Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Vhodnosť malej dávky Euthyroxu pri znižovaní hormónu fT4

Petra . 24.2.2014

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o konzultáciu. Mám 28 rokov a pred 4 rokmi ma kvôli silným ekzémom poslali na vyšetrenie štítnej žľazy. Výsledky hormónov boli: TSH - 3,25, fT4 - 18,3, antiTPO - 190, antiTg - 113. USG: Okraj nerovný, štruktúra nehomogénna, echogenicita znížená, ložiskové zmeny. Nezväčšená tyreoidea, USG obraz ako pri autoimúnnej tyreoiditíde. Objem štítnej žľazy - 8,4 ml. Lieky mi vtedy nepredpísali žiadne a kožné problémy časom ustúpili samé. Momentálne som v 6. mesiaci tehotenstva a kvôli spomenutej diagnóze a kvôli symptómom hypotyreózy, ktoré pociťujem (únava, ospalosť, zápcha a nafukovanie, zimomrivosť, vypadávanie vlasov, bolesti svalov, kŕče, priberanie na váhe - od začiatku tehotenstva už 15 kg) som v 14. týždni tehotenstva bola na novom vyšetrení. Výsledky hormónov: TSH - 2,23, fT4 - 12,53, antiTg - 189,3, antiTPO - 382,3. USG: oba laloky sú normálneho tvaru, nehomogénne, mierne hypoechogénne, bez jednoznačných uzlov a cýst. Difúzna lymf. tyreoiditída bez strumy. Veľkosť PL: 44,8 x 14,8 x 14, objem 5,01 ml, ĽL: 43,2 x 14,7 x 16,1, objem 5,36 ml. Lieky som nedostala žiadne. V 22. týždni tehotentstva mi vyšetrenie (bez USG) zopakovali s výsledkami hormónov: TSH - 1,98 a fT4 - 10,21. Ani tentokrát mi nepredpísali žiadne lieky. Ešte spomeniem, že aj mama a sestra majú autoimúnnu tyreoiditídu s menšími nodozitami na štítnej žľaze - mama od svojho prvého tehotenstva užíva Euthyrox 25 ng a sestra od 12 rokov 25 ng a teraz (tiež v tehotenstve) jej dávku zvýšili na 50 ng. Toto je sestrin prípad, ktorý ste Vy hodnotili: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/stitna-zlaza-58131 Vzhľadom na uvedené výsledky (najmä pád fT4) a moje symtómy, poprosila by som Vás o Váš názor, či by nebolo vhodné začať užívať aspoň malú dávku Euthyroxu. Mohlo by to uškodiť bábätku? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, pro zahajování léčby hormony štítné žlázy je více méně rozhodující hladina TSH. Hladiny fT4 mohou v těhotenství, zejména v druhé polovině, klesat i u zdravých žen. TSH máte po celou dobu těhotenství v normě, proto ta absence hormonů. Příznaky snížené funkce štítnice (podobné těm, které máte) jsou hodně nespecifické, tudíž jsou stejně tak připsatelné probíhajícímu těhotenství. Existují postupy, kde se při pozitivitě protilátek proti štítné žláze, jako máte i Vy, dávají hormony štítné žlázy i při normálním TSH - říkáme tomu izohormonální terapie. Jejím cílem není úprava hormonálních hladin, ale snaha ovlivnit samotný autoimunitní proces, který v štítnici probíhá. V tomto stadiu těhotenství je ale otázka, jestli by to mělo smysl. Každopádně, poškodit by Vám ani miminku neměly. Určitě bych ale doporučila substituci jodem (je většinou přítomen v těhotenských vitamínech, ale je možné ho užívat i samostatně). Je vhodné ho užívat i po porodu po celou dobu plného kojení miminka. Držím palce.

Související dotazy

Vysazení Euthyroxu 50
Dobrý den, rada bych se zeptala ohledně vysazení Euthyroxu...
Vysazení Euthyroxu
Dobrý den, paní doktorko, do nedávna jsem užívala...
Dávky hormonů u HA
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik mg hormonů mají...
Hodnoty TSH a fT4 na začátku těhotenství
Dobrý den, prosím o Váš názor na hodnoty, které mi...
Substituce hormonů ŠŽ
Dobrý den sem již přes rok po úplném odstranění štítné...
Štítná žláza a dávka Euthyroxu
Dobrý den,chci se zeptat,beru každý den euthyrox 75...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vhodnost dlouhodobého pití bylinkových čajů

Dobrý den, denně piji bylinkové čaje (vlastní pěstování či sběr-máta, meduňka,...

Vhodnost doplňků stravy

Dobrý den, dnes mi obvodní lékař sdělil, že mi na epidemiologii z výtěrů byla...

Vhodnost kombinace léků a doplňků pro podporu hubnutí

Dobrý den,dlouhodobě užívám antidepresiva Oxazepam a Citalon,dost jsem přibrala...

Vhodnost kratší doby spánku

Dobrý den, zjistil jsem že mi vyhovuje méně spánku. Když spím třeba 7-8 hodin...

Vhodnosť kyslíkového koncentrátoru

Dobrý deň. Moja mamka má CHOCHP ťažkého stupňa, FEV1 je 35%.Má 73 rokov. Lekár...

Vhodnost léku

Dobrý den. Můj lékař mi předepsal lék Betaloc SR.Na příbalovém letáku jsem...

Vhodnost léku Forxiga

Mám cukrovku 2. Typu beru účinnou látku Metformin hladina cukru střídavý hodnoty...

Vhodnost léků na tlak

Dobrý den, prosím o radu, zda je v mém případě vhodné užívat přípravek Rivocor...

Vhodnost léku Nalgesin s

Dobrý den, mám takovou otázku. Když mám bolestivou menstruaci tak užívám...

Vhodnost léku v těhotenství

Dobrý den.Chtěla bych se Vás zeptat,jestli mohu užívat Ofloxin 200.Byl mi předepsán...

Vhodnost nového léku

Dobrý den,25 let jsem brala lék na vysoký tlak Lokren 20mg. Při kontrole na...

Vhodnost očkování proti meningokokovi

Dobrý den, mám problém se štítnou žlázou ,sniženou funkci se kterou se léčím....

Vhodnost operace kýly

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu ohledně operace pupeční kýly. Během...

Vhodnost pobytu u moře.

Dobrý den. Paní doktorko, moje žena 45 let, v dětství dvakrát prodělala leukemii...

Vhodnost pocení při ledvinové nedostatečnosti

Co je pravdivého na hypotéze, že pocením může být uleveno nedostatečně fungujícím...

Vhodnost preventivního užívání ATB

Cca 20 dnů po přisátí klíštěte teplota, bolesti kloubů a svalů, pocení, světlečervená...

Vhodnost rostliných tuků a másla

Před několika dny jsem dostal na e-mail článek (který přikládám) o vhodnosti...

Vhodnost testu PSA při mírných obtížích s prostatou - nižší věk

Chtěl bych Vás poprosit o radu – před časem na vyšetření na urologii na prostatě...

Vhodnost užívání Clostilbegytu

Dobrý den, mám nízkou děložní sliznici, byl mi napsán Clostilbegyt, protože...

Vhodnost užívání rakytníku řešetlákového při UC

Dobrý den. Na můj dotaz mi nebylo odpovězeno, proto prosím znovu o odpověď,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cvičení

Dobry den chtel bych se zeptat jestly muzu posilovat kdyz beru antidepresiva...

Zhmoždění žebra

Dobry den, pred 12 dny na me skocila moje 3 leta dcera z gauce. Skocila mi na...

Kýla

Dobrý den mám štítnou žlázu vás je v pořádku jen teď poslední dobou pozoruji...

Potratová pilulka

Dobrý den,mám na vas dotaz jsem asi tři týdny po potratove pilulce a nevím jak...

Dárce krve

Dobrý den, jak dlouho trvá obnova odebrané krve po darování krve?

Bolest nohy

Dobrý den už delší čas mě bolí noha od kyčle dolů vystřeluje bolest při delší...

Antikoncepce

Dobrý den, Užívám antikoncepci Lindynette 20. Kvůli dovolené u moře jsem si...

Bolest zad

Dobrý den , trápí mě velká bolest nohy a to v noci , nebo když delší dobu sedím...

Vysvětlení CT vyšetření a následná léčba

Dobrý večer otec byl na vyčetření CT LS páteře a prosím o přeležení zprávy a...

Popis MRI, osteochondrosa, diskopatie

dobry den,ráda bych se zeptala co znamená ve zdravotní zpravě Vyznamná osteochondrosa...

Chlorella a autoimunitní zánět šž

Dobrý den, mohu užívat chlorellu, pokud mám autoimunitní zánět štítné žlázy,...

Ohnutí prstu

Dobrý den, nemohu si uvědomit kdy, tzn. zřejmě postupně, se mi ohnul malíček...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, mám zánět ve tváří a zítra dobírám druhé balení DEOXYMYKOINU. Kožařka...

Hodne citlive bradavky

Dobry den, Pred rokem a pul jsem vysadila HA a menstruace mi potom moc nechodila....

Je možný nějaký krevní odběr který by ukázal třeba poškození nebo špatnou funkcí slinivky?

Dobrý den, prosím už dva měsíce mě trápí bolest pod levým zebrem, bolest je...

Bolesti na hrudníku - hrb na žebru

Dobry den ..jiz tak tri mesice me boli na leve strane hrudniku bylo to spise...

Dithiaden a alkohol

Dobrý den, dostal jsem na alergii(z antibiotik) lék dithiaden(od zentivy)....

Rychlý přírůstek hmotnosti

Dobrý den, jsem žena, 33 let, sedavé zaměstnání. Během tří měsíců jsem přibrala...

Pásový opar

Dobrý den. Koncem června jsem dokončila 4 měsíční léčbu chronický, recidivující...

Vysoké jaterní testy

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem. V roce 2004...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×