Dlouhodobá škytavka

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem týkající se škytavky. Již skoro 1 rok neustále škytám. Navštívila jsem lékaře a ten mi předepsal Degan, po něm jsem škytala méně, ale nepřešlo mě to, více se mi po něm chtělo spát. Když jsem šla na kontrolu znovu, tak mě lékař poslal na ultrazvuk břicha a gastroskopii a měla jsem nález - patrná drobná skluzná hiatová hernie velikosti cca 10mm, sliznice žaludeční v celém rozsahu klidná. Po další kontrole mi lékař předepsal Dogmatil a poté lékař z neurologie mi předepsal Diazepan. Neurolog mě poslal na RTG srdce, plic a páteře, nález žádný. Lékař z neurologie mi oznámil, že Dogmatil nemám brát a předepsal již zmíněný Diazepan. Po dobrání Diazepanu mi byl předepsán APO-PANTO 40 a Coaxil. Stav se však vůbec nelepší, už nevím, co mám dělat. Pravidelně chodím do gastroskopické ambulance, ale stav se nelepší. Lékař si už neví rady co se mnou. Jak píši, škytám prakticky pořád, také v noci ve spánku, aniž si to uvědomuji. I několikrát po sobě v delších intervalech. Četla jsem, že pokud trvá škytavka dlouhodobě je nezbytné okamžitě navštívit lékaře, s tím, že může být i životu nebezpečná. Neustále chodím od lékaře k lékaři a výsledek žádný. Prosím poraďte, co mám dělat, trápí to mě i mé okolí. Děkuji, Iva, 35let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, škytavka někdy dokáže být velmi svízelná, přesně, jak píšete. Bývá obecně způsobena drážděním bráničího nervu (nervus phrenicus). Ten vede "z krku" (4.obratel), hrudníkem kolem srdce do bránice, proto lékař vyšetřoval i srdce a další orgány - hledal možný zdroj dráždění. Krajním řešením při neuklidnitelné obtěžující škytavce je chirurgické přerušení brániční větve bloudivého nervu, ale před tím lze ještě zkusit konzervativní postupy. Kromě již vyzkoušených (neurologické klidnění škytavky. ovlivnění žaludku) lze zkusit nedráždit bránici - ale asi nejíte velké porce jídla ani nepijete a nejíte horké nebo jinak výrazně dráždivé potraviny nebo nápoje. Také bych zkusila i homeopatii (ale po poradě s homeopatem, ne naslepo) a akupunkturu. A v jedné klinické studii jsem vyčetla, že proti škytavce pomohla aplikace kapsaicinu (látka, která má na svědomí pálení v pálivých paprikách a v chilli) do oblasti konečníku. Každopádně pálivou papriku můžete zkusit spolknout - samotnou, nebo třeba v guláši apod. Přeji Vám, abyste se brzy obtíží zbavila.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: