Angína?

Dobrý den. Před dvěma týdny jsem měl horečky (kolem 39°C) a bolesti v bedrech. Měl jsem obavy, aby to nebylo něco s ledvinami (jednou jsem již prodelal akutni pyelonefritidu), šel jsem tedy k obvodni lekařce a sdělil jí své podezření. Ona se mi pouze podívala do krku, kde nic zvlaštniho neviděla a bez dalšího pátrání mi napsala zanocin. Rovněž jsem jí sdělil, že v případech jako je tento, mám nosit moč, kterou má předchozi lekařka vždy posilala na rozbor. Lékařka mi tedy řekla, at na kontrolu přinesu moč. Na mou otázku, zda to nemá být ve sterilní zkumavce odpověděla, že není třeba. Při kontrole neproběhl žádný odběr krve, ani sedimentace, moč rovněž nikam nebyla poslána. Pouze byla otestována papírkem. Sice mi klesly horečky i ustoupily bolesti, ale na levé straně krku se mi značně zvětšila uzlina. Lékařka mě ujistila, že to nic není, že splaskne. Jenže nesplaskla. Po pár dnech se objevila silná bolest v krku a usta mám plná aftů. Zkoušel jsem strepsils a orofar. Oboje bez efektu. Naopak se bolest stále stupnovala a rovněž se stěžovalo polykání. Před pár dny se opět objevily horečky (přes 38°C) a polykání je hotový porod. Uzlina již má na délku asi 5 cm a je viditelná pouhým okem i bez pohmatu a na dotek trochu bolestivá. Bolest se přesunula i na ucho. Předevčírem se přidal i kašel a ryma a trochu se zvětšila i druhá uzlina. Rozhodl jsem se tedy, že vyzkouším jiného lékaře než obvodního, se kterým opakovaně špatné zkušenosti. Šel jsem tedy na pohotovost v naději, že se setkám s lepším přístupem, ale zřejmě jsem zrovna vyrušil lékařku od Ulice. Pověděl jsem jí, co mě trápí, načež ona se mi pouze podivala do krku a se slovy, že to bude asi recidivující angina lacunaris, mi předepsala augmentin a nashle. Dnes jsem měl čtvrtou tabletu, k tomu beru ibumax na teploty a použivam orofar ve spreji, ale teploty stale neklesají a bolest v krku je spíš ještě větší než menší. Již se skoro ani nenajim. Chtěl jsem se tedy zeptat, zda je takový průběh angíny běžný a mám čekat, až zaberou antibiotika, či mám zkusit opět otravovat nějakého doktora, aby mi udělali alespoň výtěr z krku a krevní obraz, zda je to opravdu angína. Což se mi po poslednich návštěvách již ani příliš nechce. Zatím vždy, když jsem měl angínu, proběhla léčba relativně bez problémů. Bolest v krku a stižene polykani se samozřejmě také objevilo, ale nikdy v takové míře. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve vašem případě bych počkala tak 2-3 dny, až se opravdu může projevit plný účinek antibiotika a kdyby stav přetrvával, vyhledala bych odborného lékaře (jiného obvodního nebo na ORL oddělení), který vás se zájmem opravdu vyšetří. Může se jednat o nějakou opravdu netypickou infekci, která není cíleně léčena těmi antibiotiky, která jste obdržel. Zkuste se poptat po svých známých, poctiví lékaři se zájmem o pacienta snad ještě nevyhynuli a na doporučení vás jistě některý přijme. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: