Antibiotika a sport,alkohol a slunce

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na antibiotika azitromicyn sandoz z 500 mg ve 3 tabletach. Dobral jsem je včera 2.5. V první řadě mám hrozné obavy, že jsem si zbytečně zatížil imunitu a bral je zbytečné. Už je mi dobře a doktorce jsem říkal, že bych je raději nebral ale ona naléhala, že je to nutné. Je tento typ antibiotik hodně silný zatěžují hodně tělo? Mohu začít sportovat cca za týden po dobrani na plné zátěži? Á mohu vypít příští pátek cca 3-6 piv ? Á po týdnů je možné jít na slunce ? Předem moc děkuji za odpověď Dan

Odpověď odborníka:

Azitromycin se užívá např. k léčení infekcí dýchacích cest, některých pohlavně přenosných chorob (nákaza chlamydiemi), kožních infekcí, infekcí v oblasti hlavy a krku. Záleží na důvodu jejich podávání. Jde o účinné antibiotikum, které má prodloužený účinek, ten přetrvává i po krátké době (3 dny) podávání. Plnou zátěž při sportu bych doporučoval až cca po měsíci, totéž platí s alkoholem - azitromycin se metabolizuje játry, stejně jako alkohol. Po týdnu na slunce jít můžete - nadměrné slunění ale není zdravé.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: