Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostná porucha

Psychika Vlastimil 5.10.2018

Dobrý den,
Chtěl bych popsat obtíže, které mě trápí poslední týdny. Cca před měsícem a půl (koncem srpna) se mi začaly objevovat bolesti hlavy, které jsem tehdy přirovnával k migréně a vzhledem k mé citlivější povaze tyto stavy pak doprovázely i úzkostné stavy, kvůli kterým jsem i za poslední měsíc a půl skončil jednou v noci na urgentním příjmu kvůli silnému stavu na omdlení doprovázeným silným bušením srdce. Bolest hlavy byl vždy v oblasti čela a krajích čela. Během celé této doby někdy potíže s bolestí hlavy nebyly a cítil jsem se zcela zdráv. Mezitím jsem tento problém začal řešit rovnou na neurologii, kde mě po základním vyšetření sdělili, že bych měl být v pořádku a může to být od psychiky. Každopádně mě poslali na vyšetření, aby se vyloučili neurologické choroby – EEG, VEP a magnetická rezonance mozku. Vyšetření EEG a VEP jsem již podstoupil a mám je v pořádku. Ještě mě čekají odběry krve a rezonance v listopadu. Bohužel poslední týden mě přepadla viróza (nachlazení) a během virozy se mi opět objevilo bušení srdce i v klidových stavech. Když mi bylo už lépe, tak během usínání se mi silně rozbušilo srdce, až jsem si musel zavolat RZS a na urgentu mě prohlédl kardiolog. Udělali mi odběr krve a EKG a vše v pořádku, takže to zhoršení tepu jsem si mohl přivodit rozrušením já sám. Podobné potíže jsem prožil před necelými dvěma lety, kde mi dělali i zátěžové testy, EKG holter a sono srdce a tehdy jsem měl také vše v pořádku.

Momentálně moje nachlazení už odchází, ale mám stále ty bolesti hlavy, přesněji tlak v přední části hlavy a při běžné chůzi venku se snadno zadýchám, což se mi předtím vůbec nestávalo a poté znovu pocituji tlukot srdce, někdy slabost, mravenčení končetin a mám také problémy s krátkodobou paměti poslední dobou. Pocituji občas i takové divné brnění zubů nebo nevolnost. Spaní se mi zlepšilo, protože už téměř odešly úzkostné stavy, které jsem před tím měsícem měl docela často. Jakmile mě ale některý den přepadne úzkost ve večerních hodinách, tak téměř určitě mám problém spát tu noc.
Našel jsem možnost, že moje problémy s bolestí hlavy by mohly být od krční páteře. Mám sedavé zaměstnání u PC. Předtím měsícem a půl než všechny obtíže začaly jsem jinak byl zcela zdráv. Beru antihistaminika Dasselta na alergii dle potřeby, preventivně proti astmatu sprej Alvesco a každý den ráno si beru vitamín C a někdy i tabletu s hořčíkem, protože před těmi dvěma lety, kdy jsem měl tyto obtíže, mi byl také předepsán k pravidelnému braní.

V příloze zasílám všechny lékařské zprávy, které jsem doposud za ten měsíc a půl dostal z vyšetření nebo z pohotovosti.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, vyšetření na neurologii slouží k vyloučení závažných chorob - především chorob typu roztroušené sklerozy (jde o nemocnění, které se objevuje již v mladším věku a mohl by být přítomný nález na magnetické rezonanci mozku). Možná jsou i samozřejmě další neurologická onemocnění - které magnetická rezonance vyloučí. Vzhledem k tomu, že se přidávají i další obtíže jako je bušení srdce, únava či mravenčení končetin tak je opravdu možné, že se jedná i o úzkostnou poruchu. Doporučuji Vám tedy vyčkat výsledku magnetické rezonance, v odběrech krve bych možná ještě raději doplnil vyšetření štítné žlázy. V dalším kardiologickém vyšetření zatím smysl nevidím, zvlášť, když bylo provedeno kompletní vyšetření již před 2-mi roky s norm. výsledkem. Pokud budou vyšetření v pořádku, pak bych vyzkoušel psychoterapii či již neurologem navrhované protiúzkostné léky. S pozdravem MUDr. Tomandl

Odpovídá lékař:

Mgr. Miroslava Hruboňová


Dobrý den, pokud budou všechna vyšetření v pořádku, velmi bych doporučovala návštěvu psychologa, popř.psychiatra. Velmi pravděpodobně se u vás jedná o tzv.neurózu, která má různé projevy a je definována jako duševní nerovnováha. Stejně jako různé projevy, jsou i příčiny různé. Vzhledem k četnosti a rozmanitosti vašich potíží by pro vás mohl být psycholog velmi dobrou cestou. Není potřeba se trápit, naopak, říct si o pomoc je prospěšné a užitečné. Již pouhé sdělení problémů by mohlo mít velmi pozitivní důsledek pro vaše duševní zdraví. Pokud se tedy můžu přimluvit, najděte si odborníka na duševní zdraví co nejdříve. Přeji hodně štěstí.

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana...
Panická úzkostná porucha
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována...
Úzkostná porucha
Dobry den, nekolikrat za mesic se mi vzdy z niceho...
Aritmie nebo se vratila úzkostná porucha?
Dobry den. Je mi 24 let před pul rokem jsem se vyléčila...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostná ataka

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli by jste mi mohla poradit nějaké "berličky"...

Úzkostná depresívna porucha

Dobrý deň.Mám taký dotaz.Bola som na psychol.vyšetrení,trpím výrazne zníženou...

Uzkostna depresivni porucha

Dobry den,beru antidepresiva Citalopram 10 mg denne. Uz 8 mesicu. Citim se po...

Úzkostná panická porucha

Dobrý den už nemůžu jsem vysílena a unavená bojuji držím se hesla NIKDY TO NEVZDÁVEJ...

Úzkostná panická porucha


Úzkostná panická porucha-zvláštní příznaky

Vážená koncem srpna jsem přišel o práci a postupně se u mě začali projevovat...

Úzkostná panická porucha-zvláštní příznaky

Vážený Již měsíc trpím velmi silnou úzkostnou panickou poruchou, beru léky...

Úzkostná panická porucha, porucha osobnosti popř něco jiného

Vážená Chtěl bych se zeptat po ztrátě zaměstnání na mě přišla úzkost nejdříve...

Uzkostna pirucha a buseni srdce

Dobrý den, občas se mi objeví bušení srdce a někdy i tlak na hrudi, které přichází...

Úzkostná porucha

Dobrý den je mi 25 a poslední dobou mám takové návaly jako kdyby na omdleni,projde...

Uzkostna porucha

Dobry den Již 2 měsíce užívám homeopatika na uzkostnou poruchu,bohuzel paní...

Úzkostná porucha

Dobrý den. Je mi 20 let a už několik let se léčím z úzkostnou poruchou. Bohužel...

Úzkostná porucha

Dobrý den, před 5-ti lety jsem pro úzkostnou poruchu nasadila s konečnou denní...

Úzkostná porucha

Dobrý den pane doktore, beru asentru 50 5 týdnů na úzkostnou poruchu.. 3 týdny...

Úzkostná porucha

Prosím o radu ,před 14 lety mně byla provedena lezionektomie ...nyní jsem 14...

Úzkostná porucha

Už asi od 6 třídy mam problémy..stres, nervozita, úzkost.. jsem ve tretaku a...

Úzkostná porucha

dobry den,byla mi diagnostikovana uzkostna porucha,ktera me trapí 3roky-ale...

Úzkostná porucha

Dobrý den, muzu poprosit o radu, beru pul roku na panickou poruchu a uzkosti...

Úzkostná porucha

Dobrý den, obracím se k Vám, protože si nevím rady jak dostat maminku k psychiatrovi....

Úzkostná porucha

Dobrý deň, mávam často stavy úzkosti a strachu. Hlavne keď mám ísť do niečoho...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zápal plic


Bolest v pravém podbřišku a varleti


Hnědý hlen

Dobrý den, za měsíc mi bude 60 let, a 10 let už nemám měsíčky, a ted se...

Zástava dechu

Dobrý den, před několika lety jsem prodělala virozu, kdy během dne došlo poprvé...

Brnění rukou, přibírání na váze, bolest v krku


Bolest pravého spánku

Dobrý den pane doktore, je mi 30let a momentálně jsem ve velkém stresu, asi...

Brnění rukou v noci


Průběh Crohnovy nemoci a probiotika

Dobrý den měla bych jednu otázku. Zjistili mi Crohnovu nemoc. Chci se zeptat...

Vysazení rivotrilu nespavost

Zdravím , užival jsem rivotril 1-1-2 0,5mg tablety 3 týdny a pak jsem to vysadil...

Kašlání krve

Dobrý den přeji. Moje maminka (67) před pár dny začala kašlat krev. Nekašle...

Zatékání hlenů do hrdla

chcem sa opýtať mám problém so zatekaním hlienov do hrdla a z toho zápal hrtana...

Může Nitrofurantoin-ratiopharm snížit účinky antikoncepce Lunafem?


Nitrofurantoin a antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na účinnost antikoncepce v případě, že jsem...

Muže se mi vrátit zápal plic.?


Nitrofurantoin a antikoncepce

Dobrý den, týden jsem brala nitrofurantoin a během braní se objevilo špinění...

Brnění nohy

Dobry den, uz nekolik dni mi mrzne levy palec u nohy. ostatni prsty bez problemu,...

Sekrece hlenů

Dobrý den je mne 23 let při vlhkém prostředí nebo zvisene námaze mám.hleny špatně...

Nitrofurantoin a antikoncepce - má na ní vliv?

Dobrý den, dnes jsem dobrala antibiotika na zánět močových cest Nitrofurantoin....

Je mi 14 let, a mám šileně silné bolesti hrudi a plic


Růžové tváře

Mám stále červené tváře, v mrazu, ve vedru, při sportu, při smíchu, četla jsem,...

Reklama
Zavřít