Antikoncepce maitalon

Dobrý den, přes 10 let jsem brala antikoncepci Logest. V létě se budeme s přítelem brát a hned po svatbě bychom se chtěli snažit o miminko. Při poslední návštěvě gynekoložky jsem ji informovala o plánovaném těhotenství a o tom, že bych chtěla Logest vysadit už nyní, aby si tělo zvyklo. Gynekoložka mi ale doporučila na půl roku před otěhotněním brát antikoncepci Maitalon, která má více hormonů a že po ní by snad mělo být otěhotnění snazší. Prosím o radu, zda je tento postup běžný? Popravdě mi přijde přirozenější vysadit antikoncepci úplně a ne ji na půl roku měnit. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bližší dotazy by Vám samozřejmě měla zodpovědět Vaše paní doktorka. Zde lze uvést, že o obecný standardní postup nejde a z hlediska otěhotnění je podstatné, zda po vysazení antikoncepce bude probíhat normální cyklus - v naprosté většině případů to tak i po víceletém užívání je. Navíc dle mého názoru vzhledem k sice nízkým, ale přece jen významným rizikům spojeným s užíváním kombinované hormonální antikoncepce (která u Maitalonu jsou i lehounce vyšší, než u Logestu) lze obecně říci, že pokud jí nepotřebujete užívat, je rozumné jí nebrat... Doporučuji tedy probrat věc s Vaším paní doktorkou znovu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: