Antibiotika v těhotenství

Jsme v sedmím týdnu těhotenství a jelikož mám angínu předepsala mi loékařka antibiotika Ciplox 500 protože jsme alergická ne penicilin. Zabrali mi ale na netu jsme se dočetla že nejsou vhodná, moje gynekoložka doporučovala cefalosporiny což jsme obvodní lékařce řekla ale nemůžu tam vyčíst jestli Ciploc patří mezi cefalosporiny nebo ne. Jako léčivou látku uvádí ciprofloxacin. Vzala jsem zatím 3 tablety, mám ant. dobrat a nebo je raději změnit?Děkuji za radu, mám strach o miminko.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ciplox patří do skupiny fluorochinolonů, tato antibiotika není vhodné užívat v graviditě, navíc v 1.trimestru. Bylo by vhodné co nejdříve kontaktovat obvodní lékařku nebo gynekoložku a změnit antibiotika na cefalosporinová či jiná (nevím,jaká byla alerg.reakce na Penicilin). Ciplox bych radila vysadit.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: