Borelióza

Asi před třemi týdny mne štípl pod levé koleno hmyz, postupně se kolem vpichu vytvořila červená skvrna, která se zvětšovala, nyní má průměr asi 20cm viz. foto. Tento týden jsem byl u své praktické lékařky, která to vyhodnotila jako typickou Boreliózu a napsala mi ATB Doxibene 100mg, 1x denně na dobu 20 dnů. Byl jsem v laboratoři na odběru, výsledek zatím neznám. Není to slabá dávka ATB pro vyléčení Boreliózy? Mám potom přijít až za 3 měsíce na další test krve. Nerad bych zanedbal včasnou léčbu aby nenastaly komplikace. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Doporučuji navýšit Doxybene 100 mg á 12 hod po dobu 20-ti dní. Výsledek protilátek proti borreliím bude negativní. Hodnoty narůstají až 4-6 týden po přisátí klíštěte. I když se odborníci k tomu staví negativně, nelze vyloučit, že boreliózu přenáší i jiný savý hmyz. Fotografie sice není moc ostrá, ale ložisko na kůži lze hodnotit jako erythema migrans. Tedy 1. stádium boreliózy. Kontrolní odběry po přeléčení se provádějí cca za měsíc po přeléčení a pak cca za 3 měsíce, ke sledování poklesu protilátek. Můžete léčbu i kontrolní odběry ještě zkonzultovat na klinice infekčních chorob v některé fakultní nemocnici.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: