Artroskopie laterálního menisku a funkčnost kolene po ní

Vážený pane doktore, cca před měsícem jsem si poranila koleno a na základě magnetické resonance byla stanovena diagnoza natrženého laterálního menisku a byla jsem objednána na artroskopii cca 2,5 měsíce po úrazu. Je mi 23 let a ošetřujíc lékař říkal, že je naděje, že by se podařilo meniskus sešít, nicméně, že je natržený hodně. V ordinaci jsem se bohužel nezeptala na vše, co mě zajímá a proto bych ráda využila možnost se poradit s odborníkem touto cestou. Ráda bych se Vás tedy zeptala nejprve na to, jak moc bych se měla po operaci a zahojení kolene omezovat ve sportu? Konkrétně jsem zvyklá běhat cca 4x týdně kolem 10km, hrát beachvolejbal, jezdím na lyžích a snowboardu a obecně jsem poměrně sportovně založený člověk. Dále bych se ráda zeptala, zda když mi pan doktor řekl, že už mám do operace chodit bez berlí a bez ortézy, jestli i tak mám na koleno dávat víc pozor a snažit se jeho zátěž minimalizovat, nebo jestli už nehrozí, že bych běžným chozením byť třeba ve vyšší míře stav ještě zhoršila. Předem Vám velmi děkuji za odpověď. S pozdravem L.P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Do operace bych byl opatrný na drobné úrazy, běžné chození by vadit nemělo, příadný úraz může stav zhoršit a meniskus pak již nemusí být schopen sešití Pokud se Vám meniskus zahojí a není vkoleni žádný další problém - vazy či chrupavky budouv pořádku pak byste omeezna být neměla. Je třeba vědět , že po sešití menisku je koelno odlehčovánoa plné zátěž je schopno ccaza 3 měsíce, úspěšnost oeprace je kolem 80 %. Rozhoduje se až na místě během operace protože nález z magnetické rezonance vždy skutečnosti neodpovídá a nemusí s ní plnně souhlasit .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: