Cipralex

Dobry den pani doktorko! Jiz jsem Vas v minulosti kontaktovala a moc dekuji za Vasi odpoved. Tentokrat se na Vas obracim s dotazem ohledne leku jmenem "Cipralex". Po navsteve neurologa a psycholozky mi byl nasazen tento lek (predtim mi byl nasazen Welbutrin a Remood, ale nedelal mi dobre), ktery beru jiz patym dnem a pocituju unavu, slabost, rozmazane (nepresne) videni a hlavne tlak v hlave a zvoneni v ušich. Uzivam ho 1x denne vzdycky rano pulku tablety. A chtela bych se zeptat na nasledujici: jsou normalni teto "vedlejsi ucinky a jestli mam vydrzet, nez lek zabere (2-3 tydny)? Muze se tento lek kombinovat s Neurolem a Třezalkovym cajem? (jelikoz jsem slysela, ze tento caj je prave taky na uzkostni poruchy), a posledni muj dotaz: Kdyz dejme tomu tento muj stav neni Uzkostna porucha - muzou Antidepresiva uskodit organizmu? ( veskere vysetreni jako je CT, EEG, MGR jsem absolvovala, a jsou diky Bohu v poradku). Mockrát Vam děkuji predem za odpovedi. S pozdravem, Olga.

Odpověď odborníka:

Krásný den, jsem moc ráda,že "zkoušíte štěstí" s Cipralexem, je to opravdu vynikající antidepresívum, docela určitě stojí za to překlenout to období zvykání si, nežádoucí účinky zpravidla ustupují během relativně krátké doby, naopak se dostavují první projevy vlastího působení léku. Je to jistě o velké pokoře, trpělivosti, ale myslím, že tak je to i v životě - cenné věci - a k těm vnitřní pokoj jistě patří - nebývají tak snadno dosažitelné. Antidepresíva patří mezi velmi bezpečné léky, předpokládá se, že pacienti je budou užívat dlouhodobě/jsou lidé, trpící tzv. dysthymií, kteří je aplikují celoživotně. Kombinaci s třezalkou bych nezkoušela, já vím, že se prodává i lék s obsahem třezalky k mírnění lehčích poruch, ale v těle je to složité (mnoho látek se "potkává"na úrovni jaterního odbourávání, mohou si pak zprostředkovaně zvyšovat či snižovat účinné hladiny v krvi navzájem). Kombinace s Neurolem není vzácná, ale opravdu bych se velmi snažila o postupné snižování až k vynechání toho benzodiazepinu a setrvání na plné dávce - t.j. celé tabletce Cipralexu. Držím Vám palce a kdykoliv o Vás moc ráda "uslyším" - byť v písmenkové podobě

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: