Zánětlivé markery


Zánětlivé markery

| Dotaz od: Miroslava

Prodělala jsem zánět, který byl přeléčen antibiotiky a vaginálními tabletami. Pan doktor mi odebral stěry a krev na CRP a zánětlivé markery. Chtěla bych se zeptat, zda by...

Zánětlivé markery poukazují na probíhající zánětlivé a infekční onemocnění. Mohly by být zvýšeny i u nádorových onemocnění, ale nepovažují se za ukazatele nádorů.

 

Chondropatie pately

| Dotaz od: Lenka

Pane doktore, toto jste mi odpověděl na mé příznaky po ASK operaci: Popisované příznaky by svědčily pro artrózu mezi patelou a kondyly stehenní kosti, operatér ale nitro kolena...

Odpověď není snadná. Koleno je velmi citlivý útvar se širokou vstřebávací plochou kloubní výstelky a i nevelká změna se v této citlivosti a bolesti obrazí. Doba 5 měsíců není...

Nejčtenější článek Popíjení náctiletých rozhodně není ničím novým.

K letním prázdninám patří grilování, zahradní party a pikniky. Orosené sklenice piva či barevné koktejly, které obvykle na podobných akcích nechybí, však přitahují vedle...

 celý článek

Chtěla bych se zeptat je mi 35 roků a mám CRP160 , kkdyž něco snim neni mi moc o.k a zjistili mi i onkologické tum.markry AFP zvyseny. Děkuji za odpověď.

Markéto, z informací, které jste mi sdělila je u Vás podezření na zánětlivé či nádorové onemocnění jater. Pěkný večer.


Zánět kloubu

| Dotaz od: Jozan

Aslo

| Dotaz od: jakub

Chcel by som sa spýtať či je možné, že sa v tele nachádza infekcia ak tu hodnoty ASLO 37 a CRP 00,7? Sú tieto markery všeobecné alebo existujú aj nejaké iné? napr. konkrétne na...

Jakube. Tyto ukazatele jsou naprosto nespecifické, takže konkrétní infekční chorobu podle jejich zvýšených hodnot nezjistíte. Je třeba další vyšetření. Vaše hodnoty jsou navíc...

Pravidelným cvičením snížíte riziko nejen infarktu, ale i cukrovky

Odborníci tvrdí: intenzivní cvičení snižuje u mužů riziko infarktu. Jedinci, kteří poctivě cvičí minimálně 3× týdně, mají výrazně nižší riziko vzniku infarktu ve srovnání s...

 celý článek

Páteř po porodu

| Dotaz od: Naďa

Před 2 lety jsem porodila císařem chlapečka a byl mi podán epidural. Po epiduralu jsem měla hrozné bolesti hlavy a musela jsem pořád ležet. Od porodu jsem nebyla schopná ležet...

Po epidurální punkci by uvedené potíže neměly vznikat. Vzácné komplikace jako chronické zánětlivé ložisko v obratlovém těle ev tzv epidurální prostoru, ložisko krvácenív...

Chtěl bych poprosit o radu/názor. Už přibližně 2-3 roky mě trápí střevní potíže. Ne nijak závažné. Jde spíše o nepříjemné pocity v břiše. Bolest/nepříjemný pocit je spíše v...

Může to být reaktivní dyspepsie na stres a celkovou zátěž.K vyloučení org. poruch je dobré absolvovat kolonoskopii a event GFS k vyloučení org.poruch.Je potřeba...

Měla bych takový dotaz.V loni v červenci jsem podstoupila operaci krčních mandlí z důvodu velké tvorby čepů na mandlích.Již stále po roce mě bolí v krku ve výtěru nic nenašli a...

Bolest v krku může s provedenou operací souviset, ale také nemusí. V souvislosti s operací Vás může bolet místo/oblast operace, kde teoreticky mohlo dojít k většímu jizvení (což...

Borelioza

| Dotaz od: Mire

Již několikrát jsem byl nakažen Boreliózou. Vždy to doprovázela zimnice a fleky. Antibiotika a dobré. V roce 2009 bez příznaků, ale krevní rozbor ji potvrdil. Jenomže výsledek...

Mirku! S takovýmto lidovým označením pro borreliózu se setkávám poprvé. I po úspěšně přeléčené borrelióze může pozitivita protiátek přetrvávat celé dlouhé měsíce a jejich nález...

Nejčtenější článek Ilustrace

Chcete se zbavit rakoviny a děláte pro to všechno. Ať už se zotavujete z chirurgického výkonu, podstupujete chemoterapii, ozařování, nebo jinou léčbu, dopřejte si dostatek...

 celý článek

Krevní obraz

| Dotaz od: Šimon

Mám pouze dotaz ze zvědavosti. Byl mi prováděn krevní obraz (jaterní testy, zánětlivé markery, krevní obraz, diferenciál mikroskopicky). Všechny výsledky dopadly v pořádku, jen...

Lymfocyty jsou bílé krvinky zodpovědné za řadu imunitních reakcí. V krevním nátěru je běžně vidíme v jejich neaktivované formě. Plazmatická reakce v nátěru je obraz jejich...

Průjem

| Dotaz od: Monika

V červnu jsem měla průjem, poté stolice řidší s příměsí hlenu a žilek krve, někdy samotný hlen, trvá dodnes. Byla jsem na infekčním oddělení - serologie, parazitologie...

Pokud se vyloučila infekční příčina, mohlo by se jednat buď o nějaký nespecifický střevní zánět (http://www.strevni-zanety.cz/) nebo i o nádorové onemocnění. To je však vzhledem...

Pane doktore, mám k Vám prosbu. Nejdříve jsem pomalu začala ztrácet zrak,nyní se to zhoršilo s videním na blízko.Na dálku vidím perfektne.V postupnosti a návaznosti mi začal...

Je těžké doporučovat léčbu, když není známá příčina. Z Vašeho dotazu je patrno, že ji zatím neznáte. Je-li v těle zánět, jde o široký pojem. Jde o odezvu organismu, jednotlivých...

Virosa

| Dotaz od: Olga

Uz od 20.12.16 jsem nemocna. Nejdrive jakoby viroza- Augmentin, nepomohlo, nastoupila dusnost, ranni poceni, strasna slabost a unava. Stale bez teplot. Zmnen prakticke lekarky...

Pravděpodobně u vás probíhá těžká virosa, se kterou se nemůže imunitní systém vyrovnat a proto je velká svalová únava, slabost. Rovněž virosa může kdykoliv sednout na srdíčko...

Hlen ve stolici

| Dotaz od: Simona

Je mi 22let. Asi tak měsíc mě trápí hlen ve stolici a bolest břicha-jakoby píchání v břiše pod pupíkem a na levé straně břicha. Hlen bývá na stolici (stolici mám tuhou, spíše...

Simono! Vaše obtíže jsou typické pro idiopatický střevní zánět. Ten lze vyšetřit jedině a pouze koloskopicky, což je úplné vyšetření tlustého střeva na rozdíl od rektoskopie...

Už 4. den mě trápí "pocit kamene" nad pupkem na levé straně břicha. V ten první den mě ráno probudily silné křeče do břicha, od kterých mi pomohl Cholagol, po té a celý den jsem...

Jistě by bylo vhodné navštívit lékaře, který Vás vyšetří, udělá krevní testy (jaterní testy, bilirubin, krevní obraz, zánětlivé markery...) a případně doporučí na další...

Jiz od brezna mam dlouhobe zvysenou teolotu do 37,5, a to vzdy navecer nebo kdyz jsem nervozni ci po oohybove aktite. Lekarka mi dala v dubnu atb. Nezabarala. Mela jsem zvysene...

Bohužel bez podrobného vyšetření nelze říci důvod Vašich obtíží. Pokud máte zvýšené markery akutního zánětu - CRP /záleží na hodnotě/, zvýšené teploty , bylo by vhodné vyloučit...

Revmatologické ordinace

| Dotaz od: Anna

Chtěla jsem se optat zda se pozná revma s krve na rengénu bylo vše v pořádku.Tak jestli může revma potvrdit z odběrů krve kam mě paní doktorka z revmatologie poslala.Děkuji paní...

Z krve se dají zjistit jednak pozitivní zánětlivé markery a jednak přímo hlaDINY PROTILÁTEK, KTERÉ BÝVAJÍ U REVMATICKÝCH CHOROB ZVÝŠENÉ.

Krevní obraz

| Dotaz od: David

Prosím o vysvětlení mého krevního obrazu. Vyšetřován pro vleklé problémy s imunitou, aktuálně měsíc trvající angína/virová infekce (?) vč. teplot- dg. nestanovena. Leukocyty pr...

Pouze z krevního obrazu nelze stanovit diagnosu. Je zde patrná lehká anemie, jinak bez výraznějších patologických změn. CRP patří mezi akutní zánětlivé markery, znamená to tedy...

Psala jsem nedávno kvůli bolesti v podbřišku (prasklá cysta, nález v moči). Na urologii jsem dostala léky Triprim na 10dní. Pálení při močení nyní ustalo, i když ještě občas se...

Samozřejmě všechno může souviset i s páteří, ale vzhledem k Vaší obsáhlé anamnéze je nutné nejdříve vyloučit recidivu močové infekce a gynekologické problémy- po cystě, nebo...

V březnu jsem měla bolesti v krku při polykání,bolesti na hrudi.Lékařka mi předepsala antibiotika,po vyléčení se jsem měla divné pocity v krku stále, ale zabrala kloktadla...

Pokud jsou potíže již měsíc a ORL před 2 týdny neodhalilo problém v této oblasti, určitě by jsem se nyní zaměřila na zubní oblast, určitě navštívila zubního lékaře ideálně i s...

Už od května (7 měsíců) mám problém s otokem pravého okolí oka, který se rozšiřuje směrem k uchu. Objevuje se zhruba týden před měsíčky a trvá asi 14 dní, než se mi ho alespoň...

Pří zánětu v dutině ústní, pokud je někde hnisavé ložisko, se může objevit ekzém nebo otok. Proto bych doporučovala, pokud ještě nebyl, doplnit panoramatický snímek zubů...

Vnitřní otok jazyka

| Dotaz od: Bibi

Paní doktorko, mám dotaz ohledně mé maminky(53let). Již 14 dní si stěžuje na vnitřní otok na levé straně jazyka, který si nahmatala. Otok lze ucítit, jen když se mírně...

Vážená slečno/paní Bibi, doporučuji domluvit se na vyšetření v ambulanci stomatologa nebo ORL lékaře, případně včetně zobrazovacích metod (např. CT, MR) a laboratorních...

Pane doktore, zdravím Vás a měl bych dotaz ohledně tohoto problému. Před více než čtrnácti dny mne bolelo v krku, ale díky pastilkám Tantum Verde mne to brzy ustoupilo. Následně...

Po některých infektech může dojít k podráždění štítné žlázy (ŠŽ). Doporučuji dobrat nasazená antibiotika, absolvovat sono ŠŽ a požádat praktického lékaře o vyšetření na...

Ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby se člověk bohužel nezbaví tak snadno jako třeba rýmy. Řadí se totiž mezi chronická, dlouhá léta probíhající onemocnění. A v podstatě by se...

 celý článek

Zvětšené uzliny

| Dotaz od: Zdeněk

Prodělal jsem oboustranný facialis lěčil jsem se na rehabilitačním středisku skoro rok , Nyní se mi objevili uzliny na pravé i levé tváři a na bradě . Chtěl bych se...

Na Vaši otázku nelze, takto odpovědět. Nejprve je třeba udělat krevní rozbor - krev. obraz s diferenciálem, serologické vyš. se zaměřením na zoonózy, dále EBV a CMV, zánětlivé...

Asi 6 měsíců mně trápí jednostranná bodavá bolest při polknutí v oblasti štítné chrupavky (je tam taková díra nebo žlábek). Nejdříve se problémy objevovaly občas, proto jsem asi...

Vaše obtíže budou nejspíše kombinací neurologických a psychických příčin. Možná je i účast nějakého chroničtějšího krčního onemocnění. Doporučoval bych proto znovu kompletní...

Od listopadu trpím zvýšenou teplotou, zvětšením uzlin (stále citlivé, zprvu bolestivé) a slabou rýmou (ucpaný nos). Ze začátku jsem bývala také unavená a trpěla bolestí kloubů a...

Hanko! Pokud vás již dva měsíce trápí zvětšené uzliny a zvýšená teplota, určitě si zasluhujete podrobnější vyšetření. Píšete, že vyšetření krve byla v pořádku (nevím bohužel o...

Bolest mandle

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych vás požádat o radu. Již rok mě bolí levá mandle, bolest mi střílí do levého ucha. Prošla jsem vyšetření CRP, výtěr z krku (fyziologická mikroflóra), odběry krve...

Pokud jsou ORL vyšetření a zánětlivé markery (CRP, bílé krvinky..) negativní, v úvahu v uvedeném místě připadá ještě porucha v oblasti čelistního kloubu nebo krčního svalstva...

Dcera, 4 roky má opakovaně zvětšené mandle. V 10/2011 odstraněna nosohltanová mandle, v 10/2012 tosillotomiam I.utr. Důvod byl vždy chrápání v noci, apn.pauzy apod, angína příp...

Vážená paní Petro, krční mandle v lepším případě fungují jako bezpečnostní filtr proti infekcím dýchacích cest, v horším případě naopak jako rezervoár mikrobů, které mohou...

Uzliny v podpaží

| Dotaz od: Lenka

Již čtvrtým rokem docházím na pravidelné ultrazvukové kontroly levého prsu, kde mi byl zjištěn patologický nález o průměru 1,8 cm (v posledním roce se mírně zmenšil) - nic méně...

Lenko! Přimlouvala bych se ještě za dovyšetření pomocí krevních testů ( krevní obraz, zánětlivé markery, protilátky proti možným infekcím), svěřte se určitě svému praktickému...

Bolesti kloubů

| Dotaz od: Jiří

Poslední dobou jsem začal mít menší problémy s různými klouby na těle, především ale u prstů na rukách, hlavně prsteníčkách. Od minulého roku mám ale také potíže s tenisovými...

Je potřeba vás kompletně vyšetřit. Nechat si odebrat krev na boreliózu, revmatické faktory, zánětlivé markery. Od výsledků pak další vyšetření - minerály, eventuálně kostní...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Petra

Mám podezření na sníženou funkci štítné žlázy (únava, spavost, hlavně nadměrná zimomřivost, přibírám na váze ikdyž jím docela málo, začaly mě bolet i kyčelní klouby a pěkně mě...

Petro. Hormony štítné žlázy skutečně stanovujeme z krve, nicméně toto vyšetření není součástí vyšetření před darováním krve. U potencionálních dárců se na transfúzní stanici...

Mícha

| Dotaz od: lienka

Prosím Vás,z čoho pramení popis týchto obtiaží,a aké vyšetrenia sú potrebné:mám bolest hlavy-tlak,kt. cítim i v tvárovej časti,nemožem dýchať nos. dierkami,bolí ma krč. chrbtica...

Bolesti hlavy spojené s vašimi dalšími obtížemi by mohly být při zánětu či jiném procesu v paranasálních dutinách - doporučuji rentgen dutin, hlavy,ORL vyšetření a ev...

Paní doktorko, mému 3-měsíčnímu synovi byla nalezena v moči bakterie Klebsiella Pneumoniae. Byl přeléčen Zinnatem, ovšem bez výsledku. Ultrazvuk ledvin byl v pořádku. Ošetřující...

V případě infekce močových cest s teplotou, pozitivními zápalovými markery, atd. byl postup správný. Jestli ale synovi byla nalezena bakterie v moči a něměl jiné klinické...

Rtg snimky vs.ra

| Dotaz od: monika

Otázka: Dobry den, mohli by jste mi laskave "prelozit" nalez a vysledky z rtg, vubec tomu nerozumim. Na toto vysetreni me zaslala pani revmatolozka,aby se ujasnilo,proc me boli...

Ložiska projasnění (prořídnutí kosti) nejsou specifická jen pro RA. K "úbytku" chrupavky dochází u artrózy. S dalšími dotazy se budete muset obrátit na svoji ošetřující lékařku.

Dlouhodobé bolesti břicha

| Dotaz od: Anna

Prosím o radu. Asi v polovině července mi po dlouhodobé vysoké fyzické zátěži začalo bolet břicho, zpočátku jsem se pro bolest nemohla posadit z lehu (tzv. jsem se z postele...

Nevím, proč si myslíte, že na dálku mohu více zjistit než lékaři přímo, kteří vás mohou vyšetřit PŘIMO a doporučit doplňující vyšetření? Absolvujte vyšetření u lékařů, prosím...

Zvýšené neutrofily

| Dotaz od: vlasta

Mám v krevním obraze zvýšené neutrofily, 72,5. Krev mi berou nejméně 2x do roka, a tento údaj je stále zvýšený, a nic se mnou nedělají. Mohu být v klidu?děkuji

Pokud je pouze zvýšené množství neutrofilů a vše ostatní je v pořádku (ostatní krevní obraz, zánětlivé markery - CRP, sedimentace, případně výtěry, uzliny, slezina..) a beze...

Akutní stadia revmatoidní artritidy se léčí mnohdy glukokortikoidy. Glukokortikoidy, ale i revmatoidní artritida způsobují řídnutí kostí. Jak ulevit pacientovi od obtíží, a...

 celý článek

Zánět prostaty

| Dotaz od: Roman

Pane doktore ...Je mi 38 let a uz mam zasebou druhy akutni zanet prostaty mel jsem nejaky to ppm nebo jak se tomu rika pres 300 katastrofa .Sla ze me sama krev bolesti opet jsem...

Jste v péči urologa, tak není potřeba se dopředu stresovat rakovinou prostaty. Zánět je jedna diagnoza a rakovina zcela jiná. U zánětu se sleduje hodnota zánětlivého markeru...

Bezradná

| Dotaz od: Renata Bodláková

Pane doktore.Není to tak dlouho co jsem Vám psala o potížích s výtokem.Doporučil ste mi MOP a krevní zánětlivé markery.Od té doby jsem měla pořád ty bolesti zad a výtok hodně...

Podle vašeho popisu se bude jednat nejspíše o kvasinkovou infekci,která je častou komplikací po léčbě antibiotiky, když se potvrdí kultivací bude nutná léčba vás i partnera,aby...

Hepatitida, někdy nesprávně označovaná jako „žloutenka“, je zánětlivé onemocnění jater. Podle vyvolávající příčiny existuje několik různých druhů hepatitid. Mezi jejich...

 celý článek

Bolest v podbřišku

| Dotaz od: Kateřina

Od prosince mám bolesti v pravém podbřišku, ke konci měsíce začínaly být silnější a omezující normální pohyb - bolesti z pr. podbřišku mi při chůzi vystřelovaly po pravé straně...

Je potřeba se smířit s tím, že pátrání po diagnoze je někdy obtížné a zdlouhavé. Medicina se opírá o důkazy a pokud u vás nic významného nenašli, tak řešení je obtížné. Ovšem je...

Hodnoty krevního obrazu

| Dotaz od: Petra

Před nedávnem mi dělali krevní obraz a mám tam zvýšenou hodnotu u TR/B ? Můžete mi prosím Vás sdělit, co je to za hodnotu? Děkuji za odpověď předem,

Tr jsou asi trombocyty - krevní destičky. značka B říká, že to je "blood" - krev vyšetřená na hematologické laboratoři. (každá laboratoř má jiné zkratky pro stejná vyšetření...

Záněty a otoky kloubů

| Dotaz od: Jana

Mám 3 roky RA radiologicky III.stupně a v podstatě od začátku nemoci mám nízké CRP. Jak je tedy možné, že když nemám vyjádřeny zánětlivé markery v krvi, neustále se mi tvoří...

Stav takto je možný, existují různé typy reumatoidních artritid, mezi ně patří i seronegativní reumatoidní artritis. Pro tuto RA je velmi vhodné léčení v lázních. Jistě jste...

Zduřelá krční mandle

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se zeptat na mou čtyřletou dceru. Již více jak měsíc má v krku zduřelou krční mandli. Podle výtěrů z krku, nemá v krku žádný bacil. Na mandli měla bílé povlaky, ale...

Martino! Jednostranné zduření krční mandle přetrvávající několik týdnů, pro které zatím není jasné vysvětlení by mělo být v každém případě vyšetřeno ORL specialistou. Také bych...

Mykoza, uzliny

| Dotaz od: Tom

Chtěl jsem s zeptat. Je to cca měsíc a půl co jsme s manželkou prodělali mykozu na našich pohlavních orgánech. Manželka navštívila p.doktora, který jí i mě předepsal mastičku...

Zvětšené uzliny v tříslech mohou být projevem zánětu či jiného patologického procesu, který probíhá v jejich spádové oblasti ( tzn. kůže, podkoží i vnitřní orgány v této...

Sucho v ústech

| Dotaz od: Radim

Srdečně Vás zdravím a prosím o zodpovězení dotazu. Je mi 50 let, nekuřák, užívám léky pouze na hypertenzi, a to lék Telmisartan v kombinaci s malým množství diuretik v jedné...

Milý pane Radime, ranní suchost v ústech by mohl být nežádoucí účinek léku Telmisartan. Bylo by proto vhodné toto konzultovat s praktickým lékařem a zvážit změnu léku na jiný...

Bolestivá kostrč

| Dotaz od: Václav

Je mi 84 let a poslední dobou mám problémy s kostrčí. Když delší dobu sedím , a to i na měkké židli, silně mě bolí v kostrči. Potřebuji se posadit jinak, jenže samotné...

Na tyto problémy má vliv spousta faktorů, některé jako tzv. přímá příčina, což je např. stav po úrazu, byť třeba nebvelkém. Hlavní vliv má ale funkce pánc´ve a spojení s...

Bolest ramen

| Dotaz od: Zdeněk

Jednou jsem se Vás ptal na bolest ramene a táhnutí v zádech. Táhnutí v zádech celkem povolilo,ale rameno pořád bolí a teď začalo i druhé. A lehce bolí i koleno,ale to je možné...

Zdeňku! Doporučovala bych ještě doplnit krevní odběry (borreliosa, zánětlivé markery, ASLO, revmatologická onemocnění) a podle výsledků se svěřit do péče ortopeda, případně...

Bolest zubu bez nervu

| Dotaz od: maryska

Před 8 měsíci jsem měla ošetřen zub, pětka vlevo dole- vytažen nerv, zub zaplněn a byla daná korunka. Před dvěma měsíci zub začal opět bolet, navštívila jsem dvakrát svoji...

Příčiny obtíží mohou být dvě: buď nedokonale ošetřený kořenový kanálek nebo nenalezený další kořenový kanálek (kořenový kanálek dolní pětky se někdy v dolní části kořene větví...

Matka má delší dobu naběhlé,ztuhlé kolena,křeče,naběhlé zápěstí.Krev má CRP 39,sedimentace 59.Revmatologický nález v krvi není.Kortikoidy nepomáhají,Medrol také ne.Asi dna?Které...

Vím,že Vás moc a moc zklamu,ale v případě zdravotního stavu ženy středního věku nelze spoléhat na internetovou poradnu.Je nutná soustavná práce s ošetřujícím praktickým lékařem...

Bolest po operaci apendixu

| Dotaz od: Tereza

Byla jsem operována laparoskopicky kvůli zánětu apendixu. Po operaci mi lékař řekl, že apendix byl ve špatném stavu a že se teda potvrdila nutnost operace. A že mezi dělohou a...

Tyto bolesti po operaci by mohly být ještě následek operačních poranění, jizvení tkáně. Ale volná tekutina a zvýšená teplota by znamenala pokračování zánětu v dutině břišní...

Zvýšená hladina trombocytů

| Dotaz od: Petra

Je mi 31 let a od 18-ti let jsem dárce krve a plazmy (cca 3x ročně daruji krev). Při krevním obrazu jsem měla vždy zvýšenou hladinu trombocytů - kolem cca 490-530. Před rokem mě...

Z Vašeho dotazu budu předpokládat, že kromě trombocytů je celý krevní obraz v pořádku. Když vyšetřuji zvýšené trombocyty, tak většinou dělám v laboratoři další vyšetření...

Různé bolesti

| Dotaz od: Michaela

Jsem už poměrně bezradná...protože nevím co mi je. Už se mi vleče měsíc bolesti beder (v oblasti ledvin), kříže, kloubů,píchání a tlak v podbříšku (jak ve středu tak po stranách...

Michaelo, chápu, že vás problémy trápí, nicméně takhle na dálku se opravdu nelze k vašim problémům vyjádřit. Pokud přetrvávají bolesti břicha/podbřišku, zvážila bych ještě...

Stafyloková infekce

| Dotaz od: Petra

Můj manžel 33 let - začalo ho bolet rameno, hospitalizován 15 dní na interně pro velké bolesti v rameni - prokázal se stafylok v krvi, měl vysoké zánětlivé markery. Dostal...

Jestliže byl příčinou bolesti ramene stafylokok, kterého zvládla antibiotika, rameno by již bolet nemělo. Bolesti horních končetin vč. ramene mohou někdy souviset s problémy s...

Bolesti kloubů.

| Dotaz od: Marie

Asi 2 roky mě trápí putovní krátkodobé, ale velmi intenzivní bolesti kloubů, provázené otokem příslušného místa. Po 2 až 3 dnech bolest i otok pomine a za pár dnů se totéž...

Doporučoval bych znovu vyšetření na zánětlivé markery artitidy a kompletní ortopedické a revmatologické vyšetření. Může se totiž jednat o nějakou z mnoha forem artritických...

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: Zuzana

Přítel má již více jak rok zvýšenou teplotu (37 - 37,5°) jeho ošetřující lékařka řekla, že je to normální. Bohužel nám to normální nepřijde, cítí se často unavený i když nedělá...

Zuzano! Dlouhodobé mírné zvýšení tělesné teploty (do 37,6) opravdu často nebývá projevem žádné choroby. Předtím je ale vhodné provést alespoň základní vyšetření a krevní testy...

Bulka v levém třísle

| Dotaz od: Jana

Pane doktore, asi měsíc mám zatvrdlou bulku v levém třísle, velikost asi jako fazolka. Nemění se, ani se neztrácí. Byla jsem u naší obvoďačky a ta mi řekla, že jak se holím v...

Jano! Velmi pravděpodobně se opravdu jedná o zvětšenou uzlinu, nicméně ta si, pokud delší dobu nejeví tendenci ke zmenšení, zaslouží podrobnější vyšetření (krevní obraz...

Již třetí rok se potýkám s různými zdravotními problémy. Absolvovala jem řadu vyšetření většinou s negativním výsledkem. Stále mě bolí různé klouby a mám pálivý úocit ve svalech...

Váš problém se jeví jako problém imunologický. Měla byste proto dle mého názoru navštívit některé z vysoce specializovaných imunologických pracovišť - např. v IKEMu.

Bolest pravého podbřišku

| Dotaz od: Ivana

Před třemi týdny mě začalo bolet v pravém podbřišku po vyšetřeních se ukázalo že o slepé střevo se nejedná (krev ultrazvuk)gynekologicky v pořádku, ke všemu jsem byla čtyřikrát...

Vaše obtíže nemusí souviset s tzv. červovitým přívěskem, nebo-li apendixem, ale slepým střevem, tzv. cékum. Někdy bývají v této oblasti zánětlivé změny, těžko diagnostikovatelné...

Prosím o radu poslední dobou se necítím nejlépe, je mi na zvracení, bušení srdce a hučení v uších a také pobolívání na levé straně pod prsem. Před měsícem mi byla odebrána krev...

Pavlíno! Vaše potíže jsou poměrně málo specifické, mohou být způsobeny celou řadou onemocnění. Proto si určitě zasloužíte být podrobně vyšetřena. Měla byste absolvovat krevní...

Bulka v třísle a únava

| Dotaz od: Jana

Hezký den, mám bolestivou bulku v třísle a bolí mě jakkoli zvednout nohu...chůze do schodů, přešlápnutí v autě z plynu na brzdu, i chůze. Také pociťuji obrovskou svalovou i...

Doporučovala bych Vám jednak požádat praktického lékaře ještě o vyšetření krve na zánětlivé markery, zoonózy a krevní obraz s diferenciálem a vhodná by byla pracovní neschopnost...

Vysoké hladiny tzv. markerů kostní remodelace mohou předpovědět, kteří lidé patří do skupiny s největším rizikem vzniku osteoporotických zlomenin.

 celý článek

Zvýšené hodnoty markeru v krvi

| Dotaz od: Růžena

Paní doktorko,chtěla bych se zeptat jaký onko marker bývá zvýšený u nádorů dásní.V lednu mi byl zjištěn v krvi zvýšený marker 72=4,jeho hodnota byla 19,8 a byl mi zjišťován...

Milá Růženko,marker 72,4 by jistě nebyl zvýšený pokud by se něco dělo v dásni, je karkrem spíše pro zažívací trakt, navíc jeho zvýšení bylo opravdu jen mírné. Pravdu máte v tom...

Tumor markery a další

| Dotaz od: Iva

Marodím již tři měsíce. Je mi 44 let, lečím se 12 let se sníženou funkcí štítné žlázy, jsem mírně anemická a mám kolísavý tlak - vyšší. Poslední měsíce mám občasnou podivnou...

Milá Ivo, myslím, že celkové změny Vašeho zdravotního stavu souvisejí s prodělaným rozsáhlým zánětem plic. Takové onemconění muselo dát Vašemu organismu pořádně zabrat...

Nádorové markery

| Dotaz od: Andrea

Lékařka mi po odběru vzorků nád.markerů,sdělila, že jeden z výsledků je z cela na hranici a to marker(vápníku).Maminka je po operaci štítné žlázy(měla rakovinu)ale měla dle...

Andreo! Hraniční hodnotu markeru bych zvláště v těhotenství nebral dramaticky. Snad sledujte její dynamiku (t.j. kontroly)... Markery jsou látky, které v krvi zvyšují svou...

Zvýšené nádorové markery

| Dotaz od: petra

Asi před půl rokem jsem začala mít problémy,zvýšené teploty, celková únava, bolesti hlavy, nyní mne čím dál tím více bolí uzliny (na krku), častěji se mi zvedá žaludek,někdy mám...

Petro! Váš pocit nemoci a posuny v laboratořích mohou být klidně způsobené cytomegalovirovou infekcí (CMV IgG). Po takové infekci mohou i dlouhé měsíce přetrvávat zbytky...

Tumor marker

| Dotaz od: helena

Jelikož mám stále zdravotní problémy, zajímalo by mě, zda lze zažádat a u jakého lékaře o odběr na tumor marker děkuji, s pozdravem Helena

Nepíšete, jaké problémy máte a o jakou oblast se jedná, proto vám nemohu poradit blíže.Tumor markery se odebírají na vysoce specializovaném pracovišti až při podezření na...

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda když mám až tyto 3 nádorové markery zvýšeny, dále mám steatofibrózu, jestli se může stát, že na UZV žádný nádor nebude, jdu na UZV...

Milá Deniso, nádorové markery mohou být zvýšeny i při nenádorových onemocněních, tedy je možné, že opravdu žádný nádor nemáte. Obecně se nedoporučuje markery nabírat, aniž...

Tumor marker

| Dotaz od: helena

Dekuji za odpoved.Jeste mam dotaz,ktery s tim souvisi zda je mozne si nekde zde tento odber zaplatit stejne jako v Nemecku a nadale muj pritel ma otce ,u ktereho ted zjistili...

Úplně otevřeně : v českém veřejném zdravotnictví přímé platby jsou spíše výjimkou, zkusila bych se obrátit na nějaké soukromé centrum ve středočeském kraji typu soukromých...

Obracím se s dotazem, minuly tyden mi zemrel otec na rakovinu slinivky,potykam se jiz delsi dobu s bolestmi bricha, nadymanim a v minulem tydnu mi byly udelany testy vysel mi...

Milá Olgo, chápu Vaše obavy! Vaše obtíže ve spojení s úmrtím otce na rakovinu slinivky Vám jistě připadají jasným znamením, že jste také vážně nemocná. Takže, zvýšení nádorového...

Podle stěru mám zánětlivé změny děložního čípku. Gynekolog mě akorát vyzval k další kontrole za půl roku (takže snad to - i podle pročtení jiných příspěvků - není vážné). Mohu...

Očkování by Vám i v této fázi mohlo pomoci, určitě bych Vám ho doporučila. Uvidíme, jaký bude výsledek za šest měsíců. Pokud by se zánětlivé změny opakovaly nebo se dokonce...

Onko markery

| Dotaz od: Zuzana

Ráda bych se zeptala, zda si člověk může sám nechat udělat markery na rakovinu a jestli nevíte, jaká je cena za tento odběr? Předem děkuji za odpověď.

Záleží na jaký typ nádoru se chcete nechat testovat. Vyšetření by v případě pozitní rodinné anamnézy měla hradit zdravotní pojišťovna.

Nadorove markery c19

| Dotaz od: Hana

Pred pul rokem mi zjistili zmeny na vajecniku, po operaci cysty velke 16x10cm. Nyni mam krevni vysledky na nadorove markery. Vsechny hodnoty mam v poradku, jen jeden C19 mam na...

Milá Hano, hodnoty nádorových markerů nemáte šanci nijak ovlivnit. Hodnota je stále v normě, takže se ničeho neobávejte. Navíc nádorové markery jsou nespecifické, takže jejich...

Krev na tumorové markery

| Dotaz od: Michaela

Poslední rok mám velký strach z rakoviny. Vím,že se odebírá speciálně krev na tumorové markery. Chtěla jsem se jen zeptat zda je možné ji odebrat i preventivně,abych měla...

Pokud se jedná o odběr na žádost pacienta, který neindikuje ošetřující lékař, je nutno si odběr domluvit přímo v laboratoři (většinou na poliklinikách), kde Vám ho provedou a a...

Zvýšené nádorové markery

| Dotaz od: Monika

Již dva roky jsem po operaci žlučníku a mám neustálé bolesti v levém podžebří, prodělala jsem různá vyšetření CT, UZ, vyšetření konečníkem, potom vyšetření, kde jsem polykala tu...

Moniko! Zvýšená hladina markeru Ca 15-3 ještě neznamená, že máte zhoubné onemocnění. Může být vyšší i u některých nezhobných onemocnění prsu, vyšší bývá i u kuřáků. Tento marker...

Markery v krvi

| Dotaz od: Andrea

Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o upřesnění výsledků krevních testů, jelikož sestřička mé paní doktorky mi vůbec nedovolila se na cokoliv zeptat. Byla velmi nepříjemná...

Tumor markery se odebírají,aby se vyloučila malignita,při sonografickém obrazu cystické resistence je to běžný postup,záleží na tom,jak cysta v sonografickém obraze vypadá a...

Vysoké zánětlivé ukazatele

| Dotaz od: lucie

Mohli byste mi prosím KOKRÉTNĚ napsat možný okruh onemocnění, u kterých je vysoká hladina ukazatele, svědčícího pro zánět? ( Tuším CRP). Ve spojitosti s bolestmi...

Lucie, bohužel výčet zánětlivých onemocnění je tak rozsáhlý, že přesahuje rámec této poradny. Proto Vás odkáži na odbornou literaturu. CRP má různé interpretace podle jeho...

Zánětlivé akné

| Dotaz od: Kateřina

Můj přítel má už hodně let problémy s velmi zánětlivým akné. Kožní mu řekla že je to kvůli vysoké hladině testosteronu. Chtěla bych se tedy zeptat, zda ho jde u mužů nějakým...

Bohužel musím konstatovat, že lékařka nemá pravdu. To by mělo 99% mladistvé populace bez rozdílu pohlaví vysokou hladinu testosteronu??? To je přece hloupost. Je celá řada...

V dubnu jsem měnila gynekologa a hned při první prohlídce mi našel cystu na levém vaječníku 27 mm. Bylo mi řečeno, že to není nic vážného a že mám za dva měsíce přijít na...

Na vaši otázku nelze takto odpovědět rozhodující velikost cysty podle ultrazvuku její předpokládaný obsah přesná hodnota markerů hlavně o jaké se jedná ,různých markerů jsou již...

Marker čistoty zubů

| Dotaz od: Kia

Četla jsem o přípravku (ústní vodě), který po vyčištění zubů barevně označoval místa, která nebyla dokonale vyčištěná (obsahovala zubní plak). Nevím ovšem, jak se jmenoval, a...

Kio! Jde o běžné barvivo, koupíte v každé lékárně. Většinou se jedná o tabletky, které rozkoušete a ony zbarví zuby, ale mnohem instenzivněji místa s plakem. S tímto a...

Zánětlivé skvrny na žaludu

| Dotaz od: Daniel

Už sem vám tady psal asi před 2 dny že se mi udělaly cěrvené skvrny na žaludu a pan doktor mi odpověděl že to jsou zánětlivé stopy, že se to vyléčí v klidu a s dostatečnou...

Pane Danieli. Navazuji na předchozí odpověď kolegy - měl tím na mysli, že jde o zánětlivé změny dané podrážděním při orálním sexu, nikoliv o infekci. Takže sex není problém, je...

Byla jsem při mém druhém těhotenství zaslána gynekoložkou na kompletní vyšetření trombofilních markerů do trombocentra, kvůli prodělanému HELLP syndromu v prvním těhotenství a...

Ano odběry by měly být nalačno, jídlo může zkreslit výsledek homocysteinu. Pokud ale byly odběry v pořádku, tak ty vaše odběry nebyly ovlivněny jídlem, takže není nutné opakovat...

Nastěhovaly jsme si domů babičku s 3.stupněm CHOPN a staráme se o ni. Máme dvě děti 6 a 3 roky staré a od doby co snámy babička bydlí jsme neustále nemocní se záněty nosohltanu...

Děkuji Vám za Váš dotaz. Pacienti s CHOPN jsou velice náchylní k exacerbacím- t.j. ke zhoršení zdravotního stavu při akutních respiračních infektech /nevím, zda-li je babička...

Mamince zjistili minuly rok v lete,ze se ji opet ,jiz po 3.vratila rakovina prsu. Původní nador odstranen pred 15lety,nyni meta proces v jatrech,puvodni markery c-15 -138,po...

Romano, zvýšená hodnota nádorového markeru CA 15-3 nad normální hodnotu (nad 30 IU/ml) indikuje, že došlo k návratu onemocnění. Sledování hladin nádrových markerů pomáhá...

Trápí mě zánětlivé arthritidy reaktivního charakteru, dle názoru mojí lékařky. Tento problém s paní doktorko řeším od dubna. Ale zatím nepozoruji žádné výsledky. Proto bych Vás...

U Vás se jedná o dva problémy současně, Jednak jsou to ty reaktivní artritidy, což je v podstatě revmatoidní artritida, podle těch výsledků. Druhá věc je m.Scheuermann, což je...

Zvýšené hodnoty markeru v krvi

| Dotaz od: Růžena

Asi 2 měsíce mě pobolívá v podbřišku a v bederní části zad,absolvovala jsem vyšetření na gynekologii,kde bylo vše v pořádku,včetně ultrazvuku.Pro doplnění vyšetření mi byla...

Milá Růženko, zvýšení markeru zase není tak významné, takže opravdu může být způsobeno i jinými problémy než je rakovina. Může být zvýšen při onemocnění jater (steatoza,cirhoza...

Nse marker

| Dotaz od: Martin

Paní doktorko. Je mi 20 let a při posledním krevním obrazu mi byl zjištěn tumor marker NSE, který byl zvýšený o 2 jednotky nad horní hranicí přípustnosti. Dále jsem měl mírně...

- moc nerada v zásadě utíkám od odpovědi - přiznávám, že z pozice lékaře považuji za velmi nešťastné, když se k nálezům vyjadřuje více "odborníků". V rámci nepsané dohody je...

Zvýšený nádorový marker ca 19-9

| Dotaz od: Jaroslava

Paní doktorko, dlouhodobě jsem měla problémy se žlučníkem, ale po požití Algifenu mi vždy potíže ustaly. Žádné velké žlučníkové koliky jsem neměla.Přesto jsem v prosinci 2012...

Hladina Ca 19-9 je prakticky na horní hranici normy. Jedná se o nespecifický marker, který může být zvýšen i při jiných problémech, než při nádoru - např. při viroze. Vámi...

Mezi alergická onemocnění dýchacích cest patří sezónní alergická ("senná") rýma a také průduškové astma. Obě tato onemocnění jsou charakterizována zánětlivými změnami ve stěně...

 celý článek

Zvýšený marker ca 19-9

| Dotaz od: Mimi

Obracím se na Vás s dotazem ohledně markru ca 19-9. Minulý týden jsem omdlela v práci a poté jsem šla na vyšetření hlavy na neurologii, tam je vše v pořádku, ale paní doktorka...

Nabírat nádorové markery poté, co jste omledlela je podle mého názoru nesmysl. Markery bývají často zvýšené i u nenádorových chorob a tak se vůbec nehodí, aby se nabíraly u...

Vyšetření markerů

| Dotaz od: Kamila

Paní doktorko, prosím Vás, kde lze nechat udělat vyšetření krve na markery? Je mi 44 let, mám opakovanou trombózu, myom na děloze 5 cm, problémy se žaludkem, astma, anémii, jsem...

Mila Kamilo, nádorové markery nejsou vhodné pro diagnostiku nádorových onemocnění. Pokud máte problémy, pak byste měla podstoupit komplexní vyšetření, počínaje vyšetřením...

Krev na tumorové markery

| Dotaz od: Michaela

Poslední rok mám velký strach z rakoviny. Vím,že se odebírá speciálně krev na tumorové markery. Chtěla jsem se jen zeptat zda je možné ji odebrat i preventivně,abych měla...

Tumor markery může odebrat i praktický lékař. Vyšetření je opravdu drahé, provádí se při podezření na rakovinu, ne v rámci prevence. Ani zvýšené markry nemusí rakovinu znamenat...

Zánětlivé hnisavé ložisko

| Dotaz od: Kamila

Prosím Vás o radu. Před třemi lety mi byla vtržená 3ka na hoře, potom zbroušené zuby 4,5,6 a nasazen můstek. Po cca 6 měsících opět ložisko nad můstkem. Následně sundání můstku...

Vážená paní Chlopková. Děkuji za dotaz a podrobný výčet a podrobnosti, jež mi velmi napomáhají vhodně odpovědět. Dle Vašeho popisu obtíží soudím, že chyba se stala již na...

Pani doktorka,už asi rok mám zvýšenú tymidínkinázu vždy okolo 25 U/l raz som mala aj 50 U/l.Hematologička vždy povie že je to nešpecifické.Mávam zvýšené leukocyty,neutrofily...

Milá Zino, opravdu je zvýšení této hodnoty nespecifické, může se zvyšovat při virových, zánětlivých či revmatických chorobách. Otázkou je proč Vám to paní doktorka vůbec nabírá...

Marker ca 19-9

| Dotaz od: Eliška

Promiňte, že se na Vás obracím se svým dotazem. Jsem po karcinomu prsu , který mi byl diagnostikován v listopadu 2011. Podrobila jsem se operaci , chemo i radioterapii...

Milá Eliško,marker ca 19,9 je opravdu nespecifický, může se zvyšovat i z jiných důvodů než nádorových, např. i u žlučových kamenů či zánětu v zažívacím traktu. Bez zobrazovacích...

Marker ca 125

| Dotaz od: Martin

Mám na Vás dotaz. Manželce byl v září 2015 zjištěn markr ca 125 ve výši 36. V lednu 2016 se žena podrobila operaci, při které byla odstraněna endometrioza, částečně vaječníky...

Milý Martine, zcela chápu Vaše obavy. Ale na prvním místě nutno napsat že Ca 125 se zvyšuje i při nenádorových onemocněních ! A to i u nezhoubných onemocnění vaječníků a dělohy...

Markery, mám se obávat?

| Dotaz od: Vladimir

Mám následující dotaz. Dnes mi byly sděleny tyto výsledky vyšetření krve: Trombocytemie, leukocytosa dále vysoké CEAQ a CA 19-9 onkomerker. Mám strach CT kolonoskopie mě čeká...

Je škoda, že jste neuvedl hodnoty bílých krvinek a destiček (tromocytemie a leukocytoza), ani výši onkomarkerů... To by mohlo také něco napovědět. Obecně se u Vás jedná o...

Marker čistoty zubů

| Dotaz od: Kia

Četla jsem o přípravku (ústní vodě), který po vyčištění zubů barevně označoval místa, která nebyla dokonale vyčištěná (obsahovala zubní plak). Nevím ovšem, jak se jmenoval, a...

Kio! Jde o běžné barvivo, koupíte v každé lékárně. Většinou se jedná o tabletky, které rozkoušete a ony zbarví zuby, ale mnohem instenzivněji místa s plakem. S tímto a...

Zvýšený nádorový marker ca 19-9

| Dotaz od: Jaroslava

Paní doktorko, dlouhodobě jsem měla problémy se žlučníkem, ale po požití Algifenu mi vždy potíže ustaly. Žádné velké žlučníkové koliky jsem neměla.Přesto jsem v prosinci 2012...

Hladina Ca 19-9 je prakticky na horní hranici normy. Jedná se o nespecifický marker, který může být zvýšen i při jiných problémech, než při nádoru - např. při viroze. Vámi...

Nse marker

| Dotaz od: Martin

Paní doktorko. Je mi 20 let a při posledním krevním obrazu mi byl zjištěn tumor marker NSE, který byl zvýšený o 2 jednotky nad horní hranicí přípustnosti. Dále jsem měl mírně...

- moc nerada v zásadě utíkám od odpovědi - přiznávám, že z pozice lékaře považuji za velmi nešťastné, když se k nálezům vyjadřuje více "odborníků". V rámci nepsané dohody je...

S potížemi této části těla se setká během života každý člověk. Většinou se jedná o bolest v dolní části zad.

 celý článek

Zrádnost Bechtěrevova onemocnění spočívá v jeho pomalém průběhu. Člověk si nemůže všimnout, že je na páteři něco špatně. Že to, co se tam odehrává, je nezvratný proces.

 celý článek

Žaludek

| Dotaz od: Martina

Pane doktore,již asi 10 let se léčím se zažíváním.Chtěla jsem se jen zeptat co znamená výsledek endoskopického vyšetření..Diskrétní erosivní alterace výtokové části žaludku.Moc...

Jedná se o nevelký nález. Výtoková část žaludku směřující do dvanácterníku má naznačené skryté doslova obroušené, erosivní změny žaludku. Jsou to naznačené změny směrem k...

Operace

| Dotaz od: Tomáš

Před 14 dny jsem byl operován pro zánět slepého střeva. Operace proběhla klasicky. Po několika dnech jsem dostal vysoké horečky, rána hodně bolela. Po vyšetřeních mi bylo řečeno...

Tomáši. Nemohu posoudit Váš konkrétní případ bez toho, aniž bych Vás celkově vyšetřil a znal více podrobností. Obecně je však možné a stává se, že po operaci dojde například k...

Mám zánětlivé akné po vysazení antikoncepce a to zejména v oblasti tváří, na doporučení kožní jsem si koupila skinoren a používám ho 2x denně + kosmetiku od biodermy, používám...

Ve fázi zánětu by kosmetické ošetření asi nebylo vhodné, pleť by se mohla více podráždit. Skinoren není úplně ideální na zánětlivé projevy, spíše jako udržovací péče po zhojení...

Komplikace po operaci ramene

| Dotaz od: Kateřina

Přeji hezký den, manžel před půl rokem prodělal artroskopickou operaci ramene - dg. ruptura m. supraspinatus. Zhruba 14 dní po operaci se mu v jizvě nad implantátkem udělal...

Zánětlivé změny v oblasti operační rány dosud zcela neodezněly, tekurina , které se objevuje souvisí se zánětlivým změnami. V ráně se může objevit i ne příliš výrazný serom...

Vliv rakoviny na alergii

| Dotaz od: Martin

Vážená paní doktorko, mám asi dost neobvyklý dotaz. Na jaře mně byla po poměrně složitém vývoji naměřena zvýšená hladina markeru CA72-4. Absolvoval jsem všechna potřebná...

Dobrý den, dle mého názoru to, že jste letos neměl alergickou rýmu nesouvisí se zvýšenou hladinou tumorového markeru CA 72-4. Někdy se stává, že pacienti mají jednu sezonu...

P. doktorka, rada by som sa spýtala na Váš odborný názor. Moja Maminka (60rokov -57kg) je veľmi aktívny človek (ešte pracuje). Od januára 2013 jej však začali bolesti v rukách...

U Vaší maminky bych doplnila podrobné interní vyšetření, imunologické vyšetření - právě pro vyloučení autoimunitního onemocnění - pacient s příznaky - bolesti kloubů, otoky...

Dva nebo tři dny zpět jsem na nose pbjevil dva tmavší fleky viz foto Nesvědí nebolí bez zrcadla bych ani nepoznal že tam nejake jsou. Jedná se o nějaké závažné onemocnění nebo...

Může jít jen o přechodné zánětlivé změny, ale pokud cca do 2 týdnů nedojde ke spontánnímu zhojení nebo se ložiska budou rozšiřovat, rozhodně navštivte kožního lékaře.

Boule v pravém podbřišku

| Dotaz od: Simona

Prodělala jsem zánět střev a už při tom zánětu jsem měla v pravém podbřišku takovou oválnou bouli. Už jsem vyléčená, ale boule mi pořád zůstala. Většinou vystoupne když cítím...

Simono. Pokud jste prodělala zánětlivé onemocnění střev, předpokládám, že jste byla také náležitě vyšetřena a min. na jedné ze zobrazovacích metod byl zachycen útvar, který...

Bolest palce na ruce

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych se zeptat jsem už 4 měsíce na neschopence pro bolesti zad a hlavně palce na pravé ruce, po minimální námaze a pohybu palec velmi bolí je nateklý a horký. Vyšetření...

Jedná se o zánětlivé změny kloubu palce, které mohou být revmatického původu. Doporučuji vyšetření na revmatologii, změny mohou být nejen degenerativní. Po vyšetření...

Pupinek na penisu

| Dotaz od: tomáš

,už delší dobu,,cca 4 měsíce mam na kořenu penisu pupinek a nemuzu se ho zbavit,,snazil sem se ho několikrát vymáčknou,muzete mi poradit co s tim?nemuzu kvuli tomu mit ani styk...

Fotografie je velmi nekvalitní, mohlo by jít o zapouzdřené zánětlivé ložisko, ale i o virovou bradavičku - moluskum, navštivte přoto kožního lékaře.

Nebolestiva tvrda bulka v kuzi

| Dotaz od: Martina

Prosim vas,udelala se mi cca 2 roky zpet bulka na kuzi na levem rameni cca 0.5-1 bm.neroste neboli.ted je zacervenala,ale z toho,ze jsem vcera zkusila propichnout v domeni,ze...

Může jít o pozůstatek po zhojení zánětlivého ložiska, nebo aterom - tukovou cystu. Rozhodně si nemyslím, že by šlo o něco nebezpečného.

Bolest svalů a celého těla.

| Dotaz od: Michaela

Už asi 2 měsíce mě trápí bolest kloubů a celého těla.Obvodní doktorka mi brala krev,kde se zjistila vysoká hodnota bílých krvinek,což vím,že signalizuje zánět v těle.Musím se k...

Není snadná odpověď. To nejjednoduší je, že proběhlo zánětlivé onemocnění i drobná viróza, která odeznívá. Virozy většinou počet bílých krvinek zvedají jen málo. Je třeba...

Oteklé klouby u prstů na ruce

| Dotaz od: Šárka

V práci jsem si namohla ruku a teď mám oteklé klouby. Při ohybu prstama mě klouby bolí. Co to znaméná? Je na to nějaký lék? Děkuji

Doporučuji navštívit ortopeda či revmatologa k vyloučení zánětlivého onemocnění kloubů ( např. revmatoidní artritida). Zatím ruku šetřete, klouby můžete mírně chladit.

Manželova artroskopie

| Dotaz od: Helena

Manželovi byla při artroskopii diagnostikovaná synovialitis coxae 1.dx, parc. nekrosis capitalis femoris 1. dx, ruptura labri anterior. Ráda bych poprosila o laické vysvětlení...

Pokud je to jak popisujete, jedná se o změny ve smyslu porušení výživy hlavice kosti stehenní ale jen částečně, porušení okraje kloubní jamky a zánětlivé změny v oblasti kloubu...

Po zákroku kořenové cysty

| Dotaz od: Lenka

Byla jsem 20.8. na lokálním zákroku kořenové cysty. Měla jsem cystu na hornim patře u přední dvojky a pořád to mám nateklé a zub je hodně citlivý.Jak dlouho asi přibližně trvá...

Hojení v dutině ústní probíhá velmi rychle, je urychlováno i potřebnou ústní hygienou, která vám byla jistě doporučena. Stav se upravuje většinou do 3 týdnů, zvýšená...



Pane doktore. Omlouvám se, že můj dotaz bude poněkud delší.Na začátku března jsem byla na laparoskopické operaci žlučníku, který byl při operaci ve slabém zánětu. 10 dní po...

Vaše přidružené choroby jistě mohou mít vliv nejen na vaše potíže, le i na laboratorní hodnoty i zmiňovanou CRP. Na prvním místě se musí ale myslet na proběhlou operaci...

Pupínky

| Dotaz od: Brigita

Mám takový problém. Už asi dva týdny se mi na tělě občas objevují docela bolestivé zarudlé pupínky, spíše bych to nazvala malým vředem.Nejčastěji na hýždích ( na půlkách) a...

Tyto zánětlivé projevy na hýždích i zádech jsou poměrně časté, navštivte kožního lékaře, který vám předepíše vhodnou mast k ošetřování. Při větším výskytu by byla na místě i...

Bulky v tříslech

| Dotaz od: Markéta

Mám dotaz ohledně manžela, už několik let se mu objevují bulky v třísle ,mají tmavou barvu,jsou tvrdé, a zůstavají po nich jizvy, někdy prasknou a vytéká z nich voda s krví,z...

Bohužel,bez přímého vyšetření jde jen o "dojmologii".Může jít o zánětlivé postižení mazových žlaz vázaných na vlasové folikuly,to bývá časté-doporučovala bych v každém případě...

Mám zvýšenou hladinu S_CA 72-4 na 10,4 před půlrokem jsem měl 8,3.Prošel jsem kolonoskopii a tam bylo vše v pořádku 18.11. jdu na gastroskopii.Kouřím 25 cigaret denně,kouřim...

Milý Ladislav,rozhodně se nemusí jednat o onkologické onemocnění a s největší pravděpodobností se o něj nejedná. Nádorové markery jsou nespecifické, tzn mohou být zvýšeny u...

Bolest beder a vajecniku

| Dotaz od: kamila

Pani doktorko .Mam takovy problem, trapi me to uz mesic, vysetreni gynekologicke mam, ultrazvuk bricha, sono bricha , vysetreni doktorem a bral mi i krev, bral mi onko markry...

Milá Kamilo, chápu, že Vámi popisované obtíže Vám asi dost znepříjemňují život. Nádorové markery rozhodně nejsou stoprocentní, k diagnostice nádorů spíše nevhodné, právě z...

Cca pred 15 dnami ma trapil silny dusivy kasel. U obv lekara som trval na plucnom vysetreni s RTG snimkom pluc. 11.03.2014 PNEUM VYSETRENIE: pac chron fajciar 30c denne, t...

Milý Igore, to je zapeklitá situace! Jak jste správně pochopil nádorové markery opravdu často můžou klamat, nejsou jednoznačně určující diagnozu nádoru. A proto ani není vhodné...

Cmp???

| Dotaz od: Veronika

Prosím o radu.Maminka 54let měla anginu škaredou,teploty,kašel atd.Jenže ve středu(už něměla teplotu) jsem ju našla sedět na posteli,houpala se,zmatená,nevěděla kdo jsem,který...

Veronika' Při popsaném stavu byla interna to pravé místo, kde mohla maminka skončit. O TIA se jednat klidně mohlo, ovšem angina kombinovaná s vysokým TK mohla sama o sobě...

Ztížená pohyblivost prstů

| Dotaz od: Antonín

Problém dávám do souvislosti s pneumatickým kladivem a jeho vibracemi přenášenými na prsty levé ruky. Tu práci dělám asi 6 neděl, po ránu mám zatuhlý prostředníček někdy i...

Domnívám se, že se zamýšlíte správně. Takto může dojít k drobným zánětlivým reaktivním změnám v pochvě zmíněných šlach. Dopad mají vibrace i na funkci drobných nervů v oblasti...

Zhruba tri tydny me trapi bolaky na zadku, ze zacatku byly male jakoby par uhriku, ale ted se zvetsuji a jsou tvrde nejdou vymacknout jen velice tezce, mam to zespodu pulek. na...

Tyto zánětlivé projevy mohou být i důsledkem horkého počasí a pocení. Zkuste mýdlo Nasil a lokálně aplikujte gel s benzoylperoxidem. Pokud by nedošlo ke zlepšení, budete muset...

Vyrazka

| Dotaz od: petra

Chcela by som sa spytat na tele hlavně Horna polovina sa mi vytvořili vyrazky niektore zapalene niektore nie či sa moze jednat o akne v mojom věku alebo to je nieco vážnější...

Vzhledem k lokalizaci a projevům přes věk by se mohlo jednat o aknózní projevy. Pokud sportujete a občas se zapotíte, mohlo by jít i o zánětl.projevy v rámci zapocení...

Onkologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení nebo vyloučení diagnózy nádorového onemocnění. Na základě jeho výsledků se lékař rozhoduje pro...

 celý článek

Výrůstek na penisu

| Dotaz od: David

Asi před měsícem se mi na penisu objevil tento divný výrůstek. Ze začátku jsem tomu moc nevěnoval pozornost, ale po přečtení některých věci na internetu jsem znervozněl. Vůbec...

Fotografie není dostatečně informativní. po povrchním i nevelkém zánětu žaludu a předkožky se může objevit malá povrchní kožní duplikatura. Přitom příčin je mnoho od infekce až...

Píštěl

| Dotaz od: Kata

Chci se zeptat měla jsem před lety píštěl na kostrči.Doktor mi to vyříznul a po letech se mi to objevuje na vagíně.Někdy se to ztratí po chvíli a někdy to musím až prasknout aby...

Může jít o skutečnou píštěl (komunikace mezi dvěma dutými orgány) nebo jen zánětlivé hnisající ložisko. Pokud by šlo o píštěl, je nutné opět ji chirurgicky odstranit a dále...

Zvýšené hodnoty ca 19-9

| Dotaz od: daniela

Co může být příčinou zvýšené hodnoty CA 19-9 (hodnota 43,49) v souvislosti s zachyceným parox FAP,v.s. při hypokaliemii?

Dobrá den, paní Danielo, ca 19-9 je marker nádorových onemocnění.Doporučila bych Vám tedy nechat se dovyšetřit na interním oddělení. Jiné obtíže se u vás neobjevily?

Bulka na rohraní hlavy a krku

| Dotaz od: Martin

Z ničeho nic se mi obejvila bulka na pravé straně hlavy, prakicky jak končí hlava a začíná krk (prostě jak je ucho, ale vzadu). Vzadu na týlu sem mi před pár dny udělal bedar...

Mohlo by jít o reaktivně zvětšenou mízní uzlinu v souvislosti s tím zánětlivým ložiskem, není to nic nebezpečného, jen pokud by uzlina nemizela, navštivte lékaře.

Boulička v podpaždí

| Dotaz od: Lucie

Pres noc se mi udelala tvrda boulička v podpaždí na dotek bolí ,sem v 7mesici tehotenstvý dekuji za odpoved co to muže být

Může jít o zánětlivé ložisko - potní žlázka, aterom, nebo zánětlivě zvětšenou mízní uzlinu. To se bohužel takto na dálku nedá posoudit. Raději navštivte lékaře.

Skvrny na penisu

| Dotaz od: Jan

Nedávno jsem si všimnul, že si mi udělaly skvrny na penise. Vůbec netuším co by to mohlo být, prosím o radu, zda s tím mohu něco udělat sám nebo je nutné navštívit lékaře osobně...

Pokud tyto skvrny nemizí ( na první pohled připomínají traumatické změny), mohlo by jít o počáteční projevy některých zánětlivých kožních chorob , ale zatím počkejte, jak se...

Zvýšené onkomarkery

| Dotaz od: Libuše

Paní doktorko,můj dotaz se týká zvýšených onkomarkerů.V roce 2009 byl C153 24,7,tudíž v normě.Od té doby se neustále postupně zvyšuje na hodnotu 32,7 letos v září.Na pravidelnou...

Milá Libuše,můžete být naprosto v klidu !!! Normální hodnota Ca15.3 je uváděna někdy až 35. A i pokud má Vaše laboratoř meze nižší, pokud je mamograf v pořádku můžete být...

Syfilis?

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych se zeptat co by to mohlo být. Před 14 dnama se mi udělala malí pupínek, který i dost bolel když jsem si na nej šáhla, tak sem jej vymačkla, protože jsem to brala že...

Milá Marie- ničeho se nebojte, vydejte se co nejdříve k praktickému lékaři. Vyšetří Vás, podle potřeby může konsultovat chirurga či kožního lékaře. Žádný obrázek bohužel...

Otoky po sejmutí sádry

| Dotaz od: bokol

Zlomila jsem si prst.Sádru mi museli sejmout dříve protože mi otekly 2 prsty,které mi ze sádry vykukovaly.Byly už i značně namodralé.Ruku jsem měla celou oteklou.Na radu lékaře...

Artrozní změny jistě na prstních kloubech již byly. Nepíšete, kdy k úrazu došlo, jaký byl rtg nález zlomeniny a nakolik byly klouby úrazem postiženy. Často se objevuje na...

Rakovina

| Dotaz od: Hana

Byla jsem na odběru krve k vyloučení rakoviny v rodině.Mám se okamžitě objednat ke gynekologovi.Chci se zeptat v nálezu mám uvedeno CEA 1.67,CA 15-3,32.09.Co to prosím znamená...

Hano, CEA je tumorový marker a je naprosto v normě (referenční meze: 0,21-2,5), CA15-3 je také v normě (9,2-38,0), ale při vyšší hranici. Není třeba se znepokojovat, jen bude...

D377 metastat.proces jater

| Dotaz od: Jarmila

Můj přítel měl zjištěn v 11/2011 polyp v tl.střevě, dle histol.pozitivní, ten mu byl odstraněn, chodil na pravidelné kontroly - vše bylo už O.K.Naposledy 17.3.2015 - S-AFP:3,0...

Milá Jarmilo, Vašemu příteli zatím předepsali pouze léky na trávení a antidepresiva. Blíže o diagnose nic nepíšete, pouze, že má zvýšené nádorové markery, které svědčí o...

8 týdnů po ask

| Dotaz od: Lenka

Pane doktore.Mám 8 týdnů po ASK: úprava povoleného předního zkříženého vazu, plastika nebyla. Chodila jsem 6× na rehabilitace do tělocvičny, ale koleno stále bolelo. Po 5...

Úprava povolného zkříženého vazu je nevelký výkon. Spíše potíž může vzniknout z doprovodných zánětlivých změn v oblasti kloubní výstelky, synovitis. Byla provedena patrně i...

Jak se léčit

| Dotaz od: Vita

Chci se zeptat co dělat - poprosit o radu, aby se to co nejdříve zlepšilo. Moje diagnoza sklerotické lemy a mírně zůžené k.š,kaudiálně bilat -kyčelní a kolenní kloub - snížená...

Tato diagnoza značí zánětlivé změny v oblasti páteře, ale ne Bechtěrevova choroba. Dále popisujete artrosní změny na nosných kloubech na rtg snímcích. Jak léčit záleží na...

Hagglundova pata

| Dotaz od: Gabriela

Ráda bych se Vás zeptala na onemocnění které se týká ostruhy na pravé patě. Lékař mi předepsal ultrazvuky, které nezabíraly a dále mě poslal na odborné vyšetření kde byla...

Apofysitis calcanei, zánětlivé změny v oblasti apofysy patní kosti jsou bolestivé a nesnadno se léčí. Navíc se názory na opravdovou etiologii onemocnění liší. Aseprická nekrosa...

Onkomarkery u ca prsu

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla jsem se zaptat,po jak dlouhé době se nabírají onkomerkery u ca prsu.2/13 operace prsu,z biopsie s počínající invazí,poté od 3/13chemoterapie celkem 6x,9/13 ozařování prsu...

Milá Gabrielo, neexistuje žádný přesný stanovený postup v jakém intervalu nabírat nádorové markery u nádoru prsu. Doposud ani nebyl prokázán prospěch z hlediska zdravotního...

Hodnoty cea, ca 19-9

| Dotaz od: hans

Během jednoho roku mi dělali 2x kolonoskopii a poté biopsii.Při závěrečném vyšetření mi lékař řekl, že je vše v pořádku a na kontrolu se mám objednat za 2 roky. Jiný lékař...

Samotné hodnoty nádorových markerů nemají výraznou cenu, spíše porovnávání jejich ev. dynamiky v průběhu léčby nádorového onemocnění či k rozpoznání recidivy rakoviny. Ve vašem...

Žaudek

| Dotaz od: INKA

Při laboratorním vyšetření krve mi byly naměřeny zvýšené hodnoty S-CA 72-4 9,6 klU/l. Může to znamenat že mohu mít nádor v žaludku ? Žádné problémy se žaludkem nemám...

Tento nádorový marker může být zvýšen u rakoviny žaludku, vaječníků či plic. Ale samotná jedna zvýšená hodnota ještě nic přesného neříká, je zapotřebí doplnit další vyšetření.

Bolesti v levém podžebří

| Dotaz od: Monika

Již delší dobu mám bolesti v levém podžebří které jdou až do zad absolvovala jsem vyšetření CT břicha dne22.7 se zaměřením na slinivku vše v normě. dne 29.10 jsem byla na...

Moniko! Markery CEA a Ca 19-9 mohou být zvýšeny i u lidí, kteří nádorové onemocnění nemají. Proto se k diagnóze nádoru nepoužívají. U pacientů, kteří nádorovým onemocněním trpí...

Paní doktorko, měla bych na Vás prosbu, přibližně od Vánoc mám na dekoltu,zadech i trochu na obličeji pupínky, bolelo mě hodně i rameno, poté ruka a chodila jsem na elektriku...

Ty bouličky jsou tedy pravděpodobně mízní uzliny, asi se nyní objevily v souvislosti s tím zánětlivým kožním ložiskem. Někdy může i "obyčejný" ekzém vést k regionální uzlinové...

Žaludek

| Dotaz od: Lucie

Můžete mě prosím pželožit moji diagnozu?Antrální gastritis a bulbitis??HO (CLO) pozit.,t.č. po eradikaci....? diky Vubec nevim co mám jíst léky mě nezabrali

Vaše dg.označení znamená,že máte určité zánětlivé změny/překrvení apod/v počátečním úseku žaludku a tzv.bulbu dvanáctníku.Eradikace se týkala zřejmě přítomného mikroba...

Zvýšené crp

| Dotaz od: Dominika

Je mi 22 let, minulý týden jsem byla na vyšetření u své doktorky. Z krve mi zjistila, že mám zvýšené CRP na 15.8. Také dále Leukocyty 15.0, Neutrofilní segmenty 0.90, Lymfocyty...

Netrapte se zbytečně- myslím, že jde jen o komunikační problém. Vaše testy náleží k tzv. nespecifickým vyšetřením- opravdu z nich není možné případný zánět blíže lokalizovat...

Paní Doktorko, dle Vašich zkušeností, může být toto spíše něco vážného? Prosím pouze o Váš názor.... děkuji děkkuji za Váš čas. David > ------------ Původní...

Mohlo by jít např. o lichen či jiné chronické neinfekční zánětlivé onemocnění. Někdy je třeba provést histologické vyšetření malého vzorku kůže ke stanovení přesné diagnosy...

Každé zdravé tělo reaguje na jakoukoli invazi či poškozenou tkáň rozvojem zánětu. Cíl této akce je jednoduchý: ohraničení napadené tkáně, zničení nepřítele, nasazení...

 celý článek

Bolest při močení může být způsobena různými faktory, z nichž některé jsou u obou pohlaví stejné, některé se mohou lišit buď intenzitou projevů nebo četností výskytu. Obecně...

 celý článek

Touha po zdraví, boj s nadbytečnými kilogramy a lákavá představa štíhlého těla nebo snaha o řešení již vzniklých zdravotních problémů, … Důvodů vedoucích k rozhodnutí začít se...

 celý článek

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné době se na základně nových studií zjistilo, že právě úprava jídelníčku může průběh revmatoidní...

 celý článek

Osteoporóza není jen nemocí stáří. Často se s ní setkáváme také u pacientů v produktivním věku s revmatickým onemocněním. Ke křehkým kostem totiž mohou vést i některá farmaka...

 celý článek

Psoriáza neboli lupénka je neinfekční onemocnění postihující především kůži, ale také klouby či nehty. Takto nemocní jsou také více ohroženi srdečními chorobami, cukrovkou nebo...

 celý článek

Nespecifické střevní záněty (IBD – infammatory bowel disease) jsou chronická, často celoživotní zánětlivá onemocnění tenkého a/nebo tlustého střeva, která člověku způsobují...

 celý článek

To, co už kdysi dávno věděli moudří tradiční léčitelé z Jižní Ameriky, začíná dnes odhalovat také západní medicína. Látka zvaná papain může hrát velmi důležitou roli v...

 celý článek

Cílená léčba se dobře uplatňuje i při nespecifických zánětech, přesněji řečeno u jednoho z nich – Crohnovy choroby. Podávání biologik po operaci střeva zasaženého „crohnem...

 celý článek

Lupénkou neboli psoriázou je postiženo 1–3 % populace. Až 40 % z těchto lidí trpí zároveň i psoriatickou artritidou, což je chronické zánětlivé onemocnění kloubů, pro které je...

 celý článek

Přijde vám to nepravděpodobné? Nenechte se mýlit. Jedna z posledních studií opravdu potvrzuje, že alkohol v malých dávkách lze v případě artritidy považovat za jakousi ochranu...

 celý článek

Nadváha a psoriáza se často vyskytují společně. Které z onemocnění je podmíněno tím druhým? Nebo je to ještě úplně jinak?

 celý článek

Krevní tlak je nevyzpytatelná veličina. V některých případech lékaři příčinu jeho nárůstu odhalí, jindy na důvod nepřijdou. Jaké známe typy hypertenzí a který z nich lze léčit?

 celý článek

Slunění má celou řadu pozitivních účinků pro organismus, ale nedodržováním základních pravidel může dojít ke spáleninám. Při léčbě mírnějších z nich, které nevyžadují pomoc...

 celý článek

Ztuhlá záda a kyčle, bolesti kloubů či únava. Každý se někdy takhle cítí, jsou však bohužel lidé, pro které je tento stav každodenní realitou. Bechtěrevova choroba neboli...

 celý článek

Mysleli jste si, že se tato esence využívá jen při náboženských obřadech na dotvoření slavnostní atmosféry v kostelech? Není to tak úplně pravda.

 celý článek

„Devět lidí z deseti v tuzemské populaci si v ústech nosí nějaký druh různě závažného zánětu,“ říká MUDr. Jan Stuchlík z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Vyplývá to z...

 celý článek

Pro naše zdraví je důležitá strava bohatá na vlákninu. Toto však neplatí, pokud trpíte jednou z nemocí ze skupiny takzvaných nespecifických střevních zánětů.

 celý článek

Krev ve stolici je bezesporu závažným nálezem a v každém případě vyžaduje konzultaci u lékaře. Nežijte ale ihned v představě, že máte rakovinu. Možných příčin je podstatně víc.

 celý článek

Dětská pokožka se od kůže dospělých hodně liší. Je jemnější, tenčí a méně odolává bakteriím. Proto se u miminek mohou často vyskytovat vyrážky různého druhu. Seborrhoická...

 celý článek

Lupénka neboli psoriáza je chronické onemocnění autoimunitního původu, které se projevuje především jako ložiska šupinaté a olupující se kůže.

 celý článek

Idiopatické střevní záněty se mohou projevovat jako jiná více nebo méně závažná onemocnění trávicího traktu.

 celý článek

Ženy, které dlouhodobě užívají přípravky proti bolesti, mohou snížit riziko rakoviny prsu až o 50 %. To je závěr nejnovější studie, která sledovala přes 80 000 amerických žen...

 celý článek

Poznat, že dítě trpí bolestí, může být někdy těžké. Opravdu to tolik bolí? Nepředstírá potomek trable a nejsme my příliš starostliví? Bolest je velmi individuální záležitost a u...

 celý článek

Jedete na dovolenou do Středomoří? Nechte se inspirovat místním jídelníčkem. Tzv. mediteránská kuchyně je jedna z nejzdravějších. Dokáže například snížit riziko metabolického...

 celý článek

To se pokusili zjistit němečtí vědci. Konkrétně zkoumali, které faktory nejvíce ovlivňují spolupráci pacientů s lékaři. Odborníci z Mannheimské univerzity v německém...

 celý článek

Jako možná alternativa k tradiční léčbě lupénky se v poslední době objevila biologická léčba. Ta je v současné době jedním z nejbouřlivěji se rozvíjejících oborů v medicíně a...

 celý článek

Hlavním cílem léčby juvenilní idiopatické artritidy (JIA) je ulevit mladému pacientovi od bolesti, zachovat co největší rozsah pohybu v kloubu, udržet svalovou sílu a funkci a...

 celý článek

V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století byla objasněna role, jakou hraje imunitní systém při vzniku lupénky, a tento objev přímo vedl k novým a účinným způsobům léčby.

 celý článek

Obavy ohledně správné výživy jsou mezi pacienty s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou časté a také oprávněné. Mnozí věří, že jejich onemocnění je jídlem zcela zásadně...

 celý článek

Ankylozující spondylitida neboli Bechtěrevova nemoc je chronické, zánětlivé onemocnění, které postupně vede k omezení hybnosti především dolní části páteře.

 celý článek

Revmatoidní artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které nemocným způsobuje bolest, omezuje je v pohybu a taktéž může vést ke zkrácení života. Jedná se tedy o diagnózu "na...

 celý článek

Pro svůj vznik v prvních měsících života bývá atopický ekzém také nazýván dětským. Jedná se o chronické zánětlivé kožní onemocnění, které silně svědí a bývá často spojeno s...

 celý článek

Většina nemocných chřipkový virus překoná bez vážných následků. Jsou ale i pacienti, kteří takové štěstí nemají. Na chřipku se tak dá v krajních případech i zemřít. Důležitou...

 celý článek

Biologická léčba je v současné době poměrně rozšířenou a uznávanou metodou, využívanou k léčbě celé řady nejrůznějších autoimunitních nebo nádorových onemocnění.

 celý článek

O existenci své prostaty se většina pánů nestará, dokud se sama neozve. Diagnóza rakoviny žlázy předstojné pak může nejednoho muže vyděsit nebo i zmást. Které obavy jsou...

 celý článek

Žít s atopickou dermatitidou není nic příjemného. Pokud vám ještě navíc lékař sdělí, že je vaše bolavá kůže napadená stafylokokem aureem, možná vás to poněkud vyděsí.

 celý článek


 celý článek

Odborníci rozeznávají 5 typů infekční žloutenky – A, B, C, D a E. Posledně jmenovaný druh je zánětlivé onemocnění jater způsobené virovou infekcí.

 celý článek

Vysokou teplotu většinou vnímáme jako nepříjemnost, která provází nejčastěji nějaké infekční onemocnění. Pokud ale horečka nemizí, je třeba pátrat po jejích příčinách. Některé...

 celý článek

Bolestivé a oteklé klouby k běžnému obrazu lupénky nepatří. Přesto mohou potrápit až třetinu nemocných a výrazně jim znepříjemnit život.

 celý článek

Žijete s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou? Jistě berete léky a dodržujete dietní omezení dle rad svého lékaře. Někteří pacienti však mají pocit, že by se v léčbě dalo...

 celý článek

Artritida je odborný název pro zánětlivé onemocnění kloubu, které může být způsobeno celou řadou nemocí. Artróza je naopak nezánětlivé onemocnění kloubu způsobené nadměrným...

 celý článek

Udržovat se v dobré kondici je pro lidi s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou podstatně obtížnější než pro jejich vrstevníky bez zánětlivého onemocnění.

 celý článek

Nejeden odborník říká, že jakákoliv změna času či počasí může nepříznivě ovlivnit náš organismus. Posunutí času o jednu hodinu dopředu dokonce zvyšuje riziko infarktu o 10...

 celý článek

Bolesti u srdce, deprese nebo chudokrevnost. I když se to nezdá, tyto jevy mohou signalizovat poruchy spojené s trávicím traktem. Napovíme, jak rozpoznat, o co se jedná a kdy...

 celý článek

Osteoporóza je charakteristická úbytkem kostní hmoty a poruchou její struktury. Probíhá plíživě a nepozorovaně, proto je často diagnostikována až při první zlomenině. To už ale...

 celý článek

Ankylozující spondylitida je chronické zánětlivé onemocnění ovlivňující každý den životy těch, kteří jím trpí. Proti bolesti a stále menšímu rozsahu pohyblivosti páteře lze...

 celý článek

Většina lidí je obeznámena s faktem, že kouření způsobuje onemocnění plic, srdce a zvýšení tlaku krve. Obliba tabáku ale může mít také velmi negativní vliv na dutinu ústní.

 celý článek

Vysoká teplota je odpovědí těla na infekci. Pokud se objeví poté, co jste se vrátili z dovolené, je lepší ji nepodceňovat. Nemusí jít sice o nic vážného, ale také může.

 celý článek

Biologická léčba je relativně nový způsob léčby těžších případů psoriázy (lupénky) a psoriatické artritidy. Může se podávat injekčně nebo infuzemi.

 celý článek

Bolesti zad nejsou chvilkovou záležitostí, jde velmi často o chronické obtíže. Akutní bolest se sice často rychle zlepší, ovšem dlouhodobé problémy se zády řadu pacientů...

 celý článek

Porucha erekce, mezi odborníky nazývaná erektilní dysfunkce, nemusí být jen nepříjemnou záležitostí při milostném aktu. Může totiž varovat před blížícím se srdečním infarktem...

 celý článek

Revmatoidní artritida je onemocněním, kdy se imunitní systém obrátí sám proti sobě a začne napadat vlastní pojivovou tkáň, především tu v našich kloubech.

 celý článek

Bechtěrevova choroba je zánětlivé onemocnění drobných kloubů páteře. Může vést až k postupnému srůstání obratlů v tuhý celek, který nedovolí pacientovi běžný pohyb.

 celý článek

Máte na podzim a v zimě zvýšenou chuť k jídlu, přibýváte na váze, chce se vám stále spát a cítíte se unavení? Pak trpíte pravděpodobně sezonní afektivní poruchou, která může...

 celý článek

Přestože je zácpa poměrně rozšířený problém postihující všechny věkové skupiny, v určitých případech je potřeba jít se poradit s odborníkem. Pokud se ocitnete v některé z 10...

 celý článek

Juvenilní idiopatická artritida (JIA) je nejčastější typ artritidy, která postihuje děti. Za posledních dvacet let léčba pokročila a výrazně se tak zlepšila prognóza, a to...

 celý článek

Revmatoidní artritida patří mezi onemocnění, která lékaři neumí úplně vyléčit. Pro pacienty, jejichž choroba neodpovídala na klasickou léčbu, donedávna neexistovala jiná...

 celý článek

Starší pacienti s revmatickým onemocněním si možná ještě vzpomínají na dříve používané „revmatické diety“. Ty se však již dlouho nedoporučují, přestože role výživy u této...

 celý článek

Střevní záněty, někdy nazývané novodobou epidemií, postihují v současnosti stále více lidí. Jde o chronické nemoci, jejichž léčba je dlouhodobá a mnohdy problematická. Co...

 celý článek

Případů citlivé pleti stále přibývá – podle průzkumů až 50 % žen popisuje svoji pleť jako citlivou.

 celý článek

O biologické léčbě a o jejím využití v léčbě mnoha obtížně léčitelných nemocí v poslední době slýcháme velmi často. Řada lékařů a pacientů nešetří superlativy a mluví o...

 celý článek

Astma je nepříjemné onemocnění dýchacích cest, které vzniká na zánětlivém podkladě a postihuje až každé desáté dítě. U dospělých se vyskytuje zhruba v 5 procentech.

 celý článek

Pravidelná péče o nos přispívá ke zdraví nosní sliznice a pomáhá obnovit důležité funkce, které tento orgán má. Čím konkrétně jsou nosní výplachy prospěšné?

 celý článek

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky...

 celý článek

Případů autoimunitních onemocnění, mezi která patří například Bechtěrevova choroba, Crohnova choroba, roztroušená skleróza a desítky dalších, v posledních letech stále přibývá...

 celý článek

Bolest je způsob, jak tělo oznamuje, že něco není v pořádku. Obtíže mohou být mírné a přerušované, ale i těžké a neustupující. Odborníci vědí, že neléčená akutní bolest často...

 celý článek

Trávicí obtíže postihnou občas každého. Zpravidla jak rychle přijdou, tak rychle odejdou. Ovšem pokud vás sužují opakovaně, není radno brát je na lehkou váhu. Jak poznat, kdy je...

 celý článek

Zrak patří mezi nejdůležitější smyslové orgány. Díky němu vnímáme až 90 % všech podnětů z okolního světa. Poruchy zraku jsou proto velmi obtěžujícím zdravotním problémem...

 celý článek

Juvenilní idiopatická artritida je dlouhodobé zánětlivé onemocnění kloubů, které se objeví už v dětském věku. Jsou pro něj charakteristické bolesti, otoky a omezení pohybu v...

 celý článek

Potraviny, které mají vysoký podíl vlákniny, bývají bohaté i na jiné látky. Obsahují například zdravé tuky. Ty pomáhají předcházet onemocněním srdce i cév a snižují množství...

 celý článek

Onemocnění šířící se pohlavním stykem patří mezi nejčastější příčiny návštěvy lékaře. Sexuálně přenosné choroby nejsou pouhým momentálním problémem, ale mohou mít závažné...

 celý článek

Fyzicky zdraví lidé trpící depresemi mají vyšší pravděpodobnost vzniku ischemické choroby srdeční, a to bez ohledu na to, jaké další rizikové faktory mohou mít. Stále však...

 celý článek

Vaskulitidy jsou zánětlivá onemocnění cév, která mohou postihnout tepny různé velikosti, žíly či lymfatické cévy. Zánět postihuje stěnu cévy, což může vést k její přestavbě...

 celý článek

Snad každý z nás už netrpělivě vyhlíží příchod léta – období, které přímo vybízí k tomu, abychom trávili čas venku pod širým nebem: v lese, u vody, na horách, … Než se...

 celý článek

Periferní neuropatie je postižení kterékoliv části periferního nervového systému. Jedná se o onemocnění, s nímž k neurologovi míří lidé nejčastěji. Nejedná se ale v žádném...

 celý článek

Mezinárodní nekuřácký den vždy připadá na 3. čtvrtek v listopadu. V roce 2014 se dnem boje proti kouření stane 20. listopad. Nekuřácký den je osvětou pro kuřáky, kteří si...

 celý článek

Zbavení se i malého množství podkožního tuku vede k výraznému snížení rizika vzniku onemocnění. Nadbytečný tuk totiž produkuje zánětlivé působky. Ty pak mohou způsobit rozvoj...

 celý článek

Artritida je většinou spojována s bolavými klouby a poruchou pohyblivosti. Zánět ale může postihnout a ovlivnit i jiné orgány lidského těla. Bohužel, ani oči nejsou výjimkou.

 celý článek

Také patříte mezi ty, kteří si po ránu rádi dají šálek horké kávy? A napadlo vás někdy, co na to říkají vaše játra? Můžete být naprosto klidní. Vědci totiž zjistili, že...

 celý článek

Dutině nosní i vedlejším dutinám vévodí miniaturní pohyblivé řasinky. Ty posouvají tvořící se hlen a nečistoty do nosohltanu. Jsou tedy první obrannou linií, která stojí proti...

 celý článek

Možná to znáte z vlastní zkušenosti – dítě mívá časté záchvaty kašle, občas slyšíte i sípot. Opakované záněty dýchacích cest jsou už něčím téměř normálním. Jenže pozor! Tyto a...

 celý článek

Zdravá a vyvážená strava je důležitá, to ví každý. V situacích, kdy je organismus jakkoliv oslabený, to platí dvojnásob. V těchto situacích se zvyšuje energetická potřeba a...

 celý článek

Psoriáza je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy kožního lékaře. Jedná se o zánětlivé onemocnění s velmi rozmanitými projevy, které je způsobeno poruchou imunitního systému.

 celý článek

Tato terapie představuje jeden z nejmodernějších přístupů k léčbě řady chorob.

 celý článek

Nespecifické střevní záněty jako ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba s sebou nesou zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

 celý článek

Atopická dermatitida nebo také atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže, pro které je typické úporné svědění. Přestože se může poprvé objevit v kterémkoliv věku.

 celý článek

Biologická léčba představuje významný milník v léčbě mnoha onemocnění. I pro část dětských pacientů s juvenilní idiopatickou artritidou znamená novou naději a je...

 celý článek

Podle rozsáhlé studie dánských lékařů je u žen, které trpí endometriózou, výrazně zvýšené riziko onemocnění nespecifickými střevními záněty. A protože stav, kdy se buňky...

 celý článek

O tom, že onemocnění vážnou jaterní chorobu nemusí vždy znamenat zbytek života strávený v nemocnicích, by mohl vyprávět americký snowboardista Chris Klug.

 celý článek

Věda stále kráčí kupředu. Vývoj se nevyhýbá ani léčbě revmatoidní artritidy, kterou lze dnes léčit jak klasicky, tak pomocí tzv. biologické léčby. Jak se ale vlastně konkrétní...

 celý článek

Přestože psoriáza přímo hojení ran nezpomaluje, patří stížnosti na zdlouhavé léčení různých poranění u nemocných s lupénkou mezi ty nejčastější.

 celý článek

Řídnutí kostí je všeobecně známá nemoc přisuzovaná především starším ženám. Jenže ona se může vyskytnout i u žen mladých, nebo dokonce též u mužů.

 celý článek

Neexistuje žádné jednoznačné spojení určité diety se zlepšením lupénky. Nicméně mnoho lidí a také menších studií tvrdí, že změna jídelníčku může mít pozitivní vliv na onemocnění...

 celý článek

Číslice na vašem pomyslném narozeninovém dortu strmě stoupají? Není důvod upadat do letargie nebo naopak propadnout hysterickým záchvatům. Stárnutí organizmu je tak přirozené...

 celý článek

Těhotné ženy s revmatoidní artritidou jsou ohroženy předčasným porodem. Narozené děti těchto žen mají také častěji nízkou porodní hmotnost. S těmito výsledky přichází nový...

 celý článek

Psoriáza neboli lupénka je závažná kožní choroba, která nemocného doprovází celý život. Dá se úspěšně léčit? Proč vzniká a zabírá na ni přírodní léčba?

 celý článek

Akné je onemocnění, se kterým se v průběhu života setkal nebo setká téměř každý z nás. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění mazové žlázy a přilehlého vlasového folikulu...

 celý článek

Léto s sebou vedle pestré nabídky ovoce a zeleniny přináší lidem se střevními záněty i nejedno pokušení. Zahájení grilovací sezóny a libé vůni pečeného masa je těžké odolat. Ale...

 celý článek

Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením, že konzumace třešní statisticky významně snižuje riziko záchvatů dny.

 celý článek

Bolesti břicha, pocit plnosti žaludku i mimo jídlo, křeče ve střevech. To bývají známky akutního vzplanutí ulcerózní kolitidy (UC). Pouze užívat léky, byť ty nejúčinnější, ale...

 celý článek

Bechtěrevova nemoc není ani při dnešních léčebných možnostech zcela vyléčitelná, a podávané léky se tedy zaměřují pouze na zmírnění příznaků a zpomalení postupu onemocnění.

 celý článek

Víte o ulcerózní kolitidě vše? Pokud si myslíte, že ano, jistě pro vás bude následující kvíz deseti otázek snadný.

 celý článek

Lupénka. Onemocnění, které se může lehce stát noční můrou postižených pacientů. Je to totiž onemocnění pouze léčitelné, nikoliv však vyléčitelné. Přesto ale existují možnosti...

 celý článek

Pokud trpíte Bechtěrevovou nemocí a holdujete tabákovým výrobkům, pravděpodobně tak urychlujete zhoršování svých kloubních obtíží.

 celý článek

Hustota kostí se v současné době nejčastěji zjišťuje pomocí tzv. denzitometrie, tedy metody využívající rentgenové záření. V budoucnu by hustotu kostí mohlo monitorovat i...

 celý článek

V České republice trpí lupénkou více než 200 000 pacientů. Z tohoto celkového počtu jde u 30 000 lidí o těžkou formu onemocnění, u které by mohla biologická léčba velmi výrazně...

 celý článek

Cílená léčba patří mezi absolutní špičku v současné medicíně. Na rozdíl od klasické léčby totiž cílí přímo na postižené buňky a díky tomu je daleko účinnější. S jejím příchodem...

 celý článek

Do slova "astma" se vejde překvapivě mnoho klinických stavů. Společné mají to, že dýchací cesty jsou trvale zánětlivě změněné a určité podněty vyvolávají epizody pískotů při...

 celý článek

Do biologické léčby zhoubných nádorů byly v nedávné minulosti vkládány veliké naděje a dnes již víme, že právem. Vědci nyní objevili způsob, jakým se proti biologické léčbě...

 celý článek

Na počátku je nepříjemné svědění a pálení a v příštím okamžiku se vytvoří bolestivý puchýřek v podobě oparu. Kde se opar bere, jak se přenáší a co s ním udělat, abychom se ho...

 celý článek

iologická léčba, účinkující na nepříjemné projevy revmatoidní artritidy, pomohla již mnoha pacientům. Pokud se u vás kýžený efekt zatím nedostavil, neklesejte na duchu a...

 celý článek

Míváte před očima plující nitky nebo poletující mušky? Obtěžují vás, nebo si jich všimnete jenom občas? Příčinou jsou takzvané sklivcové zákalky, které jsou běžným, ale...

 celý článek

Ačkoliv je onemocnění chronickým střevním zánětem častěji doprovázeno úbytkem na váze, ani nadváha, zejména při užívání určitého typu léků, není vzácností.

 celý článek

Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin (SAturated FAtty acids, SAFA) je jedním z klíčových faktorů pro vznik obezity a zvýšení dalších zdravotních rizik, zejména...

 celý článek

Přichází léto a s ním také úleva pro tisíce českých psoriatiků. Teplo a přijatelná vlhkost vzduchu většinou poněkud zmírní obtíže související s lupénkou. Přesto existují jisté...

 celý článek

Kterékoli kožní onemocnění je nepříjemné, ovšem svědivá, bolestivá a dobře viditelná lupénka patří k těm, která dokážou velmi znepříjemnit život. A to nejen fyzicky, ale také...

 celý článek

Zaklonit hlavu a pozorovat mraky na obloze, vyndat knížku z horní police, ohlédnout se za sebe – pro zdravého člověka jde o běžné činnosti, které vykonává samozřejmě.

 celý článek

Máte v rodině astmatika a bojíte se, že by se toto onemocnění mohlo rozvinout také u vašeho potomka? Pořiďte si psa. Právě tato zvířata prý mohou být prospěšní při posilování...

 celý článek

Alzheimerova nemoc a srdeční infarkt jsou poměrně časté nemoci. Ta první jmenovaná patří k nejčastější formě demence ve stáří – ve věku 85 let jí trpí asi pětina žen a 10...

 celý článek

Únava, vyrážka, padání vlasů – může jít o běžný jev související třeba se špatným životním prostředím nebo to může být lupus. Tohle onemocnění je vůbec problém odhalit, natož...

 celý článek

Juvenilní idiopatická artritida je nejčastější typ artritidy, která postihuje děti. Za posledních dvacet let léčba pokročila a výrazně se tak zlepšila prognóza, a to zejména s...

 celý článek

Zákal sklivce může být způsoben celou řadu méně či více závažných chorob. V terapii většiny z nich se přitom uplatňují chirurgické zákroky. Obava z operace však není namístě...

 celý článek

Dýchnete do přístroje nebo jen odevzdáte vzorek moči a hned budete vědět, zda zhoubné bujení nezasáhlo právě vás. Vědci vyvinuli přístroj, který dokáže analyzovat vzorky...

 celý článek

Pacienti s bolestmi kloubů tvoří nejpočetnější skupinu navštěvující ordinaci ortopeda. Také Vás bolí klouby? Nejčastěji se jedná o opotřebení kloubních struktur, které již...

 celý článek

Lékař odebere krev, do druhého dne mu laboratoř sdělí výsledek a brzy může být zahájena léčba rakoviny. Utopie? Jak kdy. Přítomnost zhoubného bujení v těle se dá skutečně poznat...

 celý článek

Určitě si představíte někoho, kdo nevládne končetinou, polovinou těla nebo dolními končetinami. Je to správná představa. Obrna se týká omezení pohyblivosti, nejenom však...

 celý článek

Uvědomte si potencionální vážnost Vašeho onemocnění. Nedoporučuji jej podcenit. Pokud máte nějaké potíže s močením, vždy by to měl vědět minimálně Váš ošetřující lékař. Karcinom...

 celý článek

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku...

 celý článek

Cystoskopie je vyšetřovací metoda, která lékaři umožní prohlédnout vnitřní povrch dutiny močového měchýře a močové trubice včetně úseku, který prochází prostatou. Prostata je...

 celý článek

Již v minulosti bylo mezi lékaři známo, že nedostatek růstového hormonu způsobuje nedostatečnou tvorbu kostní hmoty u dětí i dospělých.

 celý článek

Ošklivě se olupující kůže, schovávání rukou do rukavic, v létě alespoň do kapes nebo za záda. Každou chvíli se od vás někdo v tramvaji odtáhne. A přitom je to „jenom“ lupénka.

 celý článek

Rakovina, nádorová onemocnění. Tato slova jsou v poslední době skloňována ve všech pádech. Jaké jsou ale nejčastější otázky pacientů a co by měl pacient určitě vědět? Víte...

 celý článek

V západní Evropě proběhly rozsáhlé výzkumy zaměřené na zdraví lidí "na okraji společnosti". Cílem bylo zjistit, jak častá je u nich hepatitida B (VHB) a C (VHC), a HIV. Výsledky...

 celý článek

Nádor vaječníků

| Dotaz od: Bogota

Je mi 33 let, menzes pravidelná , 1 porod, poté dvě extrauteriny, na prev. prohlídce mi byl zjištěn nádor na vaječníku 2x3cm. Onkomarkery mám v normě, můj lékař mě pozval za...

Testy jsou většinou velmi spolehlivé (cca 97%). Pokud bude nádor maligní, rozhodně se o další terapii. Pokud Vám ale i po odstranění jeden vaječník zůstane, neměl by být problém...

Mám dotaz. Při pohlavním styku vždy krvácím, jen trošku, ale je mi trapně před přítelem. Byla jsem i na Hysteroskopii a vše je v pořádku, vůbec nevím co by to mohlo způsobovat...

Příčiny krvácení po styku mohou být různé. V první řadě je nutné znát výsledky cytologického stěru z čípku děložního. Dále je vhodné provést kolposkopické vyšetření, vyloučit...

Celiakie je zánětlivé postižení tenkého střeva, které je vyvoláno nesnášenlivostí gliadinu, což je frakce lepku (glutenu). Lepek je obsažen v zrnech pšenice, žita, v menší míře...

 celý článek

Měla bych na vás dotaz. Před třemi týdny jsem měla chřipku. která do týdne přešla. Ale od té doby trochu kašlu, přes den skoro vůbec , spíše večer a cítím při hlubokém nádechu...

Samozřejmě, že bez vyšetření nejde odpovědět přesně. Je předpoklad, že při chřipce dochází vždy k atace větších i menších kloubů, v tomto případě i kloubů, které spojují pateř...

Zahleněnost u lékaře

| Dotaz od: petra

Vážení, můj dotaz se vztahuje k zahlenění roční dcerky, je to taková ta zadní rýma, jakoby zadýchanost, občas z nosu odteče pěnový hustý hlen, bez teplot, bez obtíží jiných...

Pokud nejsou současně zvýšené zánětlivé parametry a nemá-li dcerka teplotu, nemají antibiotika žádný smysl. Jediným řešením jsou nosní kapky několikrát denně, odsávání...

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Věra

Prosím zdvořile o Váš názor ohledně mé plánované operace. Je mi 51 let, lékařka mi před rokem zjistila cysty na vaječnících, jsou anechogenní, na levém 30 mm a 50 mm, na pravém...

Pokud ještě nejste v přechodu a máte negativní laboratorní markery pro cysty, cysty jsou nesuspektní, tj jen na UZ černá kooule, bylo by asi možné počkat.ale nemohu soudit...

Poznat rakovinu z krve

| Dotaz od: Maťa

Chtěl jsem se zeptat, zda se pozná "že není neco v pořádku" (mám na mysli třeba nádor, rakovina apod.) z odběru krve či moči při běžné kontrole. Otce čeká vyšetření prostaty, z...

Maťo! Mnohé nádory vytváří zvláštní lítky, které umíme z krve stanovit. Nejsou to však všechny nádory a ani vyšetření krve na tyto tzv. "nádorové markery" nepatří mezi běžné...

Zapal plic

| Dotaz od: Richard



Bolesti bříška

| Dotaz od: Silvie

Měla bych dotaz,který se týká mé 7leté dcery.Už asi od 2let má bolesti bříška v okolí pupku,má kruhy pod očima,je hubená(123cm a váha 19kg),padají jí vlasy,má slabou imunitu...

Informace, které uvádíte, nasvědčují střevnímu onemocnění, mělo by se tedy vyšetřit střevo a také provést další laboratorní odběry k vyloučení zánětlivého systémového onemocnění...

Nadměrná tvorba slin

| Dotaz od: Michal

Potřeboval bych poradit jestli existuje něco na zastavení tvorby slin. Mě se tvoří sliny tak ve velkém rozsahu že když pootevřu ústa tak doslova to ze mě teče jak s kohoutku...

Michale! Nadměrné slinění může provázet některé zánětlivé procesy v oblasti úst a hltanu, může se objevit u některých psychických potíží, nebo může jít o vedlejší účinek...

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Desatero pro unavené oči
Články: Desatero pro unavené oči
Dnešní doba, kdy občas jen...
Víte, jak funguje hormonální antikoncepce?
Články: Víte, jak funguje hormonální antikoncepce?
Skutečnost, že hormonální...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: