Antikocepce

Mám dva dotazy ohledně antibiotik. Paní doktorka mi dnes předepsala Ospen 1500. V pondělí mají příjít výsledky výtěru. Pokud to prý nebude streptokok (měla jsem ho již v dubnu, přišlo se na něj po "přeléčené" angíně), tak mi antibiotika vysadí dříve, abych je nemusela brát celých 10 dní. Ptám se zda to je v pořádku, protože se o tom často mluví, že se to nemá. A druhý dotaz se týká antibiotik a antikoncepce Katya. Opravdu to snižuje účinek? (první prášek antikoncepce beru 30.6., antibiotika jsem začala brát 29.6.) Pokud ano, kdy se opět na antikoncepci mohu spolehnout? Při minulém braní antibiotik mi lékárnice řekla, že při braní probiotik se účinnost nesnižuje. Je to pravda? Probiotika beru Pearls IC- 10 prášků. Moc vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud bude výsledek výtěru z krku negat, není třeba nechat ATB 10 dní, podle výsledku paní doktorka léčbu rozhodne, Ospen snižuje účinek ATK naprosto minimálně, pro jistotu se týden po dobrání antibiotik chraňte kondomem.
Probiotika je vhodné brát až 2 měsíce po léčbě, účinnost nesnižuje.

MUDr. Alena Malíková
MUDr. Alena Malíková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ambulance praktického lékaře, A- Medicos, s.r.o., Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: