Atypické buňky - stěr z děložního čípku

Dobrý den, již 2x v půl roce mi můj lékař sdělil, že mám v nálezu atypické buňky. Nicméněm ať se ničeho neděsím a za 3 měsíce přijdu zase na kontrolu. Zajímalo by mě, jestli můžu nějak pomoci tomu, aby atypické buňky příště v nálezu nebyly ??? ... Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výskyt atypických buněk lze těžko přímo ovlivnit. Jejich výskyt se odvíjí od mnoha faktorů, vrozenou schopností buněčné regenerace počínaje, přes veškeré zevní i vnitřní vlivy, které na danou oblast působí, konče třeba pohlavními infekcemi. Můžete se snažit žít co nejzdravěji (včetně pobytu v co nejzdravějším prostředí), snažit se předcházet infekcím, především sexuálně přenosným (tj.naprosto nevhodné je nyní střídání partnerů bez používání kondomu), nekouřit (zplodiny cigaretového kouře a tabákového kouře obecně zvyšují náchylnost buněk k tvorbě atypií).

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: