Borreliosa

Byla mi diagnostikována borelióza. (Klasická skvrna s výhledem, která se objevila 14dni po klíštěti, zvýšená teplota, nevolnost, nespavost). Klíště jsem objevila 1.8. (letos jsem jich měla již 8). Včera, 22/8, mi praktický lékař dál Azitromycin 500, 2 bal., Tedy 6 tablet a vypsal zadanku na krev.rada bych se zeptala na dvě věci.mam napsané dávkování 1-0-0 . Mám brát souvisle 6 tablet, nebo 1. Týden tři a 2. Týden také tři? Vím, že léčba má být min. 14 dní. Druhý dotaz, je správné načasování testu na boreliozu? Tři týdny po klíštěti a v době brání antibiotik? Pokud by byl vhodnější jiný postup, kam se mohu obrátit? Předem velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Slečno Jano. Vhodné dávkování azitromycinu je za daných okolností první den 2 tablety a pak 1 tableta denně (toto antibiotikum velmi dlouho setrvá v těle i po dobrání, nebere se proto 2 týdny v kuse...). Lékem první volby je nicméně antibiotikum jiné - doxycyclin (jste alergická?). Pokud se Váš stav zlepší (kožní změny zmizí a jiné potíže se neobjeví), je odběr krve v zásadě zbytečný, protože další postup se neřídí podle přítomnosti či nepřítomnosti protilátek ani podle jejich výše. Nejasnosti řešte s Vaším praktickým lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x