Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Testy na žilní trombozu

Gynekologie Markéta . 24.8.2013 redakce uLékaře

Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat jestli je možné během uživání HA ,si udělat testy na žilní trombozu ? Před braním HA jse si testy nenechala dělat,ale ted bych se ráda projistotu ověřila . A další na co bych se chtěla zeptat, v jakém období a nebo kdy je nejvyšší riziko ? Děkuji za odpověd.

Odpovídá:

MUDr. Jan Sládeček


Zde je vyčerpávající odpověď. Mutace v genu pro koagulační faktor V (leydenská mutace) je nejběžnější genetickou predispozicí k trombózám. Proto by gynekolog, pokud chce předepsat hormonální antikoncepci dívce, která má v rodinné anamnéze sklon k tromboembolickým příhodám (např. matka měla opakovaně žilní trombózu), měl tuto pacientku poslat na vyšetření ke specialistovi – genetikovi. Ten pak na základě klinického vyšetření případně indikuje speciální molekulárně genetické vyšetření na tuto mutaci. Pokud je výsledek pozitivní, samozřejmě by hormonální antikoncepce měla být kontraindikována. Na zmíněné vyšetření může gynekolog pro jistá podezření poslat pacientku kdykoli, tedy i již v průběhu užívání hormonální antikoncepce. V těchto případech bude vyšetření pojišťovnou uhrazeno – zjednodušeně se dá říci, že z veřejného zdravotního pojištění je hrazené každé vyšetření, které je lékařem indikované a odůvodněné. Hormonální antikoncepce sice není z veřejného zdravotního pojištění hrazená, ale vyšetření, která jsou prováděna v souvislosti s kontrolou uživatelek antikoncepce, hrazená jsou (pacientky s hormonální nebo nitroděložní antikoncepcí dokonce jejich gynekolog pravidelně sleduje v rámci dispenzární péče). Stejně tak se nahlíží i na vyšetření leydenské mutace v souvislosti s hormonální antikoncepcí – pokud je vyšetření lékařem indikováno, byť v souvislosti s předpisem antikoncepce, která je nehrazená, je toto vyšetření hrazeno. Podmínkou je, že bude provedeno ve zdravotnickém zařízení, které má smlouvu s pacientčinou zdravotní pojišťovnou. Vyšetření z vlastního rozhodnutí a na vlastní žádost ženy není z veřejného zdravotního pojištění hrazeno a cenu pro samoplátce si určuje samo zdravotnické zařízení. Cena se odvíjí od druhu a citlivosti testu, který samoplátcům nabízí – orientačně je to v rozmezí od 1 000 do 2 000 Kč. Příjemný den

Související dotazy

Testy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali je v ČR možné...
Testy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera i dneska jsem...
Testy na syfilis
Dobrý den, mám ještě doplňující otázku k dotazu #237935,...
Těhotenský test
Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat, mám 5 dní zpožděnou...
Test na THC
Dobry den chci se zeptat prvni tyden v lednu jsem mela...
Těhotenský test
Dobrý den, chtěla bych se zeptat když jsem měla pohlavní...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Testy na snášenlivost antikoncepce

Dobrý den, mám problémy při užívání antikoncepce. Již jsem vyzkoušela několik...

Testy na srážlivost krve

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli předoperační vyšetření obsahují testy...

Testy na srážlivost krve

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký test se dělají na srážlivost krve (zda...

Testy na STD a antibiotik

Dobrý den, pane doktore. Rád bych se zeptal na několik věcí ohledně přenosu...

Testy na syfilis


Testy na syfilis

po 6 týdnech od pohl. styku mi dělali na venerologii testy na syfilis byli negativní....

Testy na syfilis

dobrý den . ve 20 letech jsem byla těhotná, při prvních testech mi řekli že...

Testy na syfilis a hepatitidu

Dobry den, mela jsem nechraneny pohl.styk s muzem o kterem nevim jeho zdravotni...

Testy na štítnou žlázu

Dobrý den paní doktorko. Nezlobte se ještě bych měl dotaz, ptal jsem se Vás...

Testy na vaskulitidu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, o který druh testů se žádá v případě možné...

Testy ohledne HA

Dobry den, potrebovala bych prosim poradit s mym problemem. Je mi 18 a chtela...

Testy pohl. chorob

Dobrý den, mám dotaz, jestli se lze preventivně otestovat na pohlavní choroby...

Testy pohl. chorob

Dobrý den, chci se zeptat, jestli mám být na lačno nebo nemusím, když se chystám...

Testy pohl. chorob

Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli se daji udelat testy na pohlavni choroby...

Testy pohlavně přenosných nemocí

A k jakému lékaři bych měla jít aby mi odebral krev a poslal ji na rozbor protilátek...

Testy pohlavně přenosných nemocí

Dobrý den.1) Byla jsem čtvrtý měsíc po rizikovém styku na testech pohlavně přenosných...

Testy pohlavní choroby

Dobrý den, dotazovala jsem se u vás na to, když jsem měla pohlavní styk s člověkem...

Testy potravinové alergie a potravinové intolerance


Testy potravinové alergie a potravinové intolerance


Testy prováděné v těhotenství

dobrý den chtěla bych se zeptat v kolikátém týdnu těhotenství se provádějí testy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Neurologie


Vysvetlenie nalezu v prepustacej sprave


Odstranění klíštětě


Úpal a úžeh – obojí ohrožuje srdce


Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen


Nemoc


Hnisavý vřed


Menstruace v průběhu dovolené


Bolest pod levým žeberním obloukem


Těhotenský test


Metody vyšetření střev

existuje jiná metoda vyšetření střev než kolonoskopie?

Řezné rány a odřeniny


Erekce odráží celkové zdraví muže


Zvýšená teplota a bolesti zad (závislost na onanii?)


Získejte zpět svou vitalitu a už ji nepusťte díky "silné pětce"


Mě tmavnou obočí i vlasy


Jaká vyrážka na kůži


MUDr. Jan Joukl

Ordinace stomatologa

Popraskáná kůže na "žaludu"


Preejakulát a otěhotnění


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×