Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zažívací obtíže ze stresu

Trávení Karel 30.1.2019

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Jsem můž 80 kg 176 cm.. Chtěl bych se zeptat před 3 roky jsme byl operovaný na slepé střevo. Poté o 2 měsíce později mě pořád bolelo břicho a bylo mi nevolno byl jsem velice nervní. Vsugeroval jsem si Crohnovu chorobu zhubl jsem 20kg .. Poté jsem šel na CT střev s kontrasní látkou a Crohna mi vyloučily. Vše tedy bylo psychického rázu což jsi mysleli všichni doktoři již od začátku. Teď k mému problému. V zaří/říjnu jsem měl v práci důležitý projekt. V Listopadu se mi objevily problémy se žaludkem a střevy. Pořád mi je na zvracení, nevolno, mám průjem, a bolí mě pořád břicho u "pupíku" a kolem něj. Někdo do podbřišku někdy směrem nahoru k žaludku. Byl jsem na vyšetření žaludku opět s kontrasní látkou, jelikož jsem hadičku nevydržel. Vše v pořádku, Byl jsem na krevním odběru CRP, Krevní obraz, cukr, ledviny, játra vše v pořádku. Ve stolici krev ani hleny nevidím. Teplotu nemám. Ale mám uplně neskutečný strach, že tentokrát to již Crohn ve střevech je. Hrozně se bojím, potím se je mi pořád zle. Cokoliv sním mám potřebu ihned jít na záchod. Stolici mám cca 3x denně ale vždy průjem. Moje otázka zní, je možné aby se mi Crohn objevil nyní pokud před 3 rokama byl nález negativní? Pokud bych měl Crohna od listopadu tedy teď 4 měsíce projevilo by se to v krvi na CRP a měl bych zvýšenou teplotu? Opravdu se hrozně bojím, že mám toho Crohna. Paní doktorka, rodina i psychiatrička si myslí, že to mám způsobené opět psychikou. Paní psychiatrička mi vyslovila diagnozu somatoformní porucha. Hrozně se snažím tomu věřit, ale to břicho mě opravdu bolí. Cítím jak kdybych v nim měl opravdu zánět a tím se mi projevovali ty nevolnosti atd. Prosím o váš názor zda-li se může jednat o Crohnovu chorobu a nebo něco jiného. Připadně něco doporučit. Děkuji Mnohokrát

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý večer, tak to je nepříjemné, ale je pravda, že psychika ovlivňuje náš zdravotní stav zcela zásadním způsobem. Pro stresu jsou problémy se zažíváním velmi časté.
Vaše příznaky spíš odpovídají dráždivému tračníku, což je psychosomatické onemocnění než Crohnově nemoci.
Bolesti po určitou dobu od operace břicha jsou zcela normální, takže určitě u Vás souvisely s operací a ne se zánětem.
Můžete si ještě nechat vyšetřit kalprotektin ve stolici, který bývá u střevní zánětů zvýšený.
Na zažívání má samozřejmě vliv i dieta, takže byste určitě měl omezit nebo vynechat perlivé nápoje, dráždivou stravu, omezit kofein, nekouřit - to jen na okraj.
Průjem mohou vyvolávat i umělá sladidla.
Doufám, že se Váš zdravotní stav brzy zlepší.

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivo Kašpárek

Specializace: Gastroenterologie

Dobrý den, zcela souhlasím s paní doktorkou, že psychika se může, zvláště u natolik zjevně vystresovaného pacienta, výrazně promítat do jeho zdravotního stavu. Nicméně jako gastroenterolog před stanovením diagnózy dráždivého tračníku, která je i dle mého názoru pravděpodbná, požaduji vyloučení organicity tj. že pacient je skutečně nemocný. Navíc poslední vědecké poznatky dávají skutečně rozvoj Crohnovy choroby do souvislosti s odstranění slepého střeva tj. apendixu. Osobně bych postupoval takto: Při průjmech je na prvním místě provedení kultivace tj. vyšetření stolice, neboli rozšířený výtěr z konečníku, dále bych opakoval laboratorní vyšetření s kalprotektinem (také ze stolice) jak píše paní doktorka, jinak z krve k základní laboratoři minmálně ASCA, pANCA, určitě SONO břicha. Za další každopádně je dobré, že pán má hotovou CT enteroklýzu, ale bez kolonoskopie, bych, m. Crohn nepovažoval za jednoznačně vyloučený. Takže doplnit kolonoskopii. Dále vyšetřní žaludku pouze RTG technikou také nepovažuji za dostatečné, gastroskopii bych opakoval na jiném ideálně na našem pracovišti, pokud by to přece jen nešlo pak v celkové anestezii. Závěrem bych nezapomínal na sliniku břišní tj. endosono pankreatu. Vše je možné provést naší cestou. Pokud by všechny výše zmíněná vyšetřní byla negativní pak bych teprve stav uzavřel jako dráždivý tračník a zvolil kombinovaný dieto-psychiatrický přístup.
Nyní vstupně pacientovi před zahájením výše zmíněných vyšetření doporučuji zkusit bezezbytkovou dietu, tj. žádné slupky tj. ovoce zelenina, bez cerálií, bez semínek např. jahody, kiwi. Absolutní zákaz kouření. Probitika např. Lactocare či Probioflora, obě možné zakoupit bez předpisu v lékarně.
Dále dle výsledků vyšetření.

Související dotazy

Zažívací obtíže a stres
Dobrý den, již týden mám bolesti v oblasti nadbřišku....
Studijní stres
Psycholog / Dobrý den, omlouvám se za svůj další dotaz,...
Stres a žaludeční obtíže
Dobrý den, poslední dobou jsem ve stresu, po rozchodu...
Stres
Stres - Dobrý den, mám docela skvělého zaměstnavatele....
Reakce na stres
Dobrý den, včera jsem byla ve vypětí, kdy jsme se...
Stres
Fotky viac Hlavná (bez predmetu) R roderik frederik komu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zažívací obtíže

Dobrý den, Přešla jsem na zdravou a pravidelnou stravu, ale teď me trápí...

Zažívací obtíže - jídla s obsahem oleje

Dobrý den, rád bych Vás požádat o pomoc. Současný stav: Trápí mě občasné...

Zažívací obtíže + neklidný spánek

Dobrý den,mám měsíční dcerku plně kojenou.Porodní váha byla 2590g a 46cm - císařským...

Zažívací obtíže a bulky kůže

Dobrý den, někdy v březnu jsem měl zažívací potíže. Začalo to pícháním v pravém...

Zažívací obtíže a Omeprazol

Dobry den, mam takovy dotaz i pres to, ze jsem byla u sve Dr. 4 dny me bolel...

Zažívací obtíže a problém s páteří

Dobr den, mám delší dobu problémy s trávením.V nemocnici mě poslali na RTG,...

Zažívací obtíže a strach z rakoviny


Zažívací obtíže a stres

Dobrý den, již týden mám bolesti v oblasti nadbřišku. Začalo mi to po snědení...

Zažívací obtíže po antibioticích

Dobrý den, prosím o radu. Před 3 týdny jsem doužívala Sumamed 500 a hned mi...

Zažívací obtíže u dítěte

dobrý den, chtěla bych se zeptat můj synek 3,5 střídavě trpí na zácpy nebo průjmi...

Zažívací obtíže, kámen žlučníku

Dobrý den, mam zlucnikove kameny. V řijnu jdu na operaci žlučník vyndat. Mám...

Zažívací potíže

Zdravím, před 3 měsíci jsem bral na streptokoka v krku Ospen. 4 dny po jeho...

Zažívací potíže

Dobrý den. Posledního půl roku mám problém s bolestí žaludku, celého břicha,...

Zažívací potíže

Dobrý den, mám bolest v levém podbříšku, někdy cítím bolest i z druhé strany...

Zažívací potíže

Dobrý den. Moje diagnóza je zřejmá z lékařské zprávy. K vyšetření žaludku bych...

Zažívací potíže

Dobry den, delsi dobu mne trapi bolest bricha a plynatost. Je to oblast nadbrisku...

Zažívací potíže

Dobrý den již několik měsíců cca od konce prosince me trápí nechutenství,pocit...

Zažívací potíže

Dobrý den. Mé problémy budou trošičku složitější, pokusím se je tedy popsat...

Zažívací potíže

Dobrý den, moje sestra chodí po každém sladkém (tyčinka, chleba s nutelou,...

Zažívací potíže

Dobrý den, je mi 25 let. Už týden mě trápí časté říhání a po jidle takový pocit...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest mezi lopatkami

Dobrý den, Mela jsem blokádu krční patere a poté me začala bolet levá lopatka...

Stav po odstranění genitální bradavice

Dobrý den, měl jsem pohlavní bradavici na překožce, kterou mně na kožním odstranili...

Spasmed

Dobrý den, trápí mne slabý únik moči, který nesouvisí s kýcháním, zvedáním...

Polknutí cizího tělesa

Dobrý den, můžu se zeptat co znamená pacientka opakovaně neguje polknuti cizího...

Endometrióza a lékařská zpráva

Dobrý den, Mohla bych požádat o vysvětlení lékařské zprávy, šlo o diagnostickou...

Skoro měsíc pociťuji každý den bolest varlat.

Dobrý den. Skoro měsíc pociťuji každý den bolest varlat. Varlata bolí obě, avšak...

Bolest na hrudi, caste krkani

dobry den pred 3 dny jsem vdechnul kus toustu a mel jsem to zasekle pod ohryzkem...

Klacid SR 500mg


Bíle tečky na jazyku

Poslední dobou se mi objevily bílé tečky na špičce jazyku. Když se jich dotknu...



Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi

Dobry den. Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi,neni nijak...

Bolest varlete šířící se k ledvinám


Zvláštní motání hlavy a za očima

Dobrý den, začnu od začátku kdy mi to začalo, je to tak cca půl roku zpět se...

Strupy na bradavkách

Dobrý den je mi 15 let a mám strupy na bradavkách.Mám je už asi 2 roky.Někdy...

Bolesti kolene

Dobrý deň, mám bolesť v spodnej časti vnútornej strany kolena. Aby som to lepšie...

Bolest kolene při určité zátěži

Dobrý den. Mám již přes rok problémy s levým kolenem. Počátek bolesti vznikl...

Polymorfní stesky

Dobrý den, je mi 42let. Před 2 lety jsem navštívil diskotéku. Asi za dva dny...

Mozkové komory

Dobrý den, moc prosím o vysvětlení mého problému. Včera jsem byla na ultrazvuku...

Hodnoty anti TG a TPO zvýšené

Dobrý den, již před 2lety jsem byla vyšetřena na TSH - zvýšený asi o jednotku,...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, mám zánět ve tváří a zítra dobírám druhé balení DEOXYMYKOINU. Kožařka...

Reklama
Zavřít