Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Závislost na hypnoticích u maminky

Psychiatrie Martina 19.9.2019

Dobry den,
obracim se na Vas s dotazem a prosbou o radu, ci nazor.
Jedna se o moji maminku. Popisi situaci:

Zena, vek 75let. Zije sama ve svem byte, s bratrem ji navstevujeme v ramci moznosti, protoze bydlime na druhem konci republiky. Zacatkem min.roku podstoupila vymenu kolenniho kloubu(bez narkozy, pouze epidural) a zacatkem tohoto roku vymenu druheho kolenniho kloubu (opet epidural). Ma diabetes poslednich nekolik let, bere na to leky.
Pred tremi lety zacala uzivat leky na spani (Sanval), predepisovala ji je jeji obvodni lekarka, protoze pry spatne spi.
Pred temer 2ma lety jsem si zacala vsimat zmen v jejim chovani. Zacala byt citove otupela, ale hlavne se zacaly projevovat problemy s kratkodobou pameti. Take se hur orientovala v case. Tehdy jsem to pricitala jejimu veku. Jenze pri jednom nekolikadennim pobytu u ni jsem zjistila, ze si bere vecer Sanval, za hodinu dalsi a stejne za chvili prisla z loznice, oblekla se do venkovniho obleceni a pak celou noc prosedela v kresle. Byla totalne "mimo", mluvila nesmysly, drzela casopis vzhuru nohama....Buhvi jak a kolik tech hypnotik uzivala. Zacali jsme ji domlouvat a casem ji presvedcili, aby Sanval postupne vysadila. Bohuzel jsme zrejme nedomysleli nasledky nebo spis neodhadli, jak spatne na tom mamka se zavislosti je. ona ale ty leky zrejme vysadila najednou, jak ji dosly a bohuzel se jeji stav jeste zhorsil. Prez den je nervozni, nevydrzi v klidu, stale ji"neco" pry nuti chodit, nema ale u niceho a nikde stani. Stale bubnuje prsty, co par minut vstava a nevydrzi ani v klidu sedet. Vecer je jeste hur. Kdyz ma ulehnout do postele, po par minutach vstava a zacne se drbat, ze ma svedeni. Nejvic na nohou, brise a zadech. Vstava, chodi, je schopna se o pulnoci obleci a jit "chodit" ven. Chodi treba i v pet rano po meste. Zmatena neni, vi kam jde, kde je a neztraci se. Spis je to zpusobene nejakou neurozou. Kdyz se zeptam proc to dela, odpovi ze nevi, ale nemuze byt v klidu.
Toto vse ji vycerpava. V noci temer nespi, pouze obcas zdrimne v kresle na chvilku, to same ve dne. A pokud na chvilku usne, i spanek ma neklidny a melky.
Je z toho vycerpana a prestala i dbat o sebe i domacnost. Je to zacarovany kruh.
Mnoho jsem premyslela jak ji pomoci. Moc toho precetla. Z toho vseho i z jejiho chovani mi vychazi, ze se jedna o potize z vysazeni hypnotik, na kterych byla zavisla. Nejdrive naduzivani, pote vysazeni zpusobilo ty problemy.....tak si to myslim.
Ve vasem clanku jsem se docetla o melatoninu a jeho fungovani. Napadlo me, jestli by nemohlo jeho uzivani mamince s temi potizemi pomoci.
Prosim Vas o nazor na tuto situaci. Pokud by to nebylo vhodne nebo je to nesmysl, nezbyde nez se obratit na psychiatra, coz maminka ovsem radikalne odmit a hospitalizace na psychiatrii je dle me az ta nejzassi moznost, maminka je totiz jinak plnne sobestacna.
Dekuji, ze jste docetli az sem, i za pripadnou odpoved
S pozdravem a pranim prijemneho dne
Martina

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den paní Martino, děkujeme za Váš dotaz. Sanval, s účinnou látkou zolpidem patří mezi hypnotika, která skutečně vedou k syndromu závislosti při dlouhodobém užívání. Proto je určena pro krátkodobou léčbu nespavosti. Otázkou je, zda otupělost, dezorientace a další Vámi popisované symptomy vůbec s nadužíváním (a vysazením) léku souvisí, jelikož je evidentní, že běžné dávky tohoto léčiva na Vaši maminku již vůbec nepůsobí. Je možné, že se u Vaší maminky pomalu začala před lety rozvíjet stařecká demence, která se projevuje jak dezorientací, emoční otupělostí, zmateností, ale i problémy s krátkodobou pamětí. Je možné, že maminka si brala Sanval před spaním a později si jednoduše vzala další, protože si nepamatovala, že jej již předtím užila. Toto bývá velice časté. Tak či onak, myslím si, že návštěva psychiatra Vás s maminkou nemine, protože bude potřeba něco dělat jednak s pravděpodobnou závislostí na hypnoticích a dále i s dezorientací a všemi ostatními příznaky. Nemyslím si, že všechny souvisí s nadužíváním a posléze vysazením hypnotika. Jednoduchý test na kognitivní funkce může provést i praktický lékař. Kromě toho by ji vyšetřil i stran ostatních příznaků jako je svědění kůže atd, aby se vyloučila jiná, interní, příčina. Pokud by maminka svolila navštívit alespoň praktika, posunuly byste se v diagnostice alespoň o krok dále. Melatonin se rovněž užívá při nespavosti a mamince ho můžete zkusit nasadit. Ten jí neuškodí. Ale neočekávala bych od něj zázraky.
S pozdravem
Dr.Fričová

Související dotazy

Závislost na hypnoticích
Dobry den, moja mama (53rokov) uz viac ako 6 rokov...
Závislost na ibalginu
Vzniká při užívání léka Ibalgin 400 po 2-4 týdnech...
Závislost na pervitinu
Dobrý den, mám 30-ti letou dceru, která je závislá...
Závislost na kanabinoidech (marihuana, tráva)
Dobry den.jde lecit zavislost na trave ?partner tvrdi...
Závislost na kávě
Dobrý den, jak mohu zabránit závislosti na kávě. Káva...
Xanax na nervozitu - závislost?
Dobrý den, měla jsem poslední dva roky velice náročné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Závislost na alprazolamu

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na to, jak lze odvykat tomu, když beru alprazolam...

Závislost na bývalém příteli, vydírání, agrese

Dobrý den, paní doktorko. Předem se omlouvám za tak dlouhý dotaz, ale potřebuji...

Závislost na BZD

Dobry den, postupne si uvedomuji, ze jsem asi ve velkem problemu. Cca pred...

Závislost na cukru

Dobrý den, Je mi 29let aktivně sportuji a to od dětství teď vážím kolem 93kg...

Závislost na dhc continus

Dobrý den,chci se prosim Vás zeptat, jak by šla řešit závislost na dhc continus.Moje...

Závislost na drogách

Dobrý den,mám syna bude mu v dubnu 18, na internátu a v učilišti se chytil party...

Závislost na drogách, automatech

Dobrý deň, moje meno je Nikoleta a obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc môjmu...

Závislost na energy nápojích

Dobrý den je mi 13 a potřebovala bych se zeptat už dlouhou dobu mě trápí bušení...

Závislost na hypnoticích

Dobry den, Uz od 18 let trpim stridave nespavosti. Je mi 36. Od 18 let beru...

Závislost na hypnoticích

Dobry den, moja mama (53rokov) uz viac ako 6 rokov uziva liek na spanok Stilnox...

Závislost na hypnotiku

Dobrý den,paní doktorko,léčím si už více jak patnáct let deprese a téměř stejnou...

Závislost na hypnotiku a její léčba

Dobrý den, potřebovala bych pomoct od závislosti na práškách na spaní. Byla...

Závislost na ibalginu

Vzniká při užívání léka Ibalgin 400 po 2-4 týdnech užívání závislost na tomto...

Závislost na ibalginu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jestli se dá vypěstovat závislost na ibalginu.Beru...

Závislost na kanabinoidech (marihuana, tráva)

Dobry den.jde lecit zavislost na trave ?partner tvrdi ze se chova agresivne...

Zavislost na kapkach

Dobrý den, potřeboval bych poradit s problémem týkající se nosních dutin. Před...

Závislost na kapkách proti rýmě

Dobrý den, nějaký způsob, jak ulehčit proces zbavování se závisloti na nosních...

Závislost na kávě

Dobrý den, jak mohu zabránit závislosti na kávě. Káva mi nedělá dobře. Po nadměrném...

Závislost na kofeinu

Dobrý den, měla bych dotaz týkající se závislosti na kofeinu, konkrétně na Coca-Cole...

Závislosť na kokaíne

Dobrý deň, môj bývalý priateľ je závislý na kokaíne. Pred dvomi rokmi sa...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odstranění kožních řas u konečníku

Dobrý den, za 14 dní bych měla podstoupit odstranění kožních řas v okolí konečníku...

Zarudlá kůže kolem nosu

Dobrý den, už dlouho mě trápí zarudlá kůže kolem nosu, řekla bych že už i několik...

Dezinfekční vložka v zubu a bolesti

Dobrý den, prosím o radu, mám v zubu dezinfekční vložku a za 14 dní mam jít...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den,je mi 24 a loni jsem začla trpět bolestmi v dolní části zad.Bolesti...

Citlivý mrtvý zub

Dobrý den, mám takový problém. Momentálně jsem v cizině (abych byla konkrétní...

Schizofrenie, kombinace klasické léčby a čínské medicíny

Dobrý den , chtěl bych se zeptat , zda je možno kombinovat lečbu antipsychotiky...

Pálení ve stehně

Dobrý den. Již asi dva roky mne občas (asi co 3měsíce) trápí pálení ve stehně....

Svalove tiky, zasklby

Dobry den, uz asi 2 mesiace pocitujem akesi mykanie svalov, ako keby tep na...

Pupínky na tříslech


Červená kůže kolem nosu a šupinky


KAšel


Kožní řasa

Dobrý den, prosím Vás o radu. U konečníku jsem si objevila útvar viz. fota....

Panenská blána

Dobrý den,ještě bych se chtěla zeptat když si strčim předmět dlouhý 10cm do...

Boule, uzlina na krku

Dobrý den paní doktorko, je mi 20 let a před několika lety, možná před třemi,...

Chrapot a sípot vleže při dýchání nosem

Dobrý večer, ráda bych se zeptala na svůj problém, který spočává v tom, že poslení...

Infekce předkožky, fimóza

: Dobrý den Dost se stydím hlavně kvůli tomu že mám malý penis, je mi 51 a...

Nález na jazyku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně podezřelostí na mém rtu a jazyku....

Kožní řasa u konečníku

Dobrý den, mohl by jste mi poradit, kde si nechat odstranit kožní řasu u konečníku...

Svalové záškuby

Na váš dotaz jsem odpověděla

Průjem

Dobrý den, syn 11 let trpí skoro každý den večer říháním jako po vejcích (vejce...

Reklama
Zavřít