Cipralex+trittico

Pro úzkostné stavy a deprese mi byl lékařkou předepsán Cipralex 10 mg - užívám 4. měsíc, začátky byly krušné :), ale můžu říct, že mi vyhovuje. Poslední měsíc se mi extrémně zhoršila nespavost, lékařka mi předepsala Trittico 75, s užíváním 1.-3. den 1/3 tabletky, 4.-6.den 2/3, pak už celou s tím, že můžu užívat současně s Cipralexem. Užívám 6 dní, mám pocit, že účinek je spíš negativní, vrátily se mírné úzkosti (ale jen takové krátké epizody), ale co je zásadní - NESPÍM, jsem hrozně unavená, ale nevydržím ani ležet, usínám kolem třetí ráno a budím se po šesté. Mám dvě malé děti a je to náročné. Jinak chodím co tři týdny k paní psycholožce, a ráda bych po půl roce užívání Cipralex vysadila (pod dohledem, samozřejmě). Mám s užíváním obou léku vydržet, zlepší se to? Nebo zkusit něco jiného? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Vendulo, pokud se Váš spánek nezlepšil, a dokonce se objevily občasné epizody úzkosti, požádejte Vaši psychiatričku o možnost změny večerní medikace, vyměnit Trittico za Valdoxan například . Při změně nebo posílení léčby se většinou čeká 2-4 týdny na efekt a pokud se nedostaví,měla by se zvážit změna. Valdoxan je lék s dobrým účinkem právě na spánek a má též antidepresívní účinek. Jen je potřeba zkontrolovat jaterní testy dle doporučení lékaře. Jako další možný lék by připadal v úvahu mirtazapin v nízké dávc na podporu spánku . Stačí 7,5-15mg v devět večer.Spánek je velmi důležité uzdravit, to je základ duševní hygieny a prevence duševních chorob. Minimálně šest až sedm hodin spánku je ve Vašem věku potřeba.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
SSRI a trittico, nekdo asi udelal chybu | Od: prosteja | 21.8.2016 21:00
Co jsem si nasel clanek urceny
pro lekare tribune.cz, je tam
napsane, ze Trittico se nesmi
uzivat spolecne se SSRI. Mozna,
ze tato chyba zpusobyla zhorseni.
Protoze je ale jasne, ze nejdrive
se projevi nezadouci ucinky, s cim
mozna pocitala i Mudr.Byckova a
presto rovnou doporucovala neco
jineho, asi to jen nechtela napsat
tak primo, ze trittico s cipralexem
je blbost.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: