve 14 týdnu těhotenství. Po nějakých vyšetření mám vysoké...

Riziko prenosu hiv

Dobry den, chtel jsem se zeptat. V opilosti jsem navstivil privat a zena mi...

Riziko prenosu HIV


Riziko prenosu HIV infekce

Máme strach s partnerem jestli se nenakazili hiv,meli chráněny sex ale po souloži...

Riziko prenosu infekce hiv pri manikure


Riziko pro vznik karcinomu prsu


Riziko předávkování léky na alergii


Riziko předčastného porodu či potratu


Riziko přehřátí v prvním trimestru těhotenství?


Riziko přenosu


Riziko přenosu


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zápach potu

Dobrý den. Mám prosím dotaz. Jen jestli je to normální, nebo se s tím dá něco...

Emoční oploštělost

Mám problémy s emocemi Nevím jak to popsat prostě moje emoce jsou minimální...

Žlutý jazyk

dobry den chtela bych se zeptat mam zluty jazyk nevim co to znamena bojim se...

Problém s hlubokým nádechem

Dobrý den, prosím o radu k této potíži: Několik dnů se nemohu hluboce nadechnout(popadnout...

Časté utírání po stolici

Dobrý den, delší dobu, cca půl roku co jsem si vsimnul, mě trápí nemily problém....

Sperma

Dobrý den kdyby někdo pravidelně polykal vlastní semeno mohl by si tím přinést...

Bolesti a nateklá dáseň kolem osmičky


Střevní chřipka?


Zápach potu

Dobrý den, poslední dobou mě doprovází opravdu silný zápach. Problém je, že...

Pohmoždění varlat

Dobrý den, hned na úvod prosím o co možná nejrychlejší odpověď... již delší...

Bolesti zubů

Dobrý den Mam problem boli me zub na leve strane a ja nevim ktery jak by me...

BRNĚNÍ CELÉHO TĚLA

Dobrý den,už několik dní mě trápí brnění celého těla při usínání.Pokaždé to...

Zúžená předkožka

Krásný den ,mám dotaz je mi 55 let můj penys v klidu je 3 cm a v erekci 11 cm...

Alkohol a bolest žaludku

Dobry den, je mi 15 let, v utery jsme s kamarádkou pily becherovku a kolu, vypila...

Zápach dechu nebo potu

Dobrý den,prosím jestli můžete poradit.Již cca měsíc je v místnosti kde spí...

Hnisavé boule na hlavě

Dobrý den.Prosím o radu.Loni ke konci léta se mi udělaly ve vlasech a na krku...

Těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat. V září 2015 jsem měla první porod - akutní císař....

Nespavost a diazepam

Dobrý den, prosim Vas o Váš názor, 5 let navštěvuji u nas psychiatra ohledně...

Červené pupínky

Dobrý den pane Doktore/rko. Chtěl bych se zeptat už skoro 3 týden mě dráždí...

Pálení jazyka

Dobrý den,koncem února jsem dobrala ATB,po dvou týdnech mě začalo pálit horní...

Reklama