Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rozchod s přítelem

Psychika Jana 26.10.2016

Dobrý den, rozešla jsem se s přítelem po 12-ti letém vztahu. Ve svých 60 letech jsem zůstala sama. Jedu s přáteli do přírody, syna mám v Brně s rodinou, ale mám pocit, že je nyní nemohu obtěžovat svojí přítomností jen proto, že jsem sama. Bojím se, že mě berou jen z lítosti. Nedůvěřuji lidem ani sobě, do všeho se velmi nutím, nic mě netěší, mám pocity úzkosti a strachu ze samoty. Jsem raději v práci nebo procházím obchody abych byla mezi lidmi, ale to mi přítomnost blízkého člověka nenahradí. Život pro mě ztrácí smysl, v tomto věku už těžko někoho potkám. Nevím jak dál. Navštívila jsem psychologa, ten mi doporučuje antidepresiva. Život na práškách není plnohodnotným životem.
Děkuji za odpověď

MUDr. Gabriela Rybářová
Odpovídá lékař:

MUDr. Gabriela Rybářová

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní ambulance Dobřany - RYSTRA INTERNA s.r.o.

Dobrý den,
2 američtí psychologové sestavili tabulku stresových událostí, kdy odchod životního partnera ( rozvod či úmrtí ) má nejvíce bodů. To znamená, že jste nyní prošla velmi stresovou situací a Váš smutek je pochopitelný. Vzhledem k tomu, že se prohlubuje a vede k pocitům úzkosti, nedůvěry, adynamie ( do všeho se nutíte ), znamená to, že Vaše tělo ( to, které neovládáme vůlí ), je stále ve stresu a dochází k vyčerpání serotoninu. Tedy látky odpovědné za přenos mezi nervovými vlákny a z toho plyne prohlubování Vašich popisovaných pocitů. Je výborné, že jste navštívila psychologa, který Vám může pomoci se v dané těžké situaci zorientovat. Jak správně usoudil, máte už serotonin velmi vyčerpaný a je potřeba pomoci ho doplnit. Na to dnes máme léky. Patří do skupiny antidepresiv. Jsou však zodpovědny pouze za udržování hladiny serotoninu, Nejsou to žádné prášky " na hlavu, oblbováky atd..". Svým pacientům říkám, že když je bolí hlava, tak si vezmou Ibalgin nebo Paralen a nemají s tím problém, že berou " prášek" nebo když mají anginu, tak berou antibiotika a neřeší, že jim musí k uzdravení pomoci prášek. Ve Vašem stavu je dobře, že máme léky, které Vám mohou pomoci, cítit se lépe. A k tomu je dobré opětovně navštívit psychologa, který Vám pomůže, aby jste se cítila lépe stále a pak postupně mohla tyto léky vysadit. A ohledně přátel a rodiny. Buďte ráda, že máte takové lidi kolem sebe, chtějí být s Vámi, protože Vás mají rádi a Vy jejich nabídky a péče využijte, protože to bude příjemné pro obě strany.
Držím moc palce, antidepresiv se nebojte, přeji krásný výlet do přírody s přáteli.
MUDr. Gabriela Rybářová

Související dotazy

Po rozchodu
Dobrý večer chtěl bych se zeptat jsem krátce po 2letém...
Po rozchodu
Dobrý večer chtěl bych se zeptat jsem krátce po 2letém...
Rozchod
Dobrý den, ráda bych od vás získala radu jak se přenést...
Stav po rozchodu
Dobrý den jsem dva měsíce po rozchodu a nedokážu se...
"Ztráta menstruace" po rozchodu
Dobrý den mám dotaz ... Jsem 14 dní po rozchodu nesu...
Deprese po rozchodu
Dobrý den, jsem už rok od rozchodu s přítelem a s největší...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rozhýbání ruky po zlomenině

Hezký den, 15.2.2013 sem si při lyžování zlomila levou pažní kost -kousek nad...

Rozhýbání zápěstí po operaci

Dobrý den,jsem dva měsíce po zlomenině zápěstí,po operaci při které mi udělali...

Rozhýbávat, cvičit , lehce došlapovat, až kde mně pustí bolest, nebo nechat úplně v klidu a chodit o berlích?

Dobrý den, před osmi týdny jsem si způsobil zlomeninu V. metatarsu v oblasti...

Rozchod

Dobrý den, ráda bych od vás získala radu jak se přenést přes rozchod. Myslela...

Rozchod

Byl jsem s přítelkyní 1,5 začátek byl dobrý asi jako každý vztah ale od přítelkyně...

Rozchod

Dobrý den, možná, že je můj problém spíše k smíchu ale já už si nevím rady....

Rozchod - asi citová závislost

Dobry den, před 3 dny se se mnou po 5 letech rozesel pritel. Pracuje v zahranici...

Rozchod po 4 letech

Dobrý den chtěla bych poradit ohledně toho jak se dát do pořádku po rozchodu.Vím...

Rozchod s manželem

Dobrý den, potřebovala bych radu jak dál a co dělat. Byla jsem s manželem 19...

Rozchod s partnerem

Dobrý den, už to bude 5mesicu co jsem odešla od přítele, po měsíci mi začal...

Rozchodnice růžová

Dobrý den, chci se prosím poradit, zda mohu užívat Rozchodnici růžovou zároveň...

Rozkapání očí Atropin-pos

Dobrý den, prosím o konzultaci. Dcera 4,5 roku nespolupracovala při vyšetření...

Rozkapání očí týden předem

Dobrý den. Měla bych na Vás tři dotazy. Ten první se týká mé 2 leté dcery,která...

ROZKAPÁVÁNÍ OČÍ

DOBRÝ DEN,NAŠE DCERA - ROK A PŮL,BYLA ODESLÁNA K OČNÍMU LÉKAŘI,ŽE JÍ MÍRNĚ UJÍŽDÍ...

Rozkapávání očí u dětí

Dobrý den, byly jsme na vyšetření s dvočaty 40 měsíců (roky a kousek) a protože...

Rozkolísání menstruace nasazením HA zřejmě

Dobrý den, mám takový problém, před třemi týdny jsem začala brát HA, kterou...

Rozkouslé klíště

Mému synovi je 20 měsíců. Včera si hrál apří hraní našel klíště, které asi odpadlo...

Rozkousnuté klíště

Dobrý den, dne 15.4.2016 nám nejspíše pes přinesl domů klíště. Bohužel jej našel...

Rozleptaná sliznice

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Známý pracoval v lakovně, i...

Rozleptaná sliznice?

Dobrý den,mám problém...před týdnem jsem ztratila čich i chuť,cítím i chutná...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jsou lepší bílé plomby, nebo amalgámové?

Dobrý den. Je pravda, že amalgámové plomby jsou nebezpečné? A jsou lepší bílé...

Pálení špičky penisu

Dobrý den, po bouřlivějším víkendu s přítelkyní mě trošku svědil/pálil žalud....

Pálení žaludku po jídle

Dobrý den, již nějakou dobu mám problém se žaludkem (cca 2-3 roky). Bolí a pálí...

Odstranění obou vejcovodů a těhotenství

Dobrý den, mám kamarádku, která před 3 lety podstoupila odstranění vejcovodů,...

Zvýšení chuti na sex u ženy

Dobrý den.Je nějaký opravdu fungující preparát,který by dokázal zvýšit chutˇna...

Tetania

Dobry mam diagnistikovanu enurogenu tetaniu a mam priznaky ako brnenie, bolestive...

Zadýchávání při malé námaze

Dobrý den, mám už mnoho let (v podstatě asi od ZŠ, kde jsem měla hodně pohybu,...

Pálení palců dolních končetin

Dobrý den, již několikátý den mě strašně bolí, pálí pod nehty na palcích nohou....

Tlak v lýtkách

Dobrý den, Už před nějákým časem cca půl roku zpátky jsem měla tlak, sem tam...

Antimykotika

Antibiotikum, které jsem užíval se jmenovalo Prokanazol a bylo to antimikotikum...

Nalez v moci v tehotenstvi!

Dobry den. Prosim vas o radu ci podobne zkusenosti… At hledam, jak hledam, nic...

Výplach ucha při rýmě

Chtěl bych se zeptat jestli je výplach ucha účinný i při rýmě. Děkuji.

Bolesti při polykání a bolesti čelisti, infekce

Dobrý den, mám bolesti při polykání a celé čelisti, spíše tedy na pravé straně....

Ovulace při hormonální antikoncepci

Dobrý den, mám možná trošku hloupý dotaz, ale je možné, že při užívání hormonální...

Svědivý flek na noze

Dobrý den. Ve čtvrtek po svacine cca 11h se mi objevil na noze svědivý flek....

TREC/KREC

Dobrý den, v jakém věku je nejlepší podstoupit vyšetření Trec/Krec, když chci...

Antikoncepce a střevní potíže

Dobrý den,vím,že těchto dotazů je zde i jinde nepřeberné množství.Ale můj problém...

Gyrablock

Dobrý den, třetím dnem užívám gyrablock na ploblémy s močovým ústrojím. Po dnešním...

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Černé zabarvení od amalgamové plomby

Dobrý den, chystám se na výměnu amalgamových plomb za bílé a chtěla bych se...

Reklama