Dlouhodobé užívání ibalginu

Dobrý den, chci se zeptat, na piksle od ibalginu jsem se dočetl, že je možné ho užívat 3x denně jednu tabletu, jenže co když se jedná o chronickou bolest a ibalgin je jeden z mála léků, který mi zabírá. Dá se užívat dlouhodobě? Nemůže vzniknout návyk a nebo nějaké jiné obtíže způsobené dlouhodobým užíváním, třeba poškození nějakého orgánu? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ibalgin není vhodné užívat dlouhodobě, hrozí např. krvácení do zažívacího traktu nebo změny v krevním obraze. Pokud musíte léky z této skupiny užívat dlouhodobě např. pro bolesti kloubů a svalů, je vhodné přidat připravek ze skupiny inhibitorů protonové pumpy (omeprazol, pantoprazol ...), který ochrání žaludeční stěnu před vznikem vředu. Návyk na Ibalgin však nevzniká.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: