Dlouhodobé užívání antikoncepce (10 let)

Dobrý den, paní doktorko, již 10 let bez přestávky užívám hormonální antikoncepci Mercilon (je mi 29 let), jsem s ní velmi spokojená a otěhotnět bych chtěla až za cca. 2 roky. V poslední době se však velmi často setkávám s názorem, že takto dlouhodobé nepřetržité užívání antikoncepce způsobuje problémy s otěhotněním a velmi často vede k nefunkčnosti vaječníků, které si "odvyknou" pracovat a po vysazení již znovu pracovat nezačnou. Mám trochu strach, protože i v mém okolí takové případy jsou. Chtěla bych se zeptat, do jaké míry jsou tyto informace pravdivé a zda si myslíte, že bych raději měla antikoncepci již teď vysadit. Před tím, než jsem začala antikoncepci užívat, jsem měla nepravidelnou menstruaci, což byl také jeden z důvodů, proč jsme ji nasadili. Předem moc děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den, Ema

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormonální antikoncepci můžete užívat tak dlouho, jak chcete. Není pravdou, že funkce vaječníků se po jejím vysazení neobnovuje a že antikoncepce způsobuje trvalou neplodnost. Případná problémy s otěhotněním jsou vždy problémy, které již existovaly před nasazením antikoncepce, a z pochopitelných důvodů nebyly dříve diagnostikovány.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: