Antibiotika augmentin a střevní potíže, jak jim předejít

Dobrý den mám na vás takový dotaz. Včera jsem byla u své praktické lékařky jelikož mě bolí v krku. A ta mi dala antibiotika Augmentin. Jenže je to zhruba rok a to jsem tenkrát měla angínu a také mi dala tyto antibiotika a měla jsem s ní problémy že jsem měla průjem a hodně hlenu ve stolici. Řekla mi že teď angínu nemám, ale že na antibiotika to je. Dříve jsem neužívala antikoncepci nic. Ale teď beru sunyu. Myslíte si že bych s těmito antibiotiky mohla mít zase tyto obtíže? Koupila jsem si k antibiotikám probiotika Lacto seven. Dříve jsem je nebrala. Vážím 45 kg. Nejprve jsem se s vámi chtěla poradit myslíte si že je mám užívat mám strach abych neměla zase tyto potíže nebo to mám zkusit přechodit bez antibiotik? Prosím o radu děkuji.

Odpověď odborníka:

Hezký den, probiotika by Vás před nepříjemným průjmem měla ochránit (je dobré je dále užívat 1-2 týdny po dobrání antibiotik), nelze ale zcela vyloučit, že se objeví stejné problémy jako před rokem. Přechodit nemoc bez antibiotik Vám nemohu doporučit, neboť neznám Váš zdravotní stav, laboratorní hodnoty, zda máte horečky atd... Pokud se ale Vaše lékařka přiklání k tomu, že jde o bakteriální infekci, která antibiotika vyžaduje, nejspíše tomu tak je - předpokládám, že jste se jí svěřila se svými pochybnostmi. Co se týče antikoncepce, bylo by dobré na dobu, kdy užíváte antibiotika i poté zvolit současně i jinou antikoncepční metodu (např. kondom) - antikoncepce nemusí být v tomto období spolehlivá právě vlivem průjmu.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: