Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, zda-li je možné otěhotnět, když jsem po půl roce pauzy začala brát antikoncepci (Sanya), přičemž první prášek jsem si vzala až pátý den ode dne začátku menstruace a 5 dní na to měla s partnerem sex? Jsem z toho celá mimo, měla jsem zafixované v hlavě, že jsem chráněna od prvního dne, kdy si tabletku vezmu, ale vždy jsem ji brala hned první den menstruace - jenže se vyskytoval problém s dlouhotrvajícím krvácením (2 týdny vkuse apod.). Proto mi gynekolog poradil, abych tabletku vzala poprvé až pátý den menstruace. V příbalovém létáku jsem se bohužel pozdě dočetla, že v takovém případě jsem chráněna až po 7 tabletkách. Jaký na to máte názor? Hrajou tyto dva dny velkou roli? Bojím se, protože Sunya je údajně slabá. Ještě ke všemu aby toho nebylo málo nám před 4 měsíci s partnerem selhala antikoncepce v podobě kondomu a musela jsem podstoupit miniinterrupci, mohlo by to mít na znovu otěhotnění nějaký vliv? Předem moc děkuji za odpověď. Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zřejmě máte na mysli antikoncepce Sunya. Obsahuje nízkou dávku hormonů, přesto její účinek slabý není, je srovnatelný s ostatními přípravky. Avšak jak jste se dočetla, platí pravidlo, že pokud začnete s užíváním jiný než první den menstruace, doporučuje se používat ještě minimálně týden až 14 dnů další ochranu. Je to proto, že v tomto případě není úplně přesně jasné, kdy účinek antikoncepce vlastně nastupuje. Určité riziko otěhotnění zde tedy je. Podstoupení miniinterrupce nemá žádný vliv na znovu otěhotnění.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: