Chřipka po mononukleoze

Dobrý den, loni jsem prodělal mononukleozu. Potvrzena krevnimi testy, vylouceny jiné sex. nemoci. Půl roku mě bolely krční uzliny, to je ale už pryč. V únoru jsem chytl chřipku a dodnes jsem se z ní nevymotal, páli mně v krku, páli mně v jícnu, byl jsem s tím na FNB na všemožných vyšetřeních, krevní testy OK, jaterky OK, EBV prý spí. Imunolog mi dal dvě balení isoprinosinu, dobírám poslední plato. Bral jsem balení wobenzymu, nepozoruji žádnou změnu. Denně mně pálí v krku a jícnu, drobet posmrkávám a nikam to nevede. Praktik mi dal helicid, jestli to není reflux žaludku, nepomohl. Na ORL mi udělali několikrát výtěr krku, prý v pořádku, prohlídli mi ten krk a dali mi dg. imunodeficit nosohltanu. Upřímně již nevím kam jít, začínám mít z toho deprese. Opravdu to strašně bolí. Neporadili byste mi prosím co s tím, kam jít, co dělat, co užívat? Snad nebudu do konce života takle trpět? Děkuji předem za cokoliv, co povede k řešení mého stavu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vypadá to , že jste byl řádně vyšetřen, někdy po virose opravdu dlouhodobě mohou přetrvávat nepříjemné pocity v krku, pokašlávání. Zkuste pravidelně kloktat vincentku, můžete vyzkoušet i protizánětlivou léčbu - kloktat 1/4 tablety šumivého acylpyrinu. Sliznice dostatečně zvlhčujte. Z přírodních preparátu zkuste Aloe vera, nebo zelený ječmen - oba mají protizánětlivý účinek. K obnovení bakteriálního osídlení sliznice krku můžete zkusit probiotika. Doplnila bych i alergologické vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: