Astma,alergie..či psychika?

Dobrý den, prosím o radu.Již je to asi rok a půl,co jsem měla prochladnutí-silný kašel,rýma-které jsem přecházela asi 2měsíce,od té doby se nemohu zbavit sem tam tíhy na prsou,dušnosti,kašle-především v noci-který je horší při nachlazení(průduškový "chrčák"),ale někdy nezakašlu celou noc.Kašel je dráždivý,bez odchozích hlenů,trochu na zklidnění pomáhá přiložím-li si pod nos vlhký ubrousek a tak vdechuji vzduch.MuDr. mne obeslal na spirometrii,kde nejprve zjistili počínající astma,které po půlroční další návštěvě kabinky vyloučili. RTG plic,EKG,sono srdce,holter,reflux...vše vyloučeno,výsledky v pořádku.Testy alergologie v pořádku,avšak až po odchodu z ordinace mi cca po 15ti minutách velmi oteklo místo,kam lékařka dala cosi jako(alergen?) -prach. To už jsem ale nikde nehlásila,nevím,zda to má být normální průběh vyšetření.MuDr.na mé uspokojivé výsledky reagoval tím,že problém může být i psychického rázu,že "to" má také.Připadám si už jako hypochondr a proto už raději nikam k lékaři nechodím,avšak noční kašel mne (a tím i mou rodinu) budí a trochu se obávám nějaké budoucí zanedbané léčby.Mám malé dítě,potřebuji být fit.Poradíte mi,co mi může být? Již 6 let nekouřím.Děkuji vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetřena jste byla důkladně, pouze nevím jestli Vám byl proveden bronchoprovokační test, kdy inhalujete látku , co může u paicentů s podezřením na astma alergikcé etiologie vyvolat reakci průdušek. Zcela normální nález na spirometrii astma nevylučuje. Pokud jste po kožních testech měla pozdější reakci, tak to uričitě ještě prokonzultujte s |Vaším alergologem. Ještě bych doplnila ORL vyšetření. Pokud by vše bylo v pořádku, tak bych zkusila léčbu malou dávkou inhalačních korikosteroidů, zda-li to bude mít nějaký efekt, ale tyto léky opět může předepsat alergolog, penumolog, který Vás léčí, vyšetřuje.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: