Brániční kýla, rozestup břišních svalů

Dobrý den pane doktore, předem chci moc poděkovat na odpověď na můj dotaz. Asi před rokem a půl mi byla diagnostikována brániční kýla (beru lék APO OME, který mi se vším pomáhá, až tedy na častější říhání) a všiml jsem si, že mám rozestup brišních svalů. Můj dotaz se týká tlaku v nadbřišku. Při rozestupu břišních svalů pociťuje člověk tlak nebo bolest? Nejspíše asi ano že? Dá se s tím něco dělat? Moc děkuji za odpověď. Lukáš

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lukáši. Brániční kýla a rozestup přímých břišních svalů jsou dvě rozdílné diagnózy. Zatímco se Vám otvorem v bránici tlačí žaludek do hrudní dutiny, rozestup svalů břicha připomíná břišní kýlu. Brániční kýla se většinou projevuje pálením žáhy a dalšími trávicími obtížemi včetně říhání, nechutenství a bolestí v nadbřišku. Zpočátku se většinou řeší medikamentózně, což je zjevně i Váš případ. Mezi příznaky rozestupu břišních svalů může patřit i bolest, většinou se projeví "boulí" ve střední čáře tam, kde se tlačí břišní orgány. Nejedná se však o klasickou kýlu a ve Vašem případě, mohu-li soudit dle Vašeho věku, se může situace jednoduše upravit pouhým cvičením a posílením břišních svalů. Někdy je nutné provést chirurgický zákrok a rozestup odoperovat, ale to nelze soudit v rámci této naší virtuální konzultace. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: