Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Závislost na hypnoticích

Psychiatrie Michal 4.2.2018

Dobry den, moja mama (53rokov) uz viac ako 6 rokov uziva liek na spanok Stilnox (ucinna latka zolpidem) urceny len na "kratkodobe uzivanie nepresahujuce 4 tyzdne". Liek postupom casu zacal stracat na ucinnosti, a tak si samovolne zvysila davku. Pracuje ako uctovnicka pre lekarov, recepty si lahko zozenie. Odsledoval som si, ze v dobe od 20:00 jedneho dna, do 20:00 druheho dna uzila 7 tabliet a predpokladam, ze sa nejedna o vynimocny pripad.

Myslim, ze sa jedna o zavislost. Co pre nu mozem spravit? Aka davka je uz pre cloveka potencialne smrtelna? Ona po konfrontacii a vyjadreni mojich obav o nu povedala, ze ved kazdy je na niecom zavisly. Rodina a priatelia podla mna nechape vaznost situacie, niektori jej castokrat nosia předpisy.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ano, jedná se o klasickou závislost. Léky postupně nebudou na spaní účinkovat, dávku pak pacienti neustále zvyšují až do desítek tablet denně. Smrtelná dávka neexistuje, ale krom příznaků z vysazení, nespavosti může být z těchto léků pacient také naprosto dementní.
Co tedy dělat? Zejména jí v tom nepodporovat ve smyslu nenosit jí léky z vlastních zásob, či od jiných lékařů. Může sama zkusit dávku postupně snižovat, např. po týdnu o jednu tabletu. Pokud to nepůjde, může tak zkusit ambulantně ve spolupráci s psychiatrem, či i za hospitalizace v rámci detoxikačního pobytu, kdy budou dávky postupně snižovány, jinými léky se zároveň tlumí abstinenční příznaky a postupně se hypnotikum vysazuje, event. lze nahradit za něco vhodnějšího, méně škodlivého, určeného k dlouhodobému užívání.
Samozřejmě prvním nezbytným krokem je, aby se o problému hovořilo, aby si sama vůbec uvědomila, že nějký problém má a musí být zejména z její strany vůle potíže řešit. Do psychiatrické ambulance či k hospitalizaci nelze pacientku nutit, léčbu podstupuje dobrovolně (je to jako s alkoholem nebo drogami, stejná pravidla).
Samozřejmostí je dbát na dodržování spánkové hygieny, která ke kvalitnímu pravdelnému spánku velmi přispívá.

Přeji rozumnou řeč s maminkou a brzké vyřešení potíží, je ještě mladá a bylo by škoda, kdyby např. již v 55 letech byla kvůli lékům na spaní dementní.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den Michale
Chápu, že máte o maminku oprávněné obavy, Pokud bere léky 6 let a vtéto dávce mohu stoprocentně tvrdit že se jedná o závislost. Okolí a zejména lékaři by měli být o závažnosti situace informováni. V Čechách jsou elektronické recepty (nevím jak na SLovensku nebo zda žijete na slovensku nebo jestli jen příšete slovensky, což by mělo celou situaci jí ztížit.
Je třeba v ní vybudovat náhled onemocnění
Lékař psychiatr jí může pomoci vhodně zvolené medikace napsat jiné nenávykové léky, rovněž jí může pomoci specialista na závislosti (adiktolog) poslední řešení je hospitalizace na specializovaném oddělení pro závislosti
S pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Závislost na ibalginu
Vzniká při užívání léka Ibalgin 400 po 2-4 týdnech...
Závislost na kávě
Dobrý den, jak mohu zabránit závislosti na kávě. Káva...
Závislost na pervitinu
Dobrý den, mám 30-ti letou dceru, která je závislá...
Závislost na kanabinoidech (marihuana, tráva)
Dobry den.jde lecit zavislost na trave ?partner tvrdi...
Závislost na alkoholu
Zavislost na alkoholu Dobry den, chtela bych vas...
Xanax na nervozitu - závislost?
Dobrý den, měla jsem poslední dva roky velice náročné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Závislost na bývalém příteli, vydírání, agrese

Dobrý den, paní doktorko. Předem se omlouvám za tak dlouhý dotaz, ale potřebuji...

Závislost na BZD

Dobry den, postupne si uvedomuji, ze jsem asi ve velkem problemu. Cca pred...

Závislost na cukru

Dobrý den, Je mi 29let aktivně sportuji a to od dětství teď vážím kolem 93kg...

Závislost na dhc continus

Dobrý den,chci se prosim Vás zeptat, jak by šla řešit závislost na dhc continus.Moje...

Závislost na drogách

Dobrý den, prosím o radu, rodinný příslušník začal šňupat pervitin, je to asi...

Závislost na drogách

Dobrý den,mám syna bude mu v dubnu 18, na internátu a v učilišti se chytil party...

Závislost na drogách, automatech

Dobrý deň, moje meno je Nikoleta a obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc môjmu...

Závislost na energy nápojích

Dobrý den je mi 13 a potřebovala bych se zeptat už dlouhou dobu mě trápí bušení...

Závislost na hypnoticích

Dobrý den,3 roky pracuju na noční a denní směny do toho se mi stalo dost psychicky...

Závislost na hypnoticích

Dobry den, Uz od 18 let trpim stridave nespavosti. Je mi 36. Od 18 let beru...

Závislost na hypnoticích u maminky

Dobry den, obracim se na Vas s dotazem a prosbou o radu, ci nazor. Jedna...

Závislost na hypnotiku

Dobrý den,paní doktorko,léčím si už více jak patnáct let deprese a téměř stejnou...

Závislost na hypnotiku a její léčba

Dobrý den, potřebovala bych pomoct od závislosti na práškách na spaní. Byla...

Závislost na ibalginu

Vzniká při užívání léka Ibalgin 400 po 2-4 týdnech užívání závislost na tomto...

Závislost na ibalginu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jestli se dá vypěstovat závislost na ibalginu.Beru...

Závislost na kanabinoidech (marihuana, tráva)

Dobry den.jde lecit zavislost na trave ?partner tvrdi ze se chova agresivne...

Zavislost na kapkach

Dobrý den, potřeboval bych poradit s problémem týkající se nosních dutin. Před...

Závislost na kapkách proti rýmě

Dobrý den, nějaký způsob, jak ulehčit proces zbavování se závisloti na nosních...

Závislost na kávě

Dobrý den, jak mohu zabránit závislosti na kávě. Káva mi nedělá dobře. Po nadměrném...

Závislost na kofeinu

Dobrý den, měla bych dotaz týkající se závislosti na kofeinu, konkrétně na Coca-Cole...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Úzkost

Dobrý den, včera jsem si všiml na ruce modřiny (viz první foto - světlejší...

Leky

Dobry Den. Rad bych se zeptal když přestanu brat leky typu Prozac a neberu...

Imunita

Dobrý den, tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem...

Úzkost

Dobrý den, Je mi 17let ... rok jsem brala sertralin na agorafobii (nejdřiv 100mg,...

Penis

Budu mít normální sex, když dám předkožku do pulky žaludu a někdy trochu dál...

Imunita

prosim pani doktorko nevite co by mohla dceři ktera ma 2 roky zabrat na imunitku...

Penis

Dobrý den, mám takovou otázku, mám 17 let a můj penis v klidném stavu má 10...

Rýma


Léky

Dobrý den. Už asi půl roku mám bíložlutý výtok někdy silnější někdy slabší....

Léky

Dobry den,mam dlouhodobe-asi30let Uzivala jsem 10Zolpidenu denne,lekarka mne...

Imunita

Dobrý den asi před měsícem mi byl zjištěn zlatý stafylikok po 14 dnech léčení...

Kašel

Dobrý den pane doktore, Již týden se léčím s velice silným kašlem, kdy vše...

Leky

dobry den chtela jsme se zepatat egzistuje nějaky lek na sklidneni chute na...

Vysoké HCG a následná AMC

Dobrý den, před pár dny jsem sem dávala dotaz ohledně špatného triple testu...

Antikoncepce po tromboze

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s antikoncepcí po té co jsem prodělala...

Léky

Dobry den chtel bych se zeptat lekar mi navysil lek brintellix z 5mg na 10mg...

Penis

Dobrý den v únoru my bylo 14 let můj penis ma bez erkce 4-6 a v erkci zhruba...

Specifikum

Dobrý den, chtěla bych se zeptat a předem omluvit za mojí slohovku, jestli...

Uzdička

Dobrý den, je mi 46 let a již několik let mám dojem že mám čím dál tužší uzdičku...

Růst

Dobrý den , je mi 15 let , a chtěl bych se zeptat , jestli se dá zrušit růst...

Reklama