Mám 3 měsíční ...

Dobrý den, mám 3 měsíční miminko, můj lékař mi nabídl antikoncepci, protože kojím byla mi nabídnuta iněkce, po porodu, i když plně kojím, mám menstruaci. Po iněkci jsem jeden týden špinila a dalších 10 dní hodně krvácela. Pan doktor mi píchnul iněkci a nasadil léky ascorutin a exacyl, když prý nepřestanu do týdne krvácet, tak musím do nemocnice na kyretáž. Chtela bych vědět ještě Váš názor, jsem zmatená. Volala jsem si do nemocnice a informovala se jak to probíhá a jak by to bylo s miminkem, které kojím. Pan doktor z nemocnice mi zdělil, že to můj prolém s krvácením neřeší a kyretáž je prý zbytečná. Velmi Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, o které injekce (do svalu či podkožní??) se jednalo. Pokud jste jako formu antikoncepce dostala injekci do svalu, jednalo se nejspíš o medroxyprogesteron, jedinou variantu na našem trhu. Ten se aplikuje 1x za 3 měsíce. U něj se opravdu jako nežádoucí účinek popisuje dlouhodobé špinění v začátku užívání, přesto je hojně využíván. V takovém případě by kyretáž opravdu problém neřešila, situace se buď spontánně upraví nebo již další injekci neabsolvujete. Pokud je ale krvácení silné a dlouhodobé, nemusí se jednat o souvislost s antikoncepcí. Nejčastějším důvodem bývá dlouhodobé opakované vynechání ovulace a snížená tvorba ženského pohlavního hormonu progesteronu. Následkem toho dochází k převaze účinku estrogenů a ke zbytnění děložní sliznice, která pak může silně krvácet. Řešení může být farmakologické - protizánětlivá léčiva, perorální kontracepce a progestiny, danazol, kyselina tranexamová,... Druhou variantou je pak kyretáž, která ale obvykle přináší pouze dočasný efekt (to mohl myslet Váš lékař, když říkal, že tento zákrok Vaše krvácení neřeší). Definitivním řešením je pak tzv. ablace endometria, resp. hysterektomie. Podrobněji je potřeba se poradit s Vaším gynekologem.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
strach | Od: martina | 13.8.2009 10:41
dobrý den,je mi 28 let,jsem v ve 20 týdnu,byla jsem už 2x těhotná,ale příroda byla silnější,ted mám rizikové těhotenství,tak se co nejvíc hlídám,ale ted od pondělí jsem začala krvácet,vypadalo to jako slabé měsíčky,ihned jsem jela k dr.a tam mi oznámili,že se mi oddělila placenta a kolem se tvoří bubliny,dali mi iněkci a dostala léky ascorutin,bylo mi řečeno,že se v těhotenství nesmí užívat,ale pro případ nouze můžou,ale stejně mám strach,chci se zeptat,proč se to stalo a jestli léky neublíží bábetku,budeme rádi,že se nám alespon podaří jedno a zdravé,děkuji.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: