Borelioza

Dobrý den,mám dotaz.Před 17dny měl syn 3klíštata.Vyndaná řekla bych tak do hodiny.Po 14dnech jsme si všimli že se mu udělala na jednom místě po klíštěti skvrna,červená,horká,3,5cm.Pak jsem si vzpomněla,že mi během týdne párkrát řikal že ho bolí hlava,břicho atd.Ale přikládala jsem to ktomu horku.Až po objevení té skvrny jsem si to dala dohromady.Tchyně prodělala boreliozu,manžel encefalitidu,takže obavy byly.Byla sobota a já šla se synem na pohotovost,hned ve dvěřích mne zarazila neochota sestry na dětském oddělení,že jdeme s takovou blbostí...Pak po příchodu doktorky to pokračovalo.Poučování,že je to jen alergie,že to nafukuji atd.Tak jsem šla domu docela zklamaná s chování těchto lidí,nikoliv s léčby.Dávali jsme fenistil podle doktorky,jak kapky tak mast.Další den byla skvrna o cm větší.V pondělí o další cm,tak mi to nedalo a šli jsme k naší mudr.na kožní.Tam už z dálky p.doktorka řekla že má boreliozu a že musi min.14dní mít atb,a co jsme na to dávali tak to povídám a zděsila se že fenistil v takovém vedru dávat nesmím.A že tohle rozhodně není alergie.A nechápala postoj na pohotovosti.Jsem opravdu naštvaná při představě,co se mohlo stát.Nebot znám lidi co jsou po klíštěti už trvale nemocní... .A nechápu proč nám na pohotovosti nedali atb,hned.Přímo ve zprávě z pohotovosti máme napsáno,že skvrna není charakteru erythema migrans.Opravdu se nedá poznat po 14dnech na 3,5cm skvrně,že to není borelioza?Ráda bych věděla váš názor.Děkuji

Odpověď odborníka:

Pokud se kožní reakce objeví s odstupem 14 dnů a vypadá tak, jak na fotografii, je boreliosa skutečně na 99% pravděpodobná. Alergie se objevují vpodstatě okamžitě po přisátí.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x