Borrelia - přetrvávající bolest zad po přeléčení atb

Dobrý den, krevní testy určily borreliózu (IgG,IgM pozitivní). Následně jsem byla přeléčena Doxybene. LP vyvrátila neuroborreliózu. Stále ovšem trvají silné bolesti zad, mají stěhovavý charakter (hlavně však bolí ramenní kouby, oblast hrudní páteře mezi lopatkami - až křeče). Bolesti dlouhodobě neumožňují spánek. Analgetika bez efektu. Během užívání ATB bolesti rovněž neustupovaly. Jak dlouho po přeléčení může borrelióza způsobovat takto akutní bolest? Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Boreliózu je třeba léčit alespoň 3 týdny antibiotiky a po skončení léčby za 6-8 týdnů zkontrolovat protilátky, zda byla léčba úspěšná. Pokud i po této době přetrvávají pozitivní protilátky je možné provést punkci postižených kloubů (ve vašem případě ramenních) a odeslat kloubní tekutinu na vyšetření na boreliózu. Ovšem bolesti zad s křečemi mezi lopatkami zřejmě nemají souvislost s boreliózou a bylo by vhodné neurologické vyšetření.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: