Angina?

Dobrý den, začalo mě bolet v krku na pravé straně a bolestivě se mi polyká. Pravou mandli mám oteklou, jinak v krku podle mě nic neobvyklého není. Bolí mě pravá podčelistní uzlina, trochu i krční uzlina. Nedokážu úplně odhadnout zda jsou zvětšené nebo ne, možná mírně. Ačkoliv teploty nemám skoro nikdy(ani u chřipky či tak), tak mám 37,1 (pak hned paralen), což je u mě fakt zázrak. Bolí mě klouby a svaly, v obličeji mi je neskutečné horko, ale vnitřně je mi zima. Mohla by to být angina? Nebo mi postačí domácí léčba (klid, teplo, čaj, česnek, zázvor, vincentka)? Moc děkuji za odpověd, JK.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Jitko. Příznaky streptokokové angíny a virového zánětu mandlí a hltanu nemusí být, zvl. na počátku potíží, vůbec rozeznatelné, takže na Vaší otázku bohužel nelze s jistotou odpovědět. Je rozumné pokračovat v symptomatické léčbě (klid, tekutiny, paralen) a k lékaři zamířit podle vývoje stavu (vysoká horečka, silná bolest, trvající jednostranné příznaky) - a provést pak při vyšetření i výtěr z krku. Z hlediska komplikací event. angíny je zahájení antibiotické léčby do 3-4 dnů od začátku potíží dostatečné. Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Měření nitroočního tlaku
Články: Měření nitroočního tlaku
Vyšetření nitroočního tlaku...
Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Češi si nemyjí ruce! Vědí, jaká rizika jim hrozí?
Články: Češi si nemyjí ruce! Vědí, jaká rizika jim hrozí?
Sušíte si ruce pod sušákem...
Káva v těhotenství
Články: Káva v těhotenství
Káva je nápoj velice...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: