Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostná porucha

Psychiatrie alena 15.10.2015

Dobrý den,
před 5-ti lety jsem pro úzkostnou poruchu nasadila s konečnou denní dávkou Citalec 20mg.Brala jsem jej cca 2 roky ,asi na 6 M jsem jej vysadila a když jsem měla opět počínající obtíže,nasadila jsem jej zpátky do konečné dávky 30mg/den. Před rokem jsem
jej opět vysadila cca po 9 M mi začaly opět potíže-tachykardie,pálení šíje,roztěkanost,nesoustředění,iritace při psaní na PC,nervozita ,únava.,poruchy spánku,vertigo,GIT obtíže.Kardioložka nasadila Elicea 10 mg,PN,cca do 3 týdnů se stav zlepšil,ale stále se necítím ideálně. Při Citalecu mi bylo cca do 1 M dobře . Proto jsem Eliceu navýšila na 15 mg denně asi 1 M.Léky beru ráno, ještě dopoledne mě lehce irituje psaní na PC-točení hlavy ,roztěkanost,poruchy visu,vertigo, ale cca od 10 hod.se cítím dobře .Někdy pozoruji brnění nohou,třes prstů HKK,chvění těla a třes zubů.Mám ponechat stejný preparát Eliceu 15 mg , nebo
upravit dávkovaní.Nemůže dopolední třes prstů souviset ze serotoninovým syndromem. děkuji Alena

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Psychiatrie Roudnice

Podle mého soudu byste měla jednak navštívit psychiatra (psychofarmaka jistě může správně indikovat kardiolog nebo praktický lékař, spousta lékařů se medikuje sama - ale ztratí se tím jednak pohled na kontext potíží, totiž na jejich souvislosti s Vaším, resp. pacientovým životem, jeho současnou situací a životní historií,
jednak se ztratí nadhled člověka, který není neúčastný, ale je přece jen Vaším problémům poněkud vzdálen - řekněme, že jeho pozorující Já je v přesile, zatímco u Vás je vedoucím Já zakoušející, resp. prožívající - psychiatr může doporučit i jinou terapii než farmaka, kombinaci psychoterapie s psychofarmaky).

Obecně se antidepresiva nedoporučuje vysazovat a doporučuje se, nebo upřednostňuje se terapie "šitá na míru," tedy i kombinace nižších dávek několika farmak s různými mechanismy účinku tak, aby byly pokryty všechny příznaky a vykryty případné nežádoucí účinky.


Vzhůru k psychiatrovi, většina z nich nekouše.

Dr. Borovanský

P.S. Serotoninový syndrom to jistě není, mívá bouřlivé příznaky.

Spíš je to otázka neléčené, resp. nedostatečně léčené úzkostné poruchy (v podstatě tedy nedostatečně ovlivněné příznaky úzkosti), nebo vliv antidepresiv na serotononových synapsích (al enejde o serotoninový syndrom!!!) - i proto navštivte psychiatra, vhodnou kombinací léků a jejich nižších dávek lze dosáhnout více.

Bor

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...
Panická úzkostná porucha
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována...
Úzkostná porucha
Dobry den, nekolikrat za mesic se mi vzdy z niceho...
Aritmie nebo se vratila úzkostná porucha?
Dobry den. Je mi 24 let před pul rokem jsem se vyléčila...
Úzkostná porucha
Dobrý den, měl jsem řadu týdnů problémy s úzkostí,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostná panická porucha


Úzkostná panická porucha-zvláštní příznaky

Vážená koncem srpna jsem přišel o práci a postupně se u mě začali projevovat...

Úzkostná panická porucha-zvláštní příznaky

Vážený Již měsíc trpím velmi silnou úzkostnou panickou poruchou, beru léky...

Úzkostná panická porucha, porucha osobnosti popř něco jiného

Vážená Chtěl bych se zeptat po ztrátě zaměstnání na mě přišla úzkost nejdříve...

Uzkostna pirucha a buseni srdce

Dobrý den, občas se mi objeví bušení srdce a někdy i tlak na hrudi, které přichází...

Úzkostná porucha

Dobrý den je mi 25 a poslední dobou mám takové návaly jako kdyby na omdleni,projde...

Úzkostná porucha

Dobrý den, Chtěl bych popsat obtíže, které mě trápí poslední týdny. Cca před...

Úzkostná porucha

Dobrý den, nedávno zničeho nic na mě večer dolehl hrozně divný pocit, najednou...

Uzkostna porucha

Dobry den Již 2 měsíce užívám homeopatika na uzkostnou poruchu,bohuzel paní...

Úzkostná porucha

Dobrý den. Je mi 20 let a už několik let se léčím z úzkostnou poruchou. Bohužel...

Úzkostná porucha

Dobrý den pane doktore, beru asentru 50 5 týdnů na úzkostnou poruchu.. 3 týdny...

Úzkostná porucha

Prosím o radu ,před 14 lety mně byla provedena lezionektomie ...nyní jsem 14...

Úzkostná porucha

Už asi od 6 třídy mam problémy..stres, nervozita, úzkost.. jsem ve tretaku a...

Úzkostná porucha

Dobrý den, trápí mě časté svirani na hurdi, celkově někdy dušnost, nedostatek...

Úzkostná porucha

dobry den,byla mi diagnostikovana uzkostna porucha,ktera me trapí 3roky-ale...

Úzkostná porucha

Dobrý den, muzu poprosit o radu, beru pul roku na panickou poruchu a uzkosti...

Úzkostná porucha

Dobrý den, obracím se k Vám, protože si nevím rady jak dostat maminku k psychiatrovi....

Úzkostná porucha

Dobrý deň, mávam často stavy úzkosti a strachu. Hlavne keď mám ísť do niečoho...

Úzkostná porucha

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat ohledně fascikulace. Trápí mě tak týden. Je...

Úzkostná porucha

Dobrý den, potřeboval bych se vás zeptat na jednu možná velice závažnou věc....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět kůže

Dobrý den, chtěla bych se poradit se skvrnou na stehně, kterou mám 6. den. První...

Rehabilitace po zlomenině krčku stehenní kosti

Dobrý den,maminka (76 let)je sedmý týden v nemocnici(Thomajerova nemocnice v...

Byli mě a příteli zjištěny chlamydie trachomatis

: Dobrý Den byli me a příteli zjištěny chlamydie trachomatis máme 4 letého syna...

Krvácení po pohlavním styku

Dobrý den. Dneska pri pohlavnim styku s pritelkyni mi krvacelo z penisu. Ze...

Úraz oka míčem

Dobrý den před dvěma dny mě při tělesné výchově trefili z asi půl metru míčem...

Apo parox nezadouci ucinky

Dobry den, chtela bych se prosim zeptat, jiz 6. ty den beru antidepresiva apo...

Tranvestismus nebo shemale?


Bradykardie

: Dobrý den, můj přítel má strašně dlouho nízký tep. Tak 47 při normálním tepu...

Kolpo E

Dobr den, chtela bych se zeptat co znamena na lekarske zprave z gynekologickeho...

Penicilin a mléčné výrobky


Mirena

Dobrý den. Chtěla bych znát Váš názor na tělísko Mirena. V současné době mám...

Inkubační doba Monukleozy

Dobry den, mám mononukleozu, chtěla bych se zeptat, jak dlouhá je inkubační...

Nízko položená placenta

Dobrý den, dnes po kontrole v 18+1 tt mi lékař sdělil, že mám nízko položenou...

Pocit knedlíku v krku, tlak v oblasti žaludku (trojúhelník mezi prsy a níž)

Dobrý den, měla jsem problémy s pocitem knedlíku v krku, byl mi zjištěn reflux,...

Bolest v uchu


Zvýšené APTT a snížené Neutrofily v krvi dítěte

Dobrý den. Prosím o radu. U syna, 10,5 roku, již téměř rok řeším zvýšené hodnoty...

Pokousání psem

Dobrý večer paní doktorko,je to asi týden,co mě kousl pes na ulici.Majitel pejska...

Bolesti konečníku

Dobrý den, v období menstruace, nejčastěji první 3 dny mě trápí bolesti v konečníku,...

Kapavka nebo zánět močových cest?

Dobrý den, rád bych znal odpověď na můj problém. Posledních několik dnů občas...

Bolesti břicha

Dobry den trapi me bolest bricha ktera nekdy vystreluje v leve horni casti...

Reklama
Zavřít