Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Štítná žláza

Endokrinologie Andrea 13.1.2019

Dobry den,je mi 43let,se zvysenou funkci šž jsem se lecila 12-13let,pak 7let bylo bez leku,po celou tu dobu jsem nemela zadny uzlik. Loni jsem mela vysledky krve s mirnym poklesem funkce šž a na sonu ,mi byl objeven hypoechogenni utvar pod levym lalokem,cca 6.6ml.Byla mi udelana punkce,odebrany 2vzorky,dopadla negativne a popsana jako cysticky utvar,krevni testy v poradku..Byla jsem poslana na magnetickou rezonanci 8/2018,zpravu prikladam v priloze(bohuzel slaby tisk,snad k precteni).Radeji opisi aspon zaver zpravy:Lozisko pod lalokem šž zasahujici do horniho mediastina,spise solidni povahy,neexpanzivniho chovani.Lozisko se nechova expanzivne vuci okolnim strukturam a spise se mezi ne vtlacuje,trachea neni utlacena,stejne jako cevni struktury.Biologicka povaha loziska neni jednoznacna,mohlo by jit o uzlinu,event.i vyklenujici se uzel šž.Leky mi v tu dobu podany nebyly,pry neni treba.V listopadu 2018jsem uz pocitovala silnou unavu,padani vlasu,zimomrivost a nabirani na vaze,zacpu.Po odberech mi byl nasazen Letrox 50 1x denne a na sonu se ukazalo,ze utvar pod levym lalokem se mirne zvetsil.na 7,1ml a v pravo se mi udelali 3mensi utvary podobneho typu.Pani doktorka mi nechtela udelat punkci z lev.utvaru a posila me hned na operaci.Neni muj stav narustu uzliku zpusoben tim,ze mi byl pozde predepsan Letrox?Musim opravdu na operaci?Po mesicnim uzivani Letroxu se citim vyrazne lepe a jinak se s nicim jinym nelecim.Dekuji za odpoved.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Ve vašem případě, dle nálezu, který přikládáte je operace nejlepším řešením. Opakovaná punce nic na tomto závěru nezmění a zbytečně by vás toto vyšetřen zatěžovalo. Levá polovina vaší štítné žlázy neplní funkci jakou by měla mít a tvoří se zde útvary, které mohou být rizikové a i když se nyní jedná nejspíš o benigní (nezhoubný) cystický útvar, tak nevíte, co to může udělat do budoucna. Tato část vaší štítné žlázy pro vás není přínosem, ale jen rizikem. Nyní již užíváte Letrox a jste spokojena, po operaci se léčba měnit nebude, jen upravovat dávka. Celou situaci ještě zkonzultujte s vaší endokrinoložkou, do operace vás nikdo nutit nebude, ale je vám navrhnuta jako nejlepší postup. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.


Dobrý den, máte pod laloky štítné žlázy útvary, které vlastně nebyly definovány, neví se o co se jedná. Máte v plánu CT, snad více ozřejmí o jaký útvar se jedná. I kdyby se jednalo o uzle vycházející ze štítné žlázy, Letrox by nic nezmohl. Ten máte nasazený především proto, že výsledky hormonů štítné žlázy jsou hraniční (tzn. štítná žláza nedokáže vyrobit dostatek hormonu, ale nesouvisí to s popisovanými útvary).
Doporučila bych poradit se na některé ORL klinice (např.Motol, kde bývá středy dopoledne endokrinochirurgická ambulance). Zhlédnou obrázky MRI a CT a doporučí jak postupovat. Jelikož se však útvar zvětšuje, řekla bych, že je operace na místě.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štítná žláza

Štítná žláza-červený flek na kůži,lék thyreoglobulin. Dobrý den,občas se mně...

Štítná žláza

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat z ničeho nic mě začal bolet krk zvenčí večer...

Štítná žláza

Pacient 56 roků na krku patrné již několik let hlavně levostranná struma endokrinol....

Štítná žláza

Dobrý den,asi po půl roce kdy jsem měla problémy v těhotenství:bolesti kloubů,...

Štítna žľaza

Pred necelými 2 mesiacmim kedy som bola u lekárky kvôli nádchche ma poslala...

Štítná žláza

Dobrý den, kvůli potratům mi byla vyšetřena štítná žláza.První hodnoty TSH 7,34...

Štítná žláza

Ultrazvukem mi zjistili "cystické a nadósní změny štítné žlázy" - tak to napsali...

Štítná žláza

Dobrý den, mám uzlík na štítné žláze, na štítnou žlázu beru léky od porodu...

Štitná žláza

Dobrý den,v roce 2007 jsem byla na ultrazvuku krku(ŠŽ) a měla jsem tyto hodnoty...

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

moje hodnoty:TSH-0,03 FT4-26,7 AB/TG-1372,0 AB/TPO-89,2 Euthyrox-1x...

Štítná žláza

Dobrý den, 2 roky se snažím oděhotnět. Udělali mě odběry krve na ŠŽ. TST 1.23...

Štítná žláza

Dobrý den, tento týden jsem absolvovala vyšetření na imunologii nicméně výsledky...

Štítná žláza

Dobrý den je mi 23 let.Chtela bych se vás zeptat na nemoc štítná žláza:Moje...

Štítná žláza

Dobrý den, je mi 29 let a chtěli bychom miminko. Bohužel mám problémy se štítnou...

Štítná žláza

Dobrý den,mám diagnozu E063,beru Euthyrox50 1xdenně,nyní bolest krk(spíše tlaky),bolest...

Štítná žláza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda odstranění jednoho vaječníku může ovlivnit...

Štítná žláza

Dobrý den,pani doktorko.Mám vyšetření štítné žlázy,včetně sono,krevní obraz:MCHC-st.bar.k.336...

Štítná žláza

Dobrý večer, asi před třemi měsíci mi dělala praktická doktorka odběry na štítnou...

Štítná žláza

Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Je mi 25 a už od svých 15 se léčím s autoimunitním...

Štítná žláza

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o pomoc a radu.Mám sníženou činnost štítné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antidepresiva a alkohol


Záchvaty suchého kašle

Dobrý den , už 2.Týdny kašlu je to takový suchý kašel .S tím , že chytnu takový...

Bolesti zad a břicha


Nízko položená placenta

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně nízko položené placenty. Byla jsem...

Nauzea, točení hlavy, deprese

Dobrý den, asi půl roku mám každý den pocit na zvracení, někdy je intenzivnější...

Gonartróza

Lékař mi diagnostikoval primární oboustrannou gonartrózu a aplikoval injekce...

Menstruace po sterilizaci

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 44 let. V polovině listopadu 2015 kvůli oční...

Dogmatil vysazení léku

Dobrý den, beru 1 denně lék Dogmatil. Již cca rok. Předtím jsem brala 2x...

Bolest a nevolnost z hladu


Tlak ve varleti

Dobrý den. Je mi 19 let a poslední dobou mám menší problémy s pravým varletem....

Změny nálad

Je mi 51 let.Jsem dva roky v plném ID,domácí oxygenoterapie.Bývám často vzteklý,vytočí...

Plastika bubínku

Dobrý den , chtěla bych se zeptat je složitá operace plastika bubínku nastupuji...

Hemofilus

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, nakolik lze s hemofilovou bakterií bojovat...

Bolest za očima

Dobrý den, Už 3 dny mě trápí bolest za očima, zejména při pohybu očí (nahoru,...

Opakovaná bolest v uchu

Dobrý den, asi půl roku mě trápí bolest v uchu, opakuje se vždy jednou za měsíc,...

Dušnost a bušení srdce

Dobrý den, asi měsíc pociťuji tlak na hrudi a obtížné dýchání. Pocity nenadechnutí,...

Tetanie


Bolesti nohou, únava

Dobrý den , je mi 53 let , pracuji jako fyzioterapeutka , od února mám velké...

AIDS

Dobry den, test po 40 dnech na hiv mi vysel zatim negativne, ale asi to nic...

Kombinace Guajacuranu s alkoholem

Dobrý den, vážená poradno, přípravek, který mi doporučil náš pan doktor byla...