Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Vliv červeného vína na zdraví

Srdce a cévy Zdeněk . 25.12.2007

Dobrý den, chtěl bych požádat touto cestou o seriózní odpověď na otázku, zda škodí či naopak prospívá červené víno. Četl jsem již řadu článků na toto téma a názory se různí. Jedna strana se vína zastává a uvádí, že přiměřené denní pití vína / cca 2 - 3dcl / chrání srdce a cévy, je cenným zdrojem antioxidantů, připouští se protirakovinový efekt a mnoho dalších pozitiv. Na druhou stranu jsem však slyšel negativní vyjádření pana doktora Pesiny v televizním odborném pravidelném pořadu "Domácí lékař", vysílaný ČT 1, že pravidelná konzumace může podpořit vznik cirhózy jater, což lze dokumentovat statistikou vyššího výzkumu u Francouzů, kteří, jak známo, denně víno popíjejí. K mé osobě - je mi 50let, jím stredomořskou stravu, nepiji tvrdý alkohol, jsem nekuřák, jsem sportovně založený, ale mám rád červené víno, které si rád dopřeji večer k posezení. Nevypiji však nikdy více než 2 - 3dcl, protože mám tzv. záklopku :-)), a ani jsem se nikdy neopil. Jak tedy nebezpečné je pití vína? To samé by mne zajímalo u piva - je pravda, že pivo vyvolává kvůli obsahu nitrosaminu karcinom slinivky?? Urologové ale pivo doporučují.....čemu vlastně věřit? Děkuji Vám předem za ochotu mi odpovědět a přeji zároveň celé Vaší společnosti vše nejlepší, hodně zdraví a optimismu v nadcházejícím roce 2008.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Vážený pane Zdeňku, přeji Vám dobrý den. Každá mince má dvě strany. Není jen černá nebo jen bílá a tak jsou advokáti i odpůrci denního pití. Je prokázáno, že mírný příjem alkoholu (1 drink pro ženy, 2 pro muže denně), vede ke zmenšení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Mírnou denní konzumaci doporučuje i světová zdravotnická organizace WHO. Na druhou stranu, denní konzumaci alkoholu lze označit jako závislost a může způsobit např. cirhozu. Pokud však nepřekračujete 3dl denně, jsou jakékoli zdrovotní komplikace extrémně nepravděpodobné. Nitrosaminy jsou dosti nebezpečné sloučeniny, ale neslyšel jsem, že by jich v pivu bylo nějaké pozoruhodné množství, což ale nevylučuje, že tomu tak je. Urologové doporučují hlavně Plzeň, protože je zásaditá. Jedno pivo denně je na tom podobně jako tři deci vína - neublíží. Deset piv je jiná kapitola... S dvojznačnou odpovědí a přáním hodně zdraví v Novém roce se s Vámi loučím.

Související dotazy

Denní konzumace červeného vína
Dobrý den, nepiji pivo ani tvrdý alkohol, ale miluji...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vliv blokace žeber na funkčnost srdce


Vliv brambor na klouby


Vliv brusinek na sílu pseudomenstruace


Vliv cirhozy na psychiku

Dobrý den, můj manžel má 30let nemocná játra, nyní už ve stadiu cirhozy asi...

Vliv Citalecu popr. Cipralexu na menstruacni cyklus zeny


Vliv clotrimazolu a boraxových čípků na antikoncepci


Vliv cvičení jogy na autoimunitní onemocnění štítné žlázy a celiakii


Vliv cvičení na oči


Vliv cysty na těhotenský test??


Vliv častého holení na vousy


Vliv data odběru?

Dobrý den,pane doktore, chtěla jsem se prosím zeptat ohledně odběrů na biochemický...

Vliv dedicnosti na rakovinu tlusteho streva

Dobry den, rada bych se zeptala, zda spadam do rizikove skupiny, jestlize muj...

Vliv dedicnosti na velikost penisu

Zdravim Vam, zajimalo by me, co presne ovlivnuje fakt, ze nekomu naroste...

Vliv deprese

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat, zda mají deprese vliv na můj zdravotní stav?...

Vliv diabetu 1.st.na bolesti nohou(zejména pat)


Vliv Diclofenacu na plodnost

Dobrý den , může mít dlouhodobé (cca 5 let) používání léků diclofene duo 75...


Dobrý den, prosím o radu. Může mit vliv dlouhodobé užívání warfarinu a litaliru...

Vliv doplňků stravy na ostatní léky

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, zda doplňky stravy, jako je Zinek, Ženšen...

Vliv drog na opožděnou menstruaci

Nejsem blba test sem si udelala tehotna nejsem :( muzou drogy zpusobyt jeden...

Vliv euthyroxu na kvasinkové infekce pochvy

Dobrý den, četla jsem složení léku euthyrox a chtěla bych vědět, zda si myslíte,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antikoncepci lze "ušít na míru" každé ženě


Gynekologický nádor – poznejte je všechny


Tvrdnutí pooperační jizvy


MUDr. Zdeněk Popelka

Ordinace specialisty - interna, nefrologie

Dlouhodobý problém s kvasinkami


Perianální trombóza


Léky v těhotenství


Projevy jak zánětu šlach tak syndromu karpálního tunelu


Erekce v létě: 13 vlivů, které ji zaručeně zničí


Náhlé sevření hrdla


4D celkové vyšetření zdravotního stavu


Změna pigmentu kůže


Bolesti břicha


Znaménko na zádech


Kompresní punčochy pomohou i zahřejí!


Bolest hlavy


Bolest v krku


Kyselina mravenčí


Ovlivnění hormonální antikoncepce


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×