Riziko poškození plodu při dietní chybě
Dobrý den, jsem ve 14 týdnu těhotenství a dočetla jsem se, že by se v těhotenství nemělo jíst mimo jiné i sušené maso. Uvědomila jsem si, že v prvních měsících jsem několik balíčků sušeného masa (jerky) snědla - hovězí, krůtí, jelen i divočák. Balené, koupené v obchodě. Jerky jsem jedla i před těhotenstvím. Nyní jsem velmi vyděšená - existuje nějaké reálné riziko, že jsem se mohla takto nakazit toxoplasmozou event. listeriozou? Je možné provést nějaké testy, případně ukázal by nyníspolehlivě nákazu plodu např. ultrazvuk? Děkuji za odpověď.
MUDr. Lada Novotná
Specializace: Dermatovenerologie, Korektivní dermatologieDobrý den Lucie, děkuji za Váš dotaz. Je pravdou, že sušené maso přináší zvýšené rizik...