Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vliv podvýživy v minulosti na plodnost a poruchu cyklu

Gynekologie Mariana 7.1.2016

Dobrý den pane doktore,
ráda bych se Vás zeptala na otázku, která mě již nějakou dobu trápí a nikde na internetu jsem nenašla uspokojivou odpověď. Ve svých 15 letech jsem onemocněla Myasthenia Gravis. Protože trvalo několik měsíců, než se na onemocnění přišlo, velmi jsem zhubla (BMI 14,8) a ztratila menstruaci (resp. chodila jednou za 3 měsíce nebo vůbec). Pubertu jsem měla ve 14 letech a do onemocnění (a zhubnutí) jsem měla menstruaci pravidelnou už od počátku - co 32 dní. Po zjištění diagnózy jsem byla na hormonální podpoře (Provera) a od 19 let jsem brala hormonální antikoncepci. Váha se mi srovnala až po několika měsících od zahájení léčby Myasthenie a váha se ustálila na lehčí podváhu BMI 17,7 až 18,8 a tento stav podváhy trval dalších 5 let. (Nutno podotknout, že s jsem vždy měla potíže přibrat a měla lehkou podváhu i před začátkem puberty)
Nyní jsem vysadila antikoncepci (chtěla bych otěhotnět) a menstruace nepřichází (jednou přišla jen po injekci Agolutinu). Brzy tomu budou 3 měsíce od vysazení. Vždycky jsem si myslela, že příčinou mé poruchy byla tehdejší podváha a že se po přibrání na normální váhu cyklus vrátí k původnímu stavu před onemocněním. Nyní mám 6 let váhu v normě. Myasthenia by na to neměla mít vliv, jsem několik měsíců v remisi bez kortikoidů a imunosupresiv (beru pouze Mestinon, který na cyklus vliv nemá). Takže mě logicky napadá, jestli na současný problém nemůže mít vliv dřívější podváha a pokud ano, jaké jsou možnosti řešení?

Děkuji za odpověď,

Mariana

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Dřívější podváha by na nynější cyklus neměla mít vliv, bylo by vhodné vyšetření hormonálních hladin a podle výsledku zvolit další postup.
Příjemný den

Související dotazy

Porucha cyklu
Dobrý den, minulý rok jsem vysazovala antikoncepci...
Má vakcína proti žloutence vliv na opoždění menstruačního cyklu?
Dobrý den, byla jsem očkována první dávkou TWINRIX...
Vliv na plodnost
Dobrý den, s přítelem plánujeme rodinu, již osmý měsíc...
Poruchy menstruačního cyklu
Endokrinologie. Dobrý den, ráda bych si nechala udělat...
Vliv Diclofenacu na plodnost
Dobrý den , může mít dlouhodobé (cca 5 let) používání...
Řešení neplodnosti
Dobrý den, s manželem se pokoušíme o miminko gynekolog...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vliv nízkosacharidové diety na účinnost antikoncepce


Vliv ockovani na miminko?


Vliv očkování na dítě


Vliv Ofloxinu na účinnost HA


Vliv operace na otěhotnění


Vliv ozařování


Vliv penicilinového antibiotika na hormonální antikoncepci Logest


Vliv pivní koupele na plod v 1.trimestru


Vliv plísní v potravě v prvním trimestru těhotenství


Vliv podmínek při vyšetření na výsledek EEG


Vliv porodu na vývoj miminka


Vliv posilování na zdraví růst


Vliv potravin na léky


Vliv používání Jaru na zdraví člověka


Vliv prasklé cysty na otěhotnění


Vliv prodělané tbc na růst dětí

Dobrý den. Prosím, zajímalo by mě, zda může nějak ovlivnit( prodělaná a vyléčená...

Vliv Provery na těhotenství

Dobrý den, 2 roky užívám Proveru 5 mg (na srovnání cyklu, nikoli antikoncepci;...

Vliv průjmu na antikoncepci

Dobrý den. Poslední týden mám problém s průjmem - není akutní, na toaletu...

Vliv přípravku Fenofix na ředění krve

Dobrý den, mám před dlouhou cestou letadlem (12 hod). Mám zvýšený cholesterol...

Vliv rakoviny na alergii

Vážená paní doktorko, mám asi dost neobvyklý dotaz. Na jaře mně byla po poměrně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Panické ataky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné, že při panické atace mám příšerné...

Bolesti ucha a krku

Už několik let se mi vrací nepříjemná bolest jakoby za pravým uchem pod boltcem...

Glykemický šok

Ráda bych věděla,jak se projevuje a v důsledku čeho vzniká glykemický šok, zda...

Červené fleky na kůži


Naražené zápěstí

Dobrý den, při házené jsem vyskočil odrazil míč a při pádu na zem jsem spadl...

Agolutin - jak dlouho působí

Dobrý den, lékařka mi minulý týden aplikovala agolutin kvůli cystě, aby praskla,...

Bolesti konečníku


Mohl mi s ni byt nevěrný?


Častá stolice a bolest břicha

Mam dotaz chodim 11krat dene na velkou boli me. Bricho. Je to normalni. Coto...

Hnisavé vředy aneb NEVÍME CO VÁM JE, MY TO TADY NELÉČÍME

Hezký den, asi 5 let mě trápí hnisavé vředy na: +lokty +vnitřní strany stehen +podbřišku +podpaží +krku +na...

Bolest hlavy, závratě, rozostřené vidění

Dobrý den, mám dotaz oč se může jednat mám docela dost silné bolesti hlavy v...

Extrakce - bolest okolních zubů

Dobrý den. Již jsem pokládala podobný dotaz ale ještě chci upřesnit pár informací....

Utržená uzdička penisu

Prosim vas priteli se utrhla uzdicka a visi mu na jednom miste, vlastne trci...

Pupínky

Dobrý den mám na penisu nějaké pupínky vůbec nevím co to je mám z toho strach...

Vyrážka na loktech

Dobrý den, asi před půl rokem mi na loktech ztvrdla kůže, tak jsem jí začala...

Píchání a tlak u srdce

Dobrý den. Asi před třemi měsíci jsem zažila velký stres a jednoho dne se mi...

Ztráta čichu

Dobrý den, již delší dobu pociťuji ztrátu čichu. Na ORL mi nic nezjistili, ale...

Otoky obličeje, revmatoidní artritida

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 21 a v 11 mi byla zjištěna...

Nepříjemný pocit na hrudi

Dobrý deň pán doktor, už dlhšie - od začiatku februára (února) som začal pociťovať...

Bolest zadní části hlavy
