Augmentin, entizol a střevní potíže

Dobrý den, Před 3 týdny jsem dobrala antibiotika Augmentin a Entizol na zánět v zubním kanálku. Pár dní po dobrání těchto antibiotik jsem dostala kvasinkovou infekci ( léčena vaginálním krémem Jenamazol) Mám také od dobrání antibiotik problémy se střevy. Někdy zácpa, křeče v břiše a někdy průjem s hleny. Může to být způsobeno antibiotiky? Po léčbě jsem nebrala žádná probiotika. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antibiotika kromě patogenů povětšinou vybijí i normální fyziologickou floru (hodné bakterie), co máte v těle - vaginální a střevní nejvíce. Tudíž je vysoce pravděpodobné, že uváděné potíže máte právě z antibiotik, zvlášť, když jste neužívala žádná probiotika. Ale nezoufejte, probiotika můžete nasadit i teď, k tomu přidejte acidofilní mléko (aktivia, kysaná mléka s probiotickou kulturou, kefíry), stav by se měl do týdne upravit. Pokud se neupraví, navštivte lékaře, který Vám antibiotika předepsal, nebo svého praktického lékaře. A pro příště je dobré ke každým antibiotikům nasadit preventivně probiotika již souběžně při léčbě antibiotiky.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: