Borelióza

Cca před 3 týdny me něco kouslo do nohy (ne klíště) a před týdnem se mi na noze udělal erythema migrantis, typicky flek pro boreliózu. MUDr mi dala na 6 dni antibiotika azitrox s tim, že mi za 6 týdnů odebere krev, aby se potvrdila nebo vyloučila borelióza. Mam ale obavy, že během te doby, než se borelióza prokáže, se mi nemoc rozjede do dalšího stadia. Co byste mi poradili, jak mám postupovat? Za jak dlouhou dobu se borelióza dostane do dalšího stadia?

Odpověď odborníka:

Pavlíno,
pokud je z klinického vyšetření podezření na erythema migrans léčí se ihned antibiotiky právě proto, aby se nemoc dále nešířila a zůstala v prvním stadiu, nic dalšího už se vymyslet nedá, doporučená doba u léčby azitroxem je 5-10 dní, čili klidně můžete léčbu ještě o 4 dny protáhnout. Jinak další průběh nemoci je vysoce individuální i přechod do dalších stadií, ale právě včasným nasazením ATB bez odkladu se riziko minimalizuje.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: