Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Škodlivost plísní

Jiný problém Tereza 9.5.2020

Dobrý den,
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale nedá mi to. Já vím že plísně mohou být pro člověka nebezpečné, a všichni kolem, mě tím straší. Ale chci se zeptat v jaké míře, popřípadě jak poznám včas že jsem kvůli nim nemocná? Máme kuchyň v suterénu (bývalý sklep) a desítky let starou, rozpadající se kuchyňskou linku, kde se šíleně drží vlhkost a je to i uvnitř dost cítit plísní a stuchlým zapáchem a v některých částech už je hrozně dlouho dost viditelná plíseň, která nejde odstranit. A vůbec netuším jak to vypadá za tou linkou. Bohužel už to tam X let dýcháme a doteď jsme tam skladovaly i potraviny a nádobí. Už několik let to chci vyměnit, ale bohužel to není na mém rozhodnutí a táta mi řadu let říká že to jen přeháním a že jsem hypochondr. Už strachy nemůžu spát, že se nám z té plísně něco stane, pač v té místnosti trávíme většinu dne. Jinak mám astma bronchiale, esofagitidu, migrény a poslední dobou mi bývá často nevolno (motání hlavy a nevolnost), dle lékařky od migrény či krční páteře, nebo ze stresu. Mohly by i tyto obtíže být z toho? Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

Dobrý den Terezo,

je dobře, že chcete plísně odstranit. Z dlouhodobého hlediska to určitě není vhodné vystavovat se plísním. Největší potíže můžou způsobovat alergikům atopikům a astmatikům (vyrážka, potíže s dýcháním). Můžou. Takže to není pravidlem, každý reaguje individuálně. Hodně záleží také na typu plísně. Na otázku v jaké míře můžou být nebezpečně, je velmi těžké odpovědět. Sice se ptáte dobře, ale přesně se to neví, protože je také velmi těžké určit, jak moc s nimi přicházíte do kontaktu, jak moc uvolňují spóry do okolního vzduchu. Kromě výš zmíněného jsou plísně toxická pro játra - pokud jíte potraviny kontaminované plísněmi. Tady je zase problém říct, jak dlouho a v jaké míře se to musí provozovat, aby onemocnění vzniklo. Může teoreticky dojít k postižení jater až vzniku nádoru. Také se ale nemusí stát nic. Poškození jater lze zachytit vyšetřením z krve a dle je možnost ultrazvukového vyšetření břicha, kde by se případná ložiska zachytili.
Obtíže, které zmiňujete v závěru, by podle mně s plísní souviset mohly. Vzhledem k anamnéze astmatu u Vás.

Související dotazy

Škodlivost rtg
Dobrý den,chci se zeptat ne škodlivost rtg. Jako malá...
Obava z plísní
Dobrý den, stala se mi velice nemilá věc. Syn (22...
Škodlivost CT
Dobrý den chtěla jsem se Vás zeptat na škodlivost CT....
Škodlivost CT
Dobrý den chtěla jsem se Vás zeptat na škodlivost CT....
Savo proti plísni ve 30tt
Dobrý den, chtěla bych se zeptat mažel nastříkal savo...
Vdechnutí spor plísní v 8tt
Dobrý den pane doktore, Jsem v 8+1tt. V ledničce...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Škodlivost CT


Škodlivost CT


Škodlivost CT vyšetření


Škodlivost chemikálií v souvislosti s potravinami


Škodlivost inhalace při chronickém zánětu ucha


Škodlivost inhalace při chronickém zánětu ucha-dodatek


Škodlivost inhalace při chronickém zánětu ucha-dodatek2


Škodlivost kosmetických výrobků


Škodlivost kouření


Škodlivost PET/CT vyšetření na možné těhotenství


Škodlivost počítače - děti


Škodlivost rentgenového záření


Škodlivost rentgenů a P/V scanů


Škodlivost rtg

Dobrý den, mám dotaz ohledně rentgenování. Jako dítě jsem onemocněl perthesovou...

Škodlivost rtg


Škodlivost RTG vyšetření

Dobry den chtela bych se zeptat jak moc mi mohlo uskodit mnozstvi RTG ..za posledni...

Škodlivost rtg záření


Škodlivost solárií

Dobrý den Rád bych znal Váš odborný názor na solarium co se týče předčasného...

Škodlivost větráků a zářivek

Dobrý den,sedíme s kolegyní v kanceláři kde nejsou okna ani ventilace tudíž...

Škodlivost wifi

Dobrý den doma máme wifi, a na noc ji vypínáme. Ale někteří sousedé ji mají...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Subakutní kašel

Dobrý den. Mám dusivý kašel již 25 dní. Začalo to bolestí v krku, ztrátou hlasu...

Vyrážka kolem konečníku

Dobrý den, už přes 14 dní mam problém se zarudnutím kolem konečníku, ze začátku...

Tlak a bolest v pravém boku

Dobrý den. Již delší dobu mám tupou bolest v pravém boku. V noci bez obtíží...

Ztučnění jater nebolí

Dobrý den , prosím o radu.Mám ztučnělá játra a cysty v játrech.Občas mě bolívá...

Popis EKG

Dobrý den, v rámci periodické 2 leté pracovní prevence mně bylo letos naměřeno...

Hypoechogenní uzel nad 1 cm

Dobrý den, dnes jsem byla na sonu krku, protože mě již možná rok trápí zvětšené...

Zpráva z RTG kotníku

Dobry den, mel bych dotaz ohledne obsahu zpravy o ambulentnim vysetreni....

Křeče v hlavě, závratě

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda jsou mé problémy nějakým typickým...

Stužkovitá stolice

Dobrý den, Mám následující problém. Můj problém začal již na podzim (cca začátek...

Biele bodky na žaludi

Mám biele bodky / výrastky na žaludi už asi 1 rok a stále pribúdajú. Nemám žiadne...

Hemoroidy

Dobrý den. Více jak pul roku se trápím s hemeroidy . Bylo mi diagnostikovány...

Mírně snížená hodnota fT3

Dobry den, me vysledky testu na stitnou zlazu jsou nasledujici: S-TSH (thyreotropin)...

Enterokok v pochvě

Dobrý den, již cca měsíc mě téměř kontinuálně trápí bolesti a svědění v podbřišku...

Adenom s těžkou dysplazii

Dobrý den měla bych dotaz za mého tatínka, kterému je 70 let. Byl na kolonoskopii,...

Popis EKG

Dobry den. Chtel bych se zeptat na hodnoty ekg. Dekuji

Vynechání léku Sertivan

Mám takový problém: na začátku července roku 2012 jsem byla medikována Sertivanem...

Potíže po vytržení zubu

Dobrý den, asi 2 měsíce zpátky jsem byla vytrhnou osmičku a sedmičku(z důvodu...

Bolest zubu, spánku a tlak v oku

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat zda by mohl kaz v zubu moudrosti...

TSH, fT3 a fT4 - vysvětlení nálezu

Dobry den.minuly ctvrtek jsme byla na vysetreni krve,dnes jsem dostala vysledky...

Zúžený pravý zvukovod

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc. Když si čistím uši, když mě svědí...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.