Antibiotika v těhotenství

Chtěla bych se Vás zeptat jestli jsou vhodné antibiotika v těhotenství.Jsem 16tt+1 a před 2 týdny jsem byla nachlazená (kašel, silná rýma, teplota max.38°C) vyléčily jsem to sirupem pro těhotné z lékárny proti kašli, a paralenem.Teď o víkendu se mi kašel vrátil ale s mnohem horším průběhem, bolí mě průdušky, mám i rýmu ale teplotu zatím ne, trvá to už 5 dní užívám opět sirup proti kašli (Prospan, kapky do nosu) ale vůbec to nepomáhá, dávím se a bohužel chodím i zvracet. Měla bych zajet k lékaři pro ATB? a neublíží plodu? Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Iveto, doporučuji vám navštívit praktického lékaře vzhledem k délce trvání obtíží. Nejprve by bylo vhodné provést krevní testy (krevní obraz a CRP), aby lékař zjistil, zda se jedná o virový či bakteriální původ onemocnění. Pokud bude CRP nízké, není nutné antibiotika nasazovat. Pokud ale bude prokázána bakteriální příčina obtíží, antibiotika jsou na místě. V těhotenství je možné užívat penicilinová, cefalosporinová antibiotika či makrolidy.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: