Achillova šlacha - rehabilitace

Mám 8 týdnů od úplného utržení achillovky. Dnes při rehabilitaci, různé cviky s nohou (trošku větší zatížení) a nácvik chůze, poté masáž šlachy a okolí jizvy rehabilitační sestrou, mě šlacha začla mírně bolet a trochu táhnout. Dříve šlacha nebolela. Při chůzi šlacha nebolí, jen trošku při cvičení vlež, když pohybuji kotníkem. Chodím o berlích a mám modrou ortézu OR 6A. Hmatem je šlacha krásně cítit a přerušená určitě není. Jen doufám, že to není žádný problém a nebudu muset vyhledat lékaře a mít to zase v nějaké ortéze či sádře. Může bolest způsobit přílišné zatížení při rehabilitaci a jak se bolesti zbavit? Děkuji

Odpověď odborníka:

Pokud je typ přerušení šlachy a její sešití v pořádku, postupné mírné zatěžování je pro šlachu stimulací. Může se objevit mírný tlak, ale ne bolest. Při trvajícím nálezu je třeba vyhledat chiruga a šlachu i UZ vyšetřením zkontrolovat. Do 3 měsíců šlacha vyžaduje jen dosovanou zátěž, což ale fyzioterapeuti dobře vědí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: