Vážený pane do...

  • Dotaz od: Alena Zrůstová
  • Publikováno: 17.3.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, vážený pane doktore, paní doktorko. Můj dotaz asi není příliš inteligentní, leč nevím si už rady. Mám rodově zděděnou androgenní alopecii, v celkem intenzivní míře. (Maminka nosila paruku od svých 32 let, mně původně husté vlasy začaly rapidně řídnout už začátkem dospívání.) Po mnoha neúspěšných pokusech jsem zjistila, že spolehlivým, účinným lékem je pro mne Verospiron. Už nějakou dobu ho užívám, přes léto a část zimy mohu i vycházet na veřejnost. Na jaře a na podzim mi však předepisovaná dávka nedostačuje. Situace se stává neúnosnou. Mám vyzkoušeno, že dávkování 200mg Verospironu by mi k uspokojivému výsledku dostačovalo. Jenže kolik lékařů jsem už oslovila, každý má obavu „jen kvůli alopecii“ mi takovou dávku předepisovat. Obvykle kývnou tak na 50, max. 100 mg. Hladinu draslíku držím bezpečně a trvale na spodní hranici, s krevním tlakem problém nemám, ani žádnou jinou zdravotní indispozici. Lékaři však argumentují možným rizikem rozvratu minerálů, nebo se jim prostě nechce za to přijmout zodpovědnost. Nechápu, proč v dnešní době plastických operací mám nosit paruku, když pro mne lék existuje, nezpůsobuje mi žádné obtíže, a jeho předepisovaná dávka může být několikanásobně vyšší. Vím, že lékař má zodpovědnost, kterou z něho jako pacient asi nijak nemohu sejmout (nebo mohu podepsat nějaké prohlášení, kterým bych vzala event. riziko na sebe?). Proto se Vás jako odborníka ptám, jestli existuje nějaká regulérní možnost, jak bych měla postupovat, abych mohla užívat odpovídající množství Verospironu. Je potřeba, abych měla v ruce nějaké prokazatelné výsledky testů na hladinu volného testosteronu, nebo místo kožních lékařů mám oslovit endokrinologa či internistu, určitě nějaká možnost existuje, jen asi nepostupuji správnou cestou. Můžete mi, prosím, poradit? Předem velmi děkuji za jakýkoliv odborný názor. Alena Zrůstová, Pardubice

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obraťte se na endokrinologii, ideálně v Praze - Endokrinologický ústav, případně na endokrinologii při některé z fakultních nemocnic. Pozn.endokrinologie spadá mezi interní obory, bývá proto někdy v nemocnicích a na poliklinikách zařazena pod internu.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: