Antidepresiva a přibírání na váze

Dobrý den, chci se zeptat. Beru skoro 3 roky antidepresiva - velafaxin, dále quetiapin neurol a euthyrox na štítnou žlázu - všechno v minimálních dávkach, přesto mám pocit, že výrazně přispívají na mém přibývání na váze, od té doby jsem nabrala bezmála 20 kg. Nedržím žádnou dietu a životosprávu mám v podstatě stejnou jako před užíváním léků, občas si zacvičím (jsem neustále hrozně unavená, takže to je opravdu s přemlouváním...), ale to tloustnutí mě paradoxně v psychice zrovna nepomáhá, spíš naopak. děkuji moc, K. N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Naprosto chápu, že jako žena potřebujete mít pocit jisté kontroly nad svým zevnějškem- i když asi nic není tak podstatné, jako mír v duši, a tedy někdy je lépe zakoupit nové šaty a být vyrovnanější, než s postavou manekýny trpět bolestí duše.. Bohužel, v otázce vhodného dávkování a kombinací léků byste měla konsultovat lékaře, kteří Vám léky předepisují. Euthyrox jako hormon štítné žlázy má být dávkován tak, aby optimalizoval metabolismus /tedy i látkovou výměnu/. Venlafaxin nepatří k antidepresivům, která by zvyšovala apetit.Přírůstek hmotnosti je zpravidla důsledkem nerovnováhy mezi energetickým příjmem a výdejem- jistě by bylo dobré zamyslet se nad případnými chuťovými preferencemi, které někdy trochu zamávají právě tou příjmovou stránkou /deprese bývá spojena s potřebou zvýšené konsulace sladkostí- to samo má charakter jisté autoregulace, ale mám pocit, že pro Vás má hlavně význam nalezení vysvětlení, abyste se neobávala naprosté ztráty kontroly nad svým fysičnem/

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: