| Nápověda

Vysoký puls

Trvale vysoký puls

| Dotaz od: elinn

Je mi 20 let a už několik let mám trvale vysoký puls. Otec má měřák, obvykle mám nad 100. Kolem 110 - 118. Prý se zbytečně opotřebovává srdce. Co způsobuje vysoký puls a čím ho...

Bylo by dobré absolvovat vyšetření se zaměřením na štítnou žlázu, která může dělat podobné problémy. Pokud by byla v pořádku, bylo by asi na řadě zhubnutí pár kil / podle...

Je mi 29 let a mam problem s nízkým pulzem srdce 57 tepů za minutu a s vysokým tlakem 89 na 138 a bolestí na hrudi a vyčerpáním. Už to trvá několik měsíců a muj doktor mi řek ať...

57 tepů za minutu není nijak významně nízký puls. Sportovci mají i méně (třeba 40/minutu) a nečiní jim to žádné obtíže. 138/89 je pouze mírně zvýšený tlak, zatím spíše ke...

 

Sono

| Dotaz od: roman

Je mi 42 let a by mi zjištěn vysoký tlak.Dostal jsem miril 5mg půlku ráno , večer a lokren půlku ráno.N vyšetření kardio a scho mám resume,EF LK v normě 65%,LK s inicip...

Nález z echa (ultrazvukového vyšetření srdce) odpovídá vysokému tlaku (tzn. jej máte pravděpodobně už delší dobu, aby se vytvořily mírné změny) - funkce je zatím v pořádku (až...

Vysoký tep

| Dotaz od: Adéla

Prosím Vás o radu. Je mi 22 let a léčím se cca půl roku na vysoký tlak a tep, beru Vasocardin 200mg 1/2-0-0 někdy mi říkal doktor ať si jej beru i večer. Tlak myslím mi to...

Adélo! Neviděl jsem Vás, nevyšetřil a nečetl zprávy z Vašich vyšetření, nemohu proto znát důvod poruchy Vašeho krevního oběhu. Považuji však za nejvýš pravděpodobné, že...

Je mi 37 let a jsem rok a půl po porodu.Od té doby mám vysoký krevní tlak 146/77 a v noci se budím 1x na malou- jen párkrát se mi stalo že vstát nemusím.Může to spolu nějak...

Pokud trpte vysokým krevním tlakem, doporučoval bych vyšetření nejprve u praktického lékaře a poté případně na specializovném pracovišti. Hezký den.

VYSOKÝ TLAK

| Dotaz od: LADISLAV

DOBRÝ DEN ,POTŘEBUJI PORADIT OHLEDNĚ MÉHO TATÍNKA.UŽ VÍCE JAK PŮL ROKU TRPÍ VYSOKÝM TLAKEM.MÍVÁ I 220/120.BYL NĚKOLIKRÁT HOSPITALIZOVÁN V NEMOCNICI,KDE MU UDĚLALI TATO...

To, že tlak po návratu z nemocnice stoupá, může mí t psychogenní příčiny. Takto vysoký tlak je samozřejmě velké riziko, doporučuji kombinaci antihypertenziv ( nevím, co nyní...

Vysoký puls a krevní tlak

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych Vás požádat o radu. Už delší dobu u sebe pozoruji vysoký puls, který se pohybuje v malém rozmezí kolem 90 tepů v klidu a mám i vyšší krevní tlak. Naposledy jsem si...

Katko! Jmenované hodnoty samozřejmě nejsou v chorobném rozmezí, ale na to, kolik Vám je let jsou spíše alarmující. Zdravý životní styl neznamená askezi a strádání, spíš jde o...

Vysoký puls

| Dotaz od: Anonym

Chtěla bych Vás požádat o radu kam se obrátit a nebo jak vyřešit problém s vysokým pulsem. Můj přítel má již dlouhou dobu problémy s vysokým pulsem a následně i s únavou...

Anonyme! Žádáte radu ohledně pulsu, ale neobtěžovala jste se zmínit, kolik je dle Vás "vysoký" puls. Jinak podle popisu přítel trpí typickými projevy metabolického syndromu...

Vysoký tlak u manžela

| Dotaz od: Dagmar

Manžel má již delší čas vysoký tlak. Průměrně 150/90 a někdy i víc obě hodnoty. pulst cca 70. Jeho matka je hypertonik. Zkouší snižování nechemickou cestou, ale bezúspěšně. I...

Myslím, že by měl navštívit lékaře, který nasadí léky na snížení arteriálního tlaku. Hodnoty jsou vyšší než norma a pokud se nedaří snížit tlak režimovými opatřeními, je nutné...

Vysoký puls

| Dotaz od: Jaroslava

Vážený pane doktore,moje 30letá dcera,vážící 62,-kg,měří 168cm má vysoký puls i při klidovém stavu až 120tepů za min.Při odběrech krve jí nebyla zjištěna žádná příčina.Čím to...

Doporučuji podrobné kardiologické vyšetření. Vhodné by bylo i vyšetření štítné žlázy a dalších hormonů.

Vysoký puls srdce

| Dotaz od: julka

Již 3. den ráno mám vysoký krevní tlak a hlavně puls. Je mi teprve 15 let a mám 135/80 a puls 96. Je mi celkově špatně a hůř se mi dýchá. Vždy se mi dopoledne udělá líp a...

Tlak není nikterak vysoký, nicméně bych rozhodně doporučoval neodkládat kontrolu u dětského lékaře. Hezký den.

Dlouhodobý kašel

| Dotaz od: Lenka

Moje maminka 69 let má vysoký tlak a bere na něj léky se kterými nemá problém. Už půl roku ale trpí urputným kašlem na který jí běžné léky na kašel nepomáhají. Lékař jí bez...

Doporučovala bych opětovnou návštěvu lékaře, s tím, že naordinovaná medikace není účinná, dá se provést kontrolní RTG, CT plic, bronchoskopie a pod.

Vysoký tep a bolesti na hrudi

| Dotaz od: Janča



Již delší dobu (zatím měsic) mám vysoký tlak 190/105 puls 62před uživaním léku. Nyní beru léky Hipres 10 mg denně, tlak stále kolem 150-160/70-80 puls 55. Je mi 18 let a poměrně...

Pájo! Na dálku se neodvažuji radit. Čím je vysoký tlak zapřičiněn? Jaký je Váš tělesný stav? Doporučuji se s touto otázkou obrátit na ošetřujícího lékaře.

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Olina

Můj otec 65 let má již půl roku krevní tlak 170-175/50-55, zatím nebere žádné léky. Dříve měl spíše nízký krevní tlak. Žádám o radu když má jeden tlak vysoký a druhý nízký. Děkuji

Olino! Situace kdy je systolický ("horní") krevní tlak vysoký , zatímco diastolický ("spodní") je v normě nebo dokonce nízký přichází u starších lidí poměrně často. Mluvíme o...

Vnučka 4roky

| Dotaz od: Věra

Mám starost o svou 4 letou vnučku,od dvou a půl let má cukrovku prvního tyou,dodnes má neustále velké výkyvy,teď má ještě hodne vysoký choleterol a bezlepkovou dietu.Můžete mi...

DM 1.typu, zřejmě i celiakie /intolerance lepku, kdy se dodržuje bezlepková dieta/, patří mezi orgánově specifické autoimuntiní onemocnění. Jejich objevení u pacienta se předem...

Dárcovství krve

| Dotaz od: Václav30

Nedávno jsem začal brát na tlak TENORETIC(půl tablety denně).Občas mi prostě tlak létá jinde než má a kvůli vysokým hodnotám cholesterolu,tuku a trigliceridu i LESCOL XL(jednu...

Léčený vysoký tlak není kontraindikací pro darování krve. Co se týká Lescolu, také by teoreticky neměl být problém. Nicméně konkrétně Vám Váš dotaz zodpoví pouze transfuzní...

Vysoký tlak

| Dotaz od: Libuše

Lékař mě změnil lék na vysoký tlak Lozap,pak Lozap H a nakonec Prestarium neo combi 5/12,5. Bolest hlavy i po týdnu stále přetrvává,ale ta je v nežádoucích účincích.Spíše jsem...

Prestarium Neo Combi 5/1,25 není určen k půlení. Nemáte pak jistotu, jak velkou (malou) dávku vlastně užíváte a snižování tlaku pak nemusí být stabilizováno. Doporučuji...

Bušení v hlavě a vysoký tlak

| Dotaz od: Safirah

Prosím o radu. Před dvěma lety se mi objevil vysoký krevní tlak (145/95), byla jsem na všech yšetřeních, všechna jsou v pořádku, jen nevýznamná arytmie. Vysadila jsem HAK, nyní...

Safirah! Stres má na zvýšení hodnot krevního tlaku velký vliv a je možné, že je ve vašem případě příčinou občasného vystoupání tlaku do zvýšených hodnot. Bylo by vhodné doplnit...

Hypokalemie

| Dotaz od: Martina

Pane doktore,už 7 let se léčím s vysokým tlakem,který dost špatně reaguje na léčbu.Moje interní lékařka mi už několikrát změnila léky,ale tlak jen výjimečně klesne pod 140/100.V...

Určitě je nutné podrobné vyšetření endokrinologem nebo nefrologem. Pokud Vás tam nepošle Vaše lékařka, doporučuji jednoho z těchto odborníků vyhledat - zjistit, kde Vás vyšetří...

Erektilní dysfunkce

| Dotaz od: pusinka30

Mě je 28 a příteli 37. Chodíme spolu téměř půl roku a dosud neproběhl "normální" sex. Zpočátku jsem připisovala problém tomu, že neměl 2 roky přede mnou žádnou dívku, ani neměl...

Téměř jistě jde o psychickou poruchu v důsledku sexuální nezkušennosti. I půl roční vztah nemusí být vzhledem pro přítele zatím dostatečně dlouhý k úplnému uvolnění. Pokuste se...

.Při darování krve mi byl zjištěn vysoký krevní tlak 177/120..byl jsem poslán k lékaři na vyšetření,kde mi po odběrech zjistil i cukrovku.sice slabou (7.2)ale dostal jsem na ní...

Prestarium neo combi a Siofor se běžně užívá společně. Tato kombinace léků by rozhodně k dušnosti vést neměla. Na dálku je těžké zjistit příčinu Vašich dechových obtíží (nevím...

Krevní tlak u syna 13 let

| Dotaz od: Eva

Syn má krevní tlak když jedelší dobu v klidu 115/70 a puls 110.Při sportu až fialový,dětský lékař řekl,že je to v pořádku,na alergologii se léčí,jako kojenec se léčil se srdcem...

Pokud se v kojeneckém věku léčil se srdcem - nepíšete jakého druhu bylo to sledování, pro jakou příčinu?, jistě není chybou vyhledat dětského kardiologa (nebo obyčejného...

Biomag Monai

| Dotaz od: Rudka

Prosím o radu.Byl mi nabídnut pulzní magnetoterapeutický přístroj Biomag Monai v hodnotě 37000korun. Manžela čekají totální výměny kloubů kyčelních a pravděpodobně i kolennich...

Před koupí doporučuji osobně se poradit s Vaším ošetřujícím lékařem/ošetřujícím ortopedem manžela. Nejen z hkediska případné účinnosti, ale také z hlediska rizik při...

Alergie- na léky?

| Dotaz od: Blanka

Je to půl roku, co jsem se začala léčit na vysoký tlak.Tlak je v pořádku, dokonce mi naprosto vymizely záchvaty migrény, které trvaly posl. dobou i 3 dny(!), což je výborné, ale...

Jednak může jít opravdu o alergii /přectlivělost/ na léky na vysoký tlak, ale několikanásobné měnění léků tuto pravděpodobnost podstatně snižuje. Mnohem pravděpodobněji by mohlo...

Hypertenze

| Dotaz od: petra

Chtěla bych se zeptat.Můj syn má 19 let a má hodně vysoký tlak dnes ráno až 205/195 jeho ošetřující lékař mu napsal Prestárium Noe půl tabletky denně.Může k těmto lékům ještě...

Určitě tyto doplnky brát může, není to na škodu. Solení omezit může, ale není to to nejpodstatnější. Takovýto tlak je opravdu divný, pokud nezabere tento lék cca za 14 dnů, /měl...

Vysoký pulz

| Dotaz od: kaira

Mám dotaz ohledně vysokého pulzu. Na začátek chci říct, že mám roční dítě, celý den jsem v poklusu a taky jsem chronický nervák. Mívám pulz v klidu kolem 86-96. Když mi ho...

Kairo! Pokud vás trápí jen počet tepů vašeho srdce za minutu není vůbec třeba, abyste si dělala starosti. Hodnota 104 není nijak závratná, je spíše hraniční, a pokud jste, jak...

Vysoký tlak

| Dotaz od: Petra

Od minulého roku mě trápí občasný vysoký tlak. Na vyšetření jsem byla, bylo mi řečeno, že tlak 140/100 je normální a kdyby byl každý nemocný tak, jak já, byl by každý zdraví...

Vysoký krevní tlak je risikovým faktorem pro onemocnění oběhového ústrojí, roli určitě hraje doba, po níž je srdce nadměrně zatíženo. Ve Vašem případě by bylo vhodné provést...

Bílé krvinky, dušnost,

| Dotaz od: Tom

Je mi 19, nekuřák, spíš sportovec, již nějakou dobu mne trápí dušnost ,vysoký tlak, silné bušení srdce, po píchnutí magnézka dušnost na půl dne zcela vymizí, pak začne znovu a...

Podle mého názoru byste měl být vyšetřen na interně/na kardiologii. Vysoký krevní tlak, bušení srdce, dušnost mohou ukazovat na nějaký problém se srdcem (možností je více, co to...

Jaterní steatoza

| Dotaz od: Jaroslava

Manžel je alkoholik a před půl rokem mu byla zjištěna jaterní steatoza. Tedy sono jater: játra zvětšená +2cm, přehledný parenchym lehce dif. hyperechogenní, bez prokazatelných...

Bohužel v tomto Vám neporadím. Váš manžel se musí rozhodnout sám, jestli dá přednost svému zdraví, nebo bude dále si poškozovat zdraví. Výsledky, jak je popisujete, ještě nejsou...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Veronika

Paní doktorko, mám na Vás takovou prosbu. Babička, je jí 79, má již 3 měsíce vysoký krevní tlak. Ten horní mívá 210, spodní kolem 100. Včera byla opět u lékaře. Ten jí tlak vždy...

U starších pacientů je vysoký horní (systolický) tlak vcelku běžný - říká se tomu pružníková hypertenze. Platí zásada snižovat tlak postupně, aby z náhlého snížení tlaku neměl...

Moc Vás prosím o radu. Můj tatínek (60 let) má poslední dobou stále problémy s vysokým tlakem minulý týden měl 190/110 a často se mu také motá hlava. Jednou se dokonce stalo, že...

Určitě požádejte obvodní lékařku o hospitalizaci tatínka na inter. odd. nemocnice - tlak dolní (ten druhý v pořadí) nad 100 je životu nebezpečný, sami s tím nic neuděláte. Musí...

Ekzém

| Dotaz od: Petra

Jsem od malička ekzematik,ale v posledním půl roce se mi ekzém výrazně zhoršil a je převážně na krku a na obličeji. Hlavně mi natékají, zčervenají a strašně svědí oční víčka...

Se štítnou žlázou to nesouvisí, vaše obtíže jsou velmi pravděpodobně čistě atopického původu. Doporučuji dlouhodobé užívání levocetirizinu či desloratadinu a místně používat...

Jsem kuřačka (cca 10 denně) a byl mi zjištěn vysoký cholesterol (přes 7). Mám ve zvyku ráno si zapálit a chci se zeptat, jestli kouření cca půl hodiny před odběrem krve může...

Lenko! Kouření před odběrem výslednou hodnotu cholesterolu v krvi ovlivnit může, ovšem ne výrazným způsobem. Pokud máte celkový cholesterol po jedné cigeretě nad 7 mmol/l, je...

Hypertenze

| Dotaz od: Jiří

Léčím se už od 35 let na hypertenzi a asi před vděmi lety jsem míval i ráno vysoký tlak asi 170/110. Lékař mi zvýšil dávky léků sektral 1 tabl.ráno 1 večer, agen 1 tabl.ráno...

Také bych vysadila Sectral večer. Ale tlak máte takto v pořádku, pokud se Vám netočí hlava nebo pokud nepociťujete slabost, ještě bych vysazení čehokoli rozvážila. Tlak je...

Bolesti hrudníku

| Dotaz od: Barbora

Mému příteli je 40 let a už asi půl roku si stěžuje na bolesti na hrudi(více na levé straně)Tyto bolesti se ale při zátěži nezhoršují. Občas je to lepší,občas horší, ale...

Stálé, neměnící se bolesti nejpravděpodobněji ukazují na postižení pohybového systému (páteř, rameno, žebra, svaly..). Další, teoretickou možností, je postižení oblasti...

Krevní tlak

| Dotaz od: Dana

Hezký den,léčím se již spoustu let s vysokým krevním tlakem.Stalo se,že vyběhl na 180/100,v ordinaci jsem dostala hned lék,jinak užívám Presid 5 mg, Diroton 10mg a nyní přidána...

Vaše hodnoty glykémie i cholesterolémie jsou hraniční.Virosa,jako každá nemoc,je pro organismus stresor-tedy v období,kdy se s ní potýkáte/a ještě nějaký čas poté/byste rozhodně...

Bolest zad a bušení srdce

| Dotaz od: Karel

Měl bych pár dotazů. Cca před 4 lety jsem začal užívat léky na vysoký krevní tlak,ten se mi snížil do normálu.Před půl rokem mi zničehonic začalo rychle bušit srdce,rychlé...

Vaše potíže mohou být jak od srdce tak od páteře. Při bušení srdce, dušnosti a bolesti na hrudi je vhodné si změřit arteriál tlak jestli je v normě. Někdy zvýšený tlak může tyto...

Mojí maželce je...

| Dotaz od: Jirka

Mojí maželce je 57 roků a již 30 let byla "léčena" s vysokým KT ,koncem loňského roku byla převezena od obvodní lékařky AREM do nemocnice s podezřením na infarkt. Až v...

Bohužel neznám přesně diagnózu Vaší manželky, takže je obtížné odpovídat. Nejlepší by bylo ještě jednou vše v klidu probrat s ošetřujícím kardiologem. Nedomykavost aortální...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: jana

Mám 35 let, a mám podle praktické lékařky vysoký krevní tlak (cca 130-150/90-110). Při výšce 164 cm vážím 63 kg, nemám žádné nemoci. Mí rodiče začali užívat léky na vysoký...

Změnou životního stylu se dá arteriální tlak snížit i tak, že léky nemusíte brát vůbec. Je to individuální, ale prokázáno, že změnou životního stylu klesne spotřeba léků. Pro...

Vysoky Tlak - nejvhodnejsi leky

| Dotaz od: marketa hanzlova

Muj tatinek (66) a vyskoky tlak jiz pul roku dostal na predpis ORCAL 5mg po kterem mu otikali nohy. Byl mu predepsan novy lek PIRAMIL 10 mg. Muzete mi poradit jaky lek je...

Bohužel u léků na vysoký tlak se někdy nedá předem říci, který lék bude nejlépe vyhovovat, tzn. bude dobře snášen pacientem a současně bude dobře korigovat výši krevního tlaku...

Seropram

| Dotaz od: Zuzana

Již rok a 2 měsíce beru Seropram, půlku ráno. Neurol při potížích, za poslední dobu cca 1x 0,25 za 14 dní. Vyložene problémy nyní nemám. Dříve jsem trpěla panickou poruchou...

Zuzano, zpomalení metabolismu spíše souvisí se sníženou funkcí štítné žlázy, což může být opravdový problém ve fázi hubnutí, že se nemusí dařit naplňovat očekávání. Při léčbě...

Krevní tlak

| Dotaz od: Jan

Doma jsem si měřil tlak a hodnoty byly- systolický 123,diastolický 97, pulz 66. Bylo to kolem 19hod.Celý den se špatně dýchá.Je potřeba důkladnější vyšetření nebo nikoli?Děkuji.

Váš krevní tlak je hraniční/doporučovaná norma do 140/80/,na základě jednoho měření-zvláště v době,kdy se necítíte dobře-nelze činit závěr,že trpíte vysokým krevním tlakem...

Latentni tetanie, léčba a těhotenství

| Dotaz od: Kamila Gazdová

Půl roku se léčím s latentní tetanií,beru rano citalec 10 1tab.,večer rivotril 0,5 půl tab.,2-0-2tab.magnesia.S manželem se chceme pokusit o druhe ditě,můžu být těhotná ikdyž...

Uvedené dávky sice jsou nízké, ale jelikož i tak nelze vyloučit negativní vliv Rivortilu na plod (záleží ale na dávce a celkovém stavu) a jelikož u Citalecu byla popsána...

Šumění v uchu a závratě

| Dotaz od: Jana

Loni koncem března,ostrá vteřin.bolest v levém uchu až do mozku,strnutí půlky obličeje.Rychlá záchranná pomoc konstatovala neuralgii.Od té doby mám neustálé šumění v levém uchu...

Šumění v uchu (tinnitus) i další příznaky jako jsou závratě, se dají přisoudit prodělané neuralgii. Komplexní vyšetřování může zahájit praktický lékař, pak předává pacienta...

Krevní tlak

| Dotaz od: Kolega

Je mi 13 let a chtěl bych se zeptat, jestli je u mě normální tlak 85-100/60-80 a puls 60-70 3 krát za den jsem se měřil (tlakoměr Rossmax 350f) a pokaždé jsem měl hodnoty v...

Tlak u dětí (i dospívajících) je obecně nižší než u dospělých, záleží na tom, jestli u Vás už nastoupila puberta, případně také na Vaší výšce. Nízký tlak je obecně lepší než...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Jindra

Mám zvýšený krevní tlak,užívám asi 5let Lozap 12,5mg.Mám období,že si musím brát jen půlku jinak se mi sníží tlak třeba i na 95/60.Když jdu na kontrolu k lékaři tak mám většinou...

Dávka Lozapu, kterou užíváte, je skutečně minimální (běžná je dávka 50-100 mg/denně), pokud však došlo po vysazení k rychlému zvýšení krevního tlaku, je diagnóza stanovena...

Stavy paniky, nevolnost

| Dotaz od: Lada

Je mi 22 let, za posledního půl roku jsem měla kvůli škole stres, státnice a vůbec jsem si všechno nějak moc brala. Před tím půl rokem se mi poprvé stala ta nepříjemná věc, kdy...

Pravděpodobně se jedná o psychický problém. Nevím, jestli Vás to uklidní, ale podobnými potížemi trpí mnoho lidí. Pozitivní je, že se s tím dá něco dělat. Doporučuji Vám...

Antikoncepce Azalia

| Dotaz od: Silva

Je mi 21 let. OD 17 let jsme brala antikoncepci(Regulon,Yaz) před půl rokem mi byla vysazena z důvodu problému s vysokým tlakem. Ted 2 měsíce beru antikoncepci Azalia(děti...

V takovém případě by jste gynekologa měla navštívit a uvažovat o změně preparátu případně zvážit i možnost nitroděložního tělíska -Mireny

Bolest leveho varlete

| Dotaz od: Jiří

Muzete mi prosim poradit ohledne meho problemu. je mi 35 let, vazim 86kg a jsem vysoky 177cm. zacalo me pred cca 2.mesici bolet bricho a mam dojem, ze je to od varlat.bolest...

Doporučuji doplnění urologického vyšetření.

Prosím o radu. Před 2 měsíci mi byl zjištěný opakovaně vysoký tlak 150/100, je mi 32, 175 cm/58 kg, nekouřím, alkohol vyjímečně. Krevní testy i neurologie O.K. Daĺi mi Moxostad...

Pokud váš krevní tlak reaguje na změny počasí, skutečně je těžké přesně nastavit medikaci, která by reagovala stejně. Domnívám se však, že u vás by také mohlo jít o projevy...

ZANET STREV,PROSIM O POMOC

| Dotaz od: radek

PanE doktorE,prosim vas,porad te mi,po dvou a pul letech meho trapeni(hypochondr) jsem si zmeniL doktora a ten mi konecne prisel na to co me trapi,nabidl mi specialni rozbor...

Vážený pane Radku, doporučuji Vám domluvit se na podrobném vyšetření praktickým lékařem, gastroenterologem, případně alergologem, a podle výsledků zvolit další postup. S...

Chtěl jsem se poradit je mi 18 let a asi před mesicem a pul se mi nahle začala motat hlava.Jeli jsme na pohotovost jelikož jsme nevedeli co semnou je.Tam mi natočili ekg to bylo...

- chápu, že jste za poslední dny prožil tolik podivných stavů, že už sám přestáváte věřit svému organismu a jeho signálům, Zdá se, že Vaše orgány jsou anatomicky zdravé, jen z...

Štítná žláza

| Dotaz od: Pavla

Mám dotaz na štítnou žlázu. Před půl rokem, jsem prodělala plastickou operaci prsou-zmenšení. Při předoperčním vyšetření mi lékařka sdělila, že mám hraniční hodnoty TSHS, ale že...

Změny TSH mohla vyvolat i samotná operace, resp. ten stres organismu. Důležité je zkontrolovat i T3 a T4 a celé vyšetření ještě zopakovat s určitým odstupem, zda se to bude...

Podčelistní uzliny

| Dotaz od: Lenka

Mám zvětšené dvě podčelistní uzliny na levé straně už asi půl roku, jedna je malá pohyblivá tvrdá, hladká, druhá je také tvrdá, ale nepohyblivá jakoby zevnitř u kosti. Před půl...

To, že zvětšené uzliny přertvaly, rozhodně normální není. Doporučoval bych proto kontrolu u ošetřujícího lékaře. Hezký den!

Kombinace léků

| Dotaz od: Milda

Užívám lék na cukrovku-SIOFOR 1000 (půlku ráno a druhou půlku po večeři) a nyní mě přibyl lék na vysoký krevní tlak--PRESTARIUM NEO COMBI 5mg/1,25mg (1 tabletka ráno nalačno...

Uvedené léky spolu můžete užívat.

Intolerance fruktozi a sorbitu

| Dotaz od: radek

Pani doktorko,prosim vas,porad te mi,po dvou a pul letech meho trapeni(hypochondr) jsem si zmeni doktora a ten mi konecne prisel na to co me trapi,nabidl mi specialni rozbor...

Bohužel s vyšetřením stolice /rozbor stolice z nemecka biovis/ nemám zkušenosti, takže nemohu posoudit tyto výsledky. Lékař , který Vám toto vyšetření doporučil, by s Vám měl...

Alergie po ACE inhibitoru

| Dotaz od: Eva

Stále mě trápí otoky a dušnost, již je to měsíc. Brala jsem na vysoký tlak Prestarium neo (inhibitor ACE) půl tablety denně něco přes rok. Asi před měsícem jsem byla na dovolené...

Teoreticky je tento typ alergické reakce po Prestariu možný, ale pokud ho již neberete, spíše půjde o nějaký autoimunní problém. Užívejte Prednison nějakou dobu trvale-. např...

Oteklé kotníky

| Dotaz od: zdena

Mám nemocnou štítnou žlázu na kterou beru trimepranol,vysoký krevní tlak na ten beru tabletky furon,vidotin,amloratio a cint. Asi tak 1měsíc mám oteklé kotníky až do půlky lýtek...

Nejdříve doporučuji u lékaře snížení Amloratia či náhradu jiným lékem, amlodipin totiž patří do skupiny antihypertenziv, jejichž poměrně častým nežádoucím účinkem jsou právě...

Problém s otěhotněním

| Dotaz od: Gabriela

Pane doktore. Je mi 41let a asi před rokem a půl jsem byla těhotná, během těhotenství se mi začal zvyšovat krevní tlak a miminko mi ve 4měsíci těhotenství umřelo i přesto, že...

Tato léčba by neměla snižovat šance na otěhotnění. Příjemný den

Spontánní ruptura sleziny

| Dotaz od: Eva

Přeji krásný den, mám takový problém. Jsem nemocná již rok a půl. Vše to začalo oteklostí celého těla, kterou doprovázela zmatenost, výpadky paměti, byla jsem slabá, bledá...

Poranění sleziny se takto jistě neprojevuje. Pokud vaše potíže jsou nedořešeny přes řadu potíží, bolestí a změn, které máte, je velmi vhodné přijetí na interní lůžkové...

Muž, 54 let. Dosavadní diagnóza - středně závažná nedomykavost aortalní chlopně, vysoký tlak (perindopril). V listopadu 1911 jsem podstoupil koronaroskopii. Bezprostředně po...

Po podání kontrastní látky během koronarografii by mohlo dojít k selhání ledvin, ale bezprostředně po výkonu. Selhání ledvin se diagnostikuje z laboratorních výsledků, kde se...

Zvysena tepova frekvence

| Dotaz od: Daniel

Je mi 25 let a beru prasky na vysoky tlak. Tlak mam v prumeru 145/85. Pozoruji na sobe problem, ze kdyz sedim nebo lezim tak mam srdecni puls 60-80 za minutu. V momente kdy se...

Při postavení je normální, že se zvýší tepová frekvence. Je individuální o kolik. Když se změříte za 2 minuty po postavení a tepová frekvence je v normě, je vše pořádku.

Ráda bych se zeptala, jak vysoký faktor je dostatečný při pobytu na Krétě. Po těle i v obličeji mám mnoho pih a oblast výstřihu, či podpaží jde ihned do červena. Navíc matka...

U moře raději doporučuji SPF 50, vzhledem k rodinné anamnese i pravidelné roční kontroly přesto, že byla znaménka vpořádku.

Dialyza a nizky krevni tlak

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně mé maminky (58). Přes půl roku navštěvuje dialýzu 3x týdně, měla vždy dost vysoký tlak. Postupně, nejspíše vlivem dialýzy, jí začal...

Jano. Pokles tlaku u dialyzovaných pacientů je normálním jevem a taky známkou, že jsou dialyzovaní dobře a dostatečně. Pomoc je jednoduchá- zredukovat dávku Lozapu na polovinu...

Intolerance,zanet

| Dotaz od: radek

Pani doktorko,prosim vas,porad te mi,po dvou a pul letech meho trapeni(hypochondr) jsem si zmeni doktora a ten mi konecne prisel na to co me trapi,nabidl mi specialni rozbor...

Radku, abyste se zorientoval co jíst a co ne, doporučila bych Vám navštívit nutričního terapeuta v nemocnici, který Vám určitě poradí a vše vysvětlí a hlavně bude znát vaši...

Před třemi lety mi byl náhodou nalezen vysoký tlak 158/120 (do té doby vždy 120/80). Krátce na to jsem během cca dvou měsíců přibrala z váhy 57 na 68kg a byla mi zjištěná...

Určitě je vhodné podrobné vyšetření ledvin (v prvé řadě laboratorní a ultrazvukové).

Lidé, kteří jsou pod neustálým stresem, jsou více citliví na všechny nemoci, od nachlazení přes vysoký krevní tlak až po srdeční choroby. I když existuje mnoho způsobů, jak si...  celý článek

Krevní tlak

| Dotaz od: bohuslava

Před deseti dny večer jsem se necítila dobře. Motala se mi hlava, i když jsem si lehla. Napadlo mě změřit si tlak.Měla jsem 170 na 101, normálně mívám 140 na 90. V noci jsem...

Je především otázka, zda Vaše vstupní obtíže (motání hlavy...) byly a jsou skutečně způsobeny primárně vysokým tlakem, zvýšený tlak může být i průvodním jevem jiných onemocnění...

Ač se to zdá vzhledem k projevům revmatických onemocnění neuvěřitelné, podle nových studií mohou některé druhy sportů v boji proti revmatismu výrazně pomoci. Většina pacientů se...  celý článek
Existuje více důvodů ke vzniku vysokého krevního tlaku, a zdaleka to není jen stres v práci, vztek na šéfa nebo neshody s partnerem.  celý článek

Kašel

| Dotaz od: Marek

Už rok a čtvrt mě trápí kašel. Kašlu ve dne (cca každých 3-5 min), kašel mě budí i každou noc (většinou se jedná o záchvaty kašle, kdy kašlu nepřetržitě cca půl hodiny). Tyto...

K adekvátnímu posouzení Vašeho zdravotního stavu bych si potřebovala přečíst výsledky dosud provedených vyšetření. Předpokládám, že Vám byla provedena spirometrie-t.j. vyšetření...

Obtížně se hojící rány na nohou mohou znepříjemnit život, snížit jeho kvalitu, a dokonce ohrozit nejen postiženou končetinu, ale i život dotyčného. Nemocí, které k chronickým...  celý článek
Ačkoliv se biologická léčba postupně stává běžnou součástí terapie některých onemocnění, stále zůstávají důvody, proč soustředit tuto léčbu do velkých center. Odborníci zde...  celý článek
Budu stejně vysoký jako táta, nebo budu spíš po mámě? Tuto otázku si v dětství jistě položil každý z nás. Dnešní společnost totiž klade na tělesnou výšku velký důraz.Proto je...  celý článek
Srdeční infarkt přivede na kardiochirurgův stůl mnoho pacientů. Ucpání věnčitých tepen, které k infarktu vede, musí být v některých případech řešeno operačně, a to přemostěním...  celý článek
Oteklý jazyk a zhoršené dýchání – reakce, která je noční můrou všech alergiků citlivých na určité potraviny. Případ 93leté ženy ukazuje, že bez rizika nejsou ani dia sladkosti.  celý článek
Spáleniny od slunce v dětství znamenají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny kůže v dospělosti. Přesto se najde dost rodičů, kteří podobná varování ignorují a své počínání...  celý článek
Horké dny představují pro skupinu pacientů s kardiovaskulárním onemocněním výrazně větší zátěž ve srovnání s běžnou populací. Kolapsové stavy, dehydratace a zvýšené riziko...  celý článek
Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním stylem. Evropská studie ukazuje, že zdravý jídelníček dokáže tělo udržet zdravé a v kondici...  celý článek
Inhalační podání léčiv představuje základ léčby některých častých onemocnění dýchacího traktu, například chronické obstrukční plicní nemoci či astmatu bronchiale.  celý článek
Léčba zimou zní možná poněkud zvláštně, ale je účinná. Kryoterapie neboli polarium je metoda založená na chladové terapii. Léčí se tak různé bolesti, neurologické problémy...  celý článek

Tiky v očích, nespavost

| Dotaz od: Martin

Je mi 21 let a trpím schizofrenií a mám ještě k tomu epilepsii a dřív jsem byl závislí na alkoholu diagnoza sekundární závislost na alkoholu nyní nepiji 2 roky.Léky beru...

Martine, k Vašim potížím. V prvním kroku bych zkontrolovala hladiny valproátu v krvi, zda máte hladinu léku v terapeutickém rozmezí. Pokud je to v pořádku, doporučovala bych lék...

Cholesterolová dieta

| Dotaz od: Zuzana

Zjistili mi vysoký cholesterol (nejspíše ho mám dědičný) nikdy mě na něj netestovali až teď. Je mi 19 a jsem štíhlá a sportuji. Už tak 4 měsíce před odběrem krve jsem jedla...

Vážená slečno Zuzano, tzv. "vysoký cholesterol" nevypovídá o případných chorobných změnách metabolismu či jiné příčině této odchylky. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším...

Problém se netýká přímo mě, ale mého otce. Je mu 60 let, v minulém roce prodělal infarkt a byl na angioplastice. I když mu bylo doporučeno přestat kouřit a zhubnout, on je...

Vysoký arteriální tlak je rizikovým faktorem vzniku infarktu myokardu. Po prodělaném infarktu je nutné držet hodnoty krevního tlaku v normě. Nevím jaké léky otec užívá, proto...

?

| Dotaz od: Daniela

.. léčím se s vysokým nekontrolovatelným tlakem..... chci se zeptat jestli může mít můj problém nějakou souvislost třeba s onemocněním vnitřních orgánů... na malíčku levé ruky...

U osob s velmi vysokým tlakem, který nereaguje na léčbu, je vhodné vyloučit tzv. sekundární hypertenzi, to znamená vysoký tlak, u něhož je možné zjistit konkrétní příčinu a také...

Vysoky krevni tlak

| Dotaz od: Karin

Prosím o radu. Asi tyden mi nebylo dobre, mela jsem mžitky před očima, pocit na omdleni, uzkost,vysoky puls. U lékaře mi naměřili vysoký tlak 170/95, 100puls. EKG bylo v pořádku...

Obvyklá denní dávka Egiloku je 2x 50mg, takže vaše dávkování je velmi nízké. Ale dávkování se řídí samozřejmě výší tlaku a počtem pulzů, takže záleží na vašem aktuálním stavu...

Po půl roce užívání HA Lindynette 20 jsem začala trpět pocitem těžkých nohou, velkou únavou a vysokým tlakem (nad 170). Již několik dní po vysazení potíže ustaly a tlak se...

Určitě zůstaňte u nízkohormonální antikoncepce, navíc bude vhodný přípravek s antimineralokortikoidní aktivitou. Konkrétní Vám poradí Váš lékař. Krevní tlak i nadále pravidelně...

Chtela bych se zeptat na muj problem, Jiz dlouho se lecim s bolesti zaludku, bakterii Pylory a stalou unavou,Beru pantoprazol ale stale mam paleni zahy a vraceni obsahu zaludku...

Vážená paní Iveto, pantoprazol a příbuzné přípravky jsou jednou z několika složek komplexní léčby infekce Helicobaterem pylori. Nezbytná jsou určitá režimová opatření (dietní...

Smrt

| Dotaz od: Michala

Pred nedavnom nam zomrel pes, na ktoreho som bola velmi citovo naviazana. Momentalne prezivam uskostne stavy, mam vysoky tlak 140/100, rychly pulz 106/min., bolest zaludka v...

Jste inteligentní mladá žena, vnímavá, citlivá. Vaše tělo reaguje na úzkostné prožívání více orgánovými systémy/ oběhový systém, zažívací ústrojí, pohybový aparát, imunitní...

Zadýchávání

| Dotaz od: alena

Je mi 30 let pár týdnů mám takový problémy. Zadýchávám se, i při běžném domácím úklidu, musím si na chvíli vždy odpočinout a pak zase můžu pokračovat. Potom mě i občas začne na...

Paní Alenko, na Vašem místě neváhám, nepátrám po internetu, ale hezky se objednám na vyšetření ke svému praktickému lékaři. Ten zmanažuje diferenciální diagnostiku dušnosti...

Bolest holení kosti

| Dotaz od: Vladimír

Asi půl roku mne trápí bolest holení kosti na obou končetinách. Bolí to pouze na dotek a to na vnitřní straně kosti v části nad kotníkem až do poloviny lýtka. Na pohled všechno...

Je třeba velmi přesně bolest zhodnotit, zda se jedná o úponovou bolest svalů a šlach, entezopatii nebo o bolest vycházející z kloubů, což by mohlo mít souvislost s proběhlou...

Prosím Vás moc o radu. Je mi 29let a léčím se Euthyroxem již 7 let na autoimunní onemocnění snížené funkce štítné žlázy (atrofická tyreoiditida). Nesmím moc jódu. Jsou to také 3...

Jitko, já osobně nemám nic proti DOBRÝM léčitelům a ti se mimo jiné zpravidla vyznačují tím, že nevysazují lidem chronickou medikaci. Správnou cestou je podle mne, když už...

Pocit vibrací "na srdci"

| Dotaz od: Michal

Mám už asi měsíc podivný pocit na hrudi (u srdce) - popsal bych to jako, když ve vnitřní kapse bundy vibruje mobil. Předcházela tomu terapie krční páteře. Po ní jsem párkrát...

Milý pane Michale- jak jistě tušíte, doporučím Vám návštěvu praktického lékaře, který provede tzv.diferenciální diagnosu. Vaše projevy jsou tzv. nespecifické- mohou být vyvolány...

Potíže více nemocí

| Dotaz od: Ivana

Prosím o vysvětlení několika zpráv. Páteř: CT a MRI s nálezem-nevelké osteoproduktivní změny obliterující přední SA prostor v úrovni disku C4/5 a C5/6 při relativně prostorném...

Páteř CT: známky degenerace páteřních obratlů bez známek výhřezu ploténky. Páteř NMR: ujasnuje nález CT tím, že největší změny jsou v oblasti přechodu páteře bederní do křížové...

Prs před 6 měsíci jsem prodělal operaci prasklé břišní Aorty -16 cm prasklina.operace se povedla .po operaci jsem měl 14 dnů silné halucinace.Ale vše se podařilo zvládnout-Musím...

Dle rozpisu léků, tam není žádný, který by způsoboval zvýšenou spavost. Operaci, kterou jste prodělal byla rozsáhlá a vážná. Nyní se nacházíte ještě v rekonvalescenci, tak možná...

Hiv

| Dotaz od: františek

Paní doktorko.Před půl rokem jsem měl poměr s paní o který jsem nevěděl tak ůplně všechno.Tvrdila že je po zdravotní stránce v pořádku.Po pár týdnech jsem měl chřipku s bolestmi...

Projevy HIV po expozici viru se většinou objeví za 2-4 týdny po expozici virem. Pacienti mohou mít různorodé projevy - bolesti v krku, zvětšené uzliny, teploty , bolesti...

Otrava tisem červeným

| Dotaz od: Věra

Chtěla bych se zeptat, zda je možné přiotrávit se při manipulaci s tisem (tedy nejen konzumací jehličí). Manželovi se asi do půl hodiny po prořezávání tisu udělalo náhle nevolno...

Rozhodně to vyloučeno není (mohlo dojít k delšímu vdechování látek z tisu, které se uvolnily při stříhání do ovzduší), ale je to spíše málo pravděpodobné, mohlo dojít např. k...

Po půl roce užívání HA Lindynette 20 jsem začala trpět pocitem těžkých nohou, velkou únavou a vysokým tlakem (nad 170). Již několik dní po vysazení potíže ustaly a tlak se...

Určitě zůstaňte u nízkohormonální antikoncepce, navíc bude vhodný přípravek s antimineralokortikoidní aktivitou. Konkrétní Vám poradí Váš lékař. Krevní tlak i nadále pravidelně...

Přeruší sex

| Dotaz od: Daniela

Zdravím, mám půl roku přítele a máme problém v sexu. Kdykoliv má dojít k přítelově ejakulaci, tak to stopne a dál nepokračujeme. Ať je to orálně, ručně nebo klasicky. Při...

Řešení je závislé na Vašem příteli. Jinak než od něho se důvod nedozvíte. Nelze pomoci někomu, kdo o to nemá zájem. Zřejmě v tom hraje roli vyvrcholení s ejakulací. Prožití...

Bolesti na Prsou

| Dotaz od: Vojtěch

Už půl roku mě trápí bolest zad, bolest na prsou a nově bolest na/za hrudní kostí. S těmito bolestmi se pojí i neuvěřitelně z prominutím hnusné pocity. Nevolnost, stálé motání...

Pokud máte tlak v normě, tak to od něj pravděpodobně nebude. Doporučuji Vám vyšetření na interně (včetně EKG, případně i 24 hodinového sledování EKG - to si rozhodne internista...

Pocit vibrací "na srdci"

| Dotaz od: Michal

Mám už asi měsíc podivný pocit na hrudi (u srdce) - popsal bych to jako, když ve vnitřní kapse bundy vibruje mobil. Předcházela tomu terapie krční páteře. Po ní jsem párkrát...

Milý pane Michale- jak jistě tušíte, doporučím Vám návštěvu praktického lékaře, který provede tzv.diferenciální diagnosu. Vaše projevy jsou tzv. nespecifické- mohou být vyvolány...

Stres

| Dotaz od: Pavla

V průběhu půl roku procházím stresovou situací co se týká financí. V tomto období mi začaly i zdravotní potíže. Závratě, pocit nevolnosti, úzkosti, malátnosti, pocity na omdlení...

Dlouhodobý stres snižuje imunitu,proto může vést ke zvýšené nemocnosti v různých oblastech.Léčba antidepresívy proto nemá jen efekt na "náladu",ale je vlastně i ochranou...

Omdlení

| Dotaz od: jolinar

Moje matka (54, léčena na vysoký tlak, snížená funkce štítné žlázy) po probuzení měla pocit horka a trochu se jí motala hlava. Zanedlouho na to náhle omdlela, v sedě spadla ze...

- vážím si Vaší péče o relativně mladou maminku!! Určitě by měla navštívit svého praktického lékaře a popsat mu situaci- tak skvěle,jako jste to zvládli pro poradnu.. Praktický...

Problém s dýcháním dušnost

| Dotaz od: Martini

Přeji,děkuji moc za odpověd,máte naprostou pravdu ve všem ano docela chrápu chodím pozdě spát pozdě pak ráno stávám ano mám i ten mikro makro spánek někdy se probudím v noci a...

Při interním vyšetření poproste pana doktora o vyšetření štítné žlázy /TSH z krve/- do té doby NIC neužívejte, žádný jod,nic, potřebujeme vědět,zda je činnost štítnice v pořádku...

Tlak v krku

| Dotaz od: Dana

Poslední dobou se mi stane, že pouze na levé straně krku (v přední části vertikálně okolo ohryzku, spíš blíže klíční kosti) jednou za čas cítím tlak, nebo takovou neurčitou...

Popisované obtíže by skutečně mohly být způsobeny přetížením svalů uvedené oblasti při posilování. Pokud by nadále přetrvávaly, obraťte se buď na praktického nebo...

Může se jednat o infarkt?

| Dotaz od: Zdeňka



Smrt

| Dotaz od: Michala

Pred nedavnom nam zomrel pes, na ktoreho som bola velmi citovo naviazana. Momentalne prezivam uskostne stavy, mam vysoky tlak 140/100, rychly pulz 106/min., bolest zaludka v...

Jste inteligentní mladá žena, vnímavá, citlivá. Vaše tělo reaguje na úzkostné prožívání více orgánovými systémy/ oběhový systém, zažívací ústrojí, pohybový aparát, imunitní...

Borelioza

| Dotaz od: Martina

V roce 2004 mi byla zjištěna borelioza a přeléčena antibiotiky. Několik let se byla bez obtíží. Na jaře roku 2011 mi byla borelioza diagnostikována znovu (nejsem si zcela jistá...

Imunologie vztahu borelií a lidského organismu je docela komplikovaná záležitost, u některých pacientů skutečně přetrvávají protilátky M i G i po adekvátní léčbě. Konsiliární...

Chtela bych se zeptat na muj problem, Jiz dlouho se lecim s bolesti zaludku, bakterii Pylory a stalou unavou,Beru pantoprazol ale stale mam paleni zahy a vraceni obsahu zaludku...

Vážená paní Iveto, pantoprazol a příbuzné přípravky jsou jednou z několika složek komplexní léčby infekce Helicobaterem pylori. Nezbytná jsou určitá režimová opatření (dietní...

Měření krevního tlaku je běžná vyšetřovací metoda, při níž lékař či zdravotní sestra pomocí jednoduchého přístroje „tonometru“ zjišťuje konkrétní hodnotu Vašeho...  celý článek

Nízký tlak a tep

| Dotaz od: Šárka

Prosím o radu. Měla jsem 24h holterovskou monitoraci tlaku ( celodenní motání hlavy - pocit na omdlení , občasná bolest na hrudi). Domácím tlakoměrem 90/60 puls přes den 53-60...

Váš dotaz se mi, aspoň myslím, dosud nezobrazoval, tak se omlouvám jestli čekáte. Ano, myslím, že je možné, že zcela zdravý člověk má v noci takového pulzy a tlaky. Mohou to...

Neustálé závratě

| Dotaz od: Daniel

Už delší dobu mě trápí neustálé závratě a pocit na omdlení. Začalo to všechno jednoho srpnového horkého dne, udělalo se mi zle po rodinné oslavě (byl jsem dehydrovaný, měl jsem...

Moc rád odpovím. Z toho jak vše líčíte, mám pocit, že je to "od nervů". Sám také používáte pojem "panická ataka", to Vám nepochybně řekl někdo z lékařů co Vás vyšetřoval. To...

Vysoké tlak a puls

| Dotaz od: Stanislav

Stal se mi takový problém, celé roky jsem pravděpodobně špatně dýchal. Měl jsem hodně povrchní dýchání. Motala se mi hlava byl jsem zmatený a po jídle jsem byl strašně unavený...

K Vašemu dotazu na názvosloví: vysoký krevní tlak= hypertenze, rychlý puls = tachykardie. Pravděpodobně trpíte vysokým krevní tlakem, k záchvatu tachykardie u Vás mohlo dojít...

Vysoký srdeční tep

| Dotaz od: Emma

Jsem velmi aktivní sportovec (denně strávím průměrně 2-3 hodiny tréninkem), ale již od začátku mě "trápí" vysoký srdeční tep. Sportovci mívají klidový tep kolem 40, ale já mám...

Je opravdu zvláštní, že když trénujete denně, tak máte docela vysoký klidový puls. Při zátěži může být takto vysoký, jde o intenzitu zátěže, trvání, druh atd. Přirozená reakce...

Nedostatek hemoglobinu

| Dotaz od: Lenka

Mám dotaz ohledně nedostatku hemoglobinu v krvi. Jsem 5 let lakto-ovo-vegetariánka a 4 roky dárce krve. Krev chodím darovat každého půl roku, naposledy však před rokem. Před...

Lenko! Užívání Chlorelly chudokrevnost nezpůsobuje. Naopak pro vysoký obsah železa je při jeho nedostatku vhodným výživovým doplňkem. Příčin snížené hladiny hemoglobinu je celá...

Kolísavá štítná žláza

| Dotaz od: Pavla

Ráda bych poprosila o váš názor. Mám leta (cca 10l) sníženou funkci ŠŽ. Občas bušení srde, návaly horka, nespavost, nepocení, vypadávání vlasů, kolísavá váha ( plus mínus 25kg...

Pokud máte pozitivní protilátky proti štítné žláze, znamená to, že máte tzv. autoimunitní nemoc štítnice. Je to záležitost špatně fungujícího imunitního systému (obdobně jako...

Štítná žláza a vitamíny

| Dotaz od: Frant.

! Včera u lékaře mně diagnostikovali několik drobných cystiček velikosti 2-3mm ve štítné žláze. Nedostal jsem ale žádné léky, žádné doporučení ohledně stravy či vitamínů a...

Franto, nejedná se o žádný závažný nález, je poměrně častý. Léky nejsou třeba, pokud štítná žláza funguje dobře a stejně tak žádná vyjimečná doporučení ohledně stravy...

Krvácení z nosu

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl jsem se zeptat. Již asi 3 roky mě trápí krvácení z nosu. Přes zimu se mi to nestává, ale jakmile začne jaro a hlavně léto, tak mi dost často teče krev z nosu. Někdy se...

Krvácení z nosu není nic závažného, pokud jej neprovází nemoc srážení krve, kterou byste měl mít vyloučenu na odd. hematologie nebo i obvodní lékař by mohl základní tety udělat...

Vysoký cholesterol

| Dotaz od: Renata

Manželovi byl při preventivní kontrole zjištěn cholesterol 9,2 a obvodní lékař mu okamžitě dal lék Crestor 20 mg, který má dle dostupných informací mnoho vedlejších účinků, a...

Nejsme oprávnění zde posuzovat správnost postupu jiného lékaře. Takže jen obecně - takto vysoký cholesterol dle současných doporučení vyžaduje rovnou nasazení medikamentózní...

Jaterní enzymy

| Dotaz od: Erika

Dnes jsem byla na jaterních testech, měřili mi ALT a ALP enzymy. Když jsem se zeptala lékaře zda jsem v pořádku řekl mi, že je to dobré. Pak jsem se zeptala jeho kolegy na...

Nepíšete, v jakých jednotkách to bylo měřeno. Obecně je ALT v normě u žen do 0,55 mikrokat/l, ALP do 2,3 mikrokat/l. Podle těchto norem byste měla oba enzymy výrazně zvýšené...

Chtěla bych se ...

| Dotaz od: Liba

Chtěla bych se zeptat na rýmu,která by normálně měla trvat 7 dní.Já ji normálně mívám14 dnů..Mám ten problém.Když má rýma přijít škrábou mne uvnitř šíleně dutiny,mezi ůsty-nosem...

Váš problém s rýmou a dutinami je komplikovaný - míchá se zde alergie s infekční rýmou, navíc může být přítomna alergie na léky (pozn.Ibalgin může způsobovat otok, počkejte...

Mleko

| Dotaz od: IVANA

Dobri den chtela jsem se zeptat vim že neschvalujete kravske mleko ale od kdy dite ho muže mam 15 měsični dcertu ješte ji kojim ale přestvama aodnaučuju ji z kravskym mlekem...

Ivano! Kravské mléko má pro takto malé dítě nevhodné složení - vysoký obsah bílkovin a minerálů, které zatěžují ledviny. Dětem by se mělo kravské mléko podávat až po dokončeném...

Endokrinologicke vysetrenie

| Dotaz od: Zuzana

Pan primar, velmi Vas chcem poprosit o vylozenie mojej diagnozy nakolko som sa stratila ked mi ju lekarka povedala :-) Zacnem nejako od podlahy. Urobila mi internistka krvne...

Autoimunitní tyreoiditida - něco jako alergie na vlastní štítnou žlázu, je to tedy nemoc způsobená špatně fungujícím imunitním systémem. Nelze jí vyléčit, jen substituovat...

Chtěla bych se zeptat moje mamka a babička se léčily se šž, i já už se přes rok léčím.Beru jodid každý den a 3x týdně ráno na lačno euthyrox.Poslední dobou pozoruji zrychlený...

Zrychlený tep není příznakem snížené funkce štítné žlázy, se kterou se, dle uváděných údajů, léčíte. Může být příznakem zvýšené funkce štítné žlázy, ale může doprovázet i celou...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Lenka

Už je to asi půl roku co mě bolí hrudník. Je to nárazové, někdy to bolí dost, někdy to ani necítím. Nepřišla jsem na režim, jestli je to třeba podle počasí nebo podle fyzické...

Bohužel tento problém asi přes poradnu nevyřešíme - už kvůli zjištěné hodnotě tlaku je potřebné zajít k lékaři - ověřit, zda máte tlak opravdu takto vysoký a podle toho pak...

Problémy s imunitou

| Dotaz od: Mates

Posledních tak 2 týdnech mám nejspíš nějaké problémy s imunitou. Nemám vůbec na nic chuť (jídlo, sex,...), objevily se opary, bolest svalů, jinačí spánek (pořád sny [dříve...

Pouze z popisu klinických projevů nelze stanovit konkrétní diagnosu. Na podzim a v zimě je tělo vystaveno vyššímu riziku infekce a opakované infekce mohou druhotně vést k...

Zdravím. Je tomu už asi rok, co jsem byl nemocný (možná angína, možná chřipka). Od té doby mám neustále ucpaný nos a tím myslím opravdu bez nějaké prodlevy. Mohl by to být...

Vysoký tlak může působit hučení v uších, je-li tato příčina, pak po snížení tlaku hučení v uších ustoupí. Hučení v uších může být způsobeno poruchou vnitřního ucha ( zde vhodné...

Delší čas mám problém a odhaduji, že to je problém s hemeroidy. Ze začátku se problémy objevovaly občas a v poslední době přetrvávají. Před pár dny to začalo být k nevydržení a...

Dle přiložené fotografie je postižení opravdu dosti značné, pokud jsou Vaše potíže opravdu " k nesnesení" je možné navštívit i pohotovost o víkendu - nejlépe chirurgii...

Při preventivní prohlidce mi z krve paní doktorka našla v krvi zvýšený prolaktin. Při opětovném odběru 3x po sobě byl pořád zvýšený. Poslala mě na ultrazvuk, jestli nemám nádor...

Popsaná bulka může být zvětšená uzlina nebo nahloučení nějaké tkáně (obvykle nebývá zhoubné, často se jedná o "obyčejnou" tukovou nebo vazivovou tkáň). Doporučuji ukázat bulku...

Zánět?

| Dotaz od: DIDI

Už asi 2 a půl roku beru antikoncepci Diane. Doktor mi jí předepsal taky kvůli akné. Prý je jediná, která pomáhá(i když jsem tedy asi vyjímka) a nepočítá s tím, že by mi jí měl...

Antikoncepci měnit nemusíte, pokud Vám jinak vyhovuje. Není to přípravek s vysokým dávkováním hormonů. Špinění či slabé krvácení se může objevovat při delších cyklech, tedy při...

Bolest pod pravým žebrem

| Dotaz od: Melissa

Vážený pane doktote, vzhledem k tomu, že mně bylo několik dní na zvracení a vracel se mně kyselý obsah ze žaludku, užívala jsem 14 dní Controloc. Dva dny před dobráním mně ráno...

Vzhledem k tomu, že trpíte vysokým krevním tlakem, může někdy dojít k prasknutí žilky a krvácení z nosu. Co se zažívacích obtíží týče, doporučoval bych konzultaci u...

Problem se srdcem

| Dotaz od: Petr

Obcas se mi stava, ze mi je u srdce neprijemne. Je to takovy zvlastni a tezko popsatelny pocit, jako kdybych mel neco na tepne/zile a kdyz dycham, tak citim jakoby takove zuzeni...

Oblast srdce je v naší kultuře důležitá, klade se tam například sídlo citu a podobně. K tomu samozřejmě přispívají medicínské znalosti a povědomí, že nemoci srdce mohou zkrátit...

Pálení očí

| Dotaz od: VĚRA

Děkuji za odpověd.Moje vada vznikla opravdu náhle po namáhavé práci.Podstoupila jsem všechny vyšetření i ct.Brýle na blízko jsem dostala nakonec po půl roce .Do té doby samé...

Vada se mohla projevit po dlouhodobé zrakově náročné aktivitě, ale je opravdu neobvyklé, aby jste ve Vašem věku potřebovala tak vysoký přídavek do blízka. Jako první by měla...

Přehnané cvičení

| Dotaz od: Jan

Včera večer jsem si doma zacvičil, ale asi jsem to přehnal. Ne že by mě něco bolelo nebo si něco přetrhal, ale po ukončení cvičení jsem si ihned sednul, byl jsem hodně vyčerpaný...

Určitě neodkládejte návštěvu lékaře. Vypadá to sice na funkční poruchu krční pátzeře, spojenou se svalovou dysbalancí, nejen v oblasti krční páteře. Cvičení a zěmna polohy byla...

Vysoký tep i tlak

| Dotaz od: Adéla



Norethisteron

| Dotaz od: Zuzana

V červnu 2009 jsem přestala brát po dlouhé době (zhruba 10 let) antikoncepci (naposledy Triregol) z důvodu otěhotnění. Po vysazení jsem měla velmi nepravidelný cyklus, nicméně...

Norethisteron se ůpravě menses používá velmi běžně, rizika jsou opravdu minimální, protože se neužívá dlouhodobě a ve vysokých dávkách (tehdy potom moho vznikat uvedené...

Problémy se stolicí

| Dotaz od: Bety

Již přibližně půl roku mám potíže se stolicí. Dříve jsem vždy chodila "na velkou" jednou až dvakrát denně, stolice odcházela bez potíží. Před zhruba půl rokem začaly problémy...

Vážená slečno/paní Bety, pokud se Vám změnou životosprávy nepodařilo ovlivnit dlouhodobé potíže s vyprazdňováním stolice, doporučuji Vám podstoupit rektoskopické, případně...

Cévní mozková příhoda (CMP), mrtvice nebo iktus, je postižení mozkové tkáně vyvolané nedostatečným přítokem krve (ischémií) nebo prasknutím cévy a krvácením. Typicky se...  celý článek

Nervy

| Dotaz od: Barbora

Již několik let mám problémy s psychikou. Jsem neustále ve stresu, někdy dokonce i bez příčiny trpím úzkostmi a nebo panickou hrůzou. A to jak přes den tak i v noci, protože se...

Milá Báro - jste mladá, inteligentní žena - chápu Vaše trápení a barieru pro formulaci obtíží, které rozumově chápete jako neadekvátní - nejste cvok, ale citlivá bytost t.č. v...

Nezdravé pocení hlavy

| Dotaz od: Lola

Mám těžké problémy s pocením hlavy. Jinde v těle se prakticky nepotím, Uvedený problém je tak velký, že mám při menším zatížení tělesném i psychickém hlavu tak mokrou jako bych...

Vysoký tlak by tyto problémy mohl podporovat, ale ve vašem případě spíše půjde o dědičné konstituční pocení bez jiné příčiny. Někdy v těchto případech pomáhají injekce...

Akné a HA

| Dotaz od: Libuše

Je mi36 let a už od puberty mám akné v obličeji, na pažích i zádech. Potíže se velmi zmírnily při používání HA (Diane 35 - 1 rok ve 21 letech, Chloe - 2,5 roku ve 33letech...

HA by ve vašem případě zabrat měla, o přesném přípravku musí rozhodnout ošetřující gynekolog. Co se kosmetiky s hyaluronovou kyselinou týče, její užívání by vaší pleti uškodit...

Neklid, bušeni srdce..

| Dotaz od: libor

Rád bych se podělil o svůj příběh a byl v ideálním případě nasměrován k řešení svých zdravotních problémů. Vše začalo před třemi lety, kdy jsem po studiích zamířil do UK...

Moc díky za důvěru. Myslím, že zasloužíte velký obdiv za to, že jste se dokázal prakticky ze "dna" dostat na úroveň "fungujícího" člověka..Svědčí to o kvalitách, kterými jste...

Bezmoc

| Dotaz od: Romana

Pane doktore, prosím Vás o radu, již nevím, kam se obrátit, volím tedy tuto formu. Je mi 38 let a před dvěma měsíci jsem prodělala zánět nosohltanu, na nějž mi byly předepsány...

Doporučovala bych nadále užívání Mg, pokud by se stav dlouhodobě nelepšil, doporučovala bych zevrubné vyšetření na neulogii za hospitalisace. je možné, že stav sám odezní, poté...

Klíště

| Dotaz od: Nika

Před čtyřmi týdny se mně při práci na zahrádce zakouslo klíště do hřbetu ruky. Nemohlo tam být déle než půl hodiny, když jsem si ho všimla (bylo malilinké) a vytáhla ho (šlo to...

Pravděpodobnost přenosu nákazy od klíštěte vzrůstá s dobou přisátí, která u vás byla minimální. Skvrna typická pro boreliózu se však i při jejím přenosu vytvořit nemusí. Můžete...

Stomatologie, je obor zabývajíí se lidským chrupem, pojďme se na něj podívat blíže.  celý článek

Vysoký tep

| Dotaz od: Eva

Byla jsem na preventivní prohlídce u lékaře, kde mi naměřil tep 100 za minutu. Preventivně mi dal (bez předpisu a nějakého vyšetření) Rivocor 5, 1/2 tablety ráno. Je normální...

Vybaven informacemi, které jste mi poskytla, musím souhlasit, že to je zvláštní. Je pravda, že tep 100/min je v klidu nápadně vysoký a že Rivocor, což je betablokátor, neboli...

Dlouhodobě zrychlený tep

| Dotaz od: Olga

Už cca tři roky mne trápí velmi rychlý tep, v naprostém klidu 100-105 tepů za vteřinu v kteroukoli denní či noční dobu. Jakmile sednu na rotoped, po pár šlápnutích mám 150...

Pulz je rychlejší, když ho organizmus pohání adrenalinem. To je samozřejmě typicky při fyzické námaze. A dále v situacích, kdy se tělu nějak nedaří a snaží se mobilizovat...

Zdravím Vás..Jsem 8let po operai kkarcinomu čípku,kde jsem nechala odstranit vše raději.Vždy vše bylo v pořádku,chodím na pravidelné kontroly k onkologovi každé 4měsíce.Po...

Kamilo! Hraniční zvýšení hodnoty onkomarkeru může skutečně souviset s aktuálně probíhajícím zánětem ledvin. Nejvíce ovšem záleží na názoru vašeho onkologa, který zná podrobnosti...

Autoimunitní tyreoiditida

| Dotaz od: Eva

Konečně se blížím k vyřešení mých problémů, jsem objednaná na endokrinologii. Přesto bych se ráda zeptala, ještě než tam půjdu. Brala jsem na vysoký tlak Prestarium neo půl...

Evo, asi vás nepotěším, ale vámi popisované obtíže nejsou typické pro poruchu funkce štítné žlázy. Endokrinologické vyšetření ( a možná také revmatologické) je určitě na místě...

Rychlý tep, nízký tlak

| Dotaz od: Klára

Jsem 16ti letá studentka gymnázia, bez stresu v klidné domácnosti, i přesto mám problémy. Před 4 lety mi doktoři zjistili sníženou funkci štítné žlázy, každé ráno beru Letrox 75...

Je na vašem praktickém lékaři, aby vás za účelem zjištění příčiny vašich obtíží odeslal na příp. další vyš. - např. vyš. kardiologické. Předpokládám zároveň, že kromě léčby na...

Mohu poprosit o radu ohledně vhodné výživy(diety) při snížené funkci nadledvinek a vhodná vyšetření? Jsem 180 cm vysoký 80kg celkem aktivní (2krát týdně půl hodina intenzivního...

Karle! Pokud se obáváte, že trpíte sníženou funkcí nadledvin, jediný způsob, jak to potvrdit (nebo vyloučit) je vyšetření na endokrinologii. V případě, že by se u vás toto...

Nejsem si úplně jistá, ale předpokládám, že můj dotaz je pro neurologa. Asi tak dva roky mám problém, že se mi při záklonu hlavy dozadu udělá nevolno, stejně tak vleže na zádech...

Dbrý den, navrhovala bych vám vydat se na podrobné vyšetření k neurologovi, který má k dispozici podrobnější možnosti vyšetření (např. CT krč.páteře). Na dálku podle popisu...

Chtěla bych se zeptat na "bolest" v pravé dolní části žeber. Břicho není na omak bolestivé ani zatvrdlé. Tento problém mám již asi 11 let. Trápí mě to jen někdy a vždy mi pomůže...

Například žlučníkový kámen nebo problémy se slinivkou by to mohly být, ale tuto oblast spolehlivě ukáže pouze vyšetření ultrazvukem. Hezký den

Špatné výsledky krve

| Dotaz od: věra

Byla jsem minulí týden u lékaře že mě bolí páteř mezi lopatkama,mám stím často problém a oblast krku hlavně vlevo,bolí mě rameno až celá pulka krku v levo,a jde to přes bradu...

.Moc a moc Vás prosím, snažte se důvěřovat svým lékařům- "tápání" není necílené bloudění, ale nezbytný diferenciálně- diagnostický postup. Není nic horšího, než když se ke stavu...

Bodavá bolest v konečníku

| Dotaz od: Radek

Anální fisury Dobrý den, je mi 27 let, měřím 190 cm a vážím 95 Kg. (Praha.) Zhruba před 8 roky v 19 letech sem poprvé ucítil silnou bodavou bolest na vnitřní stěně konečníku...

Popsané obtíže spadají do péče internisty-gastroenterologa, případně chirurga. Obtíže může způsobovat anální fisura nebo zánět v oblasti konečníku nebo hemoroidy, také tam může...

Přechozená mononukleóza

| Dotaz od: Petra1711



Navzdory poměrně komplikovanému názvu je tato choroba asi většině z Vás dobře známa. Její důsledky pro naše zdraví jsou příliš vážné a výskyt v našem nejbližším okolí příliš...  celý článek

Ráda bych se Vás zeptala na to, jak odstavit miminko od kojení. Z důvodu nutné cesty do zahraničí chci přestat kojit svou nyní 7,5 měsíční dcerku. Kojení musím ukončit nejdéle...

Hano! Čím déle vaše dítě kojíte, tím lépe pro jeho zdraví. Vaše dcerka se nyní kojí 1x za noc a ráno na snídani. S odvykáním kojení bych tedy začala cca 2 týdny před vaším...

Strach o zdravie

| Dotaz od: Samo

Prosim vas uz mesiac chodim po doktoroch a neviem co mi je. Zacalo to akoby chripkou s teplotami okolo 39, 5. Potom som nahle odpadol asi na 1 sekundu a citil som tlak pri lavom...

Jediným vyšetřením, které by vyloučilo možnou infekci mozku, a tedy i boreliózu nebo klíšťový zánět mozkových blan je lumbální punkce, tedy odběr mozkomíšního moku v oblasti...

Je mi 31 let a v posledních měsících jsem si prošla velmi stresovým obdobím, rodinné trable, vysoké pracovní nasazení, 14 hodin v práci atd. Měla jsem několik nočních ataků s...

Antidepresíva ovlivňující neuromediátory jsou kvalitní a bezpečné léky, problémy s aplikací bývají v prvních 2-3 týdnech, kdy se mohou objevit zažívací obtíže. Při dalším...

Čípek

| Dotaz od: Mischa

Již 3 roky mám gynekologické problémy, začalo to silným krvácením, dostala jsem na to antikoncepci. Tu jsem mohla brát jen rok, pak mi zjistili vysoký tlak a musela jsem ji...

Není žádná důvod k zbytečným obavám,ve vašem případě bude nutné jen pečlivé častější sledování čípku děložního,aby se předešlo případným komplikacím do budoucnosti, jinak se...

Hypertenze

| Dotaz od: Věra

Léčím se s vysokým krevním tlakem. Beru léky tenaxum 1-0-1 a nyní jsem dostala micardis 80 1-0-0. Dále beru lék euthyrox 100 , nyní mi zjistili anemii tak beru železo a dále...

Při užívání některých antihypertenziv se mohou tyto obtíže vyskytnout. Informujte o tom svého lékaře, zda by nebylo možné léčbu změnit. Také je možné léky nebrat současně, ale...

Mdloby po jídle

| Dotaz od: Daniel

Rád bych se pokusil zjistit víc ohledně mého zdravotního problému. Po rodinné oslavě se mi jednoho dne udělalo velice zle (vyskočil mi krevní tlak a puls,bušení na hrudi,pocit...

Vážený opane Danieli, pokud jsou všechna běžná laboratorní vyšetření v pořádku, doporučuji Vám domluvit se na tzv. holterovském (24-hodinovém) monitoringu tlaku krve k upřesnění...

Dobý den, otci asi před půl rokem diagnostikovali nádor na mozku. Je mu 57 let, slabý kuřák, alkohol nepije. Netrpížádnou chorobou, cukrovkou a než ho rakovina potkala byl...

Jedná se o specialisovanou otázku, kterou musí řešit nejen neurochirug a neurolog, ale zvláště lékař, který operaci provedl. Vždy zálěží nejen na typu nádoru, jeho zhoubnosti...

Nukleární magnetická rezonance (NMR), magnetic resonance imaging (MRI), rezonance, magnet nebo prostě „tunel“ je moderní diagnostické zobrazovací vyšetření. Magnetická rez...  celý článek

Opakované kyretáže ?

| Dotaz od: Jana

Před 2 roky jsem začala slabě krvácet po 3 letech menopauzy. Výška sliznice byla 12 mm a prodělala jsem hystereskopii s negativním histologickým nálezem a vše ostatní bylo také...

V prvé řadě máte reaktivní endometrium,kterémá být v menopauze max do 5mm. Že jednou byla histologie negativní neznamená,že tam za rok nemůže vyrůst rakovina. Postup gynekoložky...

Vysoký tlak

| Dotaz od: Novotná

Prosím poradit ohledně léčby vysokého tlaku. Je mi 34 let a nikdy jsem vys.tlak neměla. 3r. se léčím s proctokolitidou, beru 3x2 Asacol denně.Jinak jsem byla vždy celkem zdravá...

Vysoký tlak je opravdu nebezpečný, hlavně jeho dolní hodnota, která by nikdy neměla přesáhnout hodnotu 100. Proto raději berte lékařkou předepsané dávky a raději dříve běžte k...

Teplota , trnutí rukou

| Dotaz od: Samo

Prednedavnom som sa uz pytal na moje problemy ale dostal som odpoved ktora uz nie je aktualna preto chcem doplnit vysledky z najnovsich vysetreni. Prosim vas uz mesiac chodim...

Pokud máte CT mozku v pořádku, o nádor mozku by se asi jednat nemělo, i když ho úplně nevyloučí. Stejně tak CT nevyloučí třeba rostroušenou sklerosu. Boreliosa z CT ani z...

Mdloba

| Dotaz od: Jitka

Před 4 dny se mi z ničeho nic zamotala hlava a spadla jsem.Dál si pamatuji až když mě ze země zvedal manžel.Během následující půl hodiny se to opakovalo ještě 3x.Nevím co se...

Rozhodně bych vám doporučovala vyhledat lékaře ani ne tak kvůli bolestem čelisti jako kvůli opakující se mdlobě. Každopádně by se mělo zjistit co tyto stavy způsobuje. Mohly by...

Tromboza

| Dotaz od: Kamila Koch

Mam dotaz tykajici se trombozy. Pred cca l rokem jsem mela uraz nohy, a s velkou pravdepodobnosti po nespravnem vysetreni -ihned po urazu- ,kdy mi nebyl dan Heparin, ci...

Z trombózy strach mít nemusíte, pokud bude dodržovat režimová opatření - dostatek pohybu, tekutin atd. Kompresní punčochy pro vás nejsou nezbytně nutné. Odstranění trombózy...

Vážená paní doktorko, ráda bych poprosila o zhodnocení některých hodnot z odběrů krve. Dlouhodobě mám řadu různých obtíží a proto jsem se rozhodla nechat si udělat preventivní...

Souhlasím s Vaším praktikem, že většina obtíží bude spíše ze stresu a psychické/fyzické zátěže. Bolesti v kyčlích a dolních končetinách by mohly souviset s páteří (mohla by...

VYSOKÝ krevní tlak

| Dotaz od: Lucka

Na půlroční prohlídce u gynekologa mi byl v pondělí naměřen tlak 190/120 a pro ověření 3x 170/120. Kontrolně jsem si měřila tlak i doma, pohyboval se kolem 165/104, 184/105, 190...

Určitě, po antikoncepci se někdy tlak zvedá, vysadte ji a za cca 2 měsíce uvidíte, zda tlak klesne. Lék na tlak pro jistotu berte nebo se poradte s obvodním lékařem na...

Gravesova opfalmopatie

| Dotaz od: Michala

Před rokem se mi začlo boulit oko (exophthalmus). Lékaři si se mnou neví rady. Dle krev.testu mám v pořádku štítnou žlázu.Četla jsem o Gravesově oftalmopatii (fotky z článků...

Endokrinní orbitopatie je autoimunitní onemocnění spojené zpravidla s Graves-Basedovou toxikozou s vysokou hladinou TRAK (protilátky proti TSH receptoru), vyjímečně i s jinými...

Mononukleóza

| Dotaz od: jana

Zajímá mě, zda ke stanovení dg. mononukleoza stačí sbj. příznaky (noční pocení, bolest při polykání a svalů, slabost), obj. teplota 38 C po 2 týdny, ATB bez efektu, zvětšené...

Jano, uvedené příznaky na infekční mononukleózu odpovídají, ale 100% odpověď vám dá pouze vyšetření protilátek v krvi. Nevím, kolik je pacientovi/pacientce let, protože infekční...

STANOVENÍ SPRÁVNÉ DIAGNÓZY

| Dotaz od: Jirka

DOBRÝ DEN pane doktore. Ve výtěru z krku streptokok beta-hemolytický sk. C pak G, HAEMIPHILUS SPECIES, krk je pořád prosáklý,mandle zbrázdělé- jakým způsobem by šlo tyto...

Na vaši otázku nemohu kompletně odpovědět, sám říkáte, že jste prodělal mnohá vyšetření a ty zde neuvádíte. Streptokok je dobře léčitelný obyčejným penicilinem, důležitá je...

O bezpečném opalování toho bylo řečeno a napsáno už mnoho – nosit klobouk, brýle s UV filtrem, používat opalovací krém s ochranným faktorem. Přesto se například ve Velké B...  celý článek
Rakovina ledvin (renální karcinom, nebo také adenokarcinom ledvin) je zhoubný nádor, který vyrůstá z buněk výstelky ledvinných kanálků. Objevuje se nejčastěji u lidí ve věku po...  celý článek

Vysoký srdeční tep

| Dotaz od: Míša

Už od malička jsem sportovala a nikdy jsem neměla problém zvládnout vyšší sportovní zátěž (i když jsem v posledních letech netrénovala pravidelně). Dokážu uběhnout 5km v terénu...

Nemusíte mít strach. Někteří lidíopravdu mívají vyšší puls. Přesto bych ale doporučoval konzultaci na kardiologii. Hezký den.

Hemangiomy

| Dotaz od: Ondřej

Prosím o radu je mi 25let a mam stále nekončící problémy s hemangiomy,které jsem nikdy neměl zacali po rychlém hubnutí vyvolané stresem ,kdy jsem zhubnul 20kg za 3mesice...

Příčin obtíží může být více - vysoký krevní tlak, stres atd. Doporučoval bych proto rozhodně neodkládat kompletní vyšetření u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Výtoky

| Dotaz od: dariana

Jmenuji se Darja # Mám velký problém a to jsou výtoky.Mám je už od 5 let.od palička jsem byla moc # nemocná a brala věčně antibiotika.tak se ani nedivím.první můj gynekolog...

Moc vás chápu a takovéto dlouhodobé potíže by unavily a otrávily každého. Doufám, že najdete vstřícnost a dobré ošetření zde: http://www.onkogyn.cz/clanek.php?id=9 nebo zde...

Cévní mozková příhoda (CMP) je časté onemocnění, postihující mozkovou tkáň. Příčinou je bud nedostatek krve nebo naopak krvácení do mozku či mozkových obalů. V obou případech...  celý článek

Vysoký tep

| Dotaz od: Met

Mám 24 let, měřím 179 centimetrů, vážím 72 kilo. Reakreačně sportuji (jízda na kole, plavání, běh, bruslení), na škole ve sportu jsem vždy patřil mezi ty horší. Trápí mě...

Mete! Osobně bych to také viděl na tu jógu. Dle popisu se mi jeví, že je více aktivovaný systém Vašeho sympatiku nežli jeho protějšek, parasympatikus. Nerovnováhu těchto...

Patří mezi nejslavnější Číňany na světě. Je oporou čínské basketbalové reprezentace a slavného týmu NBA Houston Rockets. Největší basketbalista NBA současnosti – Yao Ming! ...  celý článek

Můj otec (62 let) 2.10.2012 prodělal operaci plic. Byl mu odebrán dolní a střední lalok pravé plíce z důvodu velkobuněčného nádoru. Po operaci nebyla žádná chemoterapie ani...

Paní Marto, děkuji Vám za Váš dotaz. Jsem ráda, že Váš tatínek zvládl náročnou operaci a přeji mu, ať se těší z dobré kvality života. Vzhledem k tomu, že neznám Vašeho tatínka...

Pokud se popálíte nebo opaříte, nejvíce Vás bude obtěžovat právě bolest. Do výčtu stavů spojených s akutní bolestí nedomyslitelně patří i bolest zánětlivá.  celý článek

Epilepsie

| Dotaz od: Monika

Mám takový problém. Je to asi dva roky zpět co jsem po prvé zkolaboval v ranních hodinách a probíhal menší záchvat a to že jsem upadla na zem a začala jsem se třást a měla jsem...

Vážená slečno/paní Moniko, epilepsie má různé formy; pokud jste po dobu užívání antiepileptik neměla obtíže, ale po ukončení jejich užívání se záchvaty opět objevují, bylo...

Zhoršující stav-bolesti

| Dotaz od: Martin

Je mi 35let,můj zdravotní problém začal před 4-5 lety,a to tím,že to se mnou seklo,když jsem šel ve 2 ráno na záchod,rozsvítil jsem,zamotala se mi hlava,a zjistil jsem že jsem...

Vaše potíže trvají dlouho, proto si myslím, že vám s tím mnoho nepomohu, ale pokusím se. Užíváte léky na vysoký tlak, cholesterol a kyselinu močovou z vašich výsledků toho mnoho...

Brnění končetin, třes

| Dotaz od: Lenka

Je mi 17 let a mám takový problém. Asi před třemi měsíci jsem měla takové záchvaty. Bušení srdce, vysoký krevní tlak, brnění celého těla....byla jsem také v nemocnici, tam mi...

Podobné potíže jistě mohou být způsobeny psychikou - panická úzkostná porucha nebo hyperventilační tetanie. Nejdříve je vždy ale vhodné vyloučit jiné vážnější příčiny, proto je...

Vysoký tlak - co s tím?

| Dotaz od: Pavel

Je mi 18 let, nekuřák, abstinent, sportovec. Od dubna jsem se měsíc lečil s dlouhodobě zvýšenou teplotou a s neustalými záněty (zánět dásní, hltanu, průdušek). Po měsící mi...

Příčin zvýšeného tlaku je mnoho. Doporučoval bych se zkusit doma vždy několikrát denně změřit a hodnoty poté konzultovat s lékařem. Doporučoval bych také znovu sono břicha a v...

Znáte to určitě také: i když si myslíte, že jste malé dítě dokonale utahali, sáhne někam do svých nevyčerpatelných zásob energie a během půl hodiny už je zase svěžejší než vy...  celý článek

V roce 2006 jsem v těhotenství hodně trpěla na brnění prstů na rukou a nohou, lékařka mi předepsala magnesium, potíže po porodu časem ustoupily, i když zcela nevymizely (v malé...

Uvedené obtíže mohou být kromě přetížení rukou a nohou z ortopedického hlediska (?) příznakem poruchy nervového nebo cévního zásobení. Je proto velmi vhodné provést bližší...

Prosím o názor. Cítím se velmi špatně, myslím, že je to nevhodnou kombinací léků, které jsem užívala od července t.r. Na všechny níže uvedené léky jsem reagovala negativně...

I kdyby byla kombinace léků nevhodná, což si nemyslím, ale nejsem internista, po vysazení léků by se měly všechny potíže upravit, pokud by byly způsobeny léky. Příčinu bych...

Afty v nose

| Dotaz od: zdenousekM

Chtěla jsem se zeptat. Neustále se mi dělají Afty v nose. Dříve jsem půjčila nosní sprej, sestře a od té doby se mi začali dělat..vždy v zimě. asi pře 2 roky. Pak byl klid.Ale...

Doporučila bych podrobné ORL vyšetení výtěr z nosu a kkru i opakovaně. Dále bych doplnila i imunologické a alergologické vyšetření, aby se vyloučily i jiné příčiny obtíží...

V mládí jsem trpěla poruchou štítné žlázy. Vlivem hormonů antikoncepce se dala do pořádku, po vysazení už dva roky probíhá léčba euthyroxem 50-půl tablety denně. Lečím se na...

Milá Veroniko. Lékaři interní ambulance zpravidla disponují zařízením, který umožní celodenní registraci srdeční akce- tzv.holterovská monitorace srdečního rytmu. Toto vyšetření...

Obracím se na vás s problémem po operaci štítné žlázy,mám dva měsíce po odstranění leveho laloku štítné žlázy s diagnosou folikulární adenom,před operací jsem měla stavy úzkosti...

S těmito stavy se doporučuji obrátit na odborníka v oboru psychosomatiky. Samozřejmě po vyloučení jiných onemocnění, zejména srdečních, ale třeba i vzácnějších hormonálních...

HPV a Chlamydie

| Dotaz od: Sarka

P.doktorko. V roce 2010 mi poprve objevily chlamydie-uspesne vyleceny(testy krve).V 2011 se mi znova objevily po citologii a znova preleceny. V ten rok jsem zacala mit staleho...

Pohlavně přenosné infekce jdou často ruku v ruce a k nákaze dochází najednou. Doufejme, že už budete vpořádku, pokud nezměníte partnera. Snažte se hodně pít, aby příp. infekce...

Radostí mu poskočilo srdce. Spadl mu kámen ze srdce. Při tom pomyšlení tuhne krev v žilách… Desítky takových přirovnání a úsloví by jistě dokázal vymyslet každý z nás. Všechny s...  celý článek

Zasílám dotaz týkající se mojí maminky (62let).Dříve nebývala téměř vůbec nemocná. Ale nyní (cca posl.rok a půl) se u ní často opakují virózy (rýma, kašel, chrapot, bolení hlavy...

Pokud maminka dochází na alergologii, tak by se mělo doplnit i imunologické vyšetření, toto vyšetření provádí lékař této odbornosti. Dle výsledků by se pak volila konkrétní...

Vážení, prosím o radu týkající se mého tatínka, ročník 1959, váha 88kg, výška 184cm. V 17. letech měl těžký úraz PDK, v současnosti chodí, cca. 6 let o fr.holích a léčí se v...

Nesmírně si vážím Vašeho vztahu k tatínkovi.Určitě je to skvělý člověk,když vychoval takovou senzační dceru.Myslím,že při psaní svého dotazu jste si musela uvědomit,kolik toho...

V posledních třech týdnech mám potíže s tlakem. Začalo to bolestmi hlavy, které vyeskalovali k bolestem levé půlky mozku, závtratěmi a brnění levé ruky a občas její dočasná...

Vážený pane Vojto, máte pravdu, bolesti hlavy, závratě a/nebo poruchy čití na horních končetinách mohou být vertebrogenní (=tzv. "od páteře"). Doporučuji Vám konzultovat...

Sono karotid, Doppler nebo duplexní sono je ultrazvukové vyšetření hlavních krčních tepen. Používá se v případě podezření na poruchu zásobení mozku krví (např. při...  celý článek

V posledních dvou měsících se mi neustále vrací divné pocity, při kterých mi buší srdce( tlak mám 110/70, v rodině máme jak vysoký tak nízký tlak - sestra 90/55), je mi na...

Problém může být jak psychického, tak i jiného. Rozhodně bych Vám doporučil nechat se znovu vyšetřit jak na neurologii, tak i na gastroenterologii. Hezký den.

Chtěla bych se zeptat zda navštívit psychiatra....? je mi 21 let, ale mám 2 děti, taky bratra ve své péči po smrti mé mámy v mých (17) letech takže prakticky 3 děti, no užila...

Vážená a milá paní Deniso, to co popisujete jsou všechno příznaky úzkostné poruchy a skutečně máte správnou myšlenku, že specialista, který to vyřeší, bude psychiatr. Jistě...

Je mi 39 let a do začátku roku 2010 jsem byla naprosto zdravá...kromě léčení zánětu žil...Teď se léčím s vysokým tlakem, vyhř. ploténkou...2 KRÁT HOSPITALIZACE PRO UKRUTNÉ...

! O invalidní důchod určitě zkusit požádat můžete, žádá praktický lékař na základě podkladů ošetřujícího lékaře (ve vašem případě neurolog, internista). O přiznání invalidity...

Sledování tepu

| Dotaz od: Sára

Ve škole jsme si minulý týden povídali o nemocích a nějak se dostala řeč na aneurysma. Prý nemocný, který má aneurysma v břišní aortě cítí puls v břiše. Od té doby se sleduji a...

Domnívám se, že vámi uvedené pocity nesjou indikací k vyšetření za účelem vyloučení aneuryzmatu aorty. Tím samozřejmě myslím vyšetření v rámci zdravotního pojištění. Jako...

Podívejme se blíže na rostliny, které způsobují pylovou alergii. Z botanického hlediska se jedná o rostliny větrosnubné, na jejichž opylování se nepodílí hmyz, ale povětrnostní...  celý článek

Pater?

| Dotaz od: Jaja

Chtela bych se zeptat,zdali bolesti hrudniku mohou byt zpusobeny pateri?Nejdrive ze vseho jsem prosla celou radou vysetreni-krev-zakl.krevni obraz,biochemie,...Ct vsech mekkych...

Doporučovla bych vyšetření na imunologii či infekčním lékařství, zda se nejedná o některý se sporadicky se vyskytujících infektů- např. těch postihujícícch nervovou soustavu.

Bolesti hlavy rozhodně nejsou nemocí hysterek a hypochondrů. Je to nemoc jako každá jiná, a proto může mít řadu podob a ještě více příčin.  celý článek

Černý kašel

| Dotaz od: Martin

Je mi 32 let a od srpna 2008 jsem trpěl velmi intenzivním kašlem. Postupně jsem byl léčen obvodním lékařem ATB. V říjnu jsem skončil na plicním oddělení, kde mi byl prokázán...

Domnívám se, že pokud se necítíte zcela zdráv a pokud i laboratorní hodnoty nejsou v pořádku, neměl byste organismus příliš zatěžovat, aby tělo mělo dost sil se s infekcí...

Deprese nepochybně provází lidstvo převážnou část jeho historie. Již starověk znal depresi (příznaky nemoci popisované starými autory se velmi podobají dnešním) a z historek lze...  celý článek

Je mi 25 let a pracuji jako novinářka. Celý život mám problémy s pamětí, příp. soustředěním (nevím), ale poslední dobou se mi zdá, že se to zhoršuje. Často se musím ptát na to...

Pokud žijete dlouhodobě ve stresu, tak vaše obtíže mohou souviset i s tím. Ale určitě by vás měl vyšetřit neurolog ( k vyloučení např. roztroušené sklerosy) i psychiatr. Ve...

Kašel

| Dotaz od: Patrik

V létě jsem při vysokých vedrech dostal chřipku, bolelo mě v krku tak, že jsem skoro nemohl jíst. Po nasazení antibiotik (fromilidu) vše vyléčeno. O týden později (možná déle...

Vaše popisované potíže mě nutí myslet na možnost bronchiálního astmatu a alergie, také je otázka gastroesofgealního refluxu. Doporučila bych vyšetření u pneumologa s provedením...

Vnímání tlukotu srdce

| Dotaz od: Jan





Cévy, srdce - porada

| Dotaz od: Jaroslava

Můj dotaz se týká mojí maminky. Je jí 75 let a delší čas se léčí u kardiologa. Každý den ráno bere tato léky: Nejprve 1/2 letroxu a po 1/2 hodině - 1/2 Amesos, 1/2 locren, 1...

Vedlejší účinky léků jsou zvláště ve vyšším věku časté a riziko se samozřejmě zvyšuje s počtem užívaných léčiv, Vaše úvaha o tom, že maminčiny potíže by bylo možné nějak zlepšit...

Slovo aneuryzma jste mohli zaslechnout v nedávné době ve spojení jednak s vynikajícím českým hercem Radoslavem Brzobohatým, jednak také s významným českým spisovatelem Michalem...  celý článek

Fobie z lékařů

| Dotaz od: Petra

Před 8 lety jsem v prvním těhotenství měnila gynekologa v posledním trimestru. U druhého gynekologa jsem (protože jsem byla nervózní) měla naměřený vyšší TK. Paní doktorka mě...

Pokud si doma měříte tlak a ten je v pořádku, tak bych léky neužíval. Dle mého názoru není důležité co naměří lékař, ale jestli je tlak opravdu zvýšený. Sám jsem tyto případy...

Co je příčinou infarktu myokardu? Infarkt myokardu je výsledkem procesu, který se nazývá koronární nemoc. Jedná se o ucpávání věnčitých cév srdce, které vyživují srdeční sval...  celý článek

Depigmentace kuze

| Dotaz od: Gabriela

Už od narození mam ve vlasech svetlé pigmentové skvrny (nejspíše po matce) a poslední dva roky se zvětšují . V oblasti spánku mi tento rok po opalení zasahují do obličeje. Od...

Tyto pigmentové skvrny se dají odstranit laserem či pulzním světlem, ale až na podzim, až nebude tolik svítit slunce. nyní používejte pouze krém s vysokým ochranným faktorem...

Vysoký puls

| Dotaz od: Zuzana



Nízká hladina vápníku je spojená se zvýšeným rizikem osteoporózy a také hypertenze u žen po menopauze. Uvádí to italská studie prezentovaná na EULAR 2010, výročním kongresu...  celý článek
Milujete ovoce a hledáte takové druhy, které vám budou nejen chutnat a obsahovat dostatek vitamínů, ale ještě něco navíc? Sáhněte po kiwi. Pravidelná konzumace tohoto ovoce...  celý článek
První kardiostimulátor byl v Čechách zaveden v roce 1962 a během následujících deseti let došlo k obrovskému rozmachu ve využití kardiostimulátorů u pacientů s poruchami...  celý článek
Virová hepatitida typu C patří mezi onemocnění, s nimiž se můžeme setkat prakticky v kterékoliv zemi. Množství postižených obyvatel se ale v jednotlivých částech světa liší.  celý článek
Obliba bio potravin neustále stoupá. Je však pravda, že jsou kvalitnější, a proto vhodné i pro alergiky? Rozhodujete-li se, zda kupovat, či nikoli, možná vám poradí následující...  celý článek
Naše babičky a prababičky velmi dobře znaly různé bylinky a další metody a věděly, na co kterou použít. Pokud se objevil zdravotní problém, už ze sáčku sypaly nasušené byliny a...  celý článek
Obecně se traduje, že výška, obratnost a tělesná zdatnost spolu úzce souvisí.  celý článek
Pokud jste muž a trpíte hypertenzí, dávejte si pozor, kolik alkoholu konzumujete na večírcích a oslavách. Může to pro vás znamenat otázku života a smrti.  celý článek
Přestože vysoký nitrooční tlak je hlavním rizikovým faktorem pro vznik zeleného zákalu (glaukomu), automatický vztah „zvýšený nitrooční tlak = glaukom“ neplatí.  celý článek

Ledviny

| Dotaz od: Romana

Dcera vloni v červnu prodělala zánět ledvin, byla v nemocnici a brala antibiotika. TAky měla vysoký tlak, na ktrý užívala Enap5 asi 3měsíce. Má stále nález v moči -proteiny...

Romano. Proteiny neboli bílkoviny jsou chemické látky (biopolymery) složené z aminokyselín a jsou nutnou součástí lidského organizmu, stejně tak jako cukry a tuky- tvoří základ...

Tep srdce

| Dotaz od: vlasta

Chci se zeptat, jaký je optimální tep srdce pro onkologického pacienta. Již půl roku dostávám biologickou léčbu ( avastin). Můj tep srdce je 48. Děkuji za odpověď.

Váš tep je nižší, požádejte vašeho onkologa o vysvětlení na další kontrole. Průměr je kolem 80 tepů za minutu u žen, u mužů kolem 75. Podrobnější info zde. http://cs.wikipedia...

Srdce

| Dotaz od: michaela

Chtela bych se zeptat uz pul roku se mi spatne dycha. sedim doma u televize a zacne mi hrozne busit srdce zacnu se klepat a je mi na omdleni a na hrudi citim sevreni. byla sem...

Co Vám je, to zde nelze jen tak z dotazu zjistit, ale zřejmě jste ještě nepodstoupila všechna potřebná vyšetření. Samotné klidové EKG neukáže náhlé změny srdečního rytmu během...

Wellbutrin

| Dotaz od: tea

Prosím Vás. Mám tři dotazy. Může se Tabletka wellbutrinu půlit, čtvrtit? Může se užívat společně se sertralinem 50? A dá se užívat wellbutrin v těhotenství? Děkuji

Toto jsou otázky na Vašeho psychiatra, který Vám léky předepsal. S ním je vhodné se domluvit na léčbě. Léky obecně možné dělit je, pokud je indikace obou léků dohromady a v...

Lindaxa

| Dotaz od: Veronika

Je mi 22 let,mám 175 cm a 81 kg,beru yadine,za půl roku jsem shodila pouhých pět kilo,pravidelně cvičím a jím 6x denně,je pro mě vhodné požádat lékaře o Lindaxu?Má původní váha...

Redukce váhy o 5 kg za půl roku je rozumná rychlost shazování, pokud netrpíte monstrózní obezitou (čemuž ve vašem případě s Body Mass Indexem 26,4 tak není). Přípravek Lindaxa...

MUDr. Michal Puls, CSc.


| Specializace: Plastická chirurgie

Extrasystoly

| Dotaz od: Lucie

Mám extrasystoly. Jednou za půl roku si dám na taneční párty extázy, můžou se mi extrasystoly zhoršit nebo na to droga nemá vliv?

Pokud máte jinak zcela zdravé srdce (předpokládám, že u Vás proběhlo základní kardiologické vyšetření) a "jen" občasné extrasystoly, dovoluji si říci, že by Vám nemělo výjimečné...

Pásový opar

| Dotaz od: Zuzana19

Mému dědovi je 84 let a před půl rokem mu začal pásový opar, dodnes trpí velkými bolestmi. Bylo mi porazen lék Neurotop, chci se zeptat v jakém množství a kdy dávkovat. To, že...

Nelze ordinovat léky na dálku, rozhodně vám nemohu radit jaké dávkování, nebylo by to správné (dědečka jsem neviděla, nemohu jej vyšetřit, neznám jeho jiné diagnosy, ani...

Vysoký cholesterol

| Dotaz od: Michaela

Je mi 16 let a moje lékařka mi zjistila z krve,že mám vysoký cholesterol(6,6) a normálně je do 5,5 a nechce mi dávat zatím prášky,že mám brát 2krát v týdnu vitamíny Omega 3 a že...

Léčbu vysokého cholesterolu není možné řídit pouze pouze jednorázově zjištěné hodnoty celkového cholesterolu, vždy je nutné znát i hodnoty další (LDL - "zlý" cholesterol HDL...

Přenos vztekliny

| Dotaz od: Jitka

Byla jsem se synem ve Vysokých Tatrách a on tam v lese upadl, roztrhl si dlaň o kámen. Bohužel jsem to neuhlídala a on si běžel ránu vymít do potoka. Chtěla bych se jen zeptat...

Dovolím si přeposlat část článku o vzteklině od kolegů z kliniky, která vám odpoví na váš dotaz: syn se tímto způsobem vzteklinou velmi pravděpodobně nenakazil. Virus lyssy si...

Dodastek k dotazu

| Dotaz od: Ružena

V mém předešlém dotazu jsem zapomněla napsat ještě jeden z problémů, který mne již rok a půl trápí. Často mívám dost silné deprese a trpím úzkostí.

Vážená a milá paní Růženko, dodatek Vašeho dotazu („právě k Vám byl přesunut dotaz 55874“) mi přistál v počítači a protože neznám jeho začátek, mohu se jen dohadovat, že kro...

Šptné dýcháné

| Dotaz od: Kristýna

! Už delší dobu(asi půl roku) se mi špatně dýchá,píchá mě u srdce. můj obvodní lékař mi řekl že to může být nedostatkem hořčíku v těle Muže to být pravda ? dekuji za odpověd

! Nedostatek Mg v těle se projevuje spíše křečmi v lýtkách. Vy popisujete píchaní u srdce a špatné dýchání - dokážete přesně ukázat místo, kde Vás to píchá? A kdy? V klidu...

Padání vlasů a Evra

| Dotaz od: Veronika

Užívám antikoncepci Evra 4 a půl roku a poslední rok mi dost padají vlasy. Chci se informovat, zda může tento problém souviset s touto antikoncepcí. Dříve jsem s vlasy nikdy...

Bez vyšetření na endokrinologii a u gynekologa nemohu předvídat - o jaký problém jde. Nejrozumnější by bylo antikoncepci vysadit, problémy mohou být i od ní a po vysazení...

Vysoky krevni tlak

| Dotaz od: Zdenka

Chtela jsem se zeptat jiz delsi dobu se lecím s vysokym krevnim tlakem 130/95 beru conkor pri telesne namaze nebo psychycke pocituji horkost tepani a bolest hlavy a tlak na...

Hodnota diastolického (spodního) krevního tlaku, kterou uvádíte, není optimální, proto by bylo vhodné upravit či posílit léčbu (zvýšit dávku Concoru nebo přidat další lék...

O ohni se říkává, že je to dobrý sluha a zlý pán. Totéž by se dalo říct o cholesterolu v našem těle. Život bez něj není možný, pokud je ho ale moc, škodí. Co je to vlastně ten...  celý článek

Léky

| Dotaz od: roman

Beru miril 5mg půl ráno půl večer a lokren 20mg půl ráno. Lze je kombinovat s léky jako endiaron,žiivočišné uhlí ,diolan,kodein,ibalgin 200,paralen ??A případně jak brát? a co...

K jednotlivým lékům: Endiaron - v případě krátkodobého užití je současné užití neproblematické. Živočišné uhlí - pokud byste užil naráz se svými léky na tlak, může být jejich...

Nekorigovaný vysoký tlak

| Dotaz od: Zlata

Již dva roky užívám na vysoký krevní tlak, zpočátku 140/90, nyní i 160/110 lék Prestarium neo combi, nikdy mi nebylo provedeno žádné kontrolní vyšetření na kardiologii apod. O...

Určitě by bylo vhodné 24-hodinové monitorování krevního tlaku (Holetr), vyšetření kardiologem (echokardiografie, EKG, případně dle zdravotního stavu ergometrie, sono krčních...

Dcera v zimě 2009/2010 ve třech a půl letech prodělala meningokokovou meningitidu typu C, je bez následků. Nyní uvažuji, zda ji nechat očkovat proti pneumokokovi - zřejmě by...

Vedle meningokoka může meningitidu způsobit i právě pneumokok a vaše holčička tím, že již meningitidu prodělala, má jaksi "slabé" místo právě v této oblasti těla. Lékařka má asi...

Podle příčin se vysoký krevní tlak dělí na hypertenzi primární a sekundární. Zatímco u dospělých pacientů tvoří 90 % hypertenze primární, u dětí převažuje spíše hypertenze...  celý článek

HGH

| Dotaz od: Marek

Paní Ševčíková, rád v budoucnu vyzkoušel HGH alespoň půl roční kůru a rád bych se zeptal co použít na eliminaci nežádoucích účinků. Popřípadě jestli by jste byla ochotna mi...

Růstový hormon se používá hlavně při léčbě dětí s deficitem růstového hormonu. U zdravých dospělých jsou vědecké důkazy o jeho anabolických účincích velmi chabé. Podle studií...

Problém se žaludkem

| Dotaz od: Miroslava

Paní Žáková, mám veliký problém. Mám problém se žaludkem už přes rok a půl. Je jedno, co sním, vždy mi je špatně a když se sehnu, jde mi to jídlo nahoru. Neudržím nic, zvedá se...

Zvýšená pohotovost ke zvracení, návrat tráveniny ze žaludku do jícnu a nevolnost mohou mít různé příčiny. Nedomykavost svěrače mezi jícnem a žaludkem ("gastroezofageální reflux...

Výtok před menstruací

| Dotaz od: adela

Prosím vás, ještě nemám menstruaci a už asi rok a půl mám normální bílý výtok...jenže teď jsem začala mít úplně hnědý a takový hustý vytok s krví..je to něco vážného? K...

Tento druh výtoku může značit, že už se menstruace přibližuje a časem se změní na pravidelnou menstruaci. V mládí jsou hormony nevyvážené a někdy se nástup menstruace projevuje...

Chtěla jsem Vás poprosit, už přes pul roku mam bolesti na leve straně, někdy jsou male jindy velke, už jsem s tím byla i u gynekologa a ten vyloučil cysty a nasadil mi...

Z toho co popisujete plyne, že byste měla absolvovat vyšetření laboratorní (kompletní, včetně vyšetření moči), o tom se nezmiňujete. Dále je nutné vyšetřit tlusté střevo...

Hepatitida typu C je už sama o sobě dosti závažnou chorobou, která velmi často přechází do chronicity a způsobuje nemocným nemalé obtíže. K tomu navíc existují faktory, které...  celý článek

Jsem 17 týdnů t...

| Dotaz od: Pavlína

Jsem 17 týdnů těhotná,a za poslední měsíc a půl se mi již 3x udělal opar na rtu.Dá se tomu nějak předejít.Normálně mám opar tak 1x do roka.A neuškodí miminku,když ho mám tak...

Pokud se miminko nenakazí při průchodu porodními cestami (tj.přímo během porodu), herpetická infekce na rtu mu neuškodí. Pokud by u Vás herpes v oblasti hlavy přetrvával dále...

Antikoncepce

| Dotaz od: Monika

Chtěla jsem se zeptat, jestli je možná, když beru antikoncepci Pramino přes rok a půl, abych přibírala na váze...Děkuji za odpověď.

Pokud jste nijak významně nezměnila svůj životní rytmus / méně pohybu, více stresu a pracovních povinností, žádné aktvní víkendy a podobně / , je možné, že antikoncepce vliv...

Ovulace

| Dotaz od: lenka

Mám bolesti při ovulaci které mi vystřelují až do zad,tento problém mi trvá cca.půl roku snažíme se už dva roky o miminko partner a já jsme v pořádku tak se chci zeptat zda mé...

Lenko! Velké bolesti při ovulaci mohou mít něco společného s otěhotněním i hladinou hormonů. Na dálku se mi velmi těžko soudí co a jak se ve Vašem případě děje. Pokud se již...

Dlouhodobé bolesti hlavy

| Dotaz od: Jan

Je to už skoro rok a půl, co mi z ničeho nic začaly bolesti hlavy. Bolesti jsou v čele, tupé a velice unavující. Někdy je to lepší, ale zase jsou dny, kdy nemohu dělat skoro nic...

Vážený pane Jane. Dovolil jsem si prohlédnout Vaše předchozí dotazy zde v poradně a zjistil jsem, že na daný problém jste se dotazoval již 5x a kolegové Vám poskytli...

Zjistila jsem, že se mému rok a půl starému synovi loupou prstíky na chodidlech.Co to může způsobit? Dělám něco špatně?Děkuji Simona

Špatně nic neděláte, pokud je dítě zdravé, není na místě se znepokojovat. Každému se loupe kůže, prstíky mu více promaštujte než kůži na ostatních částech těla, můžete zvolit...

Jaký lék na pročištění cév

| Dotaz od: vasicek

Je mi 35 let 190 cm 100 kg kourim asi 15 let a nemam zadne zdravotni potize ale asi poslednu ho pul roku mam pocit ze me stoporeni uz neni takove jako driv a chci se zeptat...

Cévám nejvíce pomůže, když nebudete kouřit a budete se zdravě stravovat (méně tuků, více zeleniny a ovoce, libové maso, ryby, celozrnné obilniny, dostatek tekutin, ale co...

..trápí mě už d...

| Dotaz od: david

..trápí mě už delší dobu,cca pul roku kvasinková infenkce pod předkožkou.můžete mi prosím vás poradit.můj lékař mi doporučil imazol a odvar z dubové kůry ale vubec to nepomohlo...

Nejprve je důležité, zda se skutečně jedná o kvasinku - bylo to kultivačně prokázáno? Pokud máte pochybnosti a jste léčen urologem, měl byste navštívit kožního lékaře. Pokud se...

Vyrážka (ekzém)

| Dotaz od: veronika

Už 4 roky beru antikoncepci ( logest) a nikdy s ní nebyly problémy. Až asi před púl rokem se mi začali dělat vyrážky suché kulaté po celém těle. co s tím?

Dbrý den, je možné, že nejde nejspíše o souvislost vyrážky a antikoncepce, navštivte dermatologa (kožní) pro podrobný rozbor (musí vyrážku vidět a zkusíte vysledovat event...

Cílem léčby vysokého krevního tlaku je jeho normalizace. Normalizací krevního tlaku lze předejít různým komplikacím (postižení srdce, sítnice, ledvin). U primární hypertenze se...  celý článek

Chcela by som sa opytat,ci by som mala brat lieky na vysoky cholesterol,ak moje posledne vysledky boli nasledovne: cholesterol 7,24, HDL2,01,LDL 4,14,TGL 1,42,CHOL/HDL 3,60,LDL...

Vážená paní Lenko, medikamentózní ovlivnění hypercholesterolémie je jednou součástí její komplexní léčby. Neméně důležitý je pohybový režim a zdravá životospráva včetně...

Užívání Piracetamu

| Dotaz od: Dagmar Vašíčková

Chtěla bych vědět, zda není na škodu jednou za půl roku vybrat balení Piracetamu. Nemůže mít nějaké vedlejší účinky? Beru 1 tabletku denně.

Účinek piracetamu v dávce 1 tableta denně pravděpodobně neovlivní negativně váš zdravotní stav, protože nežádoucí účinky se objevují až při vysokém dávkování a to není váš...

Vysoky krevni tlak

| Dotaz od: Lenka

Pani doktorka mi namerila vysoky krevni tlak 140/110 je mi 30let. Muzu se zeptat jaka muze byt pricina vysokeho tlaku a co to vubec znamena mit takoveto hodnoty? Dekuji za odpoved

Buď může být vysoký krevní tlak následkem souhry mnoha metabolických dějů (tzv.primární, esenciální hypertenze, přichází cca v 90 - 95 % případů vysokého krevního tlaku), nebo...

Prujem?

| Dotaz od: Lenka

Potrebovala bych prosim poradit:) antikoncepci jsem uzila v 19.30,7. prasek. Ale po pul hodine jsem mela "prujem", pouze jednou. Je to problem? Mohla se pilulka dostat ven...

Milá Lenko, Váš dotaz vůbec není hloupý. Vstřebávání léků z trávicího traktu závisí na mnoha faktorech. V první řadě záleží na „kondici“ žaludku, žlučníku i tenkého stř...

Léky na vysoký krevní tlak

| Dotaz od: michal

Chci se Vás zeptat na léky na vysoký krevní tlak. Jedná se o mého otce, kterému je 73 let. Při posledním měření tlaku mu naměřili tlak 170/110 a předepsali mu lék AMLOZEK. Otec...

Z informací, které od Vás mám, se jeví Amlozek pro Vašeho otce jako vhodný. Jde o moderní lék s minimem nežádoucích účinků. Nejčastěji se při jeho užívání objevují otoky kotníků...

VÝZNAM CA 19-9

| Dotaz od: Marta

PANÍ DOKTORKO. PSALA JSEM VAM PRED PUL ROKEM. OTEC BYL NA OPERACI, VZALI MU DOLNI A STREDNI LALOK PRAVE PLICE, MEL VELKOBUNECNY NADOR. CHEMOTERAPIE NEPROBEHLA, VSE BYLO OK. NYNI...

Paní Marto, pamatuji si na Vás i na Vašeho tatínka /a saunování/. Podle stážování /TNM klasifikace/ bylo onemocnění zachyceno včas, nebyly v průběhu operace prokázány metastázy...

Ráda bych věd...

| Dotaz od: Pavla

Ráda bych věděla, zda je možné pobývat v solné jeskyni s kojencem (stáří 4 a půl měs.). ? A zdali je nutné návštěvy přerušit v případě nachlazení jsou-li zasaženy horní cesty...

Pokud jsou v solné jeskyni dobré hygienické podmínky, nepobývá zde více lidí a teplota a vlhkost vzduchu nejsou extrémní (většinou bývá teplota do 23 stupňů Celsia, vlhkost do...

Krvácení po hysterektomii

| Dotaz od: Renata

Prosím o radu,jsem po hysterektomii,oba vaječníky mám odstraněny,je to už 1rok a půl.Na jaře jsem slabě krvácela,byla jsem v nemocnici na odstranění granulace na poševním...

Opakovaně také kladete tento dotaz, už minule jsem vám psala: jděte proto, prosím na kontrolu na gynekologii, aby zjistitli původ krvácení. Na vaši otázku bez vyšetření...

Pomočování u dětí

| Dotaz od: Pavel

Mé dceři bude v únoru osm let,v posledním půlroce se začala v noci pomočovat.Ve škole málo pije ,ale doma jí nedělá problém vypít okolo dvou litrů. Děkuji

Pavle. Možná je problém v pomočování Vaší dcerky právě v pitném režimu. Správný pitný režim je založený na větším příjmu tekutin během dopoledne a i v odpoledních hodinách. K...

Revmatoidni artritida

| Dotaz od: jarmila

Lecim se 12let brala jsem zlate jinekci,salazopyrin,ted beru pul roku aravu a je to cim dal tim horsi,bolijou me vsechny klouby,co by ste mi mohl poradit dekuji

Navštivte naše nové stránky o revmatických nemocech, www.revmaticke-nemoci.cz , můžete zjistit tam spoustu informací o možnostech léčby včetně např. lázeňské. Nemyslím si, že...

Namáhané oči

| Dotaz od: Elena

Poslední dobou pracuji často s počítačem. Skoro půlku dne, včera mě začali bolet oči , neuvěřitelně často mrkám, mám suché oči, a jako by s nimi pořád hýbu , nevím jak to mám...

Váš problém bude s největší pravděpodobností computer vision syndrom. řešením je dodržování ergometrie práce a pár opatření.: Dopřejte svým očím pravidelné přestávky...

Methotrexát

| Dotaz od: Jana

V rámci své léčby užívám už rok methotrexát, poslední půl rok v dávce 55mg/týdně. Přináší dlouhodobá léčba methotrexátem v této dávce nějaká rizika? Děkuji moc za odpověď. Jana

Při pravidelných kontrolách je riziko nežádoucích účinků z dlouhodobé léčby nízké. Možnými riziky léčby jsou např. poškození jater (proto Vám lékař pravidelně vyšetřuje "jaterní...

Vysoký puls

| Dotaz od: Martin

Při opakovaném měření krevního tlaku v klidu jsem si na měřil puls 110 Je mi 37 let. Rychleji mi pracuje srdce a pobolívá mě. Mám kyfózu zad. Je to obvyklé. V předchozím měření...

Horní hranice normální frekvence se považuje 100 tepů za minutu. Záleží samozřejmě také na tom, jak je např. jedinec trénovaný. Pak mívá klidový tep nízký a u takového člověka...

Je to kandidoza?

| Dotaz od: Monika

Chtela bych se Vas zeptat, zda se v mem pripade jedna o kandidozu. Uz pres pul roku mam tvrde a nafoukle a bolestive bricho po jidle, hlavne po teplem jidle, delaji se mi afty a...

Ona to s kvasinkami a chorobami, které kvasinky mohou způsobit, vůbec není jednoduché, a bez možnosti Vás vyšetřit Vám, takto po internetu, jednoznačou odpověď určitě dát nemohu...

Močová inkontinence

| Dotaz od: Eva

!Prosím o radu.Je mi 58let,trpím na infekce močových cest.Posledního půl roku musím stále nosit slip.vložku-pro "výtok",ale po gynekologické stránce jsem v pořádku. Jedná se o...

Evo! Je třeba rozlišit infekci močových cest, močovou inkontinenci a výtok z pochvy. Léčba opakovaných či vleklých zánětů močových cest, stejně jako léčba močové inkontinence...

Těhotenství s vysokým tlakem

| Dotaz od: Romana

Je možné, aby žena v těhotenství s vysokým krevním tlakem chodila do práce na tři směny, tam kde se dělá s hliníkem, plynem, ohněm, heliem, škodlivými oleji? děkuji...

Romano, co se škodlivých látek týče, záleží samozřejmě v jakém období těhotenství jste s nimi v kontaktu. Nejchoulostivější na přítomnost škodlivin jsou první tři měsíce. Pokud...

Dříve platné teorie o tom, že zelený zákal je způsobem vysokým tlakem uvnitř oka, se ukázaly neúplné. Řada zcela běžných nemocí oči ohrožuje rozvojem právě tohoto zákalu. Jde...  celý článek
Doktorka Barbara V. Howard z MedStar Research Institute ve Washingtonu se svými kolegy zjistila, že dieta s nízkým obsahem tuků, zahrnující hlavně ovoce, zeleninu a celozrné...  celý článek

Dobrý, den mam dotaz ohle...

| Dotaz od: Jenda

Dobrý, den mam dotaz ohledně pohlavních nemocí.již asi půl roku pozoruji že se mi pod žaludem penisu tvoří bradavičky.Prosím vás o radu, co by to mohlo být a jak to odstranit...

Mohlo by se jednat o condylomata accuminata, virové, pohlavně přenosné onemocnění. Léčba se provádí ambulantně na dermatovenerologii, nejčastěji pomocí aplikace viro/cytostatik...

Hodnoty tlaku a pulzu

| Dotaz od: Martin

Chci se zeptat jaký je normální hodnota pulsu ,kolik tepů je normální ?A jestli jde něco dělat s kolýsavý krevním tlakem ,ale jinak je u mně normální tlak 159 /89 a někdy mám...

U dospělých osob považujeme za normální hodnoty tlaku měřeno vsedě nebo vleže 100-140mm Hg (rtuťového sloupce) systolický tlak a 70-90mm Hg diastolický tlak. Mezi hypertoniky...

Bolest levé poloviny hlavy

| Dotaz od: darina

Neustále mě tlačí levá půlka hlavy mám za sebou vyšetření EEG a oční, ale vše je v pořádku.cítím se stále nesvá někdy mám pocit, že omdlím snížila se i má aktivita.mám také...

Bolesti poloviny hlavy jak je popisujete mohou být projevem migreny, což je poměrně nepříjemný typ bolesti hlavy a ne vždy jednoduše ovlivnitelný. Příčina zde bývá nezjistitelná...

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je hlavní rizikový faktor onemocnění srdce a cév. Tyto nemoci jsou nejčastější příčinou úmrtí v dospělosti. U dětí je na rozdíl od dospělých...  celý článek

Slano v ústech

| Dotaz od: Jitka

Prosím o radu. Nejméně půl roku mě trápí pocit slanosti v ústech, který je velmi nepříjemný. Někdy mám i rty a jazyk jako kdybych se popálila. Jako diagnoza mi bylo řečeno, že...

Poruchy chuti přicházejí buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny (ale je to vzácné) nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých...

Pocit sytosti

| Dotaz od: Roman

! Chtěl jsem se zepat,mám problém stím,že když sním např.půlku chleba mám pocit,že jsem snědl celý bochník chleba , prostě česky řečeno , že jsem se přežral...To trvá asi 15 min...

Možných příčin je celá řada (intolerance či alergie vůči nějaké složce potravy, nedostatečnost slinivky břišní, onemocnění tenkého střeva ...). Jde-li jen o chleba a ne o jiné...

Jedno z nejoblíbenějších témat různých zdravotnických příloh všemožných časopisů a novin. Kdo z vás ještě nečetl o „tichém zabijákovi“ nebo „nenápadném vrahovi“? Titulky znějí h...  celý článek

Srdeční vada

| Dotaz od: horackova

V 7 letech jsem byla operována na vrozenou srdeční vadu-stenosa valvularis et. infibdularis art. pulm. Potom v pořádku, teď je mi 47 let a trochu se mi zhoršil nález na echu...

Na Váš dotaz není odpoveď jednoznačná. Předpokládám, že jste pravidelně sledována kardiologem a rovněž echokardiografickou kontrolu máte alespoň 1x ročně. Další vývoj vady lze...

Nehojící se rány

| Dotaz od: Dana

Moje mamka má na nohách už přes rok a půl ránu od klovnutí kohouta a nějaké další rány, vůbec se jí to nehojí a to zkoušela heřmánkovou mast, framykoin, a beloderm, který mě...

V každém případě vyhledejte lékaře - obvodního nebo kožního, případně chirurga (vypuštění obsahu boláků apod.., aby rány prohlédl a určil další, pokud možno cílenou léčbu. Rány...

Zaludek

| Dotaz od: Iveta

Jiz dlouho me trapi problemy se zaludkem, pred pul rokem zjistena bakterir Helicobater Pylori a prelecena ATB ale problem stale trva, po Omeprazolu me vyskakuje svedici vyrazka...

Omeprazol má u Vás nejspíše nežádoucí účinky na kůži nebo jste ně něj alergická, z toho důvodu Vám lékař nejspíš raději už žádný inhibitor protonové pumpy (tj. žádný "-prazol...

Prosím o radu. Jsem bývalá kuřačka, kouřila jsem 20 let. Před třemi a půl lety jsem přestala. Na plicním vyšetření bylo průběžně vždy vše v pořádku( vyšetření z hlenu po...

Paní Jano, děkuji Vám za Váš dotaz. V první řadě je mi líto, že jste zažila úmrtí v blízkém okolí a určitě se tím trápíte. Plně chápu, že jste kouřila. Měsíc kouření nic...

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů...  celý článek

Vysoky krevní tlak

| Dotaz od: Jaroslav

Chodím do poradny s vysokým krevním tlakem. Dělali mi odběr krve a testy jsem měl: Aldosteron v séru 0.24 nmol/l Renin aktivní 211.4 ng/l poměr aldo-renin 0.4 pan...

Lékař zjišťuje dalšími vyšetřeními, zda není Váš vysoký krevní tlak způsoben jiným onemocněním, například zvětšením nadledvin nebo zúžením ledvinných tepen. Hladina reninu je...

Ochrana tetování

| Dotaz od: georgik

Je mi téměř 23 a miluji tetování. 1) Před půl rokem jsem byl očkovaný dvěma dávkami Varilrixem na plané neštovice. Je toto očkování doživotní a stoprocentní - nemožnost objevení...

Po jakou dobu jste stoprocentně chráněn po vakcinaci nevím, informujte se v některém očkovacím centru ( Klinika infekčních chorob). Pokud by se neštovice objevily v místě...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: